גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר: לא נכנעתי ללחצים ממשרד רה"מ לאשר את עסקת בזק-yes

הדיונים במשפט נתניהו נמשכים, והיום נפתח החלק הנוגע לעסקת בזק-yes, שלפי כתב האישום היוותה את התמורה לעסקת השוחד לכאורה המיוחסת לנתניהו ולבני הזוג אלוביץ' ● בית המשפט לא אישר לפרקליטות לחקור את מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר אבי ברגר על תיק 1000 בנוגע לאירועים שאינם מתוארים בכתב האישום

אבי ברגר, מנכ''ל משרד התקשורת לשעבר, מעיד במשפט נתניהו ובני הזוג אלוביץ' / צילום: רפי קוץ
אבי ברגר, מנכ''ל משרד התקשורת לשעבר, מעיד במשפט נתניהו ובני הזוג אלוביץ' / צילום: רפי קוץ

הדיונים במשפטו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' נמשכים היום (ג') בבית המשפט המחוזי בירושלים. היום נפתח החלק הנוגע לרגולציה במשרד התקשורת ולעסקת בזק-yes, שלפי כתב האישום היוותה את התמורה לעסקת השוחד לכאורה המיוחסת לנתניהו ולבני הזוג אלוביץ' שהיו בעלי השליטה בבזק וב-yes.

העד החמישי במשפט, אבי ברגר, שהיה מנכ"ל משרד התקשורת בין נובמבר 2013 ועד מאי 2015, החל היום בעדותו.

הפרקליטות ביקשה להעיד את ברגר בנוגע לתיק 1000 בקשר לערוץ 10. עו"ד עמית חדד, המייצג את נתניהו, התנגד בטענה כי העדות לא מתייחסת לתקופה הכלולה בכתב האישום. בית המשפט קיבל את הבקשה וקבע כי ברגר לא יעיד על תיק 1000. בכך הסתיימה חקירתו הראשית של ברגר. מחר (ד') הוא ייחקר נגדית על-ידי עו"ד ז'ק חן, סנגורו של שאול אלוביץ'.

"כולם אמרו 'זה איום מרומז, אין מה לעשות עם זה'"

ברגר מונה לתפקיד המנכ"ל על-ידי שר התקשורת לשעבר גלעד ארדן ופוטר על-ידי נתניהו שהחליף את ארדן בשנת 2015.

התביעה טוענת כי לעסקת בזק-yes הייתה חשיבות כלכלית לבני הזוג אלוביץ'. עסקת המיזוג הייתה טעונה אישור של משרד התקשורת וגורמים נוספים. ברגר העיד על הקשר בין הרפורמה בשוק הסיטונאי שקודמה בתקופת עבודתו במשרד התקשורת ופגעה כלכלית בבזק - לבין עסקת בזק-yes.

ביום שהרפורמה בתחום הטלפוניה בשוק הסיטונאי הייתה אמורה לצאת לפועל במאי 2015, פוטר ברגר על-ידי נתניהו, ממלא-מקום שר התקשורת דאז.

"פגשתי את שאול אלוביץ' בשלבים הראשונים אצל גלעד ארדן בחדר. הייתה פגישה עם אלי קמיר, הם ניסו להסביר לי למה השוק בסיטונאי קשה לבזק. ניסיתי לשכנע אותם לשתף פעולה. הפגישה הסתיימה בכלום", אמר ברגר בעדותו.

ברגר העיד על פגישות עם שאול אלוביץ', חלקן שבועות לפני שפוטר: "אלוביץ' ניסה להוריד אותנו מהרפורמה בטלפוניה, אמר שאנחנו פוגעים בבזק. ניסיתי לשכנע לשתף פעולה עם הרפורמה למה היא טובה.

"עלו טענות שאנחנו פוגעים בבזק. אלוביץ' סיפר שהיה פעם מנכ"ל שהגיש חוות-דעת שאלוביץ' חשב שהיא שקרית, ו-yes הפסידה. הוא עזב את המשרד והתקשה למצוא עבודה. 5 שנים אחר-כך הוא פנה לאלוביץ' שיעזור לו למצוא עבודה.

"הוא (אלוביץ') אמר שהוא מקווה שניפרד כידידים. אמרתי לו שאני מאמין בחוות-הדעת שלנו. הבנתי שזה איום מרומז. סיפרתי ליועצת המשפטית של המשרד, והיא המליצה לי לדבר עם עוד גורמים. כולם אמרו 'זה איום מרומז, אין לך מה לעשות עם זה יותר מדי'".

"רפורמת השוק הסיטונאי" נועדה להגביר את את התחרות בשוק התקשורת ולקדם את התקשורת בישראל. ברגר ביקש להתנות את אישור עסקת המיזוג בזק-yes שעסקה ביישום הרפורמה שהייתה בניגוד לאינטרסים של אלוביץ'.

על משמעות השם של הרפורמה הסביר ברגר בדיון כי "המשמעות היא שמישהו יכול לקנות בכמות גדולה במחיר סיטונאי ולמכור במחיר קמעונאי שהוא מסוגל להרוויח".

הרפורמה כללה מכירת אינטרנט על-ידי חברות תקשורת אחרות מבזק והוט, במחיר מפוקח כדי לייצר תחרות. רובד אחר היה הטלפוניה הסיטונאית, שמשמעותה אספקת אינטרנט תוך שימוש בטלפוניה של בזק. רובד נוסף של הרפורמה היה מתן אפשרות להתחבר לתשתיות של בזק ופריסת סיבים על-ידי חברות תקשורת אחרות, בתשתיות שנחפרו על-ידי בזק בכל הארץ.

"לאף אחד אין יכולת לחפור מחדש בישראל. לבזק יש פריסה ארצית יפה. היום פורסים סיבים אופטיים על בסיס הרפורמה הזו. הכוונה הייתה שחברות אחרות יעבירו סיבים בחפירות שבזק עשתה", הסביר ברגר.

בזק התנגדה נחרצות לרפורמה. לדברי ברגר, "בזק טענה לזכות הקניין. המטרה הייתה להסתכל על השוק כמכלול שלם. באיזון בין זכות הקניין של בזק לבין הרצון לייצר תחרות, שר התקשורת דאז ארדן החליט שהמהלך הוא לטובת הכלל".

התובעת, עו"ד יהודית תירוש, שאלה: "איך אמורה הייתה הרפורמה להשפיע על בזק?"

ברגר השיב: "בשימוע צורפה חוות-דעת. ראו שיש השפעה במאות מיליוני שקלים על בזק. יחד עם זאת, ראו שהרווח הנורמטיבי עדיין מתקיים. לבזק יש רווחיות עודפת שבאה על חשבון הציבור. כל הראייה הייתה שבזק מסוגלת לעמוד בזה. הפגיעה בבזק נשקלה, והוחלט שהיא מספיק מידתית אל מול היתרון בשוק התקשורת ולאזרח בישראל. בשלב הזה בזק הייתה חברה ציבורית בבעלותו של אלוביץ'".

ברגר סיפר כי בזק הביעה את התנגדותה לרפורמה בדרכים רבות: "עשרות מכתבים בשנה, 'תבדקו את זה, למה החלטתם ככה'. בקשות לפגישות, לחצים עליי, על השר באופן טבעי".

ברגר הוסיף כי "בזק לא שיתפה פעולה עם הרפורמה. היה תהליך מורכב, פנייה לגורמים שונים".

נזכיר כי בסוף 2014 ובתחילת 2015 בזק לחצה על משרד התקשורת לאשר את מיזוג בזק-yes. גם מועצת הלוויין והכבלים נדרשה לאשר את המהלך, בהיותה הרגולטור האחראי על yes. משרד התקשורת עיכב את אישור המיזוג, כדי ללחוץ על בזק השתף פעולה עם הרפורמה בשוק הסיטונאי לה התנגדה בזק.

ברגר העיד כי הליך אישור שינוי ההחזקה ב-yes לא היה בסדר העדיפויות של משרד התקשורת בתחילת 2015. אנשי המשרד התמודדו עם עתירה לבג"ץ בנוגע לרפורמה בשוק הסיטונאי והיו עמוסים במשימות רבות. שר התקשורת דאז גלעד ארדן נתן הנחיה ברורה לא לאשר את המהלך. בזק ביקשה לאשר לה את המיזוג עם yes בלי קשר לרפורמת השוק הסיטונאי.

במרץ 2015 פנה מנכ"ל yes דאז רון איילון לנתניהו, ראש הממשלה ושר התקשורת באותה העת, בבקשה לאשר את שינוי ההחזקה ב-yes. במכתב צוין כי בזק מימשה אופציות, ובכך הגדילה את השליטה ב-yes. ברגר כתב ליועצת המשפטית של משרד התקשורת דאז, עו"ד דנה נויפלד, על הפנייה של איילון: "צריך לבדוק טוב אם יש פה הפרה ושל מה! יש כאן בפועל העברת שליטה". ברגר ציין בדיון כי למעשה השליטה הועברה, וכי "המיזוג היה חשוב גם לבזק וגם ל-yes".

ביוני 2015, לאחר שברגר פוטר, אישר נתניהו את עסקת המיזוג.

"צפריר נתן לי הנחיות להיות נחמד לבזק"

בהמשך אמר ברגר על ראש המטה לשעבר של נתניהו במשרד התקשורת, איתן צפריר: "הוא הנחה אותי להיות נחמד לבזק ולזרז את הטיפול".

ברגר העיד כי נפגש עם נתניהו לאחר שנכנס לתפקיד שר התקשורת, וכי נתניהו אמר לו שאיתן צפריר, שהיה ראש המטה במשרד התקשורת, "הוא הגורם המקשר מראש הממשלה, וכל ההנחיות של צפריר אלה הנחיות של ראש הממשלה".

התובעת: "צפריר הכחיש את האמירה שנתניהו אמר לך לפעול לפי הנחיותיו אלא לפעול בשיתוף-פעולה".

ברגר: "נאמר לי שהוא הנציג של ראש הממשלה, ושההערות יעברו דרכו. צפריר היה אומר לי באופן עקבי שלא רוצים אותי, ושאני צריך להתפטר, ושאני לא עושה מה שאומרים לי".

ברגר העיד כי הוא קיבל הנחיות מצפריר בארבע עיניים בנושא ערוץ 10 ובזק-yes. "צפריר נתן לי הנחיות להיות נחמד לבזק ולזרז את הטיפול. הוא ביקש שאפגש עם סטלה הנדלר (אז מנכ"לית בזק) להיכרות. אמרתי לו שהפגישה מיותרת. בסוף לא הגעתי לפגישה".

ברגר גם ציין כי "צפריר שאל אותי מדי פעם אם הנושא (בזק-yes) מתקדם".

השופט משה ברעם: "אתה מנכ"ל המשרד, זה נראה דבר להתלונן עליו, לא?"

ברגר: "אני יידעתי את היועצת המשפטית בעל-פה והמשכתי לפעול בהתאם להחלטות הכתובות הקיימות".

לדברי ברגר, בשלושה החודשים האחרונים שלו בתפקיד הייתה פגישה שהסתיימה ללא הסכמה. "מנכ"ל yes רון אילון ביקש שלא נתערב. שחשוב שעסקת בזק-yes תאושר, אחרת היא לא תשרוד.

"הראל לוקר, שהיה אז מנכ"ל משרד ראש הממשלה, קיים איתי פגישה שכללה שישה אנשים: שלושה אנשים מצד משרד ראש הממשלה, סמנכ"ל הכלכלה - לחצו עלינו ממשרד ראש הממשלה לאשר את העסקה ומהר. הדרך המקצוע התנגד מאוד, עלו לטונים גבוהים. נתתי להם את כל הגיבוי והחיזוק. הסמנכ"ל אמר שהוא יכתוב חוות-דעת למה נכון לעשות את זה. אמרתי שזה בטיפול שלנו. לוקר סיכם שאנחנו נטפל. לא נתתי למשרד להיכנס ללחצים שהופעלו".

על פיטוריו על-ידי נתניהו במאי 2015 סיפר ברגר: "הממשלה קמה ביום חמישי, ובמוצ"ש התקשרו אליי מלשכת ראש הממשלה שהוא רוצה לדבר איתי. למחרת ב-17 למאי התקשר נתניהו ואמר לי שלא אמשיך להיות מנכ"ל. ב-25 למאי עזבתי את התפקיד".

התובעת: "עלתה טענה מחומר החקירה שאישור העברת השליטה עוכב כי משרד התקשורת רצה מנוף על בזק".

ברגר: "ארדן ביקש לכרוך את אישור עסקת בזק-yes עם השוק הסיטונאי. הדברים היו כרוכים אחד בשני".

בדיון הוצגה בקשה של נתניהו, שהיה אז שר התקשורת, ממרץ 2015, ליו"ר מועצת הכבלים והלוויין דאז, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, "להתנעת בדיקה לאישור שינוי החזקה ב-yes". ברגר אמר כי בדרך-כלל לא היו מכתבים להתנעה. ברגר הסביר כי "ניתן לאשר שינוי החזקות בדיעבד ולקנוס את החברה. זה לא בטל אוטומטית". ברגר גם הסביר כי ההחלטה של מועצת הכבלים והלוויין היא עצמאית.

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ושאול ואיריס אלוביץ' מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

השחקן דן תורג'מן / צילום: אביב חופי

השחקן דן תורג'מן ירצה 9 חודשי עבודות שירות בגין עבירות מס

הסכום הכולל של העלמת ההכנסות המיוחסות לדן תורג'מן עמד על כ-3.7 מיליון שקל ● כתב האישום הוגש בחלוף למעלה מעשור מביצוע העבירות ● המדינה עתרה להטיל על תורג'מן 15 חודשי מאסר בפועל, אך ביהמ"ש קבע כי בשל השיהוי ועינוי הדין שנגרם לו, יש למקם את העונש מתחת למדרג הענישה הרגיל בעבירות דומות

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

עד מחר בחצות: בעלי חברות ארנק יכולים לחתום על הסכמי פירוק חברה ולהתחמק מהמס

הזדמנות אחרונה לבעלי חברות הארנק להתחמק מהמסים במסגרת רפורמת הרווחים הכלואים ● כל עוד ההחלטה על פירוק החברה תתקבל עד 31 בדצמבר, רשות המסים מתגמשת ומאפשרת הגשה מאוחרת של בקשות פירוק עד 31 בינואר 2026

"ארטילריה לטווח ארוך ומטוסי קרב": סין ערכה תרגיל צבאי מול טייוואן

סין מחריפה את רמת המוכנות הצבאית שלה לעימות אפשרי עם טייוואן ● בים, באוויר וביבשה תרגלו כוחות סינים ספינות קרב, מטוסים ויחידות ארטילריה ● התרגילים לוו ברטוריקה לוחמנית ובפרסום סרטונים צבאיים ברשתות החברתיות

מייסדי AI21, אורי גושן, פרופ' אמנון שעשוע, פרופ' יואב שוהם / צילום: איל יצהר

היו לה 200 טאלנטים ומודל שפה חדשני. אז למה AI21 מחפשת אקזיט?

סטארט־אפ הבינה המלאכותית מכוון למחיר של לפחות 2 מיליארד דולר, למרות הכנסות צנועות וקושי בחדירה לשוק הארגוני ● ברקע: המייסד פרופ' אמנון שעשוע מקים בנפרד את חברת AAI

בחירות בישראל / עיצוב: אלישע נדב

איך השנה הקרובה תשפיע על הממשלה, עד שנגיע לקלפי?

כניסה לשלב ב' בעזה בתסריט של ממשלת מעבר, חלוקת הטבות לפני שהכנסת תפוזר, מגבלות על מינויי בכירים ואפשרות שהתקציב יטרוף את הקלפים עוד לפני המועד המתוכנן ● ישראל נערכת לשנת בחירות - ואת ההשפעות אפשר להרגיש כבר עכשיו ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

עו''ד אמיר טבנקין / צילום: ענבל מרמרי

קידום לתובעי נתניהו: טבנקין למחלקת ני"ע, תירוש לפרקליטות מחוז ת"א

עו"ד אמיר טבנקין, שנמנה על צוות התביעה בתיק 4000 ומוביל כיום את תיק בזק במחוזי, מונה למחליפה של עו"ד יהודית תירוש בראשות מחלקת ני"ע בפרקליטות ● תירוש, התובעת הראשית בתיק 4000, מונתה למשנה לפרקליט מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה)

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים זומנו לחקירה

לפי הודעת החברה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקש מסמכים בהתאם לצו ובמסגרת פרשת ההסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו היום באזהרה במשטרה, ושוחררו בינתיים בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

פרסומת ב־ChatGPT: התכנון שישנה את עולם הבינה מלאכותית

לפי דיווחים בעולם, OpenAI שוקלת להטמיע פרסומות בתשובות של ChatGPT, זאת כדי לממן את תוכניות בניית מרכזי הנתונים השאפתניות שלה ולספק את המשקיעים ● למרות שהיוזמה עדיין בתכנון ראשוני, נראה כי החברה רואה בפרסומות מפתח לבניית מודל עסקי בר־קיימא

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

REE מזהירה: בלי מימון חדש, הכסף שיש לה יספיק רק עד הרבעון השני של 2026

חברת האוטוטק הישראלית פרסמה את דוחותיה הכספיים לסיכום המחצית הראשונה של השנה וצירפה להם הערת "עסק חי" ● החברה הצליחה להפחית את ההוצאות התפעוליות שלה בשיעור משמעותי, אך קופת המזומנים שלה המשיכה להצטמצם ● הנהלת הנאסד"ק הזהירה לאחרונה את החברה באשר לכך שאינה עומדת בתנאי הסף להמשך מסחר

השריפה בפליסיידס. השמידה 6,837 בתים / צילום: ap, Jae C. Hong

כמעט שנה לאחר ששכונת היוקרה ב־L.A עלתה באש - נבנה שם בית חדש

הבית הוקם עם קאץ’: אי־אפשר לקנות אותו, הוא אינו למכירה ● אבל הוא מרמז על מה שאפשרי, בזמן שקליפורניה מנסה להקל על תהליך השיקום

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

לאחר תקלה של כשעה: שירותי פרטנר חזרו לתקינות מלאה

לקוחות פרטנר חוו היום בצהריים במשך כשעה שיבושים בשירותי הסלולר, האינטרנט והטלוויזיה ● התקלה השפיעה גם על לקוחות של חברות אחרות ● בפרטנר עדיין חוקרים את מקור השיבושים

פרופ' יואב שוהם, אורי גושן ופרופ' אמנון שעשוע שהקימו את AI21 Labs / צילום: רועי שור

אחרי שגייסה 700 מיליון דולר: AI21 החליטה לצאת מהשוק

חברת הבינה המלאכותית של פרופ' אמנון שעשוע החלה לחפש רוכש ● AI21 מבקשת פרמיה על מחירה בשוק הפרטי - מעל ל-2 מיליארד דולר, אך לא בטוח שתוכל להשיג זאת

שנת מבחן לכלכלת מדינות האיחוד / עיצוב: אלישע נדב

עידן החוב: האם אירופה מתקרבת לחדלות פירעון?

רמות החוב של מדינות האיחוד האירופי מאיימות לצאת משליטה, והן חורגות בהרבה מהגירעון שמתיר להן להיות חברות בו ● אצל רובן המצב הפוליטי גם תוקע צעדים שיסייעו בצמצום שלו ● אם במשברים קודמים דובר על צנע, קיצוץ הוצאות הממשלה והפחתת רמת החיים - היום הכיוון המרכזי הוא פשוט ללוות עוד ועוד ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

לאור השינויים הצפויים במדרגות מס הכנסה: רשות המסים מאריכה את תוקף תיאומי המס

במסגרת תקציב 2026 מבקש שר האוצר סמוטריץ' להרחיב את מדרגות המס, כך שהמדרגות הגבוהות יותר יחולו על בעלי הכנסות גבוהות יותר ● אם הצעת החוק תאושר, הציבור יידרש להגיש מחדש את תיאומי המס בגין הכנסות נוספות ● על-מנת לחסוך את הנטל הבירוקרטי לציבור הוחלט להאריך את תוקף התיאומים, משנת 2025 עד אפריל 2026

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; מניות הטכנולוגיה הובילו את הירידות

הנאסד"ק ירד בכ-0.5% ● מחירי הכסף והזהב נפלו בחדות, לאחר ששברו שיאים חדשים בסוף השבוע ● מניות הדיפנס באירופה נחלשו, על רקע ההתקדמות במגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● טריליון דולר התנדפו השנה מהקרנות האקטיביות בוול סטריט, בבלומברג מסבירים את השיעור • למה טראמפ מעדיף דולר חלש

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: גיל אייסנמן

נבלמה כוונת נשיא לשכת רואי החשבון לקבוע כהונה בלתי מוגבלת לנשיא הלשכה

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, ביקש לבטל את הסעיף המגביל את כהונתו כנשיא – ונחסם ● המשמעות היא ששרייבר לא יוכל להתמודד בבחירות הבאות בלשכה בעוד כשנתיים, שכן הוא מכהן כעת בקדנציה השנייה שלו כנשיא

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; מניית עזריאלי זינקה ב-8%, נקסט ויז'ן ב-5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● עזריאלי זינקה לאחר שהודיעה על עסקה גדולה בתחום מרכזי הדאטה ● השקל עלה לשיא של ארבע שנים מול הדולר ● בוול סטריט, תקופת ה"סנטה קלאוס ראלי" נפתחת ברגל שמאל, עם ירידות במדדים המובילים ● וגם: המניה הישראלית החבוטה שזוכה לזריקת עידוד

שכר המנכ''לים ברשויות מקומיות קטנות עולה / צילום: Shutterstock

שכר הבכירים ברשויות מקומיות קטנות עולה, מנכ"לים ירוויחו עוד 4,000 בחודש

מנכ"לים ברשויות קטנות ירוויחו עוד 4,000 שקל בחודש, כך ששכרם החודשי צפוי להגיע ל-28,280 שקל ● גם מנהלי וסגני מנהלי אגפים ומחלקות ייהנו מתוספת שכר

8 הבורסות שהדהימו או אכזבו את העולם / צילום: Shutterstock

הכלכלה שתלויה במניה אחת והמדד שזינק ב־90%: הבורסות הכי חזקות והכי חלשות של 2025

שנת 2025 הייתה שנה פנומנלית לא רק בתל אביב. המדדים הגלובליים זינקו בעשרות אחוזים וכמה בורסות מפתיעות ברחבי העולם זכו לתואר שיאניות התשואה ● באיזו מדינה מדד הדגל זינק ב־90% מתחילת השנה ולמה אחת הכלכלות המשגשגות והיציבות בעולם בשוק דובי?

גדעון תדמור / צילום: דניאל קמינסקי

גדעון תדמור מעביר למשפחתו מניות בשווי 47 מיליון שקל

בקבוצת דיסקונט ציינו 90 שנה להקמת הבנק ● ברמי לוי מזמינים את הצרכנים להצביע על הקטגוריות בהן היו רוצים מבצעים ● ואיסתא וישראייר מאריכות את ההסכם האסטרטגי ביניהן ● אירועים ומינויים