גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק על התקציב בארה"ב: מה יישאר מהביידנומיקס?

הדיונים הקדחתניים לקראת אישור התוכניות השאפתניות של הנשיא מגיעים לרגע האמת ● כשברקע בחירות אמצע הקדנציה שצפויות להקטין עוד יותר את כוחו בוושינגטון, הנשיא מוכן להתפשר, והרבה ● הסעיפים, אלה שיישארו בפנים ואלה שבחוץ, יגדירו במידה רבה את "מורשת ביידן"

ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Susan Walsh
ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Susan Walsh

 מה יעלה בגורל התוכנית הכלכלית השאפתנית שאמורה להגדיר את מורשתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, לממש חלקים מרכזיים מהאג'נדה של הדמוקרטים, ולהוביל אותם במצב תחרותי אל בחירות אמצע הקדנציה בשנה הבאה? כרגע לפחות, התשובה לא ברורה.

התוכנית של ביידן כוללת למעשה שלל יוזמות שונות, תחת הכותרת "לבנות מחדש טוב יותר". יחד, הן היו אמורות להתחבר לרשת ביטחון חברתית רחבה יותר, ולהתמודדות עם משבר האקלים, בעלות כוללת של 3.5 טריליון דולר - שתיפרס לאורך עשור. אלא שבסוף השבוע, נראה היה שחלקים מרכזיים מתוכניתו הכלכלית השאפתנית של הנשיא האמריקאי נושרים ממנה כמו עלים בשלכת של ניו אינגלנד.

רק לפני חודשים ספורים הנשיא ידע להסביר, למשל, ש"12 שנות השכלה כבר לא מספיקות כדי להתחרות במאה ה-21". אבל נכון לעכשיו, ההבטחה שלו לשתי שנות לימוד חינם בקולג' קהילתי לסטודנטים מעוטי יכולת כבר אינה על סדר היום. במהלך הקיץ, ביידן עדיין דיבר על הורדת מחירי התרופות במסגרת ביטוח הבריאות הממלכתי למבוגרים מעל גיל 65, וגם על הרחבת הכיסוי, למשל לטיפולי שיניים. גם ההבטחות האלה, כך מסתמן, בדרך החוצה.

ומה לגבי החלקים בתוכנית שנוגעים לאקלים? כרגע נראה שגולת הכותרת של האג'נדה הירוקה של ביידן, תוכנית תמריצים למעבר להפקת חשמל נקי, תיוותר על שולחן השרטוטים. גם האלטרנטיבה, של הטלת מס פחמן, מוטלת כרגע בספק. רגע לפני פסגת האקלים בגלאזגו, צריך לחכות ולראות איזה אלטרנטיבות יימצאו ליוזמות האלה.

תנועת מלקחיים סביב האג'נדה הדמוקרטית

לדמוקרטים לא הייתה ברירה אלא להניף את הגרזן על התוכנית של הנשיא. הסנאט מחולק חצי-חצי, 50-50 בין המפלגות, והם נדרשים להעביר את התוכנית שלהם בהליך מיוחד הדורש הצבעה כגוש אחד (כולל הצבעה שוברת שוויון של סגנית הנשיא קמאלה האריס). על תמיכה רפובליקאית אין מה לדבר. וכך, הדמוקרטים מצאו את עצמם נתונים בידיהם של שני סנאטורים, שבלי האצבעות שלהם, אין להם יכולת להעביר אף תוכנית.

מצד אחד הסנאטור ג'ו מנצ'ין ממערב ווירג'יניה, סנאטור דמוקרטי ממדינת כריית פחם רפובליקאית, שכפה על הנשיא לקצץ באופן דרמטי את היקף התוכנית שלו, מ-3.5 טריליון דולר, לכחצי מזה. מנצ'ין הוא גם המתנגד העיקרי לרכיבי האקלים בתוכנית.

מהצד שני, הסנאטורית קירסטן סינמה מאריזונה, שככל הנראה תצליח לטרפד יוזמות מס שונות שנועדו לממן את התוכניות של ביידן, מהעלאת מס חברות, ועד למס על בעלי הכנסות גבוהות במיוחד (הנשיא הבטיח שהתוכנית לא תגדיל את הגירעון). בשני המקרים היה מדובר בהיפוך, לעיתים חלקי בלבד, של הורדות המסים של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מ-2017.

כך שיחד, בתנועת מלקחיים, מנצ'ין וסינמה אילצו את הדמוקרטים לנטוש חלקים ניכרים מהאג'נדה שלהם.

ביידן ידע שיש לו רוב זעום

זו התפתחות לא לגמרי מפתיעה. כבר בתחילת הקדנציה, ביידן ידע שיש לו רוב זעום בסנאט, ואף אחד לא חשד שמנצ'ין וסינמה הם סנאטורים פרוגרסיבים. למרות זאת, ביידן הציג תוכנית שאפתנית, שמצטרפת לחבילת הסיוע להתמודדות עם משבר הקורונה שהעביר בתחילת כהונתו בהיקף של 1.9 טריליון דולר, ולתוכנית דו-מפלגתית להשקעה בתשתיות (שנכון לעכשיו אמורה לעבור עם פחות קשיים).

ביידן גם שיווק את התוכנית 'לבנות מחדש טוב יותר' באופן אגרסיבי. בדרך, הוא שרטט באופן מודע קווי דמיון בינו לבין הנשיא פרנקלין ד. רוזוולט וה"ניו דיל" שלו, ששינה את פני האומה במהלך שפל הגדול, והציג את עצמו כמי שמתווה קו חדש, שממוקד במעמד הביניים.

ייתכן שההבטחות של ביידן היו מלכתחילה רק עמדת פתיחה למשא ומתן. ועדיין: זה לא שמדובר בעזים שהוכנסו לתקציב כדי שיוציאו אותן אחר כך לשמחת כולם. להפך, יש כאן הבטחות שהוויתור עליהן יאכזב את הבוחרים, ושזוכות לקונצנזוס במפלגה - אבל לא לקולותיהם של מנצ'ין וסינמה. יותר מזה, ההשקעות באנרגיה ירוקה, בחופשת לידה סבירה בתשלום, בעיבוי הכיסוי הרפואי לזקנים - אלה יכלו לתת מענה אמיתי לצרכים ממשיים.

חשוב להזכיר: כרגע עדיין עומדים על סדר היום צעדים מרחיקי לכת (לפחות בהקשר האמריקאי), כמו חינוך חינם לגיל הרך. ואילו בצד המימון, אחת מהאופציות שנמצאת בדיונים כרגע, מס על רווחי הון לא ממומשים של מיליארדרים, שאותה אפשר אולי לראות כסוג של 'מס עושר', היא צעד שרק לפני חודשים ספורים היה נראה מרחיק לכת ולא סביר. כך או כך, אין ספק שאם וכאשר הדמוקרטים יגיעו להסכמות בינם לבין עצמם, הם יציגו את התוכנית המצומצמת כ"דרמטית" ו"טרנספורמטיבית".

מהפכה צנועה מההבטחות הראשוניות

אבל בסופו של דבר, המהפכה תהיה כנראה צנועה בהרבה מהיומרות וההכרזות שנלוו אליה בהתחלה. רמז לכך אפשר היה למצוא בדברים של שרת האוצר, ג'נט ילן, שנשאלה בסוף השבוע (ב-CNN) אם אינה חוששת שהתוכנית של ביידן תביא לאינפלציה. ילן מיהרה להרגיע שהיא לא מודאגת, ועל הדרך הבהירה, כי "לאורך עשור, מדובר בכמות הוצאה קטנה יחסית".

לכל זה יש כמובן הקשר פוליטי. בחירות האמצע ב-2022 כבר באופק, ואחריהן ביידן עשוי לאבד את השליטה שלו בשני הבתים בקונגרס. זה תרחיש סביר בהחלט. כך שמצד אחד, לא בטוח אם תהיה לו הזדמנות נוספת להעביר תוכנית כלכלית משמעותית, ומצד שני, אם הוא לא יעביר תוכנית מלהיבה מספיק, הסיכוי להפסד בבחירות האמצע גדל גם.

כרגע, כאמור, המתווה הסופי של התוכנית עדיין לא סגור. הדמוקרטים נמצאים במו"מ קדחתני בינם לבין עצמם, בניסיון לגבש תוכנית שתזכה לתמיכה כלל מפלגתית - והרבה מונח על כף המאזניים.

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות