גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

מהסרבנים ועד למסים: המהפכה בפינוי-בינוי מעבר לפינה, ובשוק מצפים לגל פרויקטים

הורדת סף היטל ההשבחה, ביטול הקלות, זירוז היתרי בנייה והורדת שיעור ההסכמה לפינוי-בינוי ● מה משמעותם של התיקונים המוצעים בחוק התכנון והבנייה במטרה לקדם את הליכי מימוש ההתחדשות העירונית? ● גלובס עושה סדר

בניין ישן ברמת גן נהרס במסגרת פינוי-בינוי / צילום: טלי בוגדנובסקי
בניין ישן ברמת גן נהרס במסגרת פינוי-בינוי / צילום: טלי בוגדנובסקי

ועדת הפנים של הכנסת אישרה ביום שלישי סדרת תיקונים לחוק התכנון והבנייה שיאפשרו קידום ומימוש פרויקטים, חדשים ובמסגרת התחדשות עירונית. ריכזנו את עיקרי החידושים, בליווי פרשנות של מומחים מובילים. התיקונים עדיין טעונים את אישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, וייתכן שייערכו בהם שינויים.

הפחתת היטל השבחה: "בשורה של ממש"

היטל השבחה, תשלום חובה בעקבות שינויים המעלים את השווי, הוא דרמטי בנוגע לכדאיות הכלכלית של פרויקט. עד היום, הרשות המקומית, באישור משרד הפנים, יכלה להפחית את שיעורו מ-50% ל-25% או לבטלו. חוק ההסדרים החדש קובע היטל השבחה בשיעור 25% כברירת מחדל, והרשות המקומית תוכל לקבוע אזורים בהם הוא יהיה בגובה שונה.

"מדובר בבשורה של ממש", מסבירה עו"ד שהם קרן, שותפה וראש תחום תכנון ובנייה במשרד תדמור לוי ושות'. "ככל שתהיה מעמסה כלכלית ליזם כך יהיה קשה יותר לקדם את הפרויקט והפחתת היטל ההשבחה הביאה ודאות. נאמר לרשות המקומית שהיא יכולה לחלק לאזורים וזה מאפשר ליזם להחליט איפה הוא רוצה לפעול".

עו"ד ישי איצקוביץ, שותף, מנהל מחלקת נדל"ן והתחדשות עירונית במשרד אגמון ושות', רוזנברג ושות', מוסיף כי "בפועל, כמעט שלא נעשו עד היום מהלכים של ביטול היטלי ההשבחה, בוודאי שבאזורי הביקוש. זה הביא לכך שדווקא באזורי הביקוש היטלי ההשבחה היו גבוהים, מה שפגע בכלכליות ובתמורות לדיירים".

פטור ממיסוי: חיכוך שתקע פרויקטים רבים

כיום בפרויקטי התחדשות עירונית, הפטור ממיסוי היטלי בינוי (מס שבח ומכוחו גם מס רכישה ומע"מ אפס) הוא רק לבעל דירה אחת, או לדירה שהתקבלה מקרוב. בלא מעט מקרים בעלי דירות סירבו להתקשר עם יזמים בגלל שהיו להם כמה דירות במתחם והם חששו מהמס. במקרים אלה היזם היה צריך לשלם את המס, מה שהיווה חסם משמעותי לקידום פרויקטים.

עו"ד אדם צסוואן, שותף וראש מחלקת התחדשות עירונית במשרד עו"ד גינדי כספי: "רוב היזמים לא לוקחים על עצמם את המיסוי הזה. זה גורם להרבה חיכוכים. הנושא הזה נפתר. מעבר לזה שזה יוריד התנגדויות, מה שקרה זה שהמשקיעים העשירים עשו מאות אלפי שקלים כל אחד. מה שפחות מוכר לציבור זה שלחברת עמידר יש דירות רבות בפרויקטי התחדשות עירונית. עד עכשיו עמידר דרשה מהיזמים לשאת בעלויות המיסוי וזה תקע פרויקטים. זה נפתר".

הדייר הסרבן: "דרמטי במתחמים גדולים"

התיקון שתפס את מירב תשומת הלב התקשורתית הוא הפחתת הרוב הדרוש לתביעת דייר שמסרב לפינוי-בינוי, מ-80% מבעלי הדירות ל-66%. עו"ד איצקוביץ מסביר כי "התיקון משמעותי כי הוא קבע רוב של שני שלישים לא רק במקבץ, אלא בכל אחד מהבניינים הכלולים במקבץ. מדובר בצעד דרמטי, בייחוד כשמדובר במתחמים גדולים במיוחד".

עוד ציין איצקוביץ את חשיבות ההחלטה, כי מי שבנה על השטחים המשותפים, לא ייכלל בספירת הרוב הנדרש: "אנחנו רואים לא אחת שדיירים בונים באופן לא חוקי תוספות לדירות שלהם, פולשים לחצרות או לגג המשותף ואז למעשה אין להם אינטרס כלכלי להצטרף לעסקה".

עדיפות לפינוי-בינוי: המיסוי גדול יותר בתמ"א 38

חלק מהתיקונים וההסדרים החדשים יחול גם על פרויקטים במסגרת תמ"א 38 וחלקם תקף רק לפרויקטים במסגרת פינוי-בינוי. "במסגרת הרפורמה הזאת ניתנה עדיפות ברורה לפינוי-בינוי על תמ"א 38", מסביר איצקוביץ. "בתמ"א 38 הרוב לתביעת דייר סרבן נותר 80%, לעומת זאת במתחמי פינוי-בינוי הוא השתנה ל-66%. מבחינת הדייר הבודד, אין הבדל בין תמ"א 38 לפינוי-בינוי, ולכן אין הצדקה בעיני בין הבחנה בין שתי הקטגוריות".

עו"ד אורית קוך, שותפה וראש תחום מיסוי מקרקעין במשרד זיו שרון ושות', מחדדת: "ממשיכה המגמה המקלה עם פרויקטים של פינוי-בינוי ומקשה על פרויקטים של תמ"א 38, על אף שאלה האחרונים נותנים מענה מהיר יותר לחיזוק בניינים מטים ליפול. כך למשל, קובע חוק ההסדרים ביטול המגבלה על כמות הדירות שיש בידי המוכר במתחם פינוי-בינוי באופן שגם מי שמחזיק בכמה דירות בפרויקט יוכל ליהנות מפטור ממס על כל הדירות שלו, בעוד שמי שמחזיק ביותר מדירה אחת בבניין בפרויקט של תמ"א 38 יזכה לפטור רק בגין דירה אחת ויאלץ לשלם מס שבח ומע"מ בגין יתר דירותיו.

"בנוסף, עד היום איפשר המחוקק לבעל דירה בפרויקט תמ"א 38 להפחית מהרווח שנוצר במכירת הדירה החדשה את עלויות הבנייה שלה וכך להקטין את מס השבח שחל עליו. זאת בניגוד לדירה שהתקבלה בפרויקט פינוי-בינוי, שם לא מתאפשרת הפחתת עלות הבנייה. בחוק ההסדרים משווים את מצבו של בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 למצבו של בעל דירה בפרויקט פינוי-בינוי ושוללים ממנו את האפשרות לנכות את הוצאות הבנייה, מה שאומר הגדלת מס השבח לכשימכור את הדירה החדשה שלו".

הגבלת תוקף עסקאות: יותר כוח לבעלי הדירות

כיום יש סעיף בחוק הקובע כי בעסקת פינוי-בינוי היזם חייב לחתום על הסכם עם 60% מבעלי הדירות במתחם תוך חמש שנים, אחרת ניתן לבטל את ההסכם. המטרה היא לא לכבול את בעלי הדירות להתקשרות אחת. התיקון החדש משנה את המצב ומוסיף לבעלי הדירות כלים לבטל הסכמי פינוי-בינוי.

גבריאל שגיא, סמנכ"ל פיתוח עסקי ושיווק בחברת "אדריכלי העיר" המארגנת מיזמי פינוי-בינוי מטעם בעלי דירות, מסר: "החוק החדש נותן המון כוח לבעלי הדירות. בין היתר הוא קובע שהחל מחתימת ראשון הבעלים, יש ליזם שנתיים להחתים 50% מבעלי הדירות. יש לו 4 שנים להגיע לחתימת 60% מבעלי הדירות. אם הוא לא עומד בתנאים האלה, ניתן לרוב בעלי הדירות בבית המשותף, גם כאלה שהם לא צד לעסקה, לבטל את ההסכם.

"יש עוד תנאי, והפעם במישור התכנוני. היזם, החל מחתימת ראשון הדיירים ועד ארבע וחצי שנים לאחר מכן, צריך להגיש תב"ע. תוכנית פינוי-בינוי. זה אומר שהמחוקק אומר ליזם שאסור לו לקפוא על שמרים. הוא גם צריך להביא חתימות וגם להגיש תוכנית בתוך פרקי זמן מוגבלים. אם הוא לא יפעל בתחום התכנוני, יוכלו בעלי הדירות התוכנית לבטל את ההסכם".

שני צעדים דרמטיים נוספים להגדלת ההיצע

במסגרת דיוני ועדת הפנים בתיקונים בחוק התכנון והבנייה אושרו שני סעיפים שאינם נוגעים רק לתוכניות התחדשות עירונית, אלא יש להם השפעות על כלל הפרויקטים, כולל בבנייה חדשה.

ביטול ההקלות. הקלה בהקשר של חוק התכנון והבנייה מאפשרת לבנות שלא בהתאם להוראות תוכנית בניין עיר. בשנים האחרונות הביא שימוש הולך וגובר במנגנון ההקלות לתהליכי רישוי עוקפי תכנון ובעיקר להארכת הליך הרישוי ויצירת עומס משמעותי על מוסדות התכנון בשלב הרישוי. המתווה אותו אישרה ועדת הפנים קובע כי תוכנית חדשה שיוחלט על הפקדתה אחרי ינואר 2023, תהיה במסלול ללא הקלות כמותיות (שטח, יחידות דיור וקומות). בנושאים אחרים הקלה תתאפשר רק אם הם ייקבעו במפורש בתקנות כנושאים שניתן לבקש לגביהם הקלה. באשר לתוכניות ישנות, הוחלט לאפשר שלוש שנים (עד ינואר 2025) במסלול ההקלות הקיים, עם אפשרות של שנתיים נוספות באישור שרת הפנים.

"מדובר בצעד מבורך, נכון והכרחי. כל נושא הבקשות להקלות בהיתרי בנייה הוא שערורייתי", אמר עו"ד זיו כספי, שותף מייסד גינדי כספי ושות' עורכי דין. "הוא הקשה במישור הוודאות התכנונית ויצר פתח לבעייתיות בכמה היבטים - החל מהתכנון, דרך חישוב היטלי ההשבחה ובעיקר סיבך את הליכי הרישוי. עם ביטולו, רמת הוודאות התכנונית תגדל מאוד והליכי הרישוי יהיו פשוטים הרבה יותר. יחד עם זאת, ביטול הבקשות להקלות מחייב תכנון גמיש ומדוקדק ותב"עות חכמות ומפורטות שיאפשרו מראש מספר תרחישי בנייה, וייתרו את הצורך לבקש הקלות. אם נצרף לכך את אישור רפורמת הרישוי העצמי, שני הסעיפים יכוונו למצב בו אין שיקול דעת בבקשות להיתרי בנייה - מצב שיעשה טוב לכל השוק ויביא להגדלה ניכרת של היקף הפרויקטים והיצע הדירות".

רישוי עצמי. לפי הנוסח שאושר, אדריכלים שיש להם נסיון של חמש שנות עבודה והגישו לפחות חמש בקשות להיתר בנייה יוכלו לחתום על בקשות להיתר.

"אין כל סיכוי שהמהלך יעבוד בישראל", אמר יגאל צ'ודנר, מנכ"ל ובעלי חברת "נתיבי הקמה" המתמחה בקידום הליכים סטטוטוריים. "ראשית, ניתן להחיל רישוי עצמי רק על בקשות להיתר תואמות תב"ע, בעוד שכיום 80% מהבקשות אינן תואמות תב"ע וכוללות הקלות ושימושים חורגים. שנית, רשויות כמו תל אביב מבקשות תוכניות עיצוב כתנאי לאישור היתר, או רשויות שמיישמות הנחיות מרחביות - ובמקרים כאלה רישוי עצמי כלל לא רלוונטי. שלישית, אף אדריכל לא יסכים לקחת על עצמו את האחריות לאשר היתר בנייה. זה שם אותם בניגוד עניינים מסוכן מול יזמים שמזמינים מהם את העבודה בפרויקטים אלה ובפרויקטים אחרים, אף אדריכל לא יסכן את הרישיון שלו כדי לאשר היתר - היה כאן ניסיון בעבר שלא צלח ולהערכתי אין לזה סיכוי גם בהמשך".

אדר' דנה וישקין, יו"ר ארגון האדריכלים החדש "החזית החמישית" מסרה כי "הרפורמה הנוכחית אמורה לאפשר לאדריכלים מורשים להוציא היתרי בנייה, אך למרבה האירוניה היא מאפשרת לרשות לבטל על דעת עצמה את ההיתר, גם תוך כדי הבנייה, אפילו מבלי לקבוע סנקציה כלפי הרשות אם ביטלה היתר באופן בלתי מוצדק. התוצאה תהיה נזק בל יתואר".

עוד כתבות

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

לראשונה בישראל: אושר לשיווק חלבון מתוק שיחליף סוכר

שני ניסויים מוצלחים לחברות ישראליות בתחום האסתטיקה והוולנס ● אמאי קיבלה אישור נוסף לחלבון המתוק שפיתחה ● פימי תתחיל לאבחן הפרעות קשב אונליין ● והסכם אסטרטגי לחברה ישראלית עם מדטרוניק, עם אופציה לאקזיט ב-210 מיליון דולר ● השבוע בביומד

אייפון / צילום: Shutterstock

אייפון מתקפל? כל מה שצפוי מחר בהשקה של אפל

לקראת האירוע השנתי של אפל שייערך מחר, כלי התקשורת הבינלאומיים והאנליסטים הבכירים מציפים את הרשת בהערכות, הדלפות ודיווחים ● איך ייראו השדרוגים של אייפון 18, שצפוי לכלול שלושה מכשירים? צללנו לדיווחים

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

עובדי הראל התבשרו על בונוס של 10,000 שקל - לכל אחד מהם

העלות הכוללת של הבונוס לחברה מוערכת בכ-57 מיליון שקל ● הבונוס מגיע לאחר רבעון חזק, שבו הראל רשמה זינוק של 30% ברווח ● הראל גם הגדילה את חלוקת הדיבידנד ומקדמת רכישה משותפת של כאל עם קבוצת יוניון

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

לאחר הכניסה המרשימה לוול סטריט: מנכ"ל חברת הרובוטיקה הישראלית מדבר

מניית אקסטנד זינקה ביום המסחר הראשון בבורסת ניו יורק ב־25%, לאחר שהגיעה אליה בשווי של 1.5 מיליארד דולר ● אביב שפירא, המנכ"ל: "שואפים להיות האנדרואיד של עולם הרובוטיקה. אנחנו לא מתמקדים ברובוט או ברחפן, אלא בתוכנה ובמערכת ההפעלה"

תחנת דלק דור אלון. מנכסי חברת אלון רבוע כחול / צילום: תמר מצפי

דור אלון דיווחה: חשד שעובדים גנבו כ-40 מיליון שקל

עפ"י החשד, הגניבה התרחשה בעיקר בשנתיים האחרונות ● דור אלון שכרה משרד חקירות חיצוני והגישה תלונה למשטרה ● החברה בוחנת את ההשלכות החשבונאיות, אך מעריכה כי הפגיעה ברווח תהיה נמוכה משמעותית מסכום הגניבה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בבורסה: ת"א 90 נפל בהובלת מניות הנדל"ן

ת"א 35 השיל 0.8% ● נאוויטס מאבדת גובה בעקבות איום בתביעה פלילית מצד ארגנטינה ● דור אלון דיווחה על גניבה של 40 מיליון שקל בידי עובדים ● תיגי זינקה על רקע מיזוג עם חוות שרתים ● אחרי המעבר למסחר בשישי: בבורסה בוחנים הרחבתו גם לשעות הערב

קניות בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסמיכות בין תחילת הלימודים לראש השנה שיבשה את ההיערכות לחגים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על דשדוש בענפי האופנה, החשמל והמתנות, לצד עלייה קלה בענף המזון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

הגירעון באוגוסט הצטמצם, הכנסות המדינה עלו, אבל הקריפטו לא ייצר את המסים שקיוו להם

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים ירד ל-3.2% מהתוצר • מתחילת השנה הסתכם הגירעון ב-19.2 מיליארד שקל, לעומת 46.8 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד • הכנסות המדינה זינקו בעיקר בזכות גידול בגביית המסים • מנגד, נוהל הגילוי מרצון שהסתיים בסוף אוגוסט הניב רק כ-51 מיליון שקל מס מדווח מרווחי קריפטו

הכשרה חדשה תאפשר לסוכני הביטוח להציע הלוואות לציבור

הכשרה תאפשר לסוכני הביטוח להציע גם הלוואות לציבור

לגלובס נודע כי הכשרה ביטוח מקימה "ברוקר אשראי", שיאפשר לסוכני הביטוח לתווך ללקוחותיהם הלוואות מהבנקים, מחברות האשראי ומגופים חוץ־בנקאיים ● בין היתר, יוכלו הסוכנים להציע משכנתאות, אשראי לכל מטרה ומימון לעסקים קטנים ובינוניים

שר החינוך יואב קיש / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

קריסה בהישגים: התוצאות המחפירות של תלמידי ישראל במבחן פיז"ה

תוצאות המבחן, שמתקיים אחת ל-3 שנים, מצביעות הפעם על אחת הירידות הדרמטיות בהיסטוריה בקרב מדינות ה-OECD ● למרות ההבטחות של שר החינוך קיש, הציונים של תלמידי ישראל הגיעו לשפל של 20 שנה בקריאה, במתמטיקה ובמדעים ● הנתונים על השימוש הגובר ב-AI, האיחורים והמשמעת בכיתות - מדאיגים לא פחות

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

כ-8 מיליון דולר תוך שעות בודדות: הנוסעים מסתערים על הקו החדש של ישראייר לניו יורק

לאחר שהודיעה כי הקו שלה לניו יורק ייצא לדרך כבר בשבוע הבא, ישראייר פתחה את מכירת הכרטיסים אתמול בשעה 14:00 - ולדבריה תוך שעות ספורות בלבד נכנסו הזמנות בהיקף של כ-8 מיליון דולר ●  בגזרת המחירים, אגב, לפחות כרגע אין בשורה משמעותית

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Debbie Hill

גורם ביטחוני בכיר: "לא שמענו מנתניהו שום דבר על התרעה"

דיווח: שבוע לפני ה-7 באוקטובר - נתניהו הוזהר ולא עדכן את מערכת הביטחון ● לפי הדיווח, נשיא איחוד האמירויות בן זאיד העביר אזהרה דחופה לנתניהו • "הוא אמר שסינוואר מתכונן לאירוע משמעותי", סיפר יועץ קרוב לאמיר ● באיחוד האמירויות לא מכחישים - ולא מאשרים: "לא מגיבים לדיווחים בתקשורת או לספקולציות" ● לשכת נתניהו: "שקר מוחלט" ● עדכונים שוטפים

חבר הכנסת מאיר פרוש (כנס של ארגון תבונה, 20.08.26) / צילום: כדיה לוי

לחרדים יש כוח כלכלי שיכול לזעזע את המשק? בדקנו את המספרים

ח"כ מאיר פרוש אמר שהחברה החרדית היא "כוח כלכלי אדיר" שיכול לזעזע את המשק ● אפשר להתווכח על המספר המדויק, אבל זו לא הבעיה העיקרית בטיעון שלו ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

אחרי המעבר למסחר בשישי: בבורסה בוחנים הרחבתו גם לשעות הערב

פחות משנה אחרי שהבורסה עברה לפעול ביום שישי, ברשות ני"ע ובבורסה כבר בוחנים את הצעד הבא – הרחבת שעות הפעילות במסגרת מסחר מאוחר ● "ירחיב את שעות החפיפה עם השווקים הבינלאומיים וייצור תנאים שיתמכו בהמשך הגידול בהשקעות הזרות"

איור: גיל ג'יבלי

​כולם רוצים להיות מועדון הלקוחות שלכם. מה הם צריכים כדי להצליח?

התחרות בין מועדוני הלקוחות בישראל הופכת אגרסיבית ומדויקת יותר, כולל שילוב של מנועי חיפוש חכמים ובניית קהילות חזקות ● "היום יש ג'ונגל בחוץ", אומרים בענף, ומגלים שהקרב הוא לא רק על הצרכנים - אלא גם על מותגים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

סוף עידן: רשות המסים תחייב הגשת הצהרות הון במערכת דיגיטלית

רשות המסים הודיעה כי החל מחודש ינואר 2027 הצהרות הון יוגשו רק באופן מקוון, וכי היא תפסיק לקבל טפסים סרוקים והגשות ידניות ● מטרת המהלך נועדה לייעל את תהליך ניהול ההצהרות, לאפשר הזנה מדויקת של הנתונים למערכות ולקיים מעקב יעיל יותר אחריהם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

האנליסטים טוענים: הראלי במניה הגדולה בעולם רק החל

עם דוחות שעוקפים שוב ושוב את התחזיות, ארכיטקטורת שבבים חדשה ויתרון תחרותי שמרחיק מתחרות - אנבידיה ממשיכה לרכז אופטימיות מקיר לקיר ● במורנינגסטאר מעריכים כי המחיר המניה נמוך מדי, ובמורגן סטנלי מכתירים אותה כ"בחירה המובילה בסקטור"

פיארטים סומאליים על ספינה הודית שנחטפה ב-2024, ובהמשך שוחררה (ארכיון) / צילום: Reuters, Indian Navy/Planet Pix via ZUMA Press Wire

"חוליות חמושות בלב ים": התוצאה המפתיעה מהמלחמה עם איראן

כותרות העיתונים בעולם: המצור האמריקאי פוגע קשה מאוד באיראן, הפיראטים מסומליה מתחזקים לאור הזזת כוחות בשל המלחמה, וישראל השיקה קמפיין בדרום ארה"ב ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

מתחם אילת בשכונת גבעת הזיתים בלוד / צילום: כדיה לוי

החלטה אחת תשפיע על אלפי מיזמי פינוי-בינוי: פטור מהיטל השבחה על שטחי מסחר

ועדת הערר המחוזית קיבלה החלטה יוצאת דופן בנוגע לפרויקטים בעיר לוד, לפיה הפטור מהיטל השבחה בפינוי־בינוי יחול גם על שטחי מסחר ותעסוקה ● מאחר שיותר ויותר פרויקטים כוללים שילוב שטחי מסחר, מדובר בהטבה משמעותית ליזמים ומכה כואבת לרשויות המקומיות

שליחי תן ביס / צילום: שלומי יוסף

תן ביס: הפיילוט של JUST EAT בדרום יבוטל, תפטר 15 עובדים

תן ביס תסיים עד סוף השנה את פיילוט Just Eat שהפעילה בבאר שבע ובאשדוד, ולא תרחיב אותו לערים נוספות ● במקביל, החברה תיפרד מכ־15 עובדים ותמקד את המשאבים בפעילות מול חברות ועובדים ● לדברי החברה, הפיילוט הציג תוצאות חיוביות, אך הרחבתו לפריסה ארצית הייתה דורשת השקעה גבוהה מדי