גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטארט-אפ שבונה את מאגר המידע של מערכת החיסון הפך ליוניקורן

אימיונאיי השלימה סבב גיוס בהיקף של 215 מיליון דולר לפי שווי של מעל מיליארד דולר אחרי הכסף ● החברה בונה מאגר מידע הממפה את מערכת החיסון ועוזר לחברות שנמצאות בתהליך הפיתוח תרופות ● המנכ"ל נועם סולומון: "כשנגיע לרמת בשלות מספיקה נצא להנפקה, אבל לא בשנה-שנתיים הקרובות"

מייסדי Immunai מימין לואיס וולוך ונועם סולומון / צילום: אריק סולטן
מייסדי Immunai מימין לואיס וולוך ונועם סולומון / צילום: אריק סולטן

בעוד שתעשיית ההייטק המסורתית הישראלית מלאה ב"חדי קרן", בענף הביומד חברות פרטיות בשווי כזה הן עדיין חריגות מאוד. היום (ד') הודיעה חברת אימיונאיי (ImmunAI), העוסקת בבינה מלאכותית לפיתוח תרופות, שהשלימה סבב גיוס בהיקף של 215 מיליון דולר, לפי שווי של מעל מיליארד דולר אחרי הכסף.

הגיוס הובל על ידי Koch Disruptive Technologies, בהשתתפות המשקיעים: Talos VC ,8VC ,Alexandria Venture Investments ,Piedmont ו-ICON. זהו סבב גיוס השני של החברה בשנה הנוכחית, כאשר מוקדם יותר השנה דיווחה אימיונאיי על גיוס של 60 מיליון דולר. הגיוס הנוכחי מביא את סך גיוסי החברה ל-295 מיליון דולר מאז הקמתה.

לשם השוואה, גיוסי הביומד הישראלים הגדולים השנה עד כה, היו של K Health שגייסה 125 מיליון דולר ו- c2i Genomics שגייסה 100 מיליון דולר. חברת נובוקיור גייסה מעל 400 מיליון דולר, אך עשתה זאת כחברה ציבורית בנאסד"ק, והיא ממילא חריגה ביותר בתעשיה עם שווי שוק של 11.7 מיליארד דולר.

"הסוד הוא בעיקר בכמויות המידע שיש לנו"

נועם סולומון, מנכ"ל החברה, הסביר בראיון עם גלובס כי אימיונאיי יצרה מערכת תומכת החלטה (או יותר נכון - מכריעת החלטות) עבור חברות התרופות בתהליך הפיתוח. "אנחנו נוכל לומר לחברות האם כדאי להן להיכנס לניסוי מסויים על בסיס התוצאות שלו כפי שאנחנו מנבאים אותן, ובאיזו אינדיקציה כדאי להן לבחור, ואיך להימנע מתופעות לוואי, ולאילו מטופלים כדאי להן לפנות". סולומון קורא למערכת "אקטואריה" (שמאות) עבור חברות התרופות.

איך יודעת אימיונאיי מה על חברת התרופות לעשות? היא בונה למעשה מודל של מערכת החיסון של הגוף, באמצעות כמויות גדולות של מידע שצברה, הן מניסויים שהיא עורכת והן ממקורות גלויים. "למעשה, אם הייתי נותן היום לחברה את שמה מחדש, לא הייתי שם את הדגש על הבינה המלאכותית (AI), אלא על הביג דאטה. הסוד הוא לא רק באלגוריתמים שלנו שמנתחים את המידע, אלא בעיקר בכמויות המידע שיש לנו. לחברות רבות יש אלגוריתם, אבל לבדו הוא לא שווה הרבה. זה כמו להיות הבעלים של האלגוריתם של גוגל מאפס בלי המפה".

חלק מן המידע של אימיונאיי מופק בזכות טכנולוגיה ייחודית ומתקדמת שפיתחו מייסדיה, המאפשרת צפיה בפעילות של תאים יחידים. מתוך בדיקת דם אחת, החברה יכולה להפיק מידע לגבי ה-RNA של תאים רבים במערכת החיסון. לפי החברה, המידע מופק ברזולוציה של התא הבודד, וזה מאפשר להבין לא רק את הגנטיקה של התאים, אלא גם לדעת אילו גנים באים לידי ביטוי בהם. "אנחנו בעצם שמים מעין ברקוד על התא, וככה מבינים לאיזה תא היה שייך כל גן שבא לידי ביטוי", אמר סלומון בעבר. את המידע הזה מחברת החברה גם עם מידע קליני לגבי הנבדקים שתרמו את בדיקת הדם, וכך משיגה מידע רב ערך שעוזר לה לבנות למעשה מודל של מערכת החיסון באנשים שונים.

בנוסף למידע שהיא מפיקה בעצמה, היא גם משתמשת במידע שנמצא ברשות הכלל, וגם הספיקה לרכוש בשנה שעברה חברה שוויצרית שפעלה לפתח מערכות דומות, על בסיס מידע גלוי. החברה השוויצרית, Nebion, נרכשה בכ-20 מיליון דולר, והביאה איתה גם היא שיתופי פעולה קיימים עם חברות מובילות, וכן 30 עובדים שהצטרפו לצוותי המחקר והפיתוח של אימיונאיי. היום מעסיקה החברה הממוזגת כ-125 עובדים, רובם בעלי דוקטורט מעולמות פיתוח התרופות. בכוונתה להכפיל את מספר העובדים.

אחת המערכת המורכבות בגוף האדם

מערכת החיסון היא אחת המערכות המורכבות ביותר בגוף האדם והיא מתווכות את ההשפעה של תרופות. במחלות מסויימות, כמו מחלות זיהומיות, מחלות אוטואימוניות (בהן מערכת החיסון תוקפת הגוף) וגם בסרטן, למערכת החיסון יש חלק מרכזי ביותר במנגנון המחלה. אך מערכת החיסון היא קריטית גם במחלות לגביהן אנחנו לא מייחסים לה תמיד תפקיד מרכזי. למשל, מחלות לב נוצרות כאשר גורמי הסיכון המוכרים מובילים להיווצרות דלקות על גבי העורקים, חלק ממנגנון היווצרות טרשת העורקים. השמנה וסוכרת גורמות לדלקתיות יתר בגוף, ומחמירות בעקבותיה. גם מחלות נויווניות של המוח כמו טרשת נפוצה וכנראה גם אלצהיימר, מערבות את מערכת החיסון. אלה רק חלק מן הדוגמאות.

במערכת החיסון יש מאות סוגים של תאים, שמשפיעים זה על פעילותו של זה. אילו יכולנו לצלול פנימה ולהבין איך כל אחד מהתאים משפיע על כל תא אחר, היינו יכולים לפתח תרופות למחלות המערבות את מערכת החיסון באופן הרבה יותר יעיל, מדויק ומותאם אישית. זהו בעצם החזון של החברה.

המודל הוא תשלום הנגזר מהצלחת המוצר שפותח בעזרת הטכנולוגיה שלה, כאשר הכוונה היא לקחת בהדרגה יותר ויותר בעלות על המוצר.

הסכום שגוייס עשוי לשמש, בנוסף להגדלת מצבת כוח האדם, גם לרכישות נוספות של חברות עם טכנולוגיה ומידע שיכולים להעשיר את המערכת תומכת ההחלטה של החברה. "אנחנו מאוד אגרסיביים בתוכניות ההתרחבות שלנו, ומתעניינים בחברות זריזות ורב תרבותיות כמונו".

סולומון, בוגר הרווארד ו-MIT בביולוגיה חישובית, הקים את החברה ב-2018 עם לואיס וולוך, גם הוא בוגר MIT, בעבר מהנדס בחברת Planatir שעבד גם ב-My Heritage בתחום המידע הגנטי. החברה מבוססת על טכנולוגיה שפיתחו פרופ' אנוסמן סתפת'י מאוניברסיטת סטנפורד ופרופ' דני וולס, חבר במכון פרקר לאימונותרפיה בסרטן. צוות המייסדים כולל גם את דן ליטמן, פרופ' לאימונולוגיה מולקולרית באוניברסיטת ניו יורק.

סביר להניח שהשמות הללו, המוכרים בארה"ב, עזרו למשוך תשומת לב לחברה, שהובילה לגיוס הנוצץ. לאחרונה הצטרף רוברט לאנגר (המכונה "בוב הקוסם"), מבכירי תחום הביומד בארה"ב ובין היתר ממייסדי חברת מודרנה, לדירקטוריון החברה. בין המשקיעים הקיימים בחברה נמצאות הקרנות הישראליות Viola ו-TLV Partners.

אחרי סבב כזה, יש סיכוי לראות אתכם מנפיקים?
"אני מאמין מאוד במה שאני עושה אבל שוק ההון הפכפך. כשאנחנו נגיע לרמת בשלות מספיקה אנחנו נעשה את זה, אבל לא בשנה-שנתיים הקרובות".

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה