גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו לא בדיחה: בישראל 2021 עסקים עדיין יכולים לקבל הטבות מס על חמור, סוס ובאר

עסקים יכולים לקבל היום פחת על בלאי של חמור, באר עם מסנן חול ומכונות טוויה - אבל אין פחת ייחודי למכשירים שכולנו משתמשים בהם, כמו סמארטפונים או טאבלטים ● השר במשרד האוצר חמד עמאר אמר בדיון שנערך בנושא כי "לא יכול להיות שעדיין במדינת ישראל מדברים על פחת של סוס"

חמורים. ההנחיות נשארו רלוונטיות למאה שעברה / צילום: Shutterstock, babeaudufraing
חמורים. ההנחיות נשארו רלוונטיות למאה שעברה / צילום: Shutterstock, babeaudufraing

בישראל שנת 2021 עדיין קיים פחת על סוס, חמור, פרד, מכונות טוויה, באר עם מסנן חול בקרקעית וגם על קלטת וידאו מוקלטת, אבל אין פחת ייחודי למכשירים דיגיטליים מודרניים שכולנו משתמשים בהם ביום-יום ומחליפים בתדירות גבוהה. כך עולה מדיון שנערך בכנסת השבוע במהלכו נחשף אבסורד בתקנות הפחת הקיימות בישראל, המעודכנות מאוד בנוגע למוצרים שהיו רלוונטיים ושימשו עסקים ב-1941, כשהתקנות פורסמו, אך פחות מעודכנות בנוגע לצרכים של העסקים כיום.

הדיון החצי-משעשע, שבמהלכו דיברו חברי הכנסת על הפחת שעסקים יכולים לקבל היום על "הבלאי" של חמור לעומת פרד או סוס, וגם על הבאר עם מסנן חול או בלי, התקיים בעקבות שאילתות שהגיש חבר הכנסת אורי מקלב מיהדות התורה, במסגרתן הוא ביקש מהשר במשרד האוצר חמד עמאר להבהיר איך יתכן מצב שבו "לפי התקנות, הפחת השנתי על מכשירי סלולר עומד על 15% לשנה, כמו כל ציוד אלקטרוני, כאשר ממוצע השימוש הריאלי במכשיר סלולרי עומד כיום על פחות משנתיים, כלומר 50% פחת לשנה" וכן "מדוע לא מעודכנות תקנות מס הכנסה (פחת) כאשר חלק גדול מהתקנות נקבעו לפני עשרות שנים, חלקן אף לפני קום המדינה".

פחת הוא למעשה הטבת מס, בה ניתנת לעסק הזכות, במקרים הקבועים בחוק, להפחית את ערך הנכס בספרים ובדיווח לרשות המסים בתוך מספר שנים הנמוך מהרגיל, ובכך להקטין את חבות המס שלו באותן שנים. הפחת נותן ביטוי של ירידת הערך של הנכס כתוצאה מבלאי לאורך תקופת השימוש בו. הפחת הוא "הוצאה מוכרת" לצורכי מס, וככל שההוצאות גבוהות יותר, המס על הרווח קטן בהתאמה, וכתוצאה מכך חבות המס של העסקה נמוכה יותר.

9% פחת לבית חרושת לקרח

חבר הכנסת מקלב העלה לדיון את השאלה מדוע עסקים צריכים להסתפק בפחת בשיעורים שנתיים נמוכים של 15% בלבד על מוצרים מודרניים שמשמשים את העסק ביומיום והבלאי שלהם מהיר, כך שהתחלופה שלהם מהירה (כשנתיים). עוד שאל מקלב את האוצר מדוע מוצרים טכנולוגיים חדשים עדיין חוסים תחת פחת כללי שנקבע למוצרים אלקטרוניים כמו וידאו, מכשיר, טלפון אלחוטי, פקס וכדומה.

"מדוע לא יקבע פחת ריאלי למכשירי סלולר?", שאל מקלב במליאת הכנסת. "אנחנו מדברים על כך שהפחת לשנה בסלולר הוא רק 15%, ואנחנו יודעים שבפועל מכשיר פלאפון - הציבור גם יודע - הבלאי שלו מאוד מאוד מהיר היום. שנתיים זה כבר פלאפון שגמר את עבודתו".

הדיון בנושא הרציני הפך למשעשע כאשר מקלב הביא דוגמאות למוצרים שיש עליהם פחת "ריאלי". "אביא לך דוגמה, אדוני השר: יש בתקנות סעיפי פחת שנתיים ארכאיים, לדוגמה: סוס - 10% פחת; חמור - 8.5% פחת. זה מופיע היום", אמר מקלב והוסיף: "בית חרושת לקרח ­- 9%. מנגד, אין תקנות מפורטות למוצרים עדכניים, אלקטרוניים. מדוע לא ייקבעו ויעודכנו תקנות מפורטות למוצרים עכשוויים לפי שוויים הריאלי?".

ח''כ אורי מקלב / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאחורי ההומור עסקו חברי הכנסת בשאלה מאוד רצינית שמשפיעה על כלל בעלי העסקים במדינה: מדוע עסקים כיום לא יכולים לקבל את שיעור הפחת הריאלי על המוצרים הכי משומשים בעסק, בהם הטלפונים הניידים של עובדיהם והטאבלטים בהם משתמשים בעסק, שמוחלפים לעיתים לאחר שנה או שנתיים. כלומר, הטבת המס על המוצרים הכי רלוונטיים לא משקפת את הבלאי האמתי שלהם.

השר במשרד האוצר חמד עמאר חשף כי הוא הופתע מכך שתקנות הפחת לא מעודכנות והודיע למקלב בדיון כי הנושא יטופל. "קראתי את השאילתה שלך בעיון רב ואמרתי: איך אנחנו מגיעים למצב כזה? לכן, אני בעצמי איכנס לנושא הזה". השר עמאר הוסיף, כי הגם שהגיע עם תשובה רשמית ממשרד האוצר הוא אינו מתכוון להקריא אותה כי הנושא דורש טיפול ולא תשובות רשמיות. "התשובה שיש לי כאן היא תשובה פורמלית שקיבלתי מהאוצר, אבל אחרי שקראתי את השאילתה שלך ראיתי שאנחנו עדיין מדברים על סוס - פחת של סוס, פחת של חמור, פחת של מפעל קרח - דברים שלא קיימים. לכן, אני רוצה להיכנס לנושא של התקנות ושל הפחת, לבדוק את זה ביסודיות ולראות מה ניתן לעשות ואיך נוכל לשפר את הנושא".

15% פחת לסלולר - לא ריאלי

לגבי מכשירים סלולריים אמר עמאר כי גם הנושא הזה חייב עדכון דחוף. "אני יודע שמכשיר טלפון, אחרי שנתיים יורד הערך שלו, לכן 15% זה לא ריאלי. אני רוצה לבדוק את זה. גם את זה אני אבדוק ואני אכנס בעצמי לנושא הזה. אני מקווה שבשבוע הקרוב אני אקיים דיון בנושא ואני אבדוק איך אנחנו מקדמים את זה. לא רציתי להקריא לך את התשובה הפורמלית, כי אמרתי: לא יכול להיות שעדיין במדינת ישראל מדברים על פחת של סוס".

 

חבר הכנסת מקלב ציין עוד כי הנושא דחוף לעסקים בישראל. "יש לזה גם דחיפות של זמן. אנשים היום נקנסים על כך או משלמים על דבר שלא שווה מכיוון שנניח אבד לו (מכשיר הטלפון הנייד, א' ל"ו), ולטענת האוצר זה שווה היום 85% בזמן שזה בכלל לא היה שווה שום דבר, זה בכלל לא היה שמיש ולא היה פעיל. לכן מימד הזמן, במיוחד בדברים הטכנולוגיים, יש לו חשיבות מאוד גדולה".

האוצר נמצא בימים אלה בישורת האחרונה לסגירת התקציב ולכן השר במשרד האוצר חמד עמאר לא יכול היה להתחייב, אך הוא בכל זאת ביקש לצאת עם בשורה לעסקים כשסיכם את הדיון בנושא באמירה כי "אנחנו בזמנים של תקציב, זמנים מאוד קשים. אשתדל תוך כדי לקיים דיון בנושא ולבדוק את הנושא באופן אישי".

עוד כתבות

מייסדי Spacial. מימין: מאור גרינברג ועמי אברהמי / צילום: Spacial

"אנחנו מחליפים את מהנדסי הבניין והאינסטלציה ב-AI, מי שיישאר זה רק האדריכל"

עמי אברהמי רצה להדפיס קירות במפעל ולהרכיב בית חדש בתוך שבועות. אבל החברה שהקים, Veev, קרסה - עד שצצה מחדש תחת בעלות אחרת ● עכשיו הוא חוזר עם סטארט־אפ חדש לשילוב בינה מלאכותית בתכנון, ומגייס מיליוני דולרים מאחת מקרנות הצמרת הישראליות

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ננעלה בעליות; מניות השבבים קפצו, מניות הביטוח נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● מגדל: הממונה על שוק ההון מאשרר את תעריפי הביטוח שלנו ● המאבק על ההגמוניה בשוק השבבים מתחמם, אנבידיה: "אנחנו מקדימים את התעשייה בדור שלם" ● ג'יי.פי.מורגן: הדולר יחלש ב-3% עד אמצע השנה הבאה ●  בבריטניה דריכות גבוהה לקראת התקציב שתציג שרת האוצר ● ג'יי.פי.מורגן: התנודתיות הגבוהה בתיקי 60/40 מעמידה בספק את כדאיות ההשקעה הזאת

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה / צילום: Shutterstock

האולטימטום והתגובה החריפה: המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה

מניות הביטוח צנחו בחדות אחרי שהמפקח דרש משמונה חברות בענף לעדכן עד פברואר את התעריפים שהן גובות על ביטוח מקיף וביטוח צד ג' ● בחברות זועמים, וטוענים כי המחירים ממילא יורדים, אבל גורמים בענף מסבירים כי האיום מצד הרגולטור עשוי להוריד אותם עוד יותר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; שופרסל צונחת במעל 8%, דוראל קופצת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.4% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; פומה מזנקת בכ-15%

הדאקס מטפס בכ-0.3% ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 91 אלף דולר ●

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

מנכ"ל וויזאייר נחת בישראל. הצדדים יצליחו לגשר על הפערים?

מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית הגיע לישראל וצפוי להיפגש עם שרת התחבורה מירי רגב ● ברקע, התוכנית להקמת בסיס בישראל, והפערים המשמעותיים שנפערו ● הצדדים יצליחו לרדת מהעץ?

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; אורקל קפצה במעל 4%, לצד מניות AI נוספות

הנאסד"ק עלה בכ-1% ● אלפאבית ירדה, אנבידיה טיפסה • הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה? ● הביטקוין התאושש ונסחר לזמן קצר מעל 90 אלף דולר ● מחירי הנפט רשמו עליות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה