גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעשיית ההגירה: מיליציות בגרמניה, פטרולים בגבול פולין ומשבר פליטים חדש במזרח אירופה

"הנתיב הבלארוסי" של פליטים לאירופה הפך לתעשייה כלכלית משגשגת עם מורי דרך, מבריחי גבולות, זייפני ויזות, מלונות, נהגי מוניות ורבבות מהגרים שמוכנים לשלם הרבה כסף עבור כרטיס כניסה לחיים חדשים ● בינתיים הנתיב מחייה את החשש בציבור האירופי מגלי פליטים, וכן עימותים כלכליים ופוליטיים בתוך ובין מדינות האיחוד

אם וילדה לאחר חציית הגבול בין בלארוס לפולין, החודש / צילום: Reuters, Maciej Luczniewski
אם וילדה לאחר חציית הגבול בין בלארוס לפולין, החודש / צילום: Reuters, Maciej Luczniewski

מה שהחל בקיץ האחרון בכמה מקרים בודדים של מהגרים ומבקשי מקלט שנכנסו לאיחוד האירופי דרך בלארוס, הפך בשבועות האחרונים לתופעה העומדת בראש סדר היום האירופי. "הנתיב הבלארוסי", שבמסגרתו מאפשרות הרשויות במינסק לתושבי עיראק, אפגניסטן, סוריה ומדינות אחרות לטוס למדינה ואז לעבור את הגבול בעזרת מבריחי־אדם לפולין, לליטא וללטביה, מחייה את החשש בציבור האירופי מגלי פליטים, וגם את העימותים הפוליטיים והכלכליים בין מדינות האיחוד בנוגע לדרך הנכונה להתמודד עם התופעה.

גרמניה היא היעד של רבים ממבקשי המקלט אולם הם צריכים לחצות גבולות שמורים ולעבור מרחקים גדולים כדי להגיע אליה. רבים מצליחים. בשלושת השבועות הראשונים של אוקטובר, לפי דיווחי הרשויות בגרמניה, יותר מ־4,800 פליטים, מהגרים ומבקשי מקלט נרשמו במדינה כמי שהגיעו מבלארוס. מספר דומה הגיע לשטח המדינה במסלול זה בחודשים שלפני כן.

אך המספרים גדולים הרבה יותר לאורך הנתיב. לפי דיווחים של מבקשי מקלט מבלארוס, בכל לילה יוצאים בין 100 ל־150 מבקשי מקלט מבתי מלון בעיר לכיוון הגבול עם פולין או ליטא. בפולין דיווחו הרשויות כי מנעו מ־1,500 בני אדם לחצות את הגבול באופן לא־חוקי בסוף השבוע האחרון בלבד. לפי הערכות, ישנם אלפים נוספים בדרכים, ותמונות משדה התעופה של מינסק מראות עומסים של מהגרים המגיעים מאירביל ומיעדים נוספים. "באנו כי יש הזדמנות להיכנס לאירופה", אמר צעיר סורי ממוצא כורדי ל"ביביסי" שתיעד את מסעו, "הנשיא של בלארוס פתח את הגבולות לאיחוד".

לוקשנקו לא מעמיד פנים

הנתיב הבלארוסי להגירה לא־חוקית לתוך האיחוד האירופי נולד בקיץ. האיחוד האירופי הטיל כמה חודשים לפני כן סנקציות על המשטר האוטוריטרי בבלארוס, שנשלטת ביד ברזל על ידי אלכסנדר לוקשנקו.

מי שמכונה לעתים "הדיקטטור האחרון באירופה" דיכא באלימות הפגנות אופוזיציה אחרי הבחירות, התעלם מהפצרות האיחוד בנושא זכויות אדם ואף יירט מטוס של "רייאנאייר" שעבר בשטח האווירי של המדינה כדי לעצור בלוגר מתנגד משטר שהיה על סיפונו. בתגובה, האיחוד האירופי הטיל איסור על חברת התעופה הלאומית "בלאוויה" לנחות במדינות החברות בו, והטיל סנקציות על מקורביו של לוקשנקו ועל עסקים רווחיים של הממשלה בתחום הכימיקלים.

ללא העמדות פנים, לוקשנקו הודיע כי החליט להפוך את בלארוס לצינור מעבר לפליטים לעבר האיחוד האירופי. הוא נימק זאת בקשיים הכלכליים שנוצרו לשלטונות במדינה בעקבות הסנקציות האירופיות. "פעם תפסנו כאן מהגרים בהמוניהם, אבל עכשיו תשכחו מזה - אתם תיאלצו לתפוס אותם בעצמכם", אמר במסר ברור למנהיגי האיחוד האירופי. "לא משתלם לנו להיאבק בהברחות האדם", אמר.

במקום זאת, ההגירה הלא־חוקית הפכה למקור הכנסות משמעותי למדינה. רבבות המהגרים והפליטים מוכנים לשלם הרבה כדי לקבל אפשרות להיכנס לאיחוד האירופי. זהו נתיב בטוח הרבה יותר בהשוואה להסתכנות בחציית הים בין טורקיה לאיים היוונים הסמוכים, שכרוך לאחר מכן במסע של אלפי קילומטרים דרך מדינות הבלקן.

 

אלפי דולרים בעבור מסע בנתיבי הברחה

בקיץ החלה בלארוס לאפשר לזרים מעיראק, מסוריה, ממדינות אפריקה וגם תושבים של אפגניסטאן ופקיסטאן להגיע למינסק בטיסות, כשהם משלמים אלפי דולרים לסוכנויות המקושרות לממשלה בעבור "ויזות" פיקטיביות. משם הלך המסלול והשתכלל. המהגרים משוכנים כמה ימים בבתי מלון במינסק, ואז מוסעים על ידי מבריחי אדם לגבולות של בלארוס.

בתחילה היה הנתיב המרכזי לכיוון ליטא, שהוצפה באלפי פליטים ומאז הגבירה משמעותית את הפטרולים בגבול ואף הקימה גדר אד־הוק בחלקים מהגבול. ההגירה הלא־חוקית למדינה זינקה פי 50 והגיעה ליותר מ־4,800 מבקשי מקלט עד לתחילת אוקטובר. אבל כעת הנתיב המרכזי הוא זה העובר דרך הגבול הלא־מסומן לעתים בין בלארוס לפולין.

המהגרים מנסים לעבור בחשכה ואז מכוונים מערבה, לגרמניה. הם אינם יכולים לנסוע ברכבות או בתחבורה ציבורית, ונסמכים על מוניות יקרות או על מבריחים. בגרמניה הם מגישים בקשת מקלט, מקבלים ביטוח רפואי ותמיכה כספית ומקום לינה.

החלשים ביותר נתקעים באזורי הגבול

אבל כדי להגיע ליעד הם צריכים לעבור את הגבול. משפחות עם ילדים והחלשים ביותר מבין המהגרים, וגם העניים ביותר, "נתקעים" בשבועות האחרונים באזורי הגבול, בעוד הטמפרטורות צונחות לאפס. בנוסף, מתגברות העדויות לכך שהרשויות בפולין "דוחפות" חזרה בכמה מקרים את המהגרים לשטח בלארוס. חלקם חוזרים למינסק, אך חלקם נשארים באזורים הכפריים. גם מצד המהגרים העימות מחריף: בסוף השבוע נרשמו עימותים כאשר מהגרים זרקו אבנים וענפים על חיילים פולנים, וניסו לפרוץ את הגדר לתוך שטח פולין. התקריות תועדו בווידיאו על ידי המשטרה הפולנית.

התגובות באיחוד האירופי למדיניות הפולנית מעורבות. מצד אחד, גרמניה הודיעה כי תתמוך בתגבור מיידי של הכוחות בגבול על ידי "FRONTEX", הסוכנות האירופית לשמירה על הגבולות. מצד שני, ארגוני זכויות אדם מבקרים בחריפות את הדיווחים על מניעת הכניסה בכוח, את ההחזרה הכפויה לבלארוס, ומזכירים כי אמנת הפליטים מחייבת את פולין לקבל את בקשות המקלט ולבחון אותם. רוברט האבק, מנהיג "הירוקים" בגרמניה, שצפויים לקחת חלק בממשלה הבאה, קרא לקבל את הפליטים וביקש ממדינות האיחוד "לפזר ביניהן" את המהגרים ומבקשי המקלט שמגיעים לפולין.

הקיצוניים בגרמניה מלהיטים את האווירה

גם בגרמניה הנושא גורם לסערה. משבר הפליטים ב־2015 היה נקודת מפנה בפוליטיקה הגרמנית, והביא לעלייתה של מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" מהימין. סגירת הנתיב הבלקני אחרי המשבר והסכמים אירופיים עם טורקיה למניעת חציית גבול לא־חוקית לאיי יוון צמצמו משמעותית את מספר המהגרים הלא־חוקיים שנכנסים לגרמניה, אבל כעת הרוחות סוערות מחדש.

שר הפנים הנוכחי הורסט זיהופר כינס את הממשלה הגרמנית לכינוס חירום בשבוע שעבר, והורה ליישם תוכנית לפטרל בגבול המזרחי של המדינה עם פולין. כוחות המשטרה ובקרת הגבולות הגרמנים אינם מונעים מהמהגרים ומבקשי המקלט להיכנס, אלא רק רושמים אותם ומפזרים אותם במרכזי הקליטה השונים במדינה. "אנחנו לא רוצים שאף אחד ייכנס לגרמניה באופן שאינו מתועד", אמר זיהופר. לדבריו "מאות שוטרים גרמנים פרושים בגבול ביום ובלילה".

אבל על רקע הדיווחים הללו, ופתיחה מחדש של מרכזים לשיכון פליטים במזרח גרמניה, גם אלמנטים קיצוניים בקהילה מתחילים לנסות ולהתערב. בסוף השבוע עצרה המשטרה בברנדנבורג, מדינת המחוז שדרכה עוברים רוב הפליטים, כנופיה של יותר מ־50 חברי "הדרך השלישית" - תנועה ניאו־נאצית. הם התארגנו כדי "לפטרל" באופן עצמאי בעיירות הגבול עם פולין, חמושים בכלי נשק כמו מצ'טות וכידונים, במטרה להפחיד ואולי אף לפגוע במהגרים הנכנסים.

מרקל מאיימת על לוקשנקו

המשבר המתפתח עמד גם במרכז הדיונים של מנהיגי האיחוד שהתכנסו לפסגה בבריסל בסוף השבוע. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל איימה על לוקשנקו בסנקציות כלכליות נוספות, אם ימשיך לאפשר את ההגירה הלא־חוקית. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר לאיין האשימה אותו בשימוש בפליטים ומבקשי מקלט כנשק נגד האיחוד.

אבל נראה כי כמות המהגרים הפוטנציאליים הנמצאים בבלארוס הולכת וגוברת. החורף המתקרב עשוי להפוך את המצב בגבולות פולין וליטא לסכנה מוחשית לחלשים שבין המהגרים. אירופה שוב מוצאת את עצמה עם משבר פליטים הומניטרי אפשרי, הפעם בגבול המזרחי שלה, ועם חילוקי דעות משמעותיים כיצד לפתור אותו.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק הדין של בית המשפט העליון שמצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"