גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הפנסיה מציגות את השנה הטובה ביותר בעשור האחרון. מה עשתה הקרן שלכם?

התשואות הגבוהות בשוק ההון תרמו רבות לתשואת הדו-ספרתיות שהשיגו קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות מתחילת 2021 ● אולם גם שינויי הרגולציה, שאפשרו לחוסכים צעירים ליהנות מהגאות בבורסות, והפעילות הענפה של התעשייה בעולם הלא סחיר, תרמו את חלקם ● ומי הגופים המוסדיים שהניבו לחוסכים תשואה של יותר מ-100% בעשור?

התקופה הטובה ביותר של קרנות הפנסיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
התקופה הטובה ביותר של קרנות הפנסיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הגאות בשוק ההון המקומי, לצד העלייה בשוקי ההון בעולם, משפיעה לא רק על המשקיעים בבורסה ועל הגופים המוסדיים הפועלים בשוק, אלא גם על הכיס של אזרחי ישראל, באמצעות קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות (למי שנהנה ממוצר החיסכון הזה). למרות שחודש ספטמבר הסתיים בירידות כמעט בכל החברות המנהלות מוצרי חיסכון לטווח ארוך, שלושת הרבעונים הראשונים של 2021 היו מצוינים עבור תעשיית החיסכון.

עד כמה טובים? קרנות הפנסיה במסלול עד גיל 50, שאליו מצטרפים רוב העובדים במשק, הציגו בחודשים ינואר עד ספטמבר את הרבעון הטוב ביותר שלהם בעשור האחרון, עם תשואה ממוצעת של 10.34%. מדובר בתשואה גבוהה ביותר מ-2% מהשנה הטובה הקרובה ביותר, 2019. גם קרנות ההשתלמות במסלול הכללי היו בדרך לשנה הטובה ביותר זה עשור, אך הירידות של חודש ספטמבר קלקלו במקצת את החגיגה, כך שממוצע שלושת הרבעונים הראשונים של השנה בקרנות שנבדקו עמד על 9.46%, 0.7% פחות מהממוצע בשנת 2019.

 

 

1. הגאות בשוק ההון

הסיבה העיקרית לתשואות המצוינות בחיסכון ארוך-הטווח היא כמובן שוקי ההון, שרשמו עליות חזקות בשנה האחרונה. כך למשל, מדד 500 S&P עלה ב-14.7% מתחילת השנה וה-CAC הצרפתי עלה ב-17.4%, אך מי שניצחה את שניהם הייתה הבורסה בתל אביב כאשר מדד ת"א 35 עלה ב-20.2% ומדד ת"א 125 עלה בשיעור של 18.6%.

מי שהרוויחה מהתשואה העודפת שהניבה הבורסה המקומית מתחילת השנה, ובפרט בחודש האחרון, הייתה קבוצת הביטוח הפניקס, שהייתה היחידה שקרן הפנסיה שלה לא רשמה תשואה שלילית.

"אצלנו אין בדרך כלל רכיב אחד שיודע להסביר את התשואות, אלא מדובר בשילוב של הרבה דברים קטנים ועבודה סיזיפית", הסביר חגי שרייבר, ראש חטיבת ההשקעות בהפניקס. "אנחנו קצת יותר מוטים היסטורית לישראל וזה דבר שהולך ומתעמעם ככל שאנחנו גדלים. במניות היינו מוטים לסקטורים היותר מחזוריים, שביציאה מהקורונה עלו יותר מאשר סקטורים אחרים".

חגי שרייבר, מנהל חטיבת ההשקעות בהפניקס / צילום: איל יצהר

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי בחברת הגמל והפנסיה של מיטב דש, ציין כי אלוקציית ההשקעות הגיאוגרפית משפיעה מאוד על הצלחת התיק. "שוק המניות גם בישראל וגם בעולם עלה השנה בקצב דו ספרתי גבוה, בעוד המדינות המתפתחות סבלו מירידה ובראשן סין", אמר מני.

"מדי פעם אנחנו משנים אלוקציות בתיק ולא נשארים סטטיים, אלא לומדים את המאקרו ובהתאם פועלים ומגיבים. כשלדעתנו התקופה היא של ריביות אפסיות ואינפלציה מאוד נמוכה, נטה את התיק לכיוון הטכנולוגיה. אם נראה שהאינפלציה מתחילה לעלות נכלול בתיק סקטורים כמו בנקאות או תעשייה, וכמובן שיש בחירה בתוך הסקטורים השונים של המניות", ציין מני.

קרנות הפנסיה החדשות מנהלות נכון לסוף הרבעון השלישי נכסים בהיקף של כמעט 540 מיליארד שקל, כאשר מנורה מבטחים, קרן הפנסיה הגדולה ביותר, חולשת על כ-32% מהשוק. שוק קרנות ההשתלמות מנהל נכסים בהיקף של 304 מיליארד שקל, מהם חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם לבדה מנהלת כ-79 מיליארד שקל, כלומר כ-26%.

בהקשר זה צריך לציין כי אלטשולר שחם אמנם נמצאת במומנטום רע בחודשים האחרונים בכל הקשור לתשואות במוצרי החיסכון ארוכי הטווח, אבל התשואות העודפות שהיא צברה בשנים האחרונות ביחס למתחרים, מאפשרות לה להישאר במקום הראשון במבט על התשואה המצטברת בעשור האחרון בקרנות ההשתלמות (שינוי המסלולים בקרנות הפנסיה מקשה על מדידת התשואה המצטברת בהן לטווח ארוך).

החל מאוקטובר 2010 ועד לחודש שעבר, צברו החוסכים של אלטושלר שחם בקרנות ההשתלמות תשואה של 108%, כשלאחריה ילין לפידות עם תשואה מצטברת של 104.1% בעשור האחרון. גם אנליסט מתקרב למועדון ה-100% תשואה, ויש לשים לב גם למור, שקרן ההשתלמות שלו החלה לפעול רק בתחילת 2019, והשיגה תשואה מצטברת של 52.6% מאז.

 

2. מסלולים תלויי גיל

מעבר לגאות בשוק ההון, אחד השינויים שאפשרו לחברות המנהלות של קרנות הפנסיה להשיג תשואות גבוהות הוא המעבר למסלולים תלויי גיל שכפתה רשות שוק ההון על הגופים בתחילת 2016.

לפני הרפורמה חויבו קרנות הפנסיה לפתוח שלושה מסלולי בסיס - לחוסכים בני 50 ומטה, לחוסכים בני 50 עד 60 ולחוסכים בני 60 ומעלה, כשבנוסף יכלו החברות לפתוח מסלולים נוספים דוגמת מסלול מניות, מסלול המושקע על פי ההלכה ומסלול שריעה לחוסכים מוסלמים.

כתוצאה, בחלק מהחברות המנהלות הסיטו את המסלולים הכלליים למסלול בני 50 ומטה, ובאחרות פתחו מסלולים חדשים. כך למשל, בינואר 2016 עשו זאת באלטשולר שחם, הראל, הפניקס וכלל ביטוח, בעוד שמגדל פתחה מסלול כזה במאי 2015, עוד לפני שהרפורמה נכנסה לתוקף.

הרפורמה אפשרה לקרנות הפנסיה להגדיל את הסיכון בקרב החוסכים הצעירים, בשל פרק הזמן הארוך שנותר להם עד לפרישה, וכך לאפשר להן ליהנות מהגאות בשוק ההון. זאת בעוד שבמסלולים לחוסכים המבוגרים יותר, ההוראות הרגולטוריות הן לניהול סולידי יותר של ההשקעות, על מנת שלא לסכן את חסכונות העומדים בפני יציאה לגמלאות.

כך לדוגמה, במסלול הצעירים של הפניקס, ממוצע ההשקעה במניות, אופציות וקרנות הסל המנייתיות, עמד בחצי השנה האחרונה על 35% מהתיק של הקרן. זאת לעומת כ-19.5% במחצית השנה הראשונה שלאחר פתיחת המסלול לצעירים, וכ-13.5% במחצית השנייה של 2013. במסלול הצעירים של כלל ביטוח, חלקן של המניות, האופציות וקרנות הסל המנייתיות היה בחצי השנה האחרונה כ-43.5% בממוצע, לעומת 24.5% בתקופה המקבילה של 2013.

גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי במגדל / צילום: תמר מצפי

3. השקעות לא סחירות

לצד המסחר בבורסות העולם, מבצעים הגופים המוסדיים לא מעט השקעות גם באפיקים לא סחירים, דוגמת נדל"ן, תשתיות ואשראי. התשואה מהתיק הלא סחיר מתקבלת פעמים רבות בטווח הארוך ולא בטווח הקצר כמו שקורה לעיתים במניות, כך שהיא מתאימה לקרנות הפנסיה ולקרנות ההשתלמות.

גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל, שיעזוב את תפקידו בקרוב, ציין כי השוק הסחיר אומנם הציג תשואות טובות, אבל התשואות הגבוהות היו יותר בצד הלא סחיר. "קרנות הפריווט אקוויטי שלנו עשו 35% תשואה בשנה האחרונה. גם בעולם החוב היו לנו קרנות שהשקענו בהן ועשו תשואות של 15% ואף יותר. אלו תשואות גבוהות מאוד במיוחד בתקופה שהריבית עולה. בנוסף, היו הרבה מאוד שיערוכים, גם אצל גופים אחרים, של חברות מוטות טכנולוגיה שהציגו רווחים מאוד משמעותיים".

מני הוסיף כי "מי שהגיע לקורונה עם תיק גדול בעולם הלא סחיר, למשל קרנות השקעה למיניהן וקרנות תשתיות, מצא הזדמנויות להשקיע בתקופה הזו. גם בנדל"ן, גם אשראי, כל אלו פעלו מצוין וימשיכו לעבוד טוב עבור העמיתים, בעיקר בעולם של ריביות אפסיות. באג"ח הממשלתיות אין תשואה והאג"ח הקונצרניות בשפל היסטורי, אפילו מתחת לרמתן לפני הקורונה, וזה הביא אותנו להגדיל את החשיפה לתיק הלא סחיר, המהווה אלטרנטיבה הרבה יותר טובה מהאג"ח הסחירות".

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ

ואכן, מבחינת החלק הלא סחיר בתיק ההשקעות, במיטב דש עומד חלק זה על יותר מ-43% במהלך השנה האחרונה. זאת בעוד ב-2016 החלק הלא סחיר היווה כ-42% מתיק ההשקעות ואילו הממוצע השנתי ב-2013 היה פחות מ-37% מהתיק.

באלטשולר שחם, הידוע כבית השקעות המעדיף את שוק ההון הסחיר, עשו שינוי הפוך. בעוד בשנה האחרונה עמד ממוצע התיק הלא סחיר על כ-34% מתוך כל התיק, ב-2013 הוא היווה יותר מ-37% מהתיק, וזה התבטא בתשואות, כשההשקעה במניות הטכנולוגיה בסין פגעה בתשואות בית ההשקעות.

שרייבר ציין מצדו כי הפניקס עשתה השנה שורה של מהלכים מהותיים של מימוש נכסים, שסייעו בהשגת התשואות. "אנחנו משלימים את ההשקעה בתחנת הכוח והשלמנו את מכירת השליטה ברשת הדיור המוגן עד 120. חתמנו על המכירה של החלק של הפניקס ב'מול הים' וזה ממתין רק לאישור הרשות. עם זאת, בשורה התחתונה, גם בעולמות הלא סחירים צריך לדעת לממש ולדעת למכור בזמן, מה שבדרך כלל המוסדיים לא עשו", הסביר מנהל חטיבת ההשקעות של הפניקס.

עוד כתבות

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות