גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכבי תל אביב כבר לא תגיע לליגת האלופות. למה גולדהאר צריך את זה?

הכדורגל האירופי נע קדימה בקצב מהיר יותר מהישראלי, תקציב של 25 מיליון אירו כבר לא יכול לקנות כניסה לליגת האלופות, ומגבלות הפייר פליי הפיננסי של אופ"א מונעות מהבעלים להשקיע יותר ● הקבוצות הישראליות שרוצות להרגיש קצת דיוטי פרי יצטרכו להסתפק בקונפרנס ליג

אופיר דוידזאדה, שחקן מכבי ת''א, באוסטריה / צילום: Associated Press, Lisa Leutner
אופיר דוידזאדה, שחקן מכבי ת''א, באוסטריה / צילום: Associated Press, Lisa Leutner

מכבי ת"א מחפשת את המאמן ה-18 שלה מאז החל עידן מיטש גולדהאר ב-2009. זה מספר לא נתפס, ועוד יותר לא נתפס אם לוקחים בחשבון שבעשור 2010-2020 הצליח המועדון לזכות ב-5 אליפויות - העשור הטוב ביותר שלו מאז שנות החמישים.

תחנת הרכבת הזו מתארת בעיקר את הלופ שגולדהאר נמצא בו. הצלחה של מאמן וזכייה באליפות ממומשת כמעט מיד לבקשה של המאמן לעזוב את המועדון לקבוצה גדולה יותר באירופה. בצד השני - כל דבר שאינו זכייה באליפות נחשב מיד לחוסר הצלחה של מאמן לאור העובדה שהוא קיבל לידיים תקציב של 100 מיליון שקל פלוס.

אבל מילא הלופ של המאמנים והעזיבה של ואן לוון. השאלה היא מה חושב גולדהאר על ההשקעה שלו במכבי ת"א, או למה בעצם הוא עדיין צריך את זה.

את תחילת הדרך של המיליארדר הקנדי בישראל אפשר היה להבין. לא ברמה הכלכלית כמובן כי כסף משמעותי אין בעסק הזה ביחס להשקעה. להשקעה הזאת, של איש עסקים מקנדה, אין ערך כמו שיש ליעקב שחר, של אימפקט תדמיתי שנותן מועדון כדורגל בישראל על העסקים המקומיים. אפשר להבין את ההשקעה הזאת כי בתקופה ההיא שגולדהאר הגיע אפשר היה להריח את אירופה.

הכדורגל האירופי כבר לא מבטיח לקבוצות הקטנות

הכדורגל בתחילת המילניום היה כדורגל שהבטיח הזדמנויות גם לקבוצות קטנות. פ.צ קופנהאגן, רוזנבורג, ספארטה פראג. אופ"א עוד לא הכניסה לתוקף את הרגולציות הפיננסיות כשגולדהאר הגיע, כך שכסף יכול היה לצמצם פערי יכולת. בשנה שגולדהאר הגיע למכבי ת"א העפילו לליגת האלופות אוניראה (רומניה), דברצן (הונגריה), אפועל ניקוסיה (קפריסין), פ.צ. ציריך (שווייץ).

ההצלחה הסדרתית איפשרה לבנות תשתית כזו שהצליחה להביא את מכבי ת"א לליגת האלופות פעם אחת (2015/16) וגם לחמש הופעות בשלב הבתים של הליגה האירופית (האחרונה ב-2020/21). מכבי הייתה חלק מהמשפחה האירופית, אמנם מהשוליים שלה, אבל מהמשפחה. והמשכורות ששולמו במועדון הספיקו כדי להחזיק כאן שחקנים ישראלים מובילים או לשכנע אותם שיש פה כסף מספיק טוב, אפילו בהשוואה לאירופה.

ועכשיו מה? להצלחה הנוכחית של מועדון כדורגל בישראל אין כמעט גישה לאירופה (שימו בצד את עונת הקורונה 2020/21 ששיבשה את כל התחרותיות ביבשת). השינוי המבני של אופ"א סגר הרמטית את ליגת האלופות לקבוצות ישראליות. גם הכניסה לליגה האירופית היא משימה כמעט בלתי אפשרית. מה שנשאר היא הקונפרנס ליג של אופ"א - הליגה השלישית בחשיבותה באירופה.

מי שרוצה לראות מה אופ"א חושבת על המנגנון החדש הזה צריך להסתכל רק על הקצאת הכספים שלה - בעוד שלקבוצת ליגת האלופות מחלקת אופ"א 2.03 מיליארד אירו, לקבוצות הדרג השלישי שמשחקות בקונפרנס ליג היא מעניקה 235 מיליון אירו בלבד. ליגת שאריות. בשביל זה גולדהאר שרף עשור וקצת?

גולדהאר שכבר היה עם מכבי ת"א בליגת האלופות או אפילו בליגה האירופית יודע שאת ההצלחה בליגה הוא יכול כרגע להמיר רק במפעל השלישי באירופה, והתמודדויות עם קבוצות מארמניה, אסטוניה, גיברלטר, קזחסטן ואזרבייג'אן.

ישראליות בליגת האלופות? הסיכוי קלוש

איך יכול הכדורגל הישראלי לדפוק מדי פעם על הדלת של ליגת האלופות כדי לייצר לפחות תחושה שהחלום אפשרי, ריח קלוש שישאיר אנשים כמו גולדהאר או יביא בעלי הון חדשים? התשובה פשוטה: הוא לא יכול. אלו כבר לא רק צירופי מקרים של הגרלה נוחה שתאפשר כניסה, אלא בניית קבוצה טובה מספיק שתוכל לעשות את זה. מאחר שהכדורגל האירופי נע קדימה בקצב מהיר יותר מהתנועה של הכדורגל הישראלי, תקציב של 25 מיליון אירו כבר לא יכול לקנות כניסה.

אז למה לא להגדיל תקציב כדי להגשים את החלום? זה לא אפשרי. מגבלות הפייננשל פייר-פליי ששמה אופ"א לא מאפשרות לבעלים כמו גולדהאר לשים כסף מהכיס. תרגילים פיננסיים לא שווים את הסכנה - מכבי ת"א כבר נכוותה פעם אחת מהפרה של התקנות הללו.

 

לגבי בעלי הון אחרים שיגיע מבחוץ - גם במקרה הזה אנחנו נמצאים בעידן אחר. למעשה מאז העידן של תחילת שנות האלפיים שהביא לכאן את גאידמק, אלכס שניידר ובסוף את גולדהאר, בעלי הון מחו"ל כבר לא ממהרים לעשות את זה. החיבור ההגיוני היחיד שנותר הוא בין בעלי הון יהודיים שיבחרו דווקא את ישראל על פני כל מדינה אחרת באירופה.

ואת חלון ההזדמנויות הצר מחסלת ההתאחדות לכדורגל עם הרגולציה ששמה על כניסת משקיעים. לפני כמה חודשים ראינו את הברקס ששמו בהתאחדות למשה חוגג והניסיון שלו להביא משקיע/בעלים מאבו דאבי לבית"ר ירושלים.

זה קצת מוזר אולי, אבל דווקא בעידן גלובלי - מה שנשאר לקבוצות הישראליות הוא הליגה הישראלית. וממש כמו פעם, שוב יש לנו את האינטרטוטו (בתפקיד הקונפרנס ליג) כדי לתת לשחקנים להרגיש קצת דיוטי פרי.

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה