גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הפנסיה מציגות את השנה הטובה ביותר בעשור האחרון. מה עשתה הקרן שלכם?

התשואות הגבוהות בשוק ההון תרמו רבות לתשואת הדו-ספרתיות שהשיגו קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות מתחילת 2021 ● אולם גם שינויי הרגולציה, שאפשרו לחוסכים צעירים ליהנות מהגאות בבורסות, והפעילות הענפה של התעשייה בעולם הלא סחיר, תרמו את חלקם ● ומי הגופים המוסדיים שהניבו לחוסכים תשואה של יותר מ-100% בעשור?

התקופה הטובה ביותר של קרנות הפנסיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
התקופה הטובה ביותר של קרנות הפנסיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הגאות בשוק ההון המקומי, לצד העלייה בשוקי ההון בעולם, משפיעה לא רק על המשקיעים בבורסה ועל הגופים המוסדיים הפועלים בשוק, אלא גם על הכיס של אזרחי ישראל, באמצעות קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות (למי שנהנה ממוצר החיסכון הזה). למרות שחודש ספטמבר הסתיים בירידות כמעט בכל החברות המנהלות מוצרי חיסכון לטווח ארוך, שלושת הרבעונים הראשונים של 2021 היו מצוינים עבור תעשיית החיסכון.

עד כמה טובים? קרנות הפנסיה במסלול עד גיל 50, שאליו מצטרפים רוב העובדים במשק, הציגו בחודשים ינואר עד ספטמבר את הרבעון הטוב ביותר שלהם בעשור האחרון, עם תשואה ממוצעת של 10.34%. מדובר בתשואה גבוהה ביותר מ-2% מהשנה הטובה הקרובה ביותר, 2019. גם קרנות ההשתלמות במסלול הכללי היו בדרך לשנה הטובה ביותר זה עשור, אך הירידות של חודש ספטמבר קלקלו במקצת את החגיגה, כך שממוצע שלושת הרבעונים הראשונים של השנה בקרנות שנבדקו עמד על 9.46%, 0.7% פחות מהממוצע בשנת 2019.

 

1. הגאות בשוק ההון

הסיבה העיקרית לתשואות המצוינות בחיסכון ארוך-הטווח היא כמובן שוקי ההון, שרשמו עליות חזקות בשנה האחרונה. כך למשל, מדד 500 S&P עלה ב-14.7% מתחילת השנה וה-CAC הצרפתי עלה ב-17.4%, אך מי שניצחה את שניהם הייתה הבורסה בתל אביב כאשר מדד ת"א 35 עלה ב-20.2% ומדד ת"א 125 עלה בשיעור של 18.6%.

מי שהרוויחה מהתשואה העודפת שהניבה הבורסה המקומית מתחילת השנה, ובפרט בחודש האחרון, הייתה קבוצת הביטוח הפניקס, שהייתה היחידה שקרן הפנסיה שלה לא רשמה תשואה שלילית.

"אצלנו אין בדרך כלל רכיב אחד שיודע להסביר את התשואות, אלא מדובר בשילוב של הרבה דברים קטנים ועבודה סיזיפית", הסביר חגי שרייבר, ראש חטיבת ההשקעות בהפניקס. "אנחנו קצת יותר מוטים היסטורית לישראל וזה דבר שהולך ומתעמעם ככל שאנחנו גדלים. במניות היינו מוטים לסקטורים היותר מחזוריים, שביציאה מהקורונה עלו יותר מאשר סקטורים אחרים".

חגי שרייבר, מנהל חטיבת ההשקעות בהפניקס / צילום: איל יצהר

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי בחברת הגמל והפנסיה של מיטב דש, ציין כי אלוקציית ההשקעות הגיאוגרפית משפיעה מאוד על הצלחת התיק. "שוק המניות גם בישראל וגם בעולם עלה השנה בקצב דו ספרתי גבוה, בעוד המדינות המתפתחות סבלו מירידה ובראשן סין", אמר מני.

"מדי פעם אנחנו משנים אלוקציות בתיק ולא נשארים סטטיים, אלא לומדים את המאקרו ובהתאם פועלים ומגיבים. כשלדעתנו התקופה היא של ריביות אפסיות ואינפלציה מאוד נמוכה, נטה את התיק לכיוון הטכנולוגיה. אם נראה שהאינפלציה מתחילה לעלות נכלול בתיק סקטורים כמו בנקאות או תעשייה, וכמובן שיש בחירה בתוך הסקטורים השונים של המניות", ציין מני.

קרנות הפנסיה החדשות מנהלות נכון לסוף הרבעון השלישי נכסים בהיקף של כמעט 540 מיליארד שקל, כאשר מנורה מבטחים, קרן הפנסיה הגדולה ביותר, חולשת על כ-32% מהשוק. שוק קרנות ההשתלמות מנהל נכסים בהיקף של 304 מיליארד שקל, מהם חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם לבדה מנהלת כ-79 מיליארד שקל, כלומר כ-26%.

בהקשר זה צריך לציין כי אלטשולר שחם אמנם נמצאת במומנטום רע בחודשים האחרונים בכל הקשור לתשואות במוצרי החיסכון ארוכי הטווח, אבל התשואות העודפות שהיא צברה בשנים האחרונות ביחס למתחרים, מאפשרות לה להישאר במקום הראשון במבט על התשואה המצטברת בעשור האחרון בקרנות ההשתלמות (שינוי המסלולים בקרנות הפנסיה מקשה על מדידת התשואה המצטברת בהן לטווח ארוך).

החל מאוקטובר 2010 ועד לחודש שעבר, צברו החוסכים של אלטושלר שחם בקרנות ההשתלמות תשואה של 108%, כשלאחריה ילין לפידות עם תשואה מצטברת של 104.1% בעשור האחרון. גם אנליסט מתקרב למועדון ה-100% תשואה, ויש לשים לב גם למור, שקרן ההשתלמות שלו החלה לפעול רק בתחילת 2019, והשיגה תשואה מצטברת של 52.6% מאז.

 

2. מסלולים תלויי גיל

מעבר לגאות בשוק ההון, אחד השינויים שאפשרו לחברות המנהלות של קרנות הפנסיה להשיג תשואות גבוהות הוא המעבר למסלולים תלויי גיל שכפתה רשות שוק ההון על הגופים בתחילת 2016.

לפני הרפורמה חויבו קרנות הפנסיה לפתוח שלושה מסלולי בסיס - לחוסכים בני 50 ומטה, לחוסכים בני 50 עד 60 ולחוסכים בני 60 ומעלה, כשבנוסף יכלו החברות לפתוח מסלולים נוספים דוגמת מסלול מניות, מסלול המושקע על פי ההלכה ומסלול שריעה לחוסכים מוסלמים.

כתוצאה, בחלק מהחברות המנהלות הסיטו את המסלולים הכלליים למסלול בני 50 ומטה, ובאחרות פתחו מסלולים חדשים. כך למשל, בינואר 2016 עשו זאת באלטשולר שחם, הראל, הפניקס וכלל ביטוח, בעוד שמגדל פתחה מסלול כזה במאי 2015, עוד לפני שהרפורמה נכנסה לתוקף.

הרפורמה אפשרה לקרנות הפנסיה להגדיל את הסיכון בקרב החוסכים הצעירים, בשל פרק הזמן הארוך שנותר להם עד לפרישה, וכך לאפשר להן ליהנות מהגאות בשוק ההון. זאת בעוד שבמסלולים לחוסכים המבוגרים יותר, ההוראות הרגולטוריות הן לניהול סולידי יותר של ההשקעות, על מנת שלא לסכן את חסכונות העומדים בפני יציאה לגמלאות.

כך לדוגמה, במסלול הצעירים של הפניקס, ממוצע ההשקעה במניות, אופציות וקרנות הסל המנייתיות, עמד בחצי השנה האחרונה על 35% מהתיק של הקרן. זאת לעומת כ-19.5% במחצית השנה הראשונה שלאחר פתיחת המסלול לצעירים, וכ-13.5% במחצית השנייה של 2013. במסלול הצעירים של כלל ביטוח, חלקן של המניות, האופציות וקרנות הסל המנייתיות היה בחצי השנה האחרונה כ-43.5% בממוצע, לעומת 24.5% בתקופה המקבילה של 2013.

גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי במגדל / צילום: תמר מצפי

3. השקעות לא סחירות

לצד המסחר בבורסות העולם, מבצעים הגופים המוסדיים לא מעט השקעות גם באפיקים לא סחירים, דוגמת נדל"ן, תשתיות ואשראי. התשואה מהתיק הלא סחיר מתקבלת פעמים רבות בטווח הארוך ולא בטווח הקצר כמו שקורה לעיתים במניות, כך שהיא מתאימה לקרנות הפנסיה ולקרנות ההשתלמות.

גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל, שיעזוב את תפקידו בקרוב, ציין כי השוק הסחיר אומנם הציג תשואות טובות, אבל התשואות הגבוהות היו יותר בצד הלא סחיר. "קרנות הפריווט אקוויטי שלנו עשו 35% תשואה בשנה האחרונה. גם בעולם החוב היו לנו קרנות שהשקענו בהן ועשו תשואות של 15% ואף יותר. אלו תשואות גבוהות מאוד במיוחד בתקופה שהריבית עולה. בנוסף, היו הרבה מאוד שיערוכים, גם אצל גופים אחרים, של חברות מוטות טכנולוגיה שהציגו רווחים מאוד משמעותיים".

מני הוסיף כי "מי שהגיע לקורונה עם תיק גדול בעולם הלא סחיר, למשל קרנות השקעה למיניהן וקרנות תשתיות, מצא הזדמנויות להשקיע בתקופה הזו. גם בנדל"ן, גם אשראי, כל אלו פעלו מצוין וימשיכו לעבוד טוב עבור העמיתים, בעיקר בעולם של ריביות אפסיות. באג"ח הממשלתיות אין תשואה והאג"ח הקונצרניות בשפל היסטורי, אפילו מתחת לרמתן לפני הקורונה, וזה הביא אותנו להגדיל את החשיפה לתיק הלא סחיר, המהווה אלטרנטיבה הרבה יותר טובה מהאג"ח הסחירות".

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ

ואכן, מבחינת החלק הלא סחיר בתיק ההשקעות, במיטב דש עומד חלק זה על יותר מ-43% במהלך השנה האחרונה. זאת בעוד ב-2016 החלק הלא סחיר היווה כ-42% מתיק ההשקעות ואילו הממוצע השנתי ב-2013 היה פחות מ-37% מהתיק.

באלטשולר שחם, הידוע כבית השקעות המעדיף את שוק ההון הסחיר, עשו שינוי הפוך. בעוד בשנה האחרונה עמד ממוצע התיק הלא סחיר על כ-34% מתוך כל התיק, ב-2013 הוא היווה יותר מ-37% מהתיק, וזה התבטא בתשואות, כשההשקעה במניות הטכנולוגיה בסין פגעה בתשואות בית ההשקעות.

שרייבר ציין מצדו כי הפניקס עשתה השנה שורה של מהלכים מהותיים של מימוש נכסים, שסייעו בהשגת התשואות. "אנחנו משלימים את ההשקעה בתחנת הכוח והשלמנו את מכירת השליטה ברשת הדיור המוגן עד 120. חתמנו על המכירה של החלק של הפניקס ב'מול הים' וזה ממתין רק לאישור הרשות. עם זאת, בשורה התחתונה, גם בעולמות הלא סחירים צריך לדעת לממש ולדעת למכור בזמן, מה שבדרך כלל המוסדיים לא עשו", הסביר מנהל חטיבת ההשקעות של הפניקס.

עוד כתבות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה חיובית באסיה; טראמפ מטיל מכס חדש על דרום קוריאה

בורסת טוקיו מתאוששת ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה יורדות ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הדולר נסחר הבוקר ביציבות ● ביוליוס בר מעריכים שלמרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

שולמית מיכאלי גולדברג פרופ' מדענית מיקרובילוגיה / צילום: איל יצהר

החוקרת שנבחרת לכלת פרס ישראל בתחום מדעי החיים

פרופ' שולמית מיכאלי מאוניברסיטת בר אילן, חלוצת חוקרי ה-RNA, זכתה בפרס לשנת תשפ"ו ● בראיון שקיימה בגלובס בעבר היא הסבירה איך זה יכול להיות שלאדם ולאורז יש מספר גנים די דומה, אך הם פועלים בצורה אחרת לגמרי ● זה גם מה שעומד בבסיס מחקריה

תחנת הכוח אשכול שעתידה להיבנות / הדמיה: דליה חברות אנרגיה/יחצ

דליה קיבלה רישיון לפריסת סיב תת-ימי מאשדוד לאירופה

משרד התקשורת העניק לחברת האנרגיה אישור להקמת תחנת עגינה לכבל אופטי תת-ימי במתחם אשכול ● דליה זקוקה גם לאישור ממינהל התכנון, שמעדיף פריסת סיבים בנקודות הקיימות, טירת כרמל ותל אביב

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה לאחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

פרויקט הגדנ''ע בתל אביב / אילוסטרציה: שלומי יוסף

יזמים בתחום השכירות המוסדית לא ממהרים למכור דירות

מבדיקת גלובס עולה כי יזמי נדל"ן הפועלים במסלול "דירה להשכיר" החלו לחזור לענף רק במכרזי רמ"י האחרונים, אך יידרשו שנים עד שישכירו את הדירות ● במסלול חוק עידוד השקעות הון יזמים ירד מספר הדירות להשכרה עקב שינוי החוק, אך גם נמכרות מעט דירות שהושכרו בעבר

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר מעיד: איתי שטרום היה עמוד התווך של הרצת המניות באי.די.בי

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי מעיד היום, במסגרת התביעה הייצוגית על הרצת המניות, על חלקו ב"הנפקת החברים" מ-2012 ● דנקנר ושטרום הורשעו בכך שלפני ההנפקה הריצו מניות, ובעקבות זאת ריצו עונשי מאסר ונתבעו ב-50 מיליון שקל ● שטרום הגיע מול התובע לפשרה נפרדת בגובה 7.5 מיליון שקל, ודנקנר טוען כי שטרום היה זה שיזם והוביל את התרמית

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

7 טריליון דולר במוקד: שוק החוב היפני בטלטלה, ומציף חשש מגלי הדף בעולם

שוק החוב היפני חווה קפיצה יומית חריגה במיוחד בתשואות, ועל פי ההערכות הטלטלה במדינה רחוקה מסיום ● בשווקים חוששים שהתשואות הגבוהות הן "הנורמלי החדש", וכי התוצאה תהיה תנודות חזקות גם בכלכלות הגדולות האחרות - מניו יורק ועד לונדון וברלין ● אלו הסיבות

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

לוגו נתג''ז

דירקטוריון נתג"ז מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתפקיד או בתחום תשתיות ואנרגיה

דירקטוריון נתג"ז דיווח לבורסה על בחירתו במנכ"ל חדש: קובי נודלמן, עד לאחרונה סמנכ"ל כוח-האדם של דואר ישראל ● לנודלמן אין ניסיון כמנכ"ל חברה ולא ניסיון בשום חברה בתחום התשתיות והאנרגיה; אם ייפסל, ימונה מ"מ המנכ"ל, סמנכ"ל ההנדסה שלמה קרסנר

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל דרישת חברי הכנסת החרדים: ההצבעה על תקציב המדינה תידחה ליום רביעי

בשבוע שעבר האוצר הניח את הצעת תקציב המדינה לשנת 2026 על שולחן הכנסת תחת חוסר ודאות לגבי הסיכויים להעברתו, וזאת על רקע המחלוקת בקואליציה על חוק הגיוס ● התקציב צריך לעבור את תהליך החקיקה במלואו עד 31 במרץ - אחרת הכנסת תתפזר, וישראל תצא לבחירות

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א