גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במעבדה אחת באוניברסיטת תל אביב מפתחים איברים שיום אחד יהפכו אותנו לאנשי על

אחרי שכבר הוכיחו שאפשר להדפיס מגוון רקמות, במעבדה של פרופ' טל דביר עוברים לשלב הבא - איברים מלאכותיים שיהיו משוכללים מאלו של בני האדם ● "בעתיד כולנו נהפוך לסייבורגים" ● פרויקט מיוחד

פרופ' טל דביר, אונ' ת''א / צילום: איל יצהר
פרופ' טל דביר, אונ' ת''א / צילום: איל יצהר

המעבדה של פרופ' טל דביר ממרכז סגול ומעבדת דביר באוניברסיטת תל אביב לא דומה לשום דבר שהייתם מעזים לדמיין: אצלם לא רק בונים איברים צעירים, טריים וחדשים כמו שהיו לכם פעם - אלא גם איברים משוכללים שיודעים לעשות דברים שהגוף שלנו מעולם לא עשה. לא בכדי היא כנראה אחת המעבדות המובילות בעולם בתחום של בניית איברים חלופיים.

במעבדה מפתחים מגוון של רקמות להשתלה: לב, חוט שדרה, כליה, רשתית, מעי ואפילו רקמת מוח. כמו במעבדות אחרות בתחום של הנדסת איברים, גם אצל דביר האיבר נבנה מאפס, באמצעות שימוש בתאי גזע, תאים שיודעים להתמיין לאזורים שונים בגוף.

התאים הללו מודפסים באמצעות מדפסת תלת־ממד, שיש לה סוגים שונים של "דיו". היא יכולה להדפיס קצת שריר, ועליו כלי דם, ועליו עוד קצת שריר - הכול על פי התוכנית שהוזנה למדפסת מראש, ועל פי זמינות התאים. בסופו של דבר כל זה אמור לייצר איבר מתפקד.

לב שהודפס במדפסת תלת מימד / צילום: מעבדת דביר

עד כאן מדובר בפיתוחים בהחלט משמעותיים, אבל יש טוויסט: הייחוד במעבדתו של דביר היה בהחלטה להוסיף גם סוגי דיו נוספים - לא רק של תאים - אלא מעולם האלקטרוניקה, כדי להקנות לרקמה יכולות משופרות.

בואו ניקח לדוגמה לב מלאכותי, שהודפס ונראה בדיוק כמו הלב שאותו יחליף. אם הלב הזה ייפגע כמו הלב המקורי - הרי ששוב יהיה צורך להמיר אותו. כדי לפתור את המעגליות הזו, לדביר היה רעיון: לשלב בתוך רקמת הלב מראש רכיבים חשמליים ולהוסיף חיישנים שיכולים לזהות אם יש בעיה בפעילות של הלב. אם משהו ישתבש, הרכיבים החשמליים יכנסו לפעולה וישמשו כמעין קוצב לב פנימי, שיתקן את הבעיה בלב שנפגע, בלי צורך להחליפו בשנית.

 

החיישנים יודעים להבחין אם הלב מתכווץ, אם הכיוון שלו מסונכרן ומה בדיוק צריך לתקן - וכל זה כחלק אינטגרלי מהפעילות של האיבר. כלומר, החשמל הוא לא תוספת על הלב המלאכותי - הוא חלק בלתי נפרד ממנו.

זה נשמע כמו מדע בדיוני. ובכן, זה מדע בדיוני. אבל רקמות לב כאלה, עם יכולות חשמליות, כבר נמצאות בניסוי בבעלי חיים.

ואם כל זה לא מספיק כדי לשמוט את הלסת, יש עוד: אפשר לכלול בלב גם מאגרים קטנים של תרופה. אותם חיישנים שיודעים לזהות כאשר משהו משתבש, יוכלו לאותת למאגרים ששזורים ממש בתוך רקמת הלב, להיפתח ולשחרר את התרופה ללב על פי הצורך, רק בתוך הרקמה ולא במקום אחר. למשל, אם מתחילה ירידה באספקת החמצן ללב, אפשר לשחרר חומר שמזמין תאים מרחבי הגוף שיודעים לגדל יותר כלי דם שיגיעו ללב, כדי לחדש את אספקת החמצן. אפשרות אחרת היא לזהות דלקת בלב, כדי לשחרר חומר אנטי דלקתי. כך אפשר גם למנוע דחיה של השתל, בלי לדכא את מערכת החיסון בכל הגוף.
במאמר שפרסמו דביר וצוותו לפני כשנה, הם לקחו את הרעיון הזה אפילו הלאה: במעבדה פיתחו מערכת שחרור מושהה לתרופות (טכנולוגיה המשמרת ריכוז קבוע של התרופה בגוף, מבלי צורך ליטול אותה פעמים רבות), שמושכת תרופות אליה. כלומר, אפשר להזריק את התרופה למחזור הדם, ושני חומרים, אחד על גבי התרופה ואחד על גבי השתל, נמשכים אחד לשני כך שהתרופה מגיעה בדיוק לאן שהיא אמורה. ואז, מתוך השתל המכיל גם חיישן, היא מקבלת איתות מתי להשתחרר ולפעול. כך קיבלנו תרופה עם תחכום של מחשב מתקדם. הלב המשוכלל הזה עדיין נמצא בפיתוח, וההערכה היא שהוא יצא לשוק בעשורים הקרובים.

לב שהודפס במדפסת תלת מימד / צילום: מעבדת דביר


בעתיד נוכל לראות צבעים שלא ידענו על קיומם

לאחרונה הגיעה לבורסה חברת הביוטכנולוגיה מטריסלף, שהוקמה כדי לקדם המצאה נוספת של דביר: חוט שדרה מלאכותי המיוצר באופן מותאם אישית למטופל - מוצר שנועד לטפל בפציעות חוט שדרה שמובילות לשיתוק. במעבדה הראו החוקרים כי ניתן ליצור פציעה כזו בחוט השדרה של עכברים, ואחר כך לטפל בהם ולהחזיר להם את היכולת ללכת. "במעבדות אחרות הצליחו בכך רק לגבי פציעה מאוד טריה", אומר דביר. "אנחנו היחידים, למיטב ידיעתי, שהראו החלמה כזו בפציעה שכבר הגלידה והתקבעה, כמו במציאות". המוצר אמור להגיע לניסויים בבעלי חיים בעוד שנתיים וחצי.

במעבדה מייצרים גם מעי מלאכותי משולב אלקטרוניקה. כך הוא יוכל להתכווץ או להימנע מלהתכווץ באופן פתולוגי - כדי למנוע תסמיני מחלות כמו קרוהן, קוליטיס או אפילו מעי רגיז. אנחנו יודעים היום שתמהיל החיידקים במעי יכול להיות גורם סיכון או להפך, גורם מגן ממחלות - מה שמשפיע על השמנה וסוכרת ועל התאמה של טיפול תרופתי. כעת ניתן יהיה להשתמש במעי מלאכותי כדי לחקור את הנושא בתנאי מעבדה.

ומה לגבי המוח? קשה יותר להדפיס מוח, כי אנחנו לא באמת מבינים אפילו היום איך בדיוק הוא בנוי - אבל במעבדה של דביר מפתחים שתלים של תאי מוח מפרישי דופמין, החומר שחסר למוח במחלת הפרקינסון. המטרה היא להשתיל את הרקמה לחולים, ובעתיד, יהיה ניתן לעשות גם את זה בשילוב אלקטרוניקה, כדי לשחרר את הדופמין על פי הצורך.

"אין לי ספק שבעתיד כולנו נהפוך לסייבורגים", אומר דביר. "בהתחלה זה יהיה למטרות רפואיות, ואחר כך למטרות של שיפור עצמי או אפילו של נוחות, כמו להשתיל שבב ביד שאפשר להעביר אותו במכונה כדי להזדהות ולשלם על דברים".

מי שטוען שהביג פארמה רוצים להשתיל לו צ'יפ לזיהוי - ובכן, יש לו יסוד לחשש. דביר בהחלט מסכים שדבר כזה צפוי לקרות - אבל מבחירה שלנו, משום שמדובר בשינוי יעיל שישדרג לחלוטין את איכות חיינו. "בכל אחד מאיתנו תהיה אלקטרוניקה: אם זה לשיפור הראיה - כך שנוכל לראות צבעים שהיום אין לנו את היכולת לראות; כבד משופר שיסנן רעלים טוב יותר ממה שהגוף עושה; כליות שמחדשות את עצמן, או מערכת שחרור של תרופות שפותחו במיוחד עבורנו".

"ראיתי תאי שריר לב בצלוחית - וידעתי שזה זה"

אף שהוא עומד כיום בחזית של האיברים המהונדסים, דביר (47) לא תמיד נמנה עם המוחות החולמים של התחום המהפכני הזה. "אני לא מאלה שתמיד חלמו על שיפור הגוף מעבר לטבע או על חיי נצח באמצעות הנדסת איברים. שירתי בסיירת צנחנים והשתחררתי בגיל יחסית מאוחר. ואז ראיתי מודעה בעיתון על פתיחת מסלול חדש באוניברסיטת בן גוריון - הנדסת ביוטכנולוגיה. זה נשמע לי מרתק, אז נרשמתי. מכיוון שהייתי מבוגר יחסית לסטודנטים, חיפשתי דרך להתקדם כבר בתחילת התואר, וביקשתי להצטרף לאחת המעבדות".

"אחת המעבדות" שהתגלגל אליה היוותה את התפנית עבורו: "כך הכרתי את מי שבהמשך הייתה המנחה שלי בדוקטורט, פרופ' סמדר כהן, מחלוצות תחום הנדסת האיברים. היא מהאנשים שמשנים חיים של בן אדם. מרגע שהכרתי אותה, ידעתי שאני רוצה להיות חוקר. בהתחלה היא שלחה אותי לחזור בשנה הרביעית, אך בסוף השתכנעה. התנדבתי במעבדה שלה עד שהצטרפתי אליה רשמית כסטודנט לדוקטורט. ברגע שראיתי תאי שריר לב מתכווצים בצלוחית במעבדה, ידעתי שזה התחום שלי".

אחרי הדוקטורט התקבל דביר למעבדה היוקרתית של פרופ' בוב לנגר. "זו מעבדת הביו־הנדסה מהגדולות בעולם, אולי הכי גדולה. עובדים בה מאות חוקרים, ובוב נותן לכל אחד מהם עצמאות רבה וגם הכוונה מעוררת השראה. במעבדה הזו נתקלתי בכל מיני טכנולוגיות שלמיטב ידיעתי בכלל לא היו קיימות בשום מקום אחר, כמו ננו־אלקטרוניקה. הן לא היו קשורות בשום צורה להנדסת רקמות, אבל אני החלטתי שמעניין לשלב בין הדברים. השילוב הפך את הרקמה שלי למאוד מיוחדת וחדשנית, וכך היו לי כמה פרסומים יוקרתיים, גם בנייצ'ר".

לפני כעשור, כשדביר רצה לחזור לישראל, אוניברסיטת תל אביב הקימה עבורו מעבדה מיוחדת. "קיבלתי כסף לאבזר את המעבדה בכל מה שרציתי. זה מאפשר לי להגשים את החלומות שלי בלי להיות לחוץ".

מעבדת דביר להנדסת רקמות ורפואה משחזרת באוניברסיטת תל אביב

הקמה: 2020
פיתוחים: לב שמרפא את עצמו, עמוד שדרה שמחזיר את יכולת ההליכה למשותקים, מעי מלאכותי שמונע קרוהן וקוליטיס
מנהל: ד"ר טל דביר, מייסד חברת מטריסלף, שגייסה 34 מיליון שקל, ונסחרת בתל אביב לפי שווי של 162 מיליון שקל
עובדים: 15
איך זה עובד: הדפסת תלת-ממד של תאי גזע, שיוצרים יחד איבר
צפי: מקווים להיכנס לניסויים קליניים ב-2024 (הלב המלאכותי - רק עוד 10 שנים)

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"