גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים המרכזיים דוחפים, המסחריים מודאגים: מדוע צריך שקל דיגיטלי?

בנק ישראל התחיל בניסוי להנפקת שקל דיגיטלי, ומצטרף בכך למרבית הבנקים המרכזיים בעולם ● מה ההיגיון מאחורי המהלך, איך זה יועיל ללקוח הקצה, והאם לבנקים יש סיבה לאמץ את הרעיון?

שקל דיגיטלי / אילוסטרציה: Shutterstock
שקל דיגיטלי / אילוסטרציה: Shutterstock

בנק ישראל התחיל בניסוי להנפקת שקל דיגיטלי, ובכך הוא הצטרף למרבית הבנקים המרכזיים בעולם שעושים גם הם ניסוי במטבעות דיגיטליים. מעבר לכך ששקל דיגיטלי נשמע חדשני מאוד, למה בעצם בנקים מרכזיים עוסקים בכלל בהנפקת המטבעות הדיגיטליים, ואיך אלה יעבדו.

איך עובד מטבע דיגיטלי?

מטבע דיגיטלי למעשה הופך את ההתחייבות שמייצג השקל, או כל מטבע אחר, להתחייבות ישירה מול הבנק המרכזי. לשם הדוגמה: ערכו של השקל שקיים היום מגובה בהתחייבות של בנק ישראל, אבל בעת ביצוע פעולות במטבע והעברות כספים, הלקוח עושה אותן בכסף של הבנקים המסחריים שמולם הוא עובד. כך, בהעברת כסף מחשבון בנק אחד לשני, ההתחייבויות בתהליך הן של הבנקים המסחריים. אולם כאשר יהיה מטבע דיגיטלי, המעבר בין התחנות השונות ייעשה בלי מתווכים.

האם זה אומר שאפשר לוותר על הבנקים?
ישנם שני מודלים אפשריים לעבודה עם מטבעות דיגיטליים: בראשון - הלקוח הסופי פותח חשבון בבנק המרכזי, במקרה שלנו בנק ישראל, ועובד דרכו.

במודל השני, הבנק המרכזי מנפיק את המטבע הדיגיטלי, כאשר הפעילות של הלקוחות הסופיים נעשית מול שורה של נותני שירותים פיננסיים, למשל הבנקים ושלל גופי פינטק שיציעו שירותים פיננסיים, ויהיה ניתן לבחור לפעול דרכם ולאו דווקא דרך הבנק. מודל זה הוא המקובל בעולם, וזהו גם המודל שבחר בנק ישראל, מהסיבה הפשוטה שאינו מעוניין לעסוק במתן שירותים ללקוח הקצה.

במה שונה המודל הזה ממה שקיים היום?
למחזיק השקל הדיגיטלי לא חייב להיות חשבון בנק. הוא יכול להחזיק אותו בארנק הדיגיטלי שלו, ומכאן יש לו שתי אפשרויות: לעבוד עם חשבון מזוהה בבנק, או להעביר אותו באמצעות הקוד של המטבע - דבר זה מאפשר את הפרטיות של המחזיק בביצוע רכישות: על רשת הבלוקצ'יין כל רכישה נרשמת. אם היא מתבצעת באמצעות החשבון, הרכישה מזוהה, ובאמצעות קוד המטבע נשמרת הפרטיות. במודלים שנבחנים, העברה רק באמצעות קוד מטבע תוכל להיעשות עד סכום מסוים, ולמעלה מכך רק דרך חשבון מוכר. פרטיות תישמר רק בשימוש במזומן, במטבע דיגיטלי - כל קנייה קטנה תהיה רשומה.

האם יש כבר מדינות שהנפיקו מטבע דיגיטלי?
באיי הבהאמה הונפק מטבע דיגיטלי. הרציונל: הוריקנים רבים ופיזור גיאוגרפי של איים, מצב הדורש פתרון לביצוע תשלומים מיידיים באיים הפזורים. גם בבהאמס המטבע הדיגיטלי מתנהל בשתי רמות: באמצעות חשבון שעבר תהליך "הכר את הלקוח", או עם קוד מטבע בסכומים קטנים.

מקרב המדינות המפותחות, העיניים נשואות כעת אל אולימפיאדת החורף בבייג'ין, סין, שבמהלה ייערכו ניסויים שונים במערכות תשלומים וביואן הדיגיטלי.

נוסף על מזומן, לא במקום

למה בעצם צריך את זה?
"התועלות שבנקים מרכזיים בעולם רואים בהנפקת מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי, שונות ממדינה למדינה, והעיצוב והמאפיינים של מטבע דיגיטלי כזה, יגזרו ממטרת ההנפקה", מציינת עו"ד אסתי הדר, שותפה במחלקת בנקאות ומימון בהרצוג פוקס נאמן. "הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS - Bank for International Settlements) ביחד עם שבעה בנקים מרכזיים מובילים (ארה"ב, גוש האירו, יפן, אנגליה, קנדה, שוודיה ושוויץ) פרסמו בספטמבר 2021 מספר דוחות שמציגים חלק ממצאי העבודות שהם מבצעים לבחינת הנושא, ובמסגרתם הוצגו מספר מוטיבציות להנפקת מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי, בהן, שימור גישה בטוחה של הציבור לכספי הבנק המרכזי בכלכלה הדיגיטלית וכלי לשימור היציבות הפיננסית במציאות המשתנה. בדוח שפרסם בנק ישראל במאי 2021, הוא הבהיר, שבדומה למדינות אחרות בעולם, ככל שיונפק שקל דיגיטלי הוא יהיה בנוסף למזומן ולא יחליף אותו.

בדוח זה הציג בנק ישראל 6 מוטיבציות עיקריות להנפקת שקל דיגיטלי. הראשונה, יצירת אלטרנטיבה יעילה, מתקדמת ובטוחה לאמצעי התשלום הקיימים והחדשים בעידן הדיגיטלי. התועלת השניה, יצירת תשתית תשלומים שתתמוך באימוץ חדשנות והתאמת מערך התשלומים לצרכים של הכלכלה הדיגיטלית, התועלת השלישית, הבטחת היתירות של מערך התשלומים ותפקודו התקין בעת חירום או תקלה, התועלת הרביעית, יצירת תשתית יעילה וזולה לתשלומים חוצי גבולות. התועלת החמישית, מתן אפשרות לציבור לעשות שימוש באמצעי תשלום דיגיטלי תוך שמירה על רמה מסויימת של פרטיות, והתועלת האחרונה היא תמיכה במדיניות הממשלה לצמצום השימוש במזומן ולמאבק ב'כלכלה השחורה'".

איך תעבוד העברת הכספים הבינלאומית?
"זהו אחד הנושאים העיקריים שנבחנים במסגרת פרוייקטים משותפים ל- BIS  ומספר מדינות ברחבי העולם, וביניהן סין. נבחנות אופציות שונות ליישום אולם עדיין לא גובש מודל או תהליך", מציינת הדר.

מה החשש של הבנקים המרכזיים בעולם?
הבנקים חוששים ממטבעות "סטייבל קוין" ובעיקר ממטבעות של גופי ענק כמו פייסבוק. גופים כאלו, שעבורם אנחנו לא הלקוח, אלא המוצר, ויש להם הרבה מאוד מידע עלינו, יכולים ליצור מערכת תשלומים מקצה לקצה - עם השפעה רוחבית על הכלכלה.

 

מה מדאיג את המערכת הבנקאית?
החשש העיקרי הוא שלא יהיו הפקדות של השקל הדיגיטלי בבנקים, אלא הוא יישמר בארנק או יועבר לגופים אחרים שנותנים שירותים פיננסיים. הפיקדונות, הם המקור של הבנקים למתן אשראי, ובלעדיהם עלולה להיווצר מצוקת אשראי.

2. הפקדת קריפטו

לאומי והפועלים: "הביאו אישור מעו"ד או רו"ח"

לקראת כניסתו לתוקף בישראל של צו איסור הלבנת הון, שני הבנקים הגדולים מגבשים עמדה מסודרת כיצד לאפשר קבלת כספים שמקורם ברווחי קריפטו. כאשר, בנוסף לכל דרישות הצו לגבי מקור הכספים ונתיב הכסף שבו עברו, אימצו הבנקים הגדולים פרקטיקה שבה נדרש אישור עו"ד או רו"ח מטעם המשקיע, כדי להפקיד את הכספים בבנק.

דרוש מומחה
בבנק הפועלים מבקשים חתימת "מומחה לענייני קריפטו" על נוסח מובנה שהבנק מספק, כאשר בגדר מומחה נכללים עו"ד, רו"ח וגופים המתמחים ברגולציה על מטבעות פיננסיים. בפתח הטופס מצהיר המומחה על מומחיותו ועל כך שהוא בקיא בהוראות החוק, ולאחר מכן נותן אישור כי מקור הכספים הוא במכירת נכסים וירטואליים שנמכרו ונרכשו מאותה כתובת אל הלקוח, וכי בכתובת הארנק אין העברות ממקורות אחרים חוץ מהלקוח, או אם היו העברות נוספות הן בוצעו מול גופים מפוקחים, וכי הקנייה והמכירה התבצעו באמצעות גוף שנמצא תחת פיקוח בישראל או במדינה זרה, שרשות הלבנת ההון קבעה כי היא עומדת בסטנדרטים מקובלים.

לעקוב אחרי נתיב הכסף
בבנק לאומי אין טופס מובנה לחתימת מומחה, אלא נדרש אישור מרו"ח שיאשר את הדברים הבאים: "אישור שהמטבעות נרכשו ומומשו מאותו ארנק אלקטרוני, אישור שלא היו בכתובת הארנק תנועות נוספות, ואם כן, פירוט התנועות לרבות סכומים, תאריכים ומול מי בוצעו התנועות, ואישור שהעסקה הוצהרה או תוצהר והיא תקינה בהיבטי מיסוי".

דרישות האישורים ממומחה הקריפטו ומהרו"ח, מצטרפות לשורה ארוכה של בדיקות ומסמכים שמבקש הבנק כדי לעקוב אחרי נתיב הכסף.

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין