גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העקיצות ההדדיות והמבט לרוטציה: עונת הקמפיינים נפתחה, ולא רק אצל נתניהו

במקום שינוי הממשלה מציגה גרסה של ממשלת נתניהו-גנץ-ניסנקורן על סטרואידים ● לחברי הכנסת החרדים נמאס לשבת באפס מעשה ובליכוד נערכים לקרבות על איוש הוועדות ● והמלחמה בין מיכאלי לגנץ על מצביעי השמאל בעיצומה

ראש הממשלה, נפתלי בנט, בפתח ישיבת הממשלה / צילום: חיים צח-לע''מ
ראש הממשלה, נפתלי בנט, בפתח ישיבת הממשלה / צילום: חיים צח-לע''מ

בזמן שבוועדת הכספים עבדו ביעילות על אישור חוקי התקציב לקריאה שנייה ושלישית, חברי מפלגת ימינה סיפקו את ההצגה השבועית במסדרונות הכנסת. סגן השר אביר קארה עזב את קבוצת ימינה אחרי ויכוח עם ח"כ ממפלגתו שירלי פינטו, לא לפני שכתב "מפלגה של מטומטמים". הסולחה לא איחרה להגיע ונערכה בחדרו של הגנן הראשי הלא הוא ראש הממשלה נפתלי בנט. רגעים אחרי פורסמה בחדשות 12 הקלטה של איילת שקד נגד יאיר לפיד "עושה פיגועים" ו"שטחי" היו חלק מהמילים שנשמעו.

מי שהבטיח ממשלת ריפוי ושינוי יצר השבוע תצוגת תכלית של ממשלת נתניהו-גנץ-ניסנקורן על סטרואידים. במקום לריב, יכלו חברי הקואליציה להציג את התוצר שקטפו במסגרת מאות מיליוני שקלים של כספים קואליציוניים שהועברו למטרות שביקשו. לחתולים, לאנשים ולבתי חולים. כלומר היו יכולים להתגאות לו לא הציגו הצעת חוק נגד הכספים הקואליציוניים רק שנה קודם לכן.

ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) הסביר בראיון השבוע שכספים קואליציוניים טובים או רעים תלוי מי מחלק אותם וסייע להסביר את הממשלה כולה: אם אנחנו עושים את זה - זה נכון ונדרש, אם זה "הם", זה נורא ואיום ו-ועדת חקירה. אם אלו ריבים במסגרת ממשלת השינוי הם לשם שמיים, אם בממשלת נתניהו הם אסון לדמוקרטיה.

עיניים לאופוזיציה

הזרקור, שהיה מופנה באופן טבעי לעלילות הקואליציה בשבוע האחרון לקראת העברת התקציב, יעבור בהדרגה גם לאופוזיציה. ביום שני תיערך ישיבת ראשי סיעות באופוזיציה בה צפויה החלטה לחזור באופן מלא לעבודה בוועדות הכנסת. אם לא כל הסיעות יתמכו, יתקבלו החלטות באופן פרטני בכל מפלגה. ההתפתחות מגיעה באופן צפוי לאחר שהשבוע עברו ביהדות התורה למתקפות אישיות נגד נתניהו בנושא.

בליכוד, יחד עם הציונות הדתית וש"ס, הובילו מאז הקמת הממשלה את הגישה שלפיה אין לשתף פעולה עם הקואליציה, בשל חלוקת הכוחות המעוותת שיצרה בחלק מהוועדות, אך בשלב זה יש לגישהה יותר מתנגדים מתומכים. ההחלטה שלא למנות חברים לוועדות שירתה את הליכוד בין היתר גם כדי למנוע מלחמות פנימיות, אך לחברי הכנסת החרדים נמאס לשבת באפס מעשה. כך השבוע מונו חברים באופן חלקי בלבד לחלק מהוועדות כדי שיוכלו להגיש הסתייגויות לחוקי התקציב, לבקש "התייעצות סיעתית" ולעכב במעט את רכבת התקציב שדהרה עד כה בכנסת במעמד צד אחד.

בליכוד כבר מתכוננים למלחמות על התפקידים. מי שאיישו עד כה את ועדת כספים - כמו ח"כ שלמה קרעי (הליכוד) ואופיר כץ (הליכוד) - למרות שלא היו חברים רשמיים, לא ימהרו לוותר על מקומותיהם. לכן, מתכוננים בליכוד בשלב הראשון להעביר לידי לוין את הבקשות. איפה שאין ביקוש גדול - הן יתקבלו, היכן שהביקוש יגבר על ההיצע - ועדת חוץ וביטחון וכספים - יציע לוין לערוך רוטציה בין חברי סיעתו לכהונות קצרות. חברי הכנסת החרוצים בליכוד מתנגדים להצעה. מי שעבדו קשה רוצים לשמור על מקומם ולא לאפשר כהונות קצרות למי שרוצים רק בתואר. לכן יידרש לוין לבחירות חשאיות לחלק מהתפקידים, או אז תפתח מלחמת הכל בכל.

"כשנחזור לשלטון נדרוס אתכם", מבטיח ח"כ דודי אמסלם לחברי הקואליציה כמעט בכל פעם שהוא עולה לדוכן בחודשים האחרונים. הוא אולי היחיד שמכריז על זה בבוטות, אך בליכוד כולם עורכים רישומים: הדרך שבה חולקו יחסי הכוחות בוועדות, החלטת יו"ר ועדת שרים שלא לאשר כמעט אף חוק של האופוזיציה להצבעה, יו"ר ועדת כנסת שמרד בנוהל לפיו יש לאשר בכל שבוע פטור מחובת הנחה לחוק אחד של האופוזיציה. וגם הכספים הקואליציוניים שעברו בשמחה וששון השבוע למטרות מחודשות.

"אנחנו לא ידענו למשול", אמר לי השבוע אחד מבכירי הליכוד, "כשנחזור - זה יראה אחרת". את רשימת התקדימים שיוצרים בנט, לפיד, אלקין וסער מתכננים אנשי הליכוד לשחזר אחד לאחד. האם בעוד שבועיים או שלוש שנים וחצי, כפי שתהה נתניהו בוועידת השלטון המקומי בשבוע שעבר - הם לא יודעים לענות. הקואליציה מדגימה חרף כל המהלומות הפנימיות יכולת עמידות מרשימה. בינתיים הוא יורד לשטח.

מחזקים את הבייס

לא רק נתניהו בעיצומו של קמפיין. יו"ר מפלגת העבודה מיכאלי תקפה השבוע את יו"ר כחול לבן גנץ על הדרך שבה הכריז על ארגוני זכויות אדם פלסטיניים כארגוני טרור והכריזה שתערוך בירור מעמיק עם ראש השב"כ על הצורך בהכרזה. בתגובה בכחול לבן שלחו הודעה לתקשורת: "מציעים למרב מיכאלי שלא מכירה את הפרטים, לא להפריע למלחמה בטרור". בעוד אלו נחשבו חילופי דברים מנומסים, ביום רביעי חלה הסלמה ברטוריקה סביב אישור הבנייה ביו"ש: "מי שמכריז הכרזות מדיניות באופן חסר אחריות ומאשר יח"ד ביו"ש, איך נאמר - רבין הוא לא", צייץ החשבון של מפלגת העבודה. בתגובה שלפו גם בכחול לבן ציפורניים ועקצו את מיכאלי בעקבות עמדה שהביעה בעבר: "מי שקורא לסרבנות לגיוס שלא יטיף על אחריות מדינית וביטחונית".

ובכן. אומנם התקציב יעבור בשבוע הבא, כך לפי כל התחזיות, אך המלחמה על מצביעי השמאל בעיצומה. בינתיים היא מתרכזת בגזרת מיכאלי את גנץ שאליו הגיעו מצביעי מפלגת העבודה לאחר שמיכאלי נבחרה לעמוד בראשה. מיכאלי מנסה לבנות לה ולמפלגה תדמית ביטחונית-מדינית אחראית, בנוסח שמפלגת העבודה ידעה להציע בעבר, לכן תמוה שבחרה לתקוף את גנץ באותה חזית עם מרצ והרשימה המשותפת. אם היא מנסה להחזיר הביתה את אותם מצביעים היא הייתה צריכה להביע תמיכה בעבודתו נגד הטרור, בדומה למה שעשה (חרף היריבות הקשה) לפיד ממש באותו היום.

מיכאלי תידרש ליותר ממעשים, היא עצמה השמיעה אמירות שמאל רדיקליות בעבר ובמפלגה יושבות ח"כ איבתיסאם מראענה וח"כ אמילי מואטי, שהשתייכותן גורמת לאנשי עבודה לשעבר לזוז במקומם באי נוחות. השריד למפלגת העבודה שהייתה פה עד לפני שנתיים הוא ח"כ נחמן שי וגם הוא מינוי חיצוני.

גם השר לביטחון פנים עמר בר לב שאמור להיות ביטחוניסט מספר 1 ברשימה חוסה בצילו של הסגן שלו יואב סגלוביץ'. המקרה המוזר הזה שבו השר הופך את סגנו לסמכות העליונה בבעיה מספר אחת של המשרד בימים אלו - הטיפול בפשיעה בחברה הערבית - גורמת להרמת גבות בקרב בכירי הפוליטיקאים. "איפה ראית דבר כזה שהשר מעביר את המקרים הקשים ביותר לטיפול של סגנו?" תהו ותיקי הכנסת. לפיד שהציב את סגלוביץ' במשרד יכול להיות מרוצה. הוא באופן אישי מאגם אצלו את הטיפול כולו בחברה הערבית מתקציבים ועד תוכניות. ביש עתיד טוענים כי הוא היחיד שיכול לעשות זאת בממשלה. בפועל, כפי שכתבנו בשבוע שעבר, זה אמור גם להשתלם במנדטים.

בהערכה זהירה ניתן לומר שחזית גנץ-מיכאלי תהפוך אחרי התקציב לזירת התגוששות מרובת משתתפים גם מול לפיד, שבינתיים מרחיק את עצמו ממריבות ומתפקד כמרגיע הלאומי של הקואליציה. אומנם שרת הפנים היא זו שהוקלטה השבוע מפקפקת ביכולת של לפיד להגיע למעמד הרוטציה - אך מי שיפעלו אקטיבית כדי למנוע ממנו להתיישב על כיסא רה"מ יהיו גנץ ומיכאלי, שניהם כאמור טוענים לכתר הנהגת מחנה המרכז-שמאל. אם לפיד יוכתר כראש ממשלה בפועל - הם יכולים להיפרד יפה מהשאיפות שכוננו בנושא.

צמד המילים "אחרי התקציב" שמשמש כדי לדחות יריבות קואליציונית בין ימין לשמאל יהיה בשימוש במהלך השבוע הקרוב בפעם האחרונה. ציוצים יפנו את מקומם להצעות חוק והתגוששויות חוזרות בימי רביעי (יום ההצבעה על הצעות חוק פרטיות) במליאה. חוק האזרחות, איסור על נאשם בפלילים להרכיב ממשלה, ועדת חקירה לצוללות ובנייה בהתנחלויות - יהיו רק המתאבן בארוחה של הקואליציה.

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג