גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייסבוק רוצה להיות חברת קריפטו: האם תוכל להצליח היכן שנכשלה קודם לכן?

בהכרזה על ההפיכה למטא, פייסבוק הביעה את האמון הגדול ביותר בבלוקצ'יין והודיעה על רצונה לעבור להישען על עולמות המסחר האלקטרוני ● בדרך לשם יחכו לה מתחרים כמו טיקטוק וסטארט־אפים שיודעים איך לתפוס את הדור הצעיר

מתוך הקליפ של Lil Nas X, שחבר לפרויקט ה-nft של טיקטוק / צילום: צילום מסך
מתוך הקליפ של Lil Nas X, שחבר לפרויקט ה-nft של טיקטוק / צילום: צילום מסך

אחת ההכרזות המשמעותיות של מטא, לשעבר פייסבוק, בסרטון התדמית של מארק צוקרברג מסוף השבוע שעבר הסתתרה דווקא בשלב היותר מאוחר שלו. צוקרברג הצהיר כי מטא תשלב את כלכלת הנכסים הדיגיטליים המוצפנים, או NFT, בתוך כלכלת המטא-וורס, כך שהמשתמשים, שיוצגו בסביבה התלת-מימדית על ידי אווטארים, דמויות מונפשות, יוכלו לרכוש בגדים וירטואלים או לקשט את קיר המשרד המקוון ביצירת אמנות דיגיטלית ולשלם עליהם במטבע קריפטוגרפי.

יש לכך שתי השלכות משמעותיות עבור מטא: הראשונה היא רצונה לעבור מהישענות יתר על מודל עסקי המבוסס פרסומות, למודל עסקי הקשור בעולמות המסחר האלקטרוני, כלומר לייצר הכנסות מעמלות על מכירה של מוצרים. זוהי גם הבעת האמון הגדולה ביותר של ענקית טכנולוגיה בנכסים מבוססי בלוקצ’יין. ובכל זאת, יש לציין שבגילגולה כפייסבוק, החברה מעולם לא הצליחה להוכיח שהיא מייצרת הכנסות משמעותיות ממוצר שאיננו פרסום. למרות ניסיונות חוזרים ונשנים, היא מעולם לא השיגה ניצחונות בתחום המסחר האלקטרוני, הסטרימינג או המטבע הדיגיטלי.

נזכיר כי בשנת 2009 השיקה פייסבוק את המטבע הווירטואלי ליברה, אך נאלצה לגנוז אותו לאחר ביקורת שקיבלה מבנקים מרכזיים בעולם שטענו שהמטבע יפגע במיוחד בכלכלות במדינות עולם שלישי, יחליף מטבעות מקומיים ויחליש את השלטונות. פייסבוק נאלצה למתג מחדש את המטבע כדיאם, אך השיקה אותו כפרויקט קוד פתוח והתמקדה בעיקר בהשקת פיילוט עבור הארנק שלה. פייסבוק לא הודיעה האם השימוש ב-NFT במטא-וורס יעשה אך ורק באמצעות מטבע דיים, או אם לאו.

לא חלוצה בתחום, אך מגיעה עם קהל מגובש

בלוקצ׳יין הוא תוכנה שנועדה לנהל מטבעות או נכסים דיגיטליים, על מנת שניתן יהיה לפקח על מספרם ועל העברתם מאדם לאדם. היא מזכירה במובן מסוים בנק מרכזי המפקח על כמות הכסף המודפס ועל המספר הסידורי המוטבע על השטרות, או את רשת הסוויפט הבינלאומית המפקחת על העברות כספים מאדם לאדם בין מדינות. משום כך, היא מתאימה לנהל נכסים דיגיטליים כמו ביגוד וירטואלי או יצירות אמנות דיגיטליות - ניתן להפיק מהן מספר סופי ולנהל את העברתם בין החנות למשתמש או בין משתמש למשתמש.

כיום, שוק ה-NFT משמש בעיקר לאספנים או לשחקני משחקי מחשב. אספנות של כלי נשק וירטואליים, יצירות אמנות דיגיטליות או של קליפים של אמנים בטיקטוק איננה שונה מאספנות של דיסקים, פוסטרים, בולים או קלפים המתרחשת בעולם המוחשי.

מטא כמובן איננה חלוצה בתחום. לפניה נכנסו בורסות כמו קוינבייס ו-FTX עם שווקים בהם אפשר לסחור בנכסים דיגיטליים. ובכל זאת, כשענקית כמו מטא - על 3 מיליארד המשתמשים שלה - נכנסת לתחום, הדבר עשוי לחשוף קהלים רבים שלא נחשפו קודם לכן ל-NFT. חבלי הילדות של התחום נובעים גם ממחסור במוסדות רגולטוריים שמקנים לו את אמון מצד הציבור. צוקרברג התחייב כי מטא תסייע להסדיר את תחום הבלוקצ׳יין ולבסס מוסדות בתחום שיאפשרו למיליארדים לסחור ביניהם בנכסים לא מוחשיים.
כפי שהדבר נראה כרגע, צוקרברג מכוון את מטא, להפוך לחברת קריפטו לכל דבר.

חטיבת המוצרים הפיננסיים של פייסבוק, F2, עברה גם היא מתיחת פנים ושמה שונה לנובי (Novi), שמו של הארנק הדיגיטלי שממנו, ככל הנראה, תתבצע הקנייה והמכירה של הנכסים במטא-וורס. בנוסף, מטא חברה לבורסת הקריפטו קוינבייס והיא תאפשר למשתמשים בכל העולם להחליף ביניהם מטבע דיגיטלי בשם Pax, הזוכה להערכה של רשויות רגולטוריות בעולם, בניגוד למטבע של פייסבוק.

מהם סיכויי ההצלחה של מטא בתחום? בהתבסס על העבר של פייסבוק בתחום המוצרים הפיננסיים, אלה אינם גבוהים. באמצע העשור הראשון של האלף, פייסבוק נחשבה חלוצה בתחום הפיד והרשתות החברתיות, ואפקט הרשת בין סטודנטים למכללות הפך אותה בתוך שנה לרשת החברתית הלוהטת ביותר. אלא שכיום, מטא מחזיקה בבסיס משתמשים בעלי ממוצע גיל גבוה יותר, כזה שאינו נוטה לאמץ חדשנות בקלות כה רבה והיא כבר איננה חלוצה בשוק הקריפטו.

כשעקרונות התחום החדש זרים לחלוטין

כמו במקרה של ליברה, המטבע הדיגיטלי עליו הכריזה פייסבוק, יש לראות את המהלך בתחום ה-NFT ככזה המבוסס על עקרונות שונים לחלוטין מהעקרונות עליהם מושתתת פייסבוק. האחרונה מבוססת על איסוף מידע על משתמשים באמצעות אלגוריתם מרכזי, העלאת רמת הרגש המעורב בשיטוט ברשת, ועל פרסום ממוקד. ענף הקריפטו מאידך, מבוסס על ביזור, קהילת משתמשים פתוחה ועל עקרונות כלכליים מעולמות הפינטק או המסחר האלקטרוני.

ענקית אחרת שכבר פעילה זמן מה בשוק הנכסים הדיגיטליים היא טיקטוק. לאחרונה הכריזה הרשת החברתית המבוססת על סרטוני וידאו על האפשרות לרכוש במטבע אתריום קליפים של אמנים מובילים כגון המוזיקאי ליל נאס והאמנית רודי ווילינגהאם ולשמור אותם לעד כנכס דיגיטלי לאספנים. טיקטוק, באמצעות פלטפורמת המסחר באתריום אמיוטבל, חברה לסטארט־אפ הישראלי סטארקוור, שפיתח טכנולוגיה המאפשרת לדחוס עסקאות מבוססות בלוקצ׳יין כך שהן יצרכו משאבי מחשוב מצומצמים יותר. כתוצאה מכך, מקטינה סטארקוור (Starkware) את פליטת הפחמן המשמש להנפקת מטבעות וירטואליים ומוזילה את עלות ההפקה שלו בשיעור של פי 20,000, לטענתה.

מה הסיכויים של מטא ומי כבר נושפות בעורפה

"המונח מטא-וורס כבר קיים זמן רב לפני כניסת פייסבוק לתחום", אומר לגלובס פרופ׳ אלי בן-ששון, נשיא ומייסד משותף בסטארקוור (Starkware) שמשתפת פעולה עם טיקטוק. "כמו ביחס למטבעות דיגיטליים, פייסבוק מצטרפת לחגיגה בשלב יחסית מאוחר. בהקשר זה חשוב לזכור שפלטפורמות חדשות יותר, כמו טיקטוק, מצליחות טוב יותר לתפוס את תשומת הלב של הדור הצעיר, וגם להקדים את פייסבוק בשוק ה-NFT".

בהקשר זה, חדשנות בתחום הקריפטו, כמו בכל תחום, עשויה להגיע קודם כל מהסטארט-אפים. תחום ה-NFT מובל כיום על ידי חברות צעירות, אשר סטארקוור הישראלית היא אחת מהן. מלבד טיקטוק, משרתת החברה כבר את ליגת הכדורגל הספרדית לה-ליגה וכמה קבוצות כדורגל. חברה אחרת בשם Dapper Labs עובדת עם ה־NBA בהפקת נכסים דיגיטליים לאספנים. בתחום האמנות, שוק ה-NFT מפותח יותר, ואמנים מנפיקים את יצירותיהם ב-OpenSea. ענקיות מדיה כמו דיסני, מארוול וליגות הספורט הגדולות עושים את צעדיהם הראשונים בתחום.

ההצלחה של מטא תלויה קודם כל ביכולתה לייצר בסיס משתמשים גדול ומחויבות רגשית מצדם לשוב ולחזור לסביבה הוירטואלית. אתר הטכנולוגיה The Information, חישב את כלל ההכנסות שעשויה מטא לקצור במידה ותצליח להכניס מאות מיליוני משתמשים אל המטא-וורס, כפי שהתחייבה. עד שנת 2025 צפויות הכנסותיה לעמוד על 82 מיליארד דולר, סכום גבוה למדי שנחשב לנמוך רק מעט יותר מהיקף ההכנסות שלה מפרסום בשנה שעברה. עם זאת, פייסבוק תצטרך לחלוק את ההכנסות עם חברות משחקים, כמו אפיק גיימס או רובלוקס, אשר כבר כיום נמצאות במטא-וורקס.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק