גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשגנרל תופס את השלטון, אין לו שום כוונה להרפות ממנו

מה פתאום, אומרים הגנרלים, זאת לא הפיכה, זה רק תיקון דרך. בהמשך הם יחזירו את השלטון לממשלה נבחרת ● זה גם מה שאמר השבוע השליט הצבאי של סודאן, וזה גם מה שאמרו לפניו גנרלים פקיסטניים, תאים ובורמים - הם לא התכוונו ברצינות

מנהיג ההפיכה בסודאן, הגנרל עבד אל־פתאח אל־בורהאן, מוקף בחייליו / צילום: Associated Press, Hussein Malla
מנהיג ההפיכה בסודאן, הגנרל עבד אל־פתאח אל־בורהאן, מוקף בחייליו / צילום: Associated Press, Hussein Malla

את ההבטחות האלה שמענו כל כך הרבה פעמים ב-60 השנה האחרונות: גנרל תופס את השלטון, מתיישב מול המיקרופון, ומבטיח שהוא עשה כן רק לטובת שלומה המתערער של המולדת, וכל זה הוא עניין זמני בלבד, והוא מתכוון לערוך בחירות בהקדם האפשרי, והוא ישמח למסור את השלטון לידי הנציגים הנבחרים; מה זה ישמח, הוא פשוט ייצא במחול, כי אין לו עניין אחר חוץ מלחזור לקסרקטין, או אפילו לפשוט את המדים, ולצאת לפנסיה.

השבוע בא תורו של הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן, שהחזיק עד יום ב' בתואר "יושב ראש המועצה הריבונית של סודאן", בנוסף על הפיקוד העליון של הכוחות המזוינים. במשך שנתיים הוא נאלץ להתחלק בשלטון עם אזרחים לא-מנומרים. כלכלן בינלאומי מוערך, ד"ר עבדאללה חמדוק, נעשה ראש הממשלה. בתו של ראש ממשלה לשעבר, שהצבא הדיח ב-1989, הייתה שרת החוץ.

ניחוחות ההפיכה של אל-בורהאן היו תלויים באוויר זה זמן מה. יועץ של ראש הממשלה המודח אמר לבי.בי.סי ימים אחדים קודם, כי הצבא נמצא בעיצומה של "הפיכה זוחלת". הזחילה הסתיימה ביום ב' לפנות בוקר. אנשיו של אל-בורהאן חטפו את ראש הממשלה מביתו. תחנת הרדיו התחילה לנגן מארשים צבאיים, סימן מסורתי שהרפובליקה הונחה על כידונים. שעות אחדות חלפו לפני שהגנרל הואיל להודיע למולדת, שהצבא חזר והציל אותה מידי עצמה, בפעם הרביעית מאז עצמאותה, ב-1954.

תוחלת החיים של ממשלות אזרחיות בסודאן נעה בין שנתיים לארבע שנים. הן התקיימו 12 מ-67 שנות העצמאות. הן לא עשו חיל, מפני שהן היו חלשות ומפולגות, מפני שסודאן היא ענקית ומסובכת (ועד לפני עשר שנים הייתה עוד יותר ענקית ועוד יותר מסובכת, לפני שהדרום הנוצרי-אנימיסטי הורשה לפרוש), ומפני שהצבא נשף בעורפם של האזרחים.

משטר פרלמנטרי או נשיאותי?

מעניין אגב שהפוליטיקאים האזרחיים בסודאן העדיפו משטרים פרלמנטריים על פני משטרים נשיאותיים. זה עניין נדיר ביותר במזרח התיכון וביבשת אפריקה, שלשניהם סודאן שייכת. היסטורית, לטוב ולרע (בדרך כלל לרע), נשיאים הצליחו להקרין יותר כוח ויותר סמכות, וגם להישאר בשלטון לאורך ימים, או בעצם לנצח.

כל אימת שהצבא בסודאן שמט את הקרקע מתחת לרגליה של ממשלה אזרחית, מפקדו תבע לעצמו את כהונת הנשיא. אחד שלט כמעט 16 שנה; שני החזיק בשלטון 30 שנה. כהונת הנשיא כשלעצמה אינה מחסנת את נושאיה מפני הפיכה אלימה, אבל עובדה שמשטרים פרלמנטריים נחלו כישלון חרוץ.

בעיית הדמוקרטיה היא כמובן הרבה יותר עמוקה ורצינית משאלת הנוסחה החוקתית. זו ארץ, שכמעט מיומה הראשון עומדת בסימן מלחמות אזרחים ועימותים אלימים. המלחמות בדרום סודאן ובדרפור סיווגו את מנהיגי סודאן בקטגוריה של רוצחי המונים ושל משמידי עמים.

כמו הרוב הגדול של הארצות באפריקה ובמזרח התיכון, גבולותיה של סודאן נמתחו לטובת נוחיותם של שליטים זרים. הם לא ייצגו מציאות היסטורית או אתנית. מאנגולה וקונגו בדרום, מניגריה במערב ועד אתיופיה במזרח, שותפים לא טבעיים במדינות מלאכותיות ניסו להשתחרר אלה מאלה, או לכפות את רצונם אלה על אלה.

לסודאן נולדה "חברה אזרחית"

הגנרלים של סודאן התרגלו להניח שרק זרועם הנטויה עומדת בין סודאן להתפרקות כללית. הפוליטיקה האזרחית, גם אם הייתה מוגדרת במונחים השאולים מדמוקרטיות פרלמנטריות, הייתה מעוגנת במבנים פיאודליים, במסדרים דתיים, במנהיגים שהאיפיון "כריזמטיים" לא יספיק כדי לתאר את מעמדתם ואת אופן הנהייה אחריהם.

הממשלה החצי-אזרחית של השנתיים האחרונות הייתה שונה מן הגילגולים הקודמים במובן הזה שהיא נולדה בהתקוממות עממית אותנטית. איגודים מקצועיים וארגוני סטודנטים מילאו תפקידי מפתח. בסודאן חזינו בשנים האחרונות בצמיחתה של "חברה אזרחית", שהיא משאת הנפש של כל ארץ, שבה מתפתחת התנגדות לעריצות.

לרוע המזל, חברה אזרחית אינה מספיקה, אם העריצים מוכנים לירות בכל חזה חשוף. זה מה שקרה או קורה בהונג קונג, בבלארוס, בבורמה, בתאילנד.

שליטה צבאית גמישת-פורמט

גנרלים לומדים אלה מניסיונם של אלה. הם נפגשים בכל מיני הזדמנויות: במצעדים, בביקורים הדדיים, באקדמיות צבאיות. עקבות ניסיונם של גנרלים בארץ אחת ניכרים בארץ אחרת. היה זמן, בשנות ה-70 וה-80, שבו גנרלים לטינו-אמריקאים שיתפו פעולה מעבר לגבולות לאומיים בהריסת דמוקרטיות וברדיפת פעילי אופוזיציה.

הדמיון בין התנהגותם של גנרלים בטורקיה, בפקיסטן ובתאילנד היה אולי רק נסיבתי, אבל קשה להתעלם מחשיבות הלקחים. בשלוש הארצות הגדולות והחשובות האלה התפתח דגם של שליטה צבאית גמישת-פורמט. הצבא היה הגורם הדומיננטי גם כשלא החזיק בשלטון במישרים.

הצבא הטורקי היה במובן הזה המצליח ביותר. ההפיכות התקופתיות שלו היו קצרות יחסית ולא-אלימות יחסית. הפוליטיקאים נהגו להתקפל מפני רצונו של הצבא. במקרה קיצוני אחד, כשראש ממשלה אזרחי פופולרי לא התקפל, הצבא לא רק הפיל אותו, אלא גם תלה אותו. הרמז הובן.

ב-2016, הצבא הכין טיפול דומה לטאייפ ארדואן. אבל הפופוליסט האיסלאמיסטי התכונן מבעוד מועד. ההפיכה נכשלה גם בגלל ביש מזל וגם מפני שבניגוד להפיכות קודמות, המונים יצאו לרחובות כדי להכשיל אותה.

כמעט עשרים שנה לאחר הדוגמה הטורקית, גם הצבא הפקיסטני תלה ראש ממשלה, לאחר שהעמיד פנים כי הוא תופס את השלטון "לשלושה חודשים". הוא נשאר בשלטון 12 שנה, וירד ממנו רק לאחר שהרודן התליין נהרג בתאונת מטוס מסתורית. צלו של הצבא מרחף ללא הרף על הפוליטיקה הפקיסטנית.

הצבא בבורמה, ששינה את שמה ל"מיאנמר", מחזיק בשיא עולמי בלתי מעורער של תוחלת חיים בשלטון ושל ברוטליות. הוא שלט 54 שנה רצופות, ודיכא התנגדות באכזריות מיוחדת. הוא התיר בחירות דמוקרטיות יחסית ב-2016, הפסיד בהן, אבל הגביל את חופש הפעולה של הממשלה הנבחרת.

כאשר מועמדיו חזרו והובסו חמש שנים אחר כך, הצבא התחיל "הפיכה זוחלת", כמו בסודאן, שהסתיימה בדיכוי מוחלט של החירויות הפוליטיות. כמו בסודאן, הגנרלים הבורמיים מבטיחים בחירות חדשות "בעוד שנתיים". הסיכוי שהן יהיו דמוקרטיות הוא מבוטל.

"כאן זה לא טורקיה"

הדרך היחידה להפסיק את מעגל הקסמים של הפיכות צבאיות ארוכות וממשלות אזרחיות קצרות ימים היא לסלק את הצבא מן הפוליטיקה אחת ולתמיד. היו מעט מאוד מקרים של הסתלקות מרצון. הצבא יוצא בדרך כלל מפני שהובאש ריחו, אם באמצעות תבוסה צבאית (יוון לטורקיה, ב-1974; ארגנטינה לבריטניה, ב-1982); או התבגרות פוליטית (צ'ילה, גאנה); או כישלון פוליטי וכלכלי (אינדונזיה, 1998).

טאייפ ארדואן כנראה פיתח את הנוסחה המוצלחת ביותר: הוא החניף לצבא, הרדים אותו, ואחר כך התחיל להצר את צעדיו. זה עבד, עד שכמעט חדל לעבוד, ואחר כך חזר ועבד בהצטיינות יתרה. ארדואן ניסה להנחיל את לקחי ניסיונו לאחים המוסלמים במצרים. הם לעגו לו, "כאן לא טורקיה", ושילמו את המחיר.

האופוזיציה האזרחית בסודאן, ממש כמו אחיותיה בבורמה, בתאילנד ובפקיסטן, הייתה שמחה לקבל איזו עצה. היא לא הייתה רוצה להמתין 30 שנה עד ההזדמנות הבאה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות