גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הבתים הפרטיים בארה"ב לוהט - עכשיו המאני טיים

גופי ענק גלובליים נכנסים לשוק הבתים הפרטיים להשכרה (SFR) - מעצימים את העליות במחירים, ומייצרים הזדמנות קורצת לתשואה דו-ספרתית ארוכת-טווח ● מהם אפיקי ההשקעה שדרכם יכולים משקיעים פרטיים וכשירים להיחשף לתחום? ● כתבה שנייה משתיים

בית פרטי בארה''ב. ענקיות ההשקעות נכנסות לטווח ארוך / צילום: Shutterstock
בית פרטי בארה''ב. ענקיות ההשקעות נכנסות לטווח ארוך / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר עסקנו בעליות המחירים החדות בשוק הנדל"ן למגורים בארה"ב, ובפרט בשוק הבתים הפרטיים להשכרה בארה"ב (Single Family Rentals, ובקיצור SFR). הצגנו את הגידול בביקוש לדיור בשכירות בקרב דור המילניום, לצד כניסה משמעותית של משקיעים מוסדיים לשוק ה-SFR.

הכניסה הראשונה של ענקי השקעות בינלאומיים לשוק הבתים הפרטיים בארה"ב התרחשה לפני כעשור, בעקבות משבר הסאב-פריים. אסטרטגיית ההשקעה הייתה רכישה מסיבית של בתים מעוקלים, כדי לממשם ברווח עם שוך המשבר, כפי שאכן קרה. כעת, המשקיעים נוקטים אסטרטגיה שונה, לטווח ארוך.

 

לדוגמה, ענקית ההשקעות האלטרנטיביות בלקסטון רכשה ביוני האחרון את קרן הריט Home Partners of America, המחזיקה ב-17 אלף בתים פרטיים ברחבי ארה"ב. חודש לאחר מכן רכשה מחברת הביטוח AIG פורטפוליו בתים בסכום של 5.1 מיליארד דולר.

מוקדם יותר השנה הודיעה אינווסקו על השקעה בשוק ה-SFR בהיקף 5 מיליארד דולר, שתוביל לרכישת 20 אלף דירות, ענקית הפרייבט אקוויטי KKR הודיעה על הקמת חטיבה המתמחה בתחום ה-SFR והבנק גולדמן זאקס הכריז על השקעה בהיקף 300 מיליון דולר בסטארט אפ Fundrise, המאפשר למשקיעים פרטיים השקעת סכומים קטנים בבתים פרטיים למגורים, החל מ-500 דולר.

פוטנציאל תשואה גבוהה

שוק ה-SFR מציע כיום למשקיעים פוטנציאל תשואה דו-ספרתית גבוהה, המורכבת משני רכיבים. ראשית, דמי שכירות בשיעור של כ-6% בממוצע, השקולים ל"תשואת חוב" יציבה וגבוהה, לצד אפסייד מעליית ערך הבתים.

התשואה יכולה לגדול כתוצאה מאסטרטגיות השקעה ספציפיות, כגון רכישת היקף גדול של בתים בדיסקאונט מקבלנים, או זיהוי פוטנציאל מוגבר לעליות ערך.

לצד פוטנציאל התשואה, ראוי לדון גם בסיכונים. הביקושים העצומים מצד הגופים המוסדיים צפויים להחריף את הזינוק במחירי הדיור למגורים בארה"ב, ובפרט במחירי הבתים הפרטיים, שכבר עולים בקצב שנתי של 20%.

החשש הטבעי על רקע העליות החדות הוא מהתפתחותה של בועה. להערכתי, הסיכוי לעצירה או היפוך במגמה בשוק ה-SFR בעתיד הנראה לעין, נמוך יחסית. זאת, לאור מאפייני ביקוש חזק וארוך-טווח לדיור בשכירות, לצד מחסור עצום בהיצע, במיוחד של בתים פרטיים בארה"ב, שבהם עסקנו בהרחבה בשבוע שעבר.

סיכון פוטנציאלי נוסף הינו התערבות ממשלתית בשוק. לדוגמה, הרחבת היצע הבתים, ובפרט להשכרה, לצורך מיתון עליות המחירים. גם ללא הכוונה ממשלתית, במהלך 2021 שיעור הבתים הנבנים מראש להשכרה הוכפל מ-6% ל-12% מסך הבתים בבנייה, על רקע הביקוש המוסדי.

להערכתי, הסיכון לצעדים רגולטוריים חריפים יותר בארה"ב, כגון הגבלת שכר הדירה, שננקטה בברלין (ונפסלה על ידי ביהמ"ש), הינו נמוך.

אתגרים פוטנציאליים אלו ממחישים שבעוד שבשוק הלוהט כיום "כל מטאטא יורה", ראוי לייחס חשיבות רבה לאיכות ניהול ההשקעות ולבחירת היעדים בשוק ה-SFR, לצורך השאת תשואות ארוכות-טווח מעליית ערך הבתים.

קרנות סחירות

לאור התשואות והסיכונים הפוטנציאליים, נדון באפשרויות ההשקעה בשוק ה-SFR בארה"ב. 

אפיק ההשקעה הזמין למשקיעים פרטיים הינו קרנות ריט ציבוריות סחירות. אלו חברות ציבוריות הפועלות להשקעה בנאמנות בנדל"ן מניב, ולשם כך רוכשות מרכזים מסחריים, בנייני משרדים ובתים למגורים, מתוך מטרה להשכירם לתקופה ארוכה.

קרנות הריט פטורות ממס חברות ומאפשרות מיסוי חד-שלבי ברמת המשקיע הבודד. הן מחויבות לחלק כדיבידנד 90% מרווחיהן, וכך מקנות למשקיעים זרם תקבולים שוטף.

מתוך כ-200 קרנות ריט הנסחרות בארה"ב, כ-20 קרנות מתמחות בשוק הדיור לצורך השכרה - מחציתן בבתים פרטיים.

קרן הריט הציבורית הגדולה בתחום ה-SFR היא Invitation Homes, המחזיקה ב-80 אלף בתים פרטיים, בתפוסה של 97% ושווי השוק שלה 22 מיליארד דולר.

השנייה בגודלה היא קרן American Homes 4 Rent, המחזיקה בכ-54 אלף בתים פרטיים, ב-97% תפוסה, ושווייה 12 מיליארד דולר.

לאור הגאות בשוק הבתים הפרטיים, מניות קרנות אלה הניבו תשואות גבוהות, הנעות בין 30% ל-40% מתחילת השנה.

התשואה הגבוהה ממחישה גם חיסרון מסוים במניות הריט הסחירות, והוא פוטנציאל תנודתיות מוגברת וסיכון רכישה בפרמיה גבוהה בתקופות גאות.

קרנות אלטרנטיביות

אפשרות נוספת היא השקעה בקרנות ריט לא סחירות, המתמחות ב-SFR, המשווקות בדרך כלל כקרנות אלטרנטיביות למשקיעים מוסדיים וכשירים. חלק מענקי ההשקעות הבינלאומיים שנכנסים לשוק צפויים להשיק קרנות כאלה, שיגייסו סכומי עתק ממשקיעים מוסדיים וכשירים שיוכלו לעמוד בהשקעה המינימלית הנדרשת. זאת, לצד פיתוח קרנות הריט הציבוריות שחלקם רכשו.

גם מנהלי נכסים מוכרים בשוק ההון בישראל החלו להציע קרנות SFR אלטרנטיביות. חברת הפינטק פאגאיה, שבמהלך ספטמבר השנה הכריזה על מיזוג עם ספאק בבורסת הנאסד"ק בארה"ב, השיקה בתחילת 2021 קרן ריט לא סחירה, המכונה SmartResi, שרכשה עד כה כ-1,000 בתים פרטיים בארה"ב.

גישת ההשקעה מושתתת על טכנולוגיית AI לניתוח פרמטרים מרובים, לצורך זיהוי אזורים ספציפייים, עד רמת המיקוד, שבהם מתקיים להערכת מנהלי הקרן פוטנציאל מקסימלי לעליות ערך הנכס ודמי השכירות בעתיד.

כך, הקרן שואפת להניב תשואה עודפת ביחס לשוק ובהשוואה לגישת השקעה המבוססת על רכישת בתים מסיבית בהנחות.

בדומה לתחום האשראי הצרכני בארה"ב, שבו מתמחה פאגאיה, גם בתחום ה-SFR יבוצע חיתום אשראי לשוכרי הדירות, להערכת הסיכון לאי-גביית דמי השכירות.

דוגמה נוספת, טרייה במיוחד, היא שיתוף פעולה שהכריזו בסוף ספטמבר בית ההשקעות אי.בי.אי ואלקטרה נדל"ן, לרכישת 74 בתי מגורים פרטיים בארה"ב, בשווי כ-55 מיליון שקל. הבתים נרכשים בדיסקאונט על מחיר השוק, ישירות מהקבלנים, לצורך השכרה למעמד סוציו-אקונומי בינוני-גבוה. ההשקעה ב-SFR תוצע למשקיעים באמצעות שותפויות בעסקאות ספציפיות או בקרנות.

במהלך זה, אלקטרה מנסה לשחזר את הצלחתה מהשקעות בתחום המולטי פמילי, שבו השיקה מ-2017 ארבע קרנות שגייסו סכום מצטבר של 2 מיליארד דולר ביעדי תשואה דו-ספרתיים.

לסיכום, להערכתי שוק ה-SFR בארה"ב צפוי להפוך לנכס ליבה בתיקי גופים מוסדיים בשנים הקרובות. השקעה מושכלת בתחום עשויה להוביל לתשואות גבוהות ארוכות-טווח למשקיעים.

הכותב הוא רו"ח ועו"ד ומנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי Complex הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל