גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

מהסרבנים ועד למסים: המהפכה בפינוי-בינוי מעבר לפינה, ובשוק מצפים לגל פרויקטים

הורדת סף היטל ההשבחה, ביטול הקלות, זירוז היתרי בנייה והורדת שיעור ההסכמה לפינוי-בינוי ● מה משמעותם של התיקונים המוצעים בחוק התכנון והבנייה במטרה לקדם את הליכי מימוש ההתחדשות העירונית? ● גלובס עושה סדר

בניין ישן ברמת גן נהרס במסגרת פינוי-בינוי / צילום: טלי בוגדנובסקי
בניין ישן ברמת גן נהרס במסגרת פינוי-בינוי / צילום: טלי בוגדנובסקי

ועדת הפנים של הכנסת אישרה ביום שלישי סדרת תיקונים לחוק התכנון והבנייה שיאפשרו קידום ומימוש פרויקטים, חדשים ובמסגרת התחדשות עירונית. ריכזנו את עיקרי החידושים, בליווי פרשנות של מומחים מובילים. התיקונים עדיין טעונים את אישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, וייתכן שייערכו בהם שינויים.

הפחתת היטל השבחה: "בשורה של ממש"

היטל השבחה, תשלום חובה בעקבות שינויים המעלים את השווי, הוא דרמטי בנוגע לכדאיות הכלכלית של פרויקט. עד היום, הרשות המקומית, באישור משרד הפנים, יכלה להפחית את שיעורו מ-50% ל-25% או לבטלו. חוק ההסדרים החדש קובע היטל השבחה בשיעור 25% כברירת מחדל, והרשות המקומית תוכל לקבוע אזורים בהם הוא יהיה בגובה שונה.

"מדובר בבשורה של ממש", מסבירה עו"ד שהם קרן, שותפה וראש תחום תכנון ובנייה במשרד תדמור לוי ושות'. "ככל שתהיה מעמסה כלכלית ליזם כך יהיה קשה יותר לקדם את הפרויקט והפחתת היטל ההשבחה הביאה ודאות. נאמר לרשות המקומית שהיא יכולה לחלק לאזורים וזה מאפשר ליזם להחליט איפה הוא רוצה לפעול".

עו"ד ישי איצקוביץ, שותף, מנהל מחלקת נדל"ן והתחדשות עירונית במשרד אגמון ושות', רוזנברג ושות', מוסיף כי "בפועל, כמעט שלא נעשו עד היום מהלכים של ביטול היטלי ההשבחה, בוודאי שבאזורי הביקוש. זה הביא לכך שדווקא באזורי הביקוש היטלי ההשבחה היו גבוהים, מה שפגע בכלכליות ובתמורות לדיירים".

פטור ממיסוי: חיכוך שתקע פרויקטים רבים

כיום בפרויקטי התחדשות עירונית, הפטור ממיסוי היטלי בינוי (מס שבח ומכוחו גם מס רכישה ומע"מ אפס) הוא רק לבעל דירה אחת, או לדירה שהתקבלה מקרוב. בלא מעט מקרים בעלי דירות סירבו להתקשר עם יזמים בגלל שהיו להם כמה דירות במתחם והם חששו מהמס. במקרים אלה היזם היה צריך לשלם את המס, מה שהיווה חסם משמעותי לקידום פרויקטים.

עו"ד אדם צסוואן, שותף וראש מחלקת התחדשות עירונית במשרד עו"ד גינדי כספי: "רוב היזמים לא לוקחים על עצמם את המיסוי הזה. זה גורם להרבה חיכוכים. הנושא הזה נפתר. מעבר לזה שזה יוריד התנגדויות, מה שקרה זה שהמשקיעים העשירים עשו מאות אלפי שקלים כל אחד. מה שפחות מוכר לציבור זה שלחברת עמידר יש דירות רבות בפרויקטי התחדשות עירונית. עד עכשיו עמידר דרשה מהיזמים לשאת בעלויות המיסוי וזה תקע פרויקטים. זה נפתר".

הדייר הסרבן: "דרמטי במתחמים גדולים"

התיקון שתפס את מירב תשומת הלב התקשורתית הוא הפחתת הרוב הדרוש לתביעת דייר שמסרב לפינוי-בינוי, מ-80% מבעלי הדירות ל-66%. עו"ד איצקוביץ מסביר כי "התיקון משמעותי כי הוא קבע רוב של שני שלישים לא רק במקבץ, אלא בכל אחד מהבניינים הכלולים במקבץ. מדובר בצעד דרמטי, בייחוד כשמדובר במתחמים גדולים במיוחד".

עוד ציין איצקוביץ את חשיבות ההחלטה, כי מי שבנה על השטחים המשותפים, לא ייכלל בספירת הרוב הנדרש: "אנחנו רואים לא אחת שדיירים בונים באופן לא חוקי תוספות לדירות שלהם, פולשים לחצרות או לגג המשותף ואז למעשה אין להם אינטרס כלכלי להצטרף לעסקה".

עדיפות לפינוי-בינוי: המיסוי גדול יותר בתמ"א 38

חלק מהתיקונים וההסדרים החדשים יחול גם על פרויקטים במסגרת תמ"א 38 וחלקם תקף רק לפרויקטים במסגרת פינוי-בינוי. "במסגרת הרפורמה הזאת ניתנה עדיפות ברורה לפינוי-בינוי על תמ"א 38", מסביר איצקוביץ. "בתמ"א 38 הרוב לתביעת דייר סרבן נותר 80%, לעומת זאת במתחמי פינוי-בינוי הוא השתנה ל-66%. מבחינת הדייר הבודד, אין הבדל בין תמ"א 38 לפינוי-בינוי, ולכן אין הצדקה בעיני בין הבחנה בין שתי הקטגוריות".

עו"ד אורית קוך, שותפה וראש תחום מיסוי מקרקעין במשרד זיו שרון ושות', מחדדת: "ממשיכה המגמה המקלה עם פרויקטים של פינוי-בינוי ומקשה על פרויקטים של תמ"א 38, על אף שאלה האחרונים נותנים מענה מהיר יותר לחיזוק בניינים מטים ליפול. כך למשל, קובע חוק ההסדרים ביטול המגבלה על כמות הדירות שיש בידי המוכר במתחם פינוי-בינוי באופן שגם מי שמחזיק בכמה דירות בפרויקט יוכל ליהנות מפטור ממס על כל הדירות שלו, בעוד שמי שמחזיק ביותר מדירה אחת בבניין בפרויקט של תמ"א 38 יזכה לפטור רק בגין דירה אחת ויאלץ לשלם מס שבח ומע"מ בגין יתר דירותיו.

"בנוסף, עד היום איפשר המחוקק לבעל דירה בפרויקט תמ"א 38 להפחית מהרווח שנוצר במכירת הדירה החדשה את עלויות הבנייה שלה וכך להקטין את מס השבח שחל עליו. זאת בניגוד לדירה שהתקבלה בפרויקט פינוי-בינוי, שם לא מתאפשרת הפחתת עלות הבנייה. בחוק ההסדרים משווים את מצבו של בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 למצבו של בעל דירה בפרויקט פינוי-בינוי ושוללים ממנו את האפשרות לנכות את הוצאות הבנייה, מה שאומר הגדלת מס השבח לכשימכור את הדירה החדשה שלו".

הגבלת תוקף עסקאות: יותר כוח לבעלי הדירות

כיום יש סעיף בחוק הקובע כי בעסקת פינוי-בינוי היזם חייב לחתום על הסכם עם 60% מבעלי הדירות במתחם תוך חמש שנים, אחרת ניתן לבטל את ההסכם. המטרה היא לא לכבול את בעלי הדירות להתקשרות אחת. התיקון החדש משנה את המצב ומוסיף לבעלי הדירות כלים לבטל הסכמי פינוי-בינוי.

גבריאל שגיא, סמנכ"ל פיתוח עסקי ושיווק בחברת "אדריכלי העיר" המארגנת מיזמי פינוי-בינוי מטעם בעלי דירות, מסר: "החוק החדש נותן המון כוח לבעלי הדירות. בין היתר הוא קובע שהחל מחתימת ראשון הבעלים, יש ליזם שנתיים להחתים 50% מבעלי הדירות. יש לו 4 שנים להגיע לחתימת 60% מבעלי הדירות. אם הוא לא עומד בתנאים האלה, ניתן לרוב בעלי הדירות בבית המשותף, גם כאלה שהם לא צד לעסקה, לבטל את ההסכם.

"יש עוד תנאי, והפעם במישור התכנוני. היזם, החל מחתימת ראשון הדיירים ועד ארבע וחצי שנים לאחר מכן, צריך להגיש תב"ע. תוכנית פינוי-בינוי. זה אומר שהמחוקק אומר ליזם שאסור לו לקפוא על שמרים. הוא גם צריך להביא חתימות וגם להגיש תוכנית בתוך פרקי זמן מוגבלים. אם הוא לא יפעל בתחום התכנוני, יוכלו בעלי הדירות התוכנית לבטל את ההסכם".

שני צעדים דרמטיים נוספים להגדלת ההיצע

במסגרת דיוני ועדת הפנים בתיקונים בחוק התכנון והבנייה אושרו שני סעיפים שאינם נוגעים רק לתוכניות התחדשות עירונית, אלא יש להם השפעות על כלל הפרויקטים, כולל בבנייה חדשה.

ביטול ההקלות. הקלה בהקשר של חוק התכנון והבנייה מאפשרת לבנות שלא בהתאם להוראות תוכנית בניין עיר. בשנים האחרונות הביא שימוש הולך וגובר במנגנון ההקלות לתהליכי רישוי עוקפי תכנון ובעיקר להארכת הליך הרישוי ויצירת עומס משמעותי על מוסדות התכנון בשלב הרישוי. המתווה אותו אישרה ועדת הפנים קובע כי תוכנית חדשה שיוחלט על הפקדתה אחרי ינואר 2023, תהיה במסלול ללא הקלות כמותיות (שטח, יחידות דיור וקומות). בנושאים אחרים הקלה תתאפשר רק אם הם ייקבעו במפורש בתקנות כנושאים שניתן לבקש לגביהם הקלה. באשר לתוכניות ישנות, הוחלט לאפשר שלוש שנים (עד ינואר 2025) במסלול ההקלות הקיים, עם אפשרות של שנתיים נוספות באישור שרת הפנים.

"מדובר בצעד מבורך, נכון והכרחי. כל נושא הבקשות להקלות בהיתרי בנייה הוא שערורייתי", אמר עו"ד זיו כספי, שותף מייסד גינדי כספי ושות' עורכי דין. "הוא הקשה במישור הוודאות התכנונית ויצר פתח לבעייתיות בכמה היבטים - החל מהתכנון, דרך חישוב היטלי ההשבחה ובעיקר סיבך את הליכי הרישוי. עם ביטולו, רמת הוודאות התכנונית תגדל מאוד והליכי הרישוי יהיו פשוטים הרבה יותר. יחד עם זאת, ביטול הבקשות להקלות מחייב תכנון גמיש ומדוקדק ותב"עות חכמות ומפורטות שיאפשרו מראש מספר תרחישי בנייה, וייתרו את הצורך לבקש הקלות. אם נצרף לכך את אישור רפורמת הרישוי העצמי, שני הסעיפים יכוונו למצב בו אין שיקול דעת בבקשות להיתרי בנייה - מצב שיעשה טוב לכל השוק ויביא להגדלה ניכרת של היקף הפרויקטים והיצע הדירות".

רישוי עצמי. לפי הנוסח שאושר, אדריכלים שיש להם נסיון של חמש שנות עבודה והגישו לפחות חמש בקשות להיתר בנייה יוכלו לחתום על בקשות להיתר.

"אין כל סיכוי שהמהלך יעבוד בישראל", אמר יגאל צ'ודנר, מנכ"ל ובעלי חברת "נתיבי הקמה" המתמחה בקידום הליכים סטטוטוריים. "ראשית, ניתן להחיל רישוי עצמי רק על בקשות להיתר תואמות תב"ע, בעוד שכיום 80% מהבקשות אינן תואמות תב"ע וכוללות הקלות ושימושים חורגים. שנית, רשויות כמו תל אביב מבקשות תוכניות עיצוב כתנאי לאישור היתר, או רשויות שמיישמות הנחיות מרחביות - ובמקרים כאלה רישוי עצמי כלל לא רלוונטי. שלישית, אף אדריכל לא יסכים לקחת על עצמו את האחריות לאשר היתר בנייה. זה שם אותם בניגוד עניינים מסוכן מול יזמים שמזמינים מהם את העבודה בפרויקטים אלה ובפרויקטים אחרים, אף אדריכל לא יסכן את הרישיון שלו כדי לאשר היתר - היה כאן ניסיון בעבר שלא צלח ולהערכתי אין לזה סיכוי גם בהמשך".

אדר' דנה וישקין, יו"ר ארגון האדריכלים החדש "החזית החמישית" מסרה כי "הרפורמה הנוכחית אמורה לאפשר לאדריכלים מורשים להוציא היתרי בנייה, אך למרבה האירוניה היא מאפשרת לרשות לבטל על דעת עצמה את ההיתר, גם תוך כדי הבנייה, אפילו מבלי לקבוע סנקציה כלפי הרשות אם ביטלה היתר באופן בלתי מוצדק. התוצאה תהיה נזק בל יתואר".

עוד כתבות

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: Associated Press, Artyom Geodakyan

"לא תרצה להסתכן": האם רוסיה יכולה להציל את איראן?

כותרות העיתונים בעולם: רוסיה וסין לא צפויות לעזור לאיראן במקרה של התנגשות חזיתית עם ארה"ב, במפרץ מתחילים להתכונן לחידוש הלחימה עם איראן, ומדוע מפלגות השינוי מפחדות לשבת עם המפלגות הערביות • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

מנחם גינדי, מנכ''ל משותף בגינדי החזקות / צילום: איל יצהר

גינדי מציעה לדחות תשלום של 900 אלף שקל בעשר שנים. כמה שווה ההטבה?

גינדי החזקות מציעה לדחות חלק מהתשלום עד עשר שנים אחרי קבלת המפתח, ללא ריבית והצמדה לרוכש ● בדירת חמישה חדרים שמוצעת ב-4.2 מיליון שקל, המקדמה עומדת על 840 אלף שקל ● מה שווה הדחייה, ומה קורה כשההלוואה מגיעה לפירעון?

דגם של טיל בליסטי איראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דובר משרד החוץ של קטאר: "יש התפתחויות בשיחות המו"מ, אנחנו מקווים שיהיה אפשר להגיע להסכם"

במשמרות המהפכה טוענים כי הפילו שני רחפנים מסוג לוקאס מעל עיר הנמל בנדר חמיר ● בכיר אמריקני: מטוס קרב השמיד משגר טילים באי קשם לאחר שמשמרות המהפכה שיגרו ממנו טיל נגד מטוסים ● במקביל, קטאר ממשיכה במאמצי התיווך ● טראמפ בריאיון לפוקס: "אולי נצטרך לתקוף את הר המכוש ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו באדום; הקריסה באינטל נמשכה, מניות השבבים ירדו לשפל של חצי שנה

הנאסד"ק ירד בכ-1.1% בהובלת מניות השבבים ● המשקיעים נערכו לבחירות האמצע בארה"ב ● מחירי הנפט צנחו בשל אופטימיות לעסקה מול איראן ● תשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות בארה"ב ירדו לשפל של כחודשיים ● מניית אורקל נפלה לאחר הכרזה על גיוס הון ענק ● עסקת ענק: מארוול רוכשת את יצרנית הרכיבים האופטיים לומנטום - שתי המניות נפלו במסחר ● צ'ק פוינט וטאואר איבדו גובה אחרי הדוחות

קניון עופר רמת אביב ביום הבחירות / צילום: מאיה טל

הבחירות הכפילו את מחזור הקניות היומי של הקניונים. ומה קרה באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא המרוויח הגדול השבוע, בעוד האיקומרס עם ירידה של 14%

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

6,000 רכבים ביום: כמה חוסכים "הנתיבים המהירים" באיילון?

פרויקט "הנתיבים המהירים" שהובילה חברת נתיבי איילון בהשקעה של 8 מיליארד שקל יצא לדרך לפני כחצי שנה, וכעת ניתן ללמוד כמה אנשים משתמשים בו וכמה הוא חוסך ● אלו הנתונים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס מפטרת כ-500 עובדים

לגלובס נודע כי חברת התוכנה הישראלית יוצאת למהלך פיטורים גלובלי, שבמסגרתו צפויים לסיים את העסקתם כ־500 עובדים, כ־5% מכוח האדם שלה ● המהלך מגיע על רקע האתגרים שמציבה מהפכת הבינה המלאכותית לחברות התוכנה המסורתיות

ביטוחי רכב / צילום: Shutterstock

עמדה רשמית של הממונה: לחברות ביטוח אסור להפלות לרעה מבוטחים על בסיס מקום מגורים

רשות שוק ההון אוסרת אפליה בביטוחי רכב לפי מקום מגורים, ומעתה חברות הביטוח לא יוכלו לסרב לבטח, לדרוש תנאים מיוחדים או לתמחר פוליסות על בסיס אזור גיאוגרפי

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: רו”ח ויועצת מס לא דיווחו על הכנסות במיליונים של בעל שליטה בחברה ציבורית

על פי החשד, רואה חשבון ויועצת מס סייעו לבעל שליטה בחברה ציבורית לדווח על הכנסות מדיבידנדים בסך 16.5 מיליון שקל בשיעור מס מופחת, ולא דיווחו על משיכות כספים נוספות בסך 14.6 מיליון שקל מחברה פרטית שבשליטתו ● המס שנגרע מקופת המדינה בעקבות הדיווח בשיעור המופחת מוערך ביותר מ-800 אלף שקל ● השניים שוחררו בתנאים מגבילים, ושמותיהם נאסרו לפרסום

הפגנת עובדי ארקיע

“שחררו את ארקיע”: העובדים מפגינים נגד ההנהלה

עשרות עובדי ארקיע מפגינים מול מטה החברה בבני ברק, על רקע כוונת הבעלים, האחים נקש, לדלל את החזקות העובדים בחברה מכ-20% כיום ● המחאה מגיעה לאחר דיווחים על הפסדים של עשרות מיליוני שקלים בשנה האחרונה, ובצל חשש העובדים מפגיעה בזכויותיהם ובביטחונם התעסוקתי ● באיגוד העובדים מזהירים מפני צעדים ארגוניים וקוראים להנהלה לפתוח במשא ומתן

מנכ''ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב פורש מתפקידו

בר סימן טוב הודיע לשר הבריאות חיים כץ כי יסיים את תפקידו בשבועות הקרובים, לאחר כתשע שנים במצטבר בשתי קדנציות ● במהלך כהונתו הוביל את מערכת הבריאות בתקופת מגפת הקורונה ובמלחמת חרבות ברזל ● עם פרישתו צפוי להצטרף כעמית מחקר לאוניברסיטת קולומביה בניו יורק

ג'ף ארונסון, מנהל קרן סנטרברידג';  גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב; ג'ורג' חורש, בעל השליטה ביוניון / צילום: wikimedia, אוהד רומנו, יח''צ

המרוץ לרכישת כאל נפתח מחדש: המועמדים, הדד־ליין והשווי שיתכווץ

דיסקונט נערך לחידוש המכרז למכירת חברת האשראי לאחר קריסת העסקה הקודמת ● ביוניון־הראל צפויים להתמודד גם הפעם במתכונת שונה כדי לעמוד בדרישות רשות התחרות, וגיל אגמון נמצא גם בתמונה ● ברקע: הדד־ליין שנמצא מעבר לפינה וסיכויי הבנק לקבל אורכה

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

הטבת המס שכדאי לבעלי דירות להכיר

האטה במכירות וירידות מחירים שלחו קרוב לחצי ממשקיעי הדירות לטווח קצר למכור בהפסד ריאלי ● דיווח נכון מאפשר לקזז את ההפסד מול רווחים בשוק ההון ולחסוך עשרות אלפי שקלים

מקרר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

בעקבות מתקפות הסייבר באירופה: אזהרה דחופה לרשתות המזון בישראל

בעקבות גל מתקפות סייבר חריג באירופה, שבמסגרתו השתלטו האקרים על מערכות קירור והקפאה בסופרמרקטים, העלו טמפרטורות וגרמו להשמדת כמויות גדולות של מזון, מערך הסייבר הלאומי מפרסם היום (ב') אזהרה דחופה לרשתות השיווק והמזון

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

אחרי מרד בלייבור: ממשלת בריטניה לא תחמיר את התנאים למהגרים

ממשלת בריטניה ריככה את רפורמת ההגירה לאחר מרד במפלגת הלייבור, ורוב מהגרי העבודה יוכלו להמשיך לקבל תושבות קבע בתום חמש שנים בלבד

ראשון לציון / צילום: Shutterstock

"יש פה פשיעה סביבתית חמורה": החשד שמאחורי מפגע הריח בראשון לציון

תושבים בראשון לציון מדווחים על ריח חריף ובחילות, וכעת מסתמן כי מקור המפגע הוא כנראה פסולת של דלק ושמן שנשפכה שלא כחוק לביוב ● מומחים מזהירים מפני השפעות בריאותיות אפשריות וקוראים למצות את הדין עם האחראים

פקקים באיילון / צילום: Shutterstock

מומחים: "העומסים בכבישים יחריפו בקרוב". אלה הסיבות

עומסי התנועה בכבישי ישראל עלו מדרגה בשבועות האחרונים, עד שנדמה שקצב הנסיעה בעורקים המרכזיים הולך ומאט לממדים חסרי תקדים ● לא מדובר רק בתחושת בטן: נתונים חדשים של נתיבי איילון חושפים כי המהירות היומית הממוצעת באיילון צפון ירדה ב־12% ביחס לחודש יוני

ביטול הפטור על הכנסות משכירות חוזר לשולחן / צילום: Shutterstock

הצעד שיעלה ביוקר לבעלי הדירות וצ'ופר הניחומים שמגבשים באוצר

למרות שנבלמה בעבר מספר פעמים על ידי גורמים פוליטיים, באוצר מקדמים את הצעת רשות המסים בנוגע למיסוי על הכנסות משכר דירה מהשקל הראשון לצד חובת דיווח על כל דירה מושכרת ● במקביל נבחנת הקלה במס הרכישה למשקיעים וזאת בניסיון לרכך את הפגיעה בענף

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

מניית ג'י סיטי נחתכה במעל 20%: "למימוש נכסים בברזיל אין כיום היתכנות כלכלית"

באוגוסט הודיעה חברת הנדל"ן המניב על תוכנית מכירת נכסים ב-6.1 מיליארד שקל, שכוללת גם מכירת נכסיה בברזיל, אך המהפך הפוליטי שם צפוי להקשות: "הבחירות בברזיל גמרו את השוק באותה מדינה"

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

תרופות הדגל של טבע סידרו לה רבעון חיובי ושיפור בתחזית ההכנסות

חברת התרופות עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, והציגה הכנסות של 4.4 מיליארד דולר ● טבע גם העלתה את תחזיתה לשנת 2026 המלאה ● המניה מטפסת במסחר המוקדם בוול סטריט