גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אושרה בממשלה: "חבילת אקלים" שחלקה כבר הוצג בעבר

לאחר שלא הצליחה להגיע להסכמות בנוגע לחוק אקלים, הממשלה אישרה היום החלטות ממשלה רחבות בתחום האקלים ● חלק ניכר מהצעדים הללו כבר הוצגו בעבר או מצויים בתהליכים שונים ● בארגוני הסביבה מותחים ביקורת חריפה על התוכנית שהציגה הממשלה

נפתלי בנט / צילום: אריאל זנדברג
נפתלי בנט / צילום: אריאל זנדברג

לאחר שלא הצליחה להגיע להסכמות סביב חקיקת אקלים, לקראת ועידת האו"ם לענייני אקלים שתפתח בסוף החודש בגלאזגו, סקוטלנד - הממשלה אישרה היום "חבילת אקלים" של 100 צעדים בתחומים הרוחביים בהם עוסקים משרדי הממשלה. לאחר איגום משאבים, גובה השקעות הממשלה בתוכניות הנוגעות להפחתת פליטות גזי חממה והסתגלות למשבר האקלים, יעמוד על 15.5 מיליארד שקל בתקציב המדינה הקרוב. חלק ניכר מהתוכניות שאושרו היום בממשלה, כבר אושרו למעשה על סעיפיהן בעבר או הוכרזו על ידי הממשלה בעבר. התוכניות הממשלתיות מתפרסמות ימים בודדים לפני פרסום דוח מבקר מדינה חמור בנוגע להתמודדות המדינה עם מעבר לאנרגיה מתחדשת והסתגלות למשבר האקלים.

מדובר, למעשה, במטלות רבות לביצוע, כאשר התוכניות ברובן אינן מגובשות, וכוללות סעיפים בהם יידרשו השרות והשרים לגבש תוכניות המשך ולהגישן לממשלה לאישור. למרבית סעיפי התוכנית, אין תאריכי יעד לביצוע בשטח, ויישומן בפועל טעון תהליכי המשך רבים בממשלה, לאחר שלב הקצאת תקציב במסגרת תקציב המדינה.

הצעדים החדשים אותם הכריזה הממשלה שתקדם (אך דורשים עבודה נוספת), הם הכנסת משבר האקלים כפרק בהערכת המצב הרב-שנתית של המטה לביטחון לאומי, כאשר מתוכו ייגזרו תרחישי ייחוס לסיכונים המרכזיים לעורף, החל בשריפות, הצפות, גלי חם וקור, סוגיות פליטים וכן שמירת ביטחון אנרגטי. בנוסף, יקודמו תוכנית חדשנות טכנולוגית בנושא אקלים, ותקודם התייחסות למשבר האקלים במסגרת תוכניות הלימוד במערכת החינוך.

"ללא חוק אקלים, מדובר בהצהרות חסרות תוכן"

בארגוני הסביבה העבירו ביקורת על החלטות הממשלה היום, והביעו מורת רוח מכך שהחלטות ממשלה אינן מחייבות את הממשלה בפועל, כאשר לאורך השנים כבר הובטחו הבטחות רבות במסגרתן - אך לא קוימו. בארגון "אדם, טבע ודין" אומרים כי "ישראל לא עומדת בשום יעד שהציבה לעצמה בנושא. החלטות ממשלה לא יכולות להחליף חוק. ללא חוק אקלים, מדובר בהצהרות חסרות תוכן.

"בישראל קיימות ערימות של החלטות ממשלה בעניין משבר האקלים שאינן מיושמות כי אין חובה משפטית ליישם אותן. זו הדרך העקומה והבלתי אפקטיבית להתמודד עם משבר האקלים. העובדה שמקדמים החלטה ולא חוק היא כישלון צורב לממשלה ששמה חקיקת אקלים בקווי היסוד ובהסכמים הקואליציוניים שלה. לבנט צפויה מבוכה גדולה בגלזגו כשאל מול המדינות המפותחות החזקות שאימצו חקיקת אקלים כבר לפני שנים, הוא יגמגם באמצעות עוד החלטת ממשלה שתצטרף לאחיותיה הנטושות".

בניגוד למדינות רבות בעולם, ישראל לא הציבה יעד לאיפוס פליטות גזי החממה שלה עד שנת 2050, והיא לא מתכננת בשלב זה לשנות זאת. באין חקיקת אקלים, התוכניות שאושרו היום בממשלה מהוות הסכמה רחבה של 14 משרדי ממשלה לטפל באופן הוליסטי באתגרים אותו מציב משבר האקלים לישראל, המתחממת בקצב כפול מהממוצע העולמי.

לראשונה, הממשלה מציגה את הסכומים הכוללים שתקצה במסגרת תקציב המדינה להתמודדות עם משבר האקלים. בסך הכל, יוקצו 9 מיליארד שקלים לתחבורה ציבורית, 4.3 מיליארד שקלים למתקני פסולת, 725 מליון שקל לאנרגיה מקיימת בהתמקדות על הרשויות המקומיות והתעשייה - כאשר חלק מהסכום אף ישמש למעבר לגז בתעשייה, 500 מיליון שקל לתחבורה נקייה לחשמול, 300 מיליון שקל לחדשנות באקלים, 400 מיליון שקל לסקטור החקלאות והתמודדות עם שטפונות, ו-310 מיליון שקל במסגרת תוכנית החומש בחברה הערבית, לסביבה ואנרגיה.

כך למשל, במשרד התחבורה ישקיעו 400 מיליון שקלים באוטובוסים חשמליים ומתקני תשתית. זאת, לאחר שבשנת 2016 כבר הצהירה הממשלה כי 50% מהאוטובוסים החדשים בערים יהיו חשמליים, אך בישראל יש רק כ-80 אוטובוסים חשמליים בשנת 2021. אותה החלטה, לא יושמה במלואה עד כה, וישראל מדדה מאחורי העולם בתחום.

הממשלה אף תשקיע 11 מיליארד שקל בחשמל הרכבת, ותקצה 2 מיליארד שקל להקמת שבילי אופניים. בממשלה לא מציבים יעד למעבר לתחבורה חשמלית, אך קובעים כי בהתאם לפיילוט שיקודם על ידי משרדי התחבורה, האנרגיה והסביבה, בעניין אוטובוסים שאינם עירוניים, יקבעו יעדים לשנת 2030 למעבר ליבוא אוטובוסים נקיים.

"תוכנית לא פחות מצבועה"

במסגרת ההחלטות, הממשלה מכריזה כי תפעל להאצת פרויקטים בתחום התשתיות, ותסיר חסמים בתחום הפסולת, המחזור והאנרגיה. בשלב זה, לא מדובר בהוצאתה לדרך של תוכנית אופרטיבית. תחילה יוקם צוות משימה בראשות מנכ"ל משרד רה"מ לקידום הקמתם והוצאתם לפועל של פרויקטים רחבי היקף ובעלי חשיבות לאומית בתחום התשתיות, במטרה לעמוד ביעדי המעבר לכלכלה דלת פחמן לשנים 2030 ו-2050.

הצוות ידון בפרויקטי תשתית שיסייעו לטיפול במשבר האקלים, בין היתר בנושאי אנרגיה ירוקה, אגירת והולכת חשמל, לרבות פרויקטי הפקת חשמל בשילוב עם גידולים חקלאיים ושימוש בקרקע. כמו כן, ידון הצוות בפרויקטי פסולת ומחזור, בהם מתקנים למיון וטיפול בפסולת בהתאם למדיניות הטיפול בפסולת של המשרד להגנת הסביבה.

משרד ראש הממשלה יחלוש על תחום החדשנות והטכנולוגיה, ויוביל את תחום ה"קליימיט טק". כפי שנחשף בשבוע שעבר ב'גלובס', ראש הממשלה ייסד ועידה חדשה לחדשנות ואקלים, בשיתוף משרדי הממשלה האחרים, המגזר הפרטי והמגזר השלישי . כדי לייעל את עבודת הממשלה הנוגעת לחדשנות ואקלים, יוקם צוות משימה להאצת טכנולוגיות אקלים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ובהשתתפות החשב הכללי במשרד האוצר והיועץ המשפטי לממשלה.

במקביל, יפעל מנכ"ל משרד ראש הממשלה ליצירת מנגנון תמיכה לעידוד השקעה במחקר ופיתוח של טכנולוגיות למאבק במשבר האקלים, לרבות שיתוף פעולה באמצעות קרנות מחקר ופיתוח דו-לאומיות ואיגום המקורות התקציביים, בתיאום עם המשרדים השונים . שרת האנרגיה, השרה להגנת הסביבה ושרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בשיתוף עם שרת הכלכלה והתעשייה, הממונה על התקציבים והחשב הכללי במשרד האוצר, יציגו לממשלה את ההמלצות בנושא חדשנות טכנולוגית אקלימית .

בתחום הפסולת, תתבצע תמיכה בהקמת מתקנים להפרדה פסולת במקור ולמיחזור באמצעות טיפול בפסולת אורגנית וחקלאית וקביעת סטנדרטים מחייבים לשימוש בחומר המטופל; קביעת איסור הטמנת פסולת לא ממוינת ופסולת אורגנית לא מטופלת; הפתחה במקור באמצעות תמיכה בפיילוטים להפחתת כמות הפסולת העירונית המיוצרת בבתים.

למרות שהממשלה לא הצליחה עד כה להגיע להסכמות בנוגע לחוק אקלים, הוא נכלל בין 100 הצעדים הרוחביים אותם היא מתכוונת לקדם. בנוסף, מופיעים בתוכנית, שבעיקר 'אוספת' לכדי מסמך אחד את כלל הצהרות או פעולות הממשלה בנושא עד כה, מנגנון לתמחור פחמן, פרסום "ספר ירוק" של ערכי העלויות החיצוניות של פליטות גזי החממה, הגשת תוכנית היערכות של משרדי הממשלה לצד מנגנון מעקב ובקרה אחר התקדמות היעדים להפחתת פליטות, הפעלת מנגנון דיווח לחברות עסקיות לעמידה ביעדים, והטמעת השפעות אקלים בתהליכי תכנון המדיניות.

למרות שארגון הבריאות העולמי הכריז כי משבר האקלים הוא המשבר הבריאותי החמור ביותר בפניו ניצבת האנושות, בתוכנית שפרסמה הממשלה אין כל התייחסות לקשר שבין סביבה ובריאות. זאת, בזמן ש-2000-2500 ישראלים מתים מדי שנה בשל נזקי זיהום אוויר, וכאשר בשנת 2018 הונחה על שולחן השרים תוכנית לאומית מקיפה לבריאות וסביבה, אך זו מעולם לא פורסמה ולא יצאה אל הפועל.

בארגון הסביבה "גרינפיס", הגיבו על הכרזות הממשלה, ואמרו כי "תוכנית שמקדמת גגות סולאריים ביד אחת וביד השנייה ממשיכה בחיפושי גז ונפט היא לא פחות מצבועה". לדברי הארגון, "ישראל נכשלה, ובגדול, בעמידה ביעדי האקלים הזעומים שלה ובלי חוק אקלים מחייב לא ברור מה עומד להשתנות עכשיו. התוכנית הממשלתית מהווה אוסף של כוונות טובות ללא כיסוי כל עוד תעשיית הגז והנפט ממשיכה להרחיב את פעילותה בישראל בעידוד משרדי האנרגיה והאוצר.

"המדע הוא חד וברור: מדינה שממשיכה לפתח את תעשיית הדלקים המאובנים ולא מתחייבת על צמצום של כמחצית מפליטות גזי החממה שלה לשנת 2030, היא חלק מהבעיה של כדור הארץ. רה"מ בנט יגיע לוועידת האקלים הבינלאומית עם מילים גבוהות ובידיים ריקות. אל מול מצב חירום אקלימי, אנו זקוקים להתגייסות של כולם, לא לרפיון ידיים ובטח שלא לשרת אנרגיה ושר אוצר שמטרפדים כל יוזמה משמעותית. על מדינת ישראל בראש ובראשונה להקפיא ולבטל כל פרויקט חדש של גז או נפט, לרבות חיפושים בים התיכון, הפקת נפט מפצלי שמן והקמת תשתיות כמו תחנות כוח וצינורות להולכת גז".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה