גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ לדירה להשכרה: תשכחו מכל מה שהתרגלתם אליו בתחום הזה

בישראל כמעט ולא נבנו עד היום דירות ייעודיות להשכרה, אולם ההעדפות של דורות ה-Y וה-Z מחייבות את חברות הנדל"ן להמציא קונספט ותמהיל חדשים ● בעתיד הקרוב ייבנו יותר מבנים להשכרה עם דירות קטנות ומודולריות ברמת גימור גבוהה ומגוון שירותים ומרחבים ציבוריים

 

 

בנייה חדשה בישראל: בעתיד הקרוב ייבנו יותר מבנים להשכרה עם דירות קטנות ומודולריות ברמת גימור גבוהה ומגוון שירותים ומרחבים ציבוריים / צילום: Shutterstock
בנייה חדשה בישראל: בעתיד הקרוב ייבנו יותר מבנים להשכרה עם דירות קטנות ומודולריות ברמת גימור גבוהה ומגוון שירותים ומרחבים ציבוריים / צילום: Shutterstock

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

כ-28% ממשקי הבית בישראל מתגוררים כיום בשכירות, כאשר בתל אביב השיעור הוא 53% ויותר. בחו"ל שיעור המתגוררים בשכירות גבוה הרבה יותר, אולם גם שם וגם בארץ הצפי הוא להמשך צמיחה וביקוש בשוק ה-BTR (Build to Rent) בכלל וב-Multifamily בפרט.

הסיבות לכך קשורות גם לשינוי בהתנהגות הצרכנית של בני דור ה-Z, שדוחים את גיל הנישואים וההורות, מעדיפים גמישות ומוביליות מרחבית, מעוניינים באורח חיים עירוני וחווים קושי פיננסי ברכישת נדל"ן למגורים.

בישראל, הביקוש לצורת מגורים זו יגדל בשנים הבאות בכלל, ובתל אביב רבתי בפרט, ויכלול מבנים ודירות בקונספט, בתמהיל ועם שירותים הדומים לקיים במבני משרדים חדשניים ומודרניים, ובבתי המלון העירוניים החדשים.

בעלות או השכרה

במרבית מדינות האיחוד האירופי קיים שוק שכירות מפותח לדיור. שלוש המדינות המובילות בשיעור המתגוררים בשכירות הן שוויץ (57.5%), גרמניה (כ-50%) ואוסטריה (כ-44%). בערי אירופה קיימת מגמת עלייה כללית בשיעורי השוכרים, כאשר בפריז 67% שוכרים, במדריד 27%, בברלין 62% ובלונדון 51%.

בישראל של היום המצב שונה. שיעור המתגוררים בשכירות היה בשנת 2018 כ-28% בלבד, כאשר כ-731 אלף משפחות התגוררו בשכירות, ושילמו שכר דירה חודשי ממוצע של 3,307 שקל עבור 3 חדרים. בתל אביב, אגב, שיעור משקי הבית שגרים בשכירות עומד על כ-53%.

האם מבקשים לשמר בארץ את השיעור הזה גם בעתיד? אם כן, נדרש להוסיף כ-25 אלף יחידות להשכרה בישראל מדי שנה. שאלה אחרת היא האם במצב השוק הנוכחי, למשל בהיבטי חוק עידוד השקעות וההצעות בחוק ההסדרים (שאושרו אתמול בוועדת הכספים), קיימת כדאיות השקעה ליזמים? בפועל, נבנות רק אלפי דירות ייעודיות להשכרה בכל שנה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

במקום שוק שכירות מסודר, קיים בארץ שוק המסדיר את עצמו. לעומת זאת, שוק הדיור בשכירות (BTR) באירופה ובארה"ב מורכב משתי אפשרויות עיקריות:

Co-Living, חווית מגורים קהילתית - מודל מגורים של דירות קטנות, עם דגש על רמת גימור והשקעה בחללים משותפים. הן נמצאות בבניינים רבי קומות, במיקום מרכזי ו/או במיקום פרברי יחסית. הדירות מינימליות בגודלן, במתכונת של "מיטה ושולחן", עם דגש על חללים משותפים כמו חללי עבודה, בילוי ופנאי ועוד.

סגנון מגורים זה מיועד לדור המילניאלס, וגם לדור ה-Z. צעירים רבים מאמינים שזכותם לקבל דיור ברמת גימור גבוהה, וזו סיבה נוספת להסכמתם להקטנת חלל המגורים. נכונותם לשלם יותר עולה עם הדרישה לשירותים בתחום הניקיון, ריהוט, חללי העבודה, גמישות בתנאי השכירות, חדרי כושר ועוד.

Multifamily - פרויקטים ייעודיים, שנבנו ומנוהלים עבור שוכרים בלבד, וזאת לעומת המצב בישראל, שבה מרבית השוכרים גרים בדירות בבניינים שאינם מיועדים לפלח זה. בארץ הדירות המושכרות הינן "מוצרי השקעה" של משקי בית, ואינן נמצאות בבעלות חברות המקימות ומנהלות פרויקטים שלמים להשכרה.

מדובר במתחמי מגורים בבעלות יחידה על מספר גדול של יחידות דיור, שנועדו לשכירות בלבד. בשוק זה קיימת חלוקה לשלוש רמות, המגדירות רמת גימור ומפרט, מעמד סוציו-אקונומי ועוד, בדומה לשוק המלונאות. הפרויקט כולל לרוב שירותים שונים ברמה גבוהה, כולל השקעה בחללים הציבוריים. קהל היעד מורכב ברובו מצעירים (עד גיל 44), המעדיפים להיות גמישים בבחירת אזור המגורים כנגזר ממגוון אפשרויות התעסוקה.

בחינה שנעשתה באנגליה הראתה עלייה בגיל השוכרים הממוצע במוצר זה, כאשר בשנת 2000 גילאי 35-44 היוו 10% בלבד, בעוד שכיום שיעורם עומד על 26%. העדפות השוכרים באנגליה היו שירותי קבלה, תחזוקה במקום, שמירה 24/7, אירועים ופנאי, תשתיות מאפשרות לחיות מחמד, חללים משותפים איכותיים, חשבונות כלולים בשכירות, חדר כושר ונקודת איסוף חבילות. הפרמטר החשוב ביותר לשוכרים הוא שירותי מנהלה ותחזוקה בעלי זמינות ושירותיות גבוהה, כמו גם שוער/ קבלה בכניסה.

ביקוש ל-3 חדרים

לפני כשנה ערכנו סקר ביקושים לדירות להשכרה בתל אביב בקרב יותר מ-500 נשאלים, שמתגוררים בשכירות ו/או מתכננים לגור בשכירות בעיר במהלך שלוש השנים הבאות. מהסקר עלה כי 72% מתגוררים בשכירות (לפי נתוני הלמ"ס, ב-2018 כ-53% התגוררו בשכירות). מחוץ לתל אביב, רק 42% מתגוררים בשכירות. שיעור המתגוררים עם הוריהם: בתל אביב 14%, מחוץ לתל אביב 29%.

מהם השיקולים העיקריים בבחירת דירה להשכרה? בראש הרשימה נמצא המחיר. אחריו דורגו מפרט דירה, אופי הקהילה והשכונה, מרפסת וקרבה לעבודה/לימודים. מעניין לראות כי חוזה ארוך טווח, שמציעים היום היזמים, נמצא רק במקום השביעי.

מהו מספר החדרים הרצוי בדירה שכורה, ללא חנייה פרטית? הביקוש ל-3 חדרים עומד על 37%, (מתוכם 46% רווקים, 21% זוגות עם ילדים). הביקוש לדירות 4 חדרים עומד על 31% (מתוכם, 69% הם זוגות עם ילדים), ורק 13% מבקשים דירה בת 2.5 חדרים.

 

הנכונות לשלם על מקום חנייה מתומחרת ב-433 שקל (משוקלל). מדובר במחיר שאינו גבוה ואינו משקף מציאות תל אביבית. דמי הניהול החודשיים שהנסקרים הצהירו שישלמו עבור תחזוקת בניין ברמה גבוהה עומדים על 382 שקל בממוצע משוקלל. שירותים נוספים שהנסקרים היו מעדיפים הם דירה מרוהטת, בריכה, חדר כושר, בית חכם, אוכלוסייה וקהילה.

תמונת העתיד

דורות ה-Y וה-Z שינו ומשנים את התנהגותם הצרכנית: הם משכירים, משאילים ומשתמשים במה ש"אחרים" רכשו. מבחינתם, תמה תקופת הבעלות. כיום ובעתיד הם יגורו בדירות קטנות. בתל אביב יעדיפו את מרכז העיר המוגדר כ"מרחב הקורקינט", וכתוצאה מכך יחיו בחוץ, משמע ירכשו פחות מוצרי הלבשת הבית, יאכלו בחוץ (לא נדרשים לשטח המטבח) ויצרכו יותר מוצרי ספורט ובילוי - בשאיפה להגדיל את החוויות על חשבון החפצים.

כל זה מחייב את חברות הנדל"ן להמציא קונספט ותמהיל עתידניים וייחודיים, שיענו על הצרכים המשתנים של קהלי היעד. צרכים אלה יכתיבו דירות קטנות, איכותיות, פונקציונליות ומודולריות עם חלל גמיש, ובמתכונת של "מיטה ושולחן".

בנוסף, יידרשו שירותים כמו סלון משותף, חדר ישיבות, בריכת שחייה, חדר כושר, חלל מדיטציה ויוגה, מועדון דיירים, חלל עבודה משותף, גג אורבני או גינה "כלואה", גן ילדים ומטבח משותף, נקודת מסירה לחבילות ומקום לאופניים וקורקינטים. השירותים והמרחבים הציבוריים ינוהלו ויתוחזקו על ידי אב בית או חברת ניהול.

גם שוק המגורים לשכירות מושפע ממגמות ה-Share Economy, והעדפת חוויות על פני רווחת דיור גבוהה של המרחב האישי. Co-Living & Micro Hotels הם שווקים "משיקים" לשווקי השכירות, אשר משווקים אף הם לצעירים ולאנשי עסקים ומטיילים. החדרים בבתי המלון קטנים במתכונת "מיטה ושולחן", ועם חללים משותפים מגוונים ומרווחים שכוללים חללי עבודה, פאבים, מתקני ספורט ועוד. בעתיד צפוי המשך צמיחה של סגנון מגורים/מלונאות זה.

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא מול הדולר. האם כדאי לגדר את ההשקעות שלכם?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים