גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמזונס בדרך לחורבן, אבל בגלזגו החליטו לחכות עם הצלתו ל-2030

יותר מ-100 מדינות חתמו בכנס האקלים של האו"ם על אמנה להפסקת בירוא יערות ● אך בזמן שיערות הגשם נתונים בסכנה ממשית, מנהיגי המדינות הציבו יעד רחוק למימוש ההתחייבות: שנת 2030

האמזונס - יערות הגשם בברזיל / צילום: גרינפיס
האמזונס - יערות הגשם בברזיל / צילום: גרינפיס

מלחמה בבירוא יערות? יותר מ-100 מדינות ברחבי העולם חתמו בכנס האקלים של האו"ם על אמנה להפסקת בירוא יערות. אך בזמן שיערות הגשם נתונים בסכנה ממשית, מנהיגי המדינות הציבו יעד רחוק למימוש ההתחייבות: שנת 2030.

ליערות הגשם יש חשיבות מכרעת בהתמודדות עם משבר האקלים, שכן הם סופגים חלק משמעותי מפליטות גזי החממה של האנושות וממתנים את עליית הטמפרטורה.

לטובת המהלך, ישקיעו המדינות כ-20 מיליארד דולר, במטרה להוביל לסיום כריתת היערות עד 2030 ולשיקום יערות שכבר נכרתו. המדינות העשירות יתרמו למהלך יותר מ-12 מיליארד דולר, בכדי לסייע למדינות המתפתחות להיאבק בבירוא היערות הגדולים שבשטחן.

למהלך הצטרפה גם ברזיל, למרות שבשנים האחרונות, תחת שלטון נשיא המדינה ז'איר בולסונארו, יערות הגשם נתונים תחת לחצים כבדים של חקלאים, להם גיבוי ממשלתי לכריתות נרחבות.

85% מהמדינות החתומות על ההתחייבות הן אלה אשר בשטחן מצויים היערות הגדולים בעולם. בין היתר הצטרפו לאמנה סין, ארה"ב, אינדונזיה, קונגו, ישראל, יוון, קולומביה ועוד.

עד כמה עגום מצבם של יערות הגשם הטרופיים בעולם, בשל השפעת האדם? בדוח שפורסם במרץ על ידי Rainforest Foundation Norway, התברר שבני האדם פגעו או הרסו כמעט שני שלישים מיערות הגשם הטרופיים ברחבי העולם. לפני נתוני לוויינים שנת 2019, ברזיל היא אחראית לחלק גדול מאוד מאובדן העצים ברחבי העולם באותה שנה, ולאחריה הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ואינדונזיה. בכל שש שניות נכרתים או עולים באש עצים בשטח השווה לזה של מגרש כדורגל, ולכן, רק פעילות גלובלית משמעותית יכולה להוביל לבלימת אובדן היערות.

בשנים האחרונות מזהירים חוקרים כי האמזונס, יער הגשם הגדול בעולם החולש על שטחן של 9 מדינות, מתקרב לנקודת האל-חזור - הנקודה שבה כריתה מסיבית תוביל למצב שבו יחדל להיות יער גשם, יגווע, יפלוט פחמן רב יותר מזה אשר ביכולותיו לקלוט, ויהפוך לסוואנה. אותה נקודה מוערכת באובדן של כ-25% משטחי היער.

להרס היערות ישנה חשיבות אקלימית גלובלית. לפי נאס"א, במהלך שני העשורים האחרונים האטמוספירה מעל ליערות הגשם באמזונס התייבשה תוך הגדלת הדרישה למים, והשאירה מערכת אקולוגיות כשהן פגיעות שריפות וליובש. 

נקודת האל-חזור קרובה מהצפוי

אובדן של האמזונס וכך גם של יערות גדולים נוספים - משמעותו אובדן של מגוון ביולוגי, שחרור טונות של גזי חממה לאטמוספירה, החרפת שינויי האקלים ועוד. מוניקה דה בול, בכירה במכון פיטרסון לכלכה בינלאומית בוושינגטון, העריכה כי נקודת האל-חזור של יער האמזונס קרובה מן הצפוי.

לדבריה, בניגוד להערכות הקיימות לפיהן יער האמזונס יגיע לנקודת האל-חזור בעוד כעשור - היער קרוב בהרבה לנקודה המסוכנת, ויכול להגיע אליה אף בתוך כשנתיים. זאת, כשבירוא היער מתנהל בקצב גבוה: לפי מכון המחקר לחלל בברזיל, בירוא היערות באוגוסט 2019 קפץ ב-222% בהשוואה לשנת 2018. בתקופת הקורונה, המצב אף החמיר.

בתגובה להודעה על חתימת האמנה החדשה, ארגוני סביבה הגיבו בזעם. מנכ"לית גרינפיס ברזיל, קרולינה פסקולי, אמרה: "יש סיבה טובה מאוד שבולסונארו הרגיש בנוח לחתום על העסקה החדשה הזו. היא מאפשרת עוד עשור של הרס יער, וזו הצהרה לא מחייבת. בינתיים האמזונס כבר על סף ואינו יכול לשרוד עוד שנים של כריתת יערות. עמים ילידים קוראים להגן על 80% מהאמזונס עד 2025, והם צודקים, זה מה שצריך. האקלים ועולם הטבע לא יכולים להרשות לעצמם את העסקה הזו".

העסקה החדשה של המדינות סביב נושא היערות, מחליפה את הצהרת ניו יורק בנוגע לנושא משנת 2014, אליה ברזיל לא הצטרפה. אז, הצהירו הממשלות כי הן מתחייבות להפחית במחצית את אובדן היערות עד 2020, תוך תמיכה במגזר התאגידי ובניקיון שרשראות האספקה. ואומנם, אובדן היער הטבעי גדל באופן דרמטי בשנים האחרונות. גם כעת מזהירים בארגון גרינפיס כי ההכרזות החדשות על שרשראות האספקה חסרות שיניים וסביר להניח שלא ישנו את שנות הכישלון ארוך-השנים בנושא זה.

פליטת גזי החממה של ברזיל עלתה ב-9.5% בשנת 2020, מונעת מהרס של האמזונס - תוצאה של מדיניות מכוונת של ממשלת בולסונארו. בהתחשב ברקורד שלו, בגרינפיס מזהירים כי יש רק סיכוי קטן בלבד שהוא יעמוד בהסכם וולונטרי לחלוטין. ואכן, כרגע בולסונארו מנסה לקדם חבילת חקיקה שתאיץ את אובדן היער.

חור פעור נוסף בחבילה הוא היעדר פעולה לצמצום הביקוש לבשר ומוצרי חלב תעשייתיים - תעשייה שמניעה הרס של מערכות אקולוגיות באמצעות גריעת שטחי טבע לגידול בעלי חיים וסויה למזון לבעלי חיים.

במסגרת ההחלטה בוועידה, גם הוכרזה הקצאה של כסף חדש למדינות בעלות שטחים מיוערים משמעותיים - כולל בברזיל וקונגו. ראש תוכנית היערות של גרינפיס בבריטניה, אנה ג'ונס, אמרה: "הסכומים המובאים הם חלק זעיר ממה שנדרש כדי להגן על הטבע בעולם. בהתחשב בהיסטוריה של רבות מהממשלות הללו שלא מכבדות או תוקפות את זכויות הילידים והורסות יערות, יש להן דרך ארוכה לעבור כדי לספק ביטחון שהכספים האלה לא פשוט יצפו בכיסם של משחיתות היער. גם נראה שהכספים הללו מגיעים מתקציבי הסיוע של המדינות, כך שלא ברור אם מדובר במזומן חדש בכלל. ואין ערובה שתרומות מהמגזר הפרטי לא ישמשו רק כקיזוז להפחתת פליטות ישירה".

מאחורי הבמות בגלזגו, בעיות הליבה רחוקות מפתרון

כמעט 120 מנהיגים ומשלחות מרחבי העולם התכנסו בגלזגו כדי להניע פעולה בנוגע לנושא שמדענים ומומחי בריאות מרחבי העולם טוענים שהוא המשבר הגדול ביותר של דורנו ושל הבאים לבוא: משבר האקלים .

כנס האקלים של האו"ם (COP26) נפתח בסקוטלנד לאחר פסגת ה־G20 ברומא, שבה מנהיגי המדינות העשירות לא הצליחו להגיע להסכמות בנוגע לנושאי ליבה שידונו בגלזגו - תאריך יעד קשיח לסיום השימוש בפחם בעולם, מימון לטרנספורמציה עבור המדינות המתפתחות, ומנגנוני קיזוז פליטות שנויים במחלוקת .

