גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו לא בדיחה: בישראל 2021 עסקים עדיין יכולים לקבל הטבות מס על חמור, סוס ובאר

עסקים יכולים לקבל היום פחת על בלאי של חמור, באר עם מסנן חול ומכונות טוויה - אבל אין פחת ייחודי למכשירים שכולנו משתמשים בהם, כמו סמארטפונים או טאבלטים ● השר במשרד האוצר חמד עמאר אמר בדיון שנערך בנושא כי "לא יכול להיות שעדיין במדינת ישראל מדברים על פחת של סוס"

חמורים. ההנחיות נשארו רלוונטיות למאה שעברה / צילום: Shutterstock, babeaudufraing
חמורים. ההנחיות נשארו רלוונטיות למאה שעברה / צילום: Shutterstock, babeaudufraing

בישראל שנת 2021 עדיין קיים פחת על סוס, חמור, פרד, מכונות טוויה, באר עם מסנן חול בקרקעית וגם על קלטת וידאו מוקלטת, אבל אין פחת ייחודי למכשירים דיגיטליים מודרניים שכולנו משתמשים בהם ביום-יום ומחליפים בתדירות גבוהה. כך עולה מדיון שנערך בכנסת השבוע במהלכו נחשף אבסורד בתקנות הפחת הקיימות בישראל, המעודכנות מאוד בנוגע למוצרים שהיו רלוונטיים ושימשו עסקים ב-1941, כשהתקנות פורסמו, אך פחות מעודכנות בנוגע לצרכים של העסקים כיום.

הדיון החצי-משעשע, שבמהלכו דיברו חברי הכנסת על הפחת שעסקים יכולים לקבל היום על "הבלאי" של חמור לעומת פרד או סוס, וגם על הבאר עם מסנן חול או בלי, התקיים בעקבות שאילתות שהגיש חבר הכנסת אורי מקלב מיהדות התורה, במסגרתן הוא ביקש מהשר במשרד האוצר חמד עמאר להבהיר איך יתכן מצב שבו "לפי התקנות, הפחת השנתי על מכשירי סלולר עומד על 15% לשנה, כמו כל ציוד אלקטרוני, כאשר ממוצע השימוש הריאלי במכשיר סלולרי עומד כיום על פחות משנתיים, כלומר 50% פחת לשנה" וכן "מדוע לא מעודכנות תקנות מס הכנסה (פחת) כאשר חלק גדול מהתקנות נקבעו לפני עשרות שנים, חלקן אף לפני קום המדינה".

פחת הוא למעשה הטבת מס, בה ניתנת לעסק הזכות, במקרים הקבועים בחוק, להפחית את ערך הנכס בספרים ובדיווח לרשות המסים בתוך מספר שנים הנמוך מהרגיל, ובכך להקטין את חבות המס שלו באותן שנים. הפחת נותן ביטוי של ירידת הערך של הנכס כתוצאה מבלאי לאורך תקופת השימוש בו. הפחת הוא "הוצאה מוכרת" לצורכי מס, וככל שההוצאות גבוהות יותר, המס על הרווח קטן בהתאמה, וכתוצאה מכך חבות המס של העסקה נמוכה יותר.

9% פחת לבית חרושת לקרח

חבר הכנסת מקלב העלה לדיון את השאלה מדוע עסקים צריכים להסתפק בפחת בשיעורים שנתיים נמוכים של 15% בלבד על מוצרים מודרניים שמשמשים את העסק ביומיום והבלאי שלהם מהיר, כך שהתחלופה שלהם מהירה (כשנתיים). עוד שאל מקלב את האוצר מדוע מוצרים טכנולוגיים חדשים עדיין חוסים תחת פחת כללי שנקבע למוצרים אלקטרוניים כמו וידאו, מכשיר, טלפון אלחוטי, פקס וכדומה.

"מדוע לא יקבע פחת ריאלי למכשירי סלולר?", שאל מקלב במליאת הכנסת. "אנחנו מדברים על כך שהפחת לשנה בסלולר הוא רק 15%, ואנחנו יודעים שבפועל מכשיר פלאפון - הציבור גם יודע - הבלאי שלו מאוד מאוד מהיר היום. שנתיים זה כבר פלאפון שגמר את עבודתו".

הדיון בנושא הרציני הפך למשעשע כאשר מקלב הביא דוגמאות למוצרים שיש עליהם פחת "ריאלי". "אביא לך דוגמה, אדוני השר: יש בתקנות סעיפי פחת שנתיים ארכאיים, לדוגמה: סוס - 10% פחת; חמור - 8.5% פחת. זה מופיע היום", אמר מקלב והוסיף: "בית חרושת לקרח ­- 9%. מנגד, אין תקנות מפורטות למוצרים עדכניים, אלקטרוניים. מדוע לא ייקבעו ויעודכנו תקנות מפורטות למוצרים עכשוויים לפי שוויים הריאלי?".

ח''כ אורי מקלב / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאחורי ההומור עסקו חברי הכנסת בשאלה מאוד רצינית שמשפיעה על כלל בעלי העסקים במדינה: מדוע עסקים כיום לא יכולים לקבל את שיעור הפחת הריאלי על המוצרים הכי משומשים בעסק, בהם הטלפונים הניידים של עובדיהם והטאבלטים בהם משתמשים בעסק, שמוחלפים לעיתים לאחר שנה או שנתיים. כלומר, הטבת המס על המוצרים הכי רלוונטיים לא משקפת את הבלאי האמתי שלהם.

השר במשרד האוצר חמד עמאר חשף כי הוא הופתע מכך שתקנות הפחת לא מעודכנות והודיע למקלב בדיון כי הנושא יטופל. "קראתי את השאילתה שלך בעיון רב ואמרתי: איך אנחנו מגיעים למצב כזה? לכן, אני בעצמי איכנס לנושא הזה". השר עמאר הוסיף, כי הגם שהגיע עם תשובה רשמית ממשרד האוצר הוא אינו מתכוון להקריא אותה כי הנושא דורש טיפול ולא תשובות רשמיות. "התשובה שיש לי כאן היא תשובה פורמלית שקיבלתי מהאוצר, אבל אחרי שקראתי את השאילתה שלך ראיתי שאנחנו עדיין מדברים על סוס - פחת של סוס, פחת של חמור, פחת של מפעל קרח - דברים שלא קיימים. לכן, אני רוצה להיכנס לנושא של התקנות ושל הפחת, לבדוק את זה ביסודיות ולראות מה ניתן לעשות ואיך נוכל לשפר את הנושא".

15% פחת לסלולר - לא ריאלי

לגבי מכשירים סלולריים אמר עמאר כי גם הנושא הזה חייב עדכון דחוף. "אני יודע שמכשיר טלפון, אחרי שנתיים יורד הערך שלו, לכן 15% זה לא ריאלי. אני רוצה לבדוק את זה. גם את זה אני אבדוק ואני אכנס בעצמי לנושא הזה. אני מקווה שבשבוע הקרוב אני אקיים דיון בנושא ואני אבדוק איך אנחנו מקדמים את זה. לא רציתי להקריא לך את התשובה הפורמלית, כי אמרתי: לא יכול להיות שעדיין במדינת ישראל מדברים על פחת של סוס".

 

חבר הכנסת מקלב ציין עוד כי הנושא דחוף לעסקים בישראל. "יש לזה גם דחיפות של זמן. אנשים היום נקנסים על כך או משלמים על דבר שלא שווה מכיוון שנניח אבד לו (מכשיר הטלפון הנייד, א' ל"ו), ולטענת האוצר זה שווה היום 85% בזמן שזה בכלל לא היה שווה שום דבר, זה בכלל לא היה שמיש ולא היה פעיל. לכן מימד הזמן, במיוחד בדברים הטכנולוגיים, יש לו חשיבות מאוד גדולה".

האוצר נמצא בימים אלה בישורת האחרונה לסגירת התקציב ולכן השר במשרד האוצר חמד עמאר לא יכול היה להתחייב, אך הוא בכל זאת ביקש לצאת עם בשורה לעסקים כשסיכם את הדיון בנושא באמירה כי "אנחנו בזמנים של תקציב, זמנים מאוד קשים. אשתדל תוך כדי לקיים דיון בנושא ולבדוק את הנושא באופן אישי".

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: איך יגיבו מדינות אופ"ק לדרמה הונצואלית בשוק הנפט?

ונצואלה מחזיקה בקרוב לחמישית מעתודות הנפט בעולם, אבל סנקציות אמריקאיות והיעדר תשתיות הביאו לקריסה בהפקתו ● אומנם למדינות אופ"ק אין אינטרס להגדיל את הייצור, אך מקרי עבר מלמדים ששינויי משטר יכולים לגרום לחלק מחברות בקרטל הנפט לסטות מה"משמעת הקואליציונית"

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

מניית אלביט הגיעה לשיא, אבל הסיפור של השבוע שייך לאחרת

שורה של עסקאות גדולות דוחפות את מניות החברות הביטחוניות בת"א לגבהים חדשים: אלביט חצתה היום לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל, ונקסט ויז'ן כבר עוקפת חברות ותיקות וגדולות כמו ניו־מד ו־ICL ● המניות הביטחוניות בעולם בראלי מתחילת השבוע, בעקבות ההשתלטות האמריקאית על ונצואלה ואיומי טראמפ להשתלט על גרינלנד

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

משקיעי הריטייל בת"א איבדו פחד: "שלוש שנים של עליות חדות מייצרות פומו"

התשואות הגבוהות בשוק המניות הובילו לעלייה בתחושת הביטחון של משקיעים חסרי ניסיון, שטרם חוו משבר משמעותי בשווקים, וירידה בחשש שלהם מהפסדים ● מנהלים בשוק מזהירים מפני "מצב שבו הרבה מאוד אנשים מאבדים את כל כספם כתוצאה מטעויות של חוסר הבנה"

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

40 חברות נדל"ן דורשות מהמדינה להכיר בהוצאות פיתוח לצורכי מע"מ

החברות התובעות - בהן י.ח דמרי, שי חי יזמות, עמרם אברהם, בובליל נכסים, אבו מגורים ועוד – טוענות כי על רשות המסים להכיר בתשלומי מע"מ בגין הוצאות פיתוח בהיקף של כ-1.57 מיליארד שקל במכרזים של רמ"י

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות – הזכור ביותר ב־2025 / צילום: צילום מסך יוטיוב

סיכום פרסומות 2025: בנק מזרחי טפחות הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה ביותר

הבנקים וחברות הביטוח רשמו את הנוכחות הגבוהה ביותר בדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה בשנה החולפת ● בנק לאומי נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2025 ● משרדי הפרסום הבולטים: מקאן תל אביב, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וראובני פרידן

כתבת הוול סטריט ג'ורנל ג'ואנה סטרן ובידה דג קרב שהזמין קלודיוס. החליט בעצמו מה להכניס למלאי / אילוסטרציה: Ryan Trefes, WSJ

זה מה שקרה כשסוכן AI מונה לנהל את מכונת החטיפים במשרד

בחדר החדשות של הוול סטריט ג'ורנל החליטו לעשות ניסוי - ולתת למודל של קלוד לנהל את מכונת החטיפים שבמשרד ● בתוך ימים ספורים הוא חידש את המלאי בדג חי, אקדחי הלם, תחתונים וגם פלייסטיישן 5 ● הוא גם שוכנע שהוא קומוניסט ואז חילק את כל הסחורה בחינם ● על הדרך הוא סיפק שיעור על עתידם של סוכני בינה מלאכותית

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

עד 12 אלף שקל בשנה: ההודעה שקיבלו אלפי מילואימניקים

מילואמיניקים במערך הלוחם התבשרו בימים האחרונים על זכאותם לנקודות זיכוי במס הכנסה ● מדובר ביישום של החוק שאושר בכנסת בנובמבר האחרון, המעניק לראשונה הטבת מס משמעותית למילואימניקים לוחמים לפי מספר ימי השירות, והיא יכולה להגיע עד כ-11,600 שקל בשנה

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

השווי קפץ ל-9 מיליארד דולר: חברת הסייבר סייארה השלימה סבב גיוס

סבב הגיוס הנוכחי של סייארה מתבצע לפי שווי שגבוה פי שלושה מהשווי שבו הוערכה לפני כשנה ● הגיוס הקודם בחברה הושלם רק לפני חצי שנה, וסך ההשקעות בה עומד על יותר מ־1.7 מיליארד דולר

פרסומת למבצע של שיכון ובינוי / צילום: פרטי

החופשה בתאילנד היא הכסף הקטן: מה באמת ירוויחו רוכשי הדירות של שיכון ובינוי

הלחץ על חברות הבנייה נמשך, ונראה שתנאי המימון הגמישים כבר לא מספיקים כדי למשוך את הקונים ● כמה שווה מכלול ההטבות שמציעה שיכון ובינוי בפרויקטים שלה באור יהודה ובהוד השרון? ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חברת היילו / צילום: איל יצהר

חברת השבבים הישראלית היילו מפטרת כ-10% מהעובדים

לחברה יש כ-300 עובדים ● מהיילו נמסר כי הפיטורים מתרחשים בשל ההחלטה "להרחיב את פעילותה לתחומי הרובוטיקה וה-Physical AI"

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש