גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ לדירה להשכרה: תשכחו מכל מה שהתרגלתם אליו בתחום הזה

בישראל כמעט ולא נבנו עד היום דירות ייעודיות להשכרה, אולם ההעדפות של דורות ה-Y וה-Z מחייבות את חברות הנדל"ן להמציא קונספט ותמהיל חדשים ● בעתיד הקרוב ייבנו יותר מבנים להשכרה עם דירות קטנות ומודולריות ברמת גימור גבוהה ומגוון שירותים ומרחבים ציבוריים

 

 

בנייה חדשה בישראל: בעתיד הקרוב ייבנו יותר מבנים להשכרה עם דירות קטנות ומודולריות ברמת גימור גבוהה ומגוון שירותים ומרחבים ציבוריים / צילום: Shutterstock
בנייה חדשה בישראל: בעתיד הקרוב ייבנו יותר מבנים להשכרה עם דירות קטנות ומודולריות ברמת גימור גבוהה ומגוון שירותים ומרחבים ציבוריים / צילום: Shutterstock

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

כ-28% ממשקי הבית בישראל מתגוררים כיום בשכירות, כאשר בתל אביב השיעור הוא 53% ויותר. בחו"ל שיעור המתגוררים בשכירות גבוה הרבה יותר, אולם גם שם וגם בארץ הצפי הוא להמשך צמיחה וביקוש בשוק ה-BTR (Build to Rent) בכלל וב-Multifamily בפרט.

הסיבות לכך קשורות גם לשינוי בהתנהגות הצרכנית של בני דור ה-Z, שדוחים את גיל הנישואים וההורות, מעדיפים גמישות ומוביליות מרחבית, מעוניינים באורח חיים עירוני וחווים קושי פיננסי ברכישת נדל"ן למגורים.

בישראל, הביקוש לצורת מגורים זו יגדל בשנים הבאות בכלל, ובתל אביב רבתי בפרט, ויכלול מבנים ודירות בקונספט, בתמהיל ועם שירותים הדומים לקיים במבני משרדים חדשניים ומודרניים, ובבתי המלון העירוניים החדשים.

בעלות או השכרה

במרבית מדינות האיחוד האירופי קיים שוק שכירות מפותח לדיור. שלוש המדינות המובילות בשיעור המתגוררים בשכירות הן שוויץ (57.5%), גרמניה (כ-50%) ואוסטריה (כ-44%). בערי אירופה קיימת מגמת עלייה כללית בשיעורי השוכרים, כאשר בפריז 67% שוכרים, במדריד 27%, בברלין 62% ובלונדון 51%.

בישראל של היום המצב שונה. שיעור המתגוררים בשכירות היה בשנת 2018 כ-28% בלבד, כאשר כ-731 אלף משפחות התגוררו בשכירות, ושילמו שכר דירה חודשי ממוצע של 3,307 שקל עבור 3 חדרים. בתל אביב, אגב, שיעור משקי הבית שגרים בשכירות עומד על כ-53%.

האם מבקשים לשמר בארץ את השיעור הזה גם בעתיד? אם כן, נדרש להוסיף כ-25 אלף יחידות להשכרה בישראל מדי שנה. שאלה אחרת היא האם במצב השוק הנוכחי, למשל בהיבטי חוק עידוד השקעות וההצעות בחוק ההסדרים (שאושרו אתמול בוועדת הכספים), קיימת כדאיות השקעה ליזמים? בפועל, נבנות רק אלפי דירות ייעודיות להשכרה בכל שנה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

במקום שוק שכירות מסודר, קיים בארץ שוק המסדיר את עצמו. לעומת זאת, שוק הדיור בשכירות (BTR) באירופה ובארה"ב מורכב משתי אפשרויות עיקריות:

Co-Living, חווית מגורים קהילתית - מודל מגורים של דירות קטנות, עם דגש על רמת גימור והשקעה בחללים משותפים. הן נמצאות בבניינים רבי קומות, במיקום מרכזי ו/או במיקום פרברי יחסית. הדירות מינימליות בגודלן, במתכונת של "מיטה ושולחן", עם דגש על חללים משותפים כמו חללי עבודה, בילוי ופנאי ועוד.

סגנון מגורים זה מיועד לדור המילניאלס, וגם לדור ה-Z. צעירים רבים מאמינים שזכותם לקבל דיור ברמת גימור גבוהה, וזו סיבה נוספת להסכמתם להקטנת חלל המגורים. נכונותם לשלם יותר עולה עם הדרישה לשירותים בתחום הניקיון, ריהוט, חללי העבודה, גמישות בתנאי השכירות, חדרי כושר ועוד.

Multifamily - פרויקטים ייעודיים, שנבנו ומנוהלים עבור שוכרים בלבד, וזאת לעומת המצב בישראל, שבה מרבית השוכרים גרים בדירות בבניינים שאינם מיועדים לפלח זה. בארץ הדירות המושכרות הינן "מוצרי השקעה" של משקי בית, ואינן נמצאות בבעלות חברות המקימות ומנהלות פרויקטים שלמים להשכרה.

מדובר במתחמי מגורים בבעלות יחידה על מספר גדול של יחידות דיור, שנועדו לשכירות בלבד. בשוק זה קיימת חלוקה לשלוש רמות, המגדירות רמת גימור ומפרט, מעמד סוציו-אקונומי ועוד, בדומה לשוק המלונאות. הפרויקט כולל לרוב שירותים שונים ברמה גבוהה, כולל השקעה בחללים הציבוריים. קהל היעד מורכב ברובו מצעירים (עד גיל 44), המעדיפים להיות גמישים בבחירת אזור המגורים כנגזר ממגוון אפשרויות התעסוקה.

בחינה שנעשתה באנגליה הראתה עלייה בגיל השוכרים הממוצע במוצר זה, כאשר בשנת 2000 גילאי 35-44 היוו 10% בלבד, בעוד שכיום שיעורם עומד על 26%. העדפות השוכרים באנגליה היו שירותי קבלה, תחזוקה במקום, שמירה 24/7, אירועים ופנאי, תשתיות מאפשרות לחיות מחמד, חללים משותפים איכותיים, חשבונות כלולים בשכירות, חדר כושר ונקודת איסוף חבילות. הפרמטר החשוב ביותר לשוכרים הוא שירותי מנהלה ותחזוקה בעלי זמינות ושירותיות גבוהה, כמו גם שוער/ קבלה בכניסה.

ביקוש ל-3 חדרים

לפני כשנה ערכנו סקר ביקושים לדירות להשכרה בתל אביב בקרב יותר מ-500 נשאלים, שמתגוררים בשכירות ו/או מתכננים לגור בשכירות בעיר במהלך שלוש השנים הבאות. מהסקר עלה כי 72% מתגוררים בשכירות (לפי נתוני הלמ"ס, ב-2018 כ-53% התגוררו בשכירות). מחוץ לתל אביב, רק 42% מתגוררים בשכירות. שיעור המתגוררים עם הוריהם: בתל אביב 14%, מחוץ לתל אביב 29%.

מהם השיקולים העיקריים בבחירת דירה להשכרה? בראש הרשימה נמצא המחיר. אחריו דורגו מפרט דירה, אופי הקהילה והשכונה, מרפסת וקרבה לעבודה/לימודים. מעניין לראות כי חוזה ארוך טווח, שמציעים היום היזמים, נמצא רק במקום השביעי.

מהו מספר החדרים הרצוי בדירה שכורה, ללא חנייה פרטית? הביקוש ל-3 חדרים עומד על 37%, (מתוכם 46% רווקים, 21% זוגות עם ילדים). הביקוש לדירות 4 חדרים עומד על 31% (מתוכם, 69% הם זוגות עם ילדים), ורק 13% מבקשים דירה בת 2.5 חדרים.

 

הנכונות לשלם על מקום חנייה מתומחרת ב-433 שקל (משוקלל). מדובר במחיר שאינו גבוה ואינו משקף מציאות תל אביבית. דמי הניהול החודשיים שהנסקרים הצהירו שישלמו עבור תחזוקת בניין ברמה גבוהה עומדים על 382 שקל בממוצע משוקלל. שירותים נוספים שהנסקרים היו מעדיפים הם דירה מרוהטת, בריכה, חדר כושר, בית חכם, אוכלוסייה וקהילה.

תמונת העתיד

דורות ה-Y וה-Z שינו ומשנים את התנהגותם הצרכנית: הם משכירים, משאילים ומשתמשים במה ש"אחרים" רכשו. מבחינתם, תמה תקופת הבעלות. כיום ובעתיד הם יגורו בדירות קטנות. בתל אביב יעדיפו את מרכז העיר המוגדר כ"מרחב הקורקינט", וכתוצאה מכך יחיו בחוץ, משמע ירכשו פחות מוצרי הלבשת הבית, יאכלו בחוץ (לא נדרשים לשטח המטבח) ויצרכו יותר מוצרי ספורט ובילוי - בשאיפה להגדיל את החוויות על חשבון החפצים.

כל זה מחייב את חברות הנדל"ן להמציא קונספט ותמהיל עתידניים וייחודיים, שיענו על הצרכים המשתנים של קהלי היעד. צרכים אלה יכתיבו דירות קטנות, איכותיות, פונקציונליות ומודולריות עם חלל גמיש, ובמתכונת של "מיטה ושולחן".

בנוסף, יידרשו שירותים כמו סלון משותף, חדר ישיבות, בריכת שחייה, חדר כושר, חלל מדיטציה ויוגה, מועדון דיירים, חלל עבודה משותף, גג אורבני או גינה "כלואה", גן ילדים ומטבח משותף, נקודת מסירה לחבילות ומקום לאופניים וקורקינטים. השירותים והמרחבים הציבוריים ינוהלו ויתוחזקו על ידי אב בית או חברת ניהול.

גם שוק המגורים לשכירות מושפע ממגמות ה-Share Economy, והעדפת חוויות על פני רווחת דיור גבוהה של המרחב האישי. Co-Living & Micro Hotels הם שווקים "משיקים" לשווקי השכירות, אשר משווקים אף הם לצעירים ולאנשי עסקים ומטיילים. החדרים בבתי המלון קטנים במתכונת "מיטה ושולחן", ועם חללים משותפים מגוונים ומרווחים שכוללים חללי עבודה, פאבים, מתקני ספורט ועוד. בעתיד צפוי המשך צמיחה של סגנון מגורים/מלונאות זה.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"