לראשונה, ארה"ב חוזרת למגרש ומציגה מנהיגות אקלימית, כאשר הנשיא ביידן מציב את הנושא בראש סדר העדיפויות של ממשלו. את נאומו בוועידה הוא פתח בהתנצלות כלפי מנהיגי העולם, על כך שקודמו בתפקיד - דונלד טראמפ - משך את מדינתו מהסכם פריז .

אלא שהימים הבאים יהיו רצופים מהמורות וקשיים. מדינות מפתח כמו סין, ורוסיה, נעדרות משולחן הדיונים, בזמן שההתחייבויות הנוכחיות של כלל המדינות - אינן מספיקות כדי להביא את העולם אל סף ההתחממות שנחשב מבחינה מדעית לבטוח - מעלה וחצי מעל התקופה הטרום תעשייתית .

הודו הציגה לראשונה התחייבויות ליעד אפס פליטות נטו עד שנת 2070, עשור לאחר סין ושני עשורים לאחר שהעולם כולו צריך להצליח להגיע לאפס פליטות נטו כדי למנוע את עליית הטמפרטורה.

בימים הקרובים, יצטרכו המדינות לשקוד על מטרת מפתח של הכנס: הגדלת המימון למדינות עניות כדי שיוכלו להסתגל לשינויי האקלים ולמעבר לאנרגיה מתחדשת. זהו סיפור של צדק אקלימי, שכן המדינות העניות נושאות בנטל הגדול ביותר של נזקי משבר האקלים, בעוד שהן תרמו היסטורית להיווצרותו - הכי מעט. מדינות עשירות הבטיחו ב־2009 לתרום 100 מיליארד דולר בשנה עד 2020 כדי לסייע למדינות הללו, אך יעד זה לא הושג עד כה, ויידרש לסיכומים חדשים בימים הקרובים .

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

נתניהו קרא להסתגל לאוטרקיה. מה זה אומר?


אחרי שבמשך מאות שנים הכלכלה העולמית נפתחה למסחר בינלאומי, רה"מ נתניהו אמר שישראל תצטרך לשנות מגמה ● מה משמעות המונח "אוטרקיה", כיצד מתייחס אליה המחקר הכלכלי, ואיפה זה נוסה בעולם? ● המשרוקית של גלובס

בנייה ללא היתר / צילום: Shutterstock

התגורר במשך חמש שנים בבית ללא היתר וקיבל קנס של 180 אלף שקל

בית המשפט המחוזי החמיר בעונשו של תושב עראבה שבנה בית בן חמש קומות ללא היתר, אולם המבנה לא נהרס

אילן רום, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: ברוך גרינברג

מנכ"ל האוצר: "תקציב הביטחון מתנהל בלי תקרה וחורג מכללי המינהל התקין"

מנכ”ל משרד האוצר אילן רום מתח ביקורת חריפה על ניהול תקציב הביטחון וטען כי התקציב הכפיל את עצמו מאז פרוץ המלחמה מבלי שננקטו צעדי התייעלות ● רום התריע כי ניהול ימי המילואים מתבצע "ללא בקרה וללא אחריות" ומשליך על המשק כולו ● במקביל, תקציב 2025 צפוי להתרחב ב־31 מיליארד שקל ולהעמיק את הגירעון ל־5.2% ● עלות המבצע הנוכחי לכיבוש העיר עזה עדיין לא נכללה – ועלולה להביא לפריצת מסגרת נוספת

צילום: Shutterstock

18 המניות האלה צפויות להוביל בוול סטריט, בגלל סיבה מפתיעה אחת

ניתוח היסטורי שנערך במרקטווץ' מעלה כי לקראת סוף שנה, מניות גדולות נוטות להניב ביצועים טובים יותר ממניות קטנות ● האנליסט מרק הולברט מצביע על סיבה מפתיעה לתופעה - וגם מסמן 18 מניות גדולות שלדעתו יובילו בשווקים ברבעון האחרון של 2025

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

מארה"ב ועד יפן: היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. ומתי בישראל?

היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, מארה"ב ועד יפן ● את מירב תשומת־הלב ימשוך הנגיד האמריקאי, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה לאחר תשעה חודשים ● ומה לגבי ישראל? בתחזית הפסימית, הריבית כלל לא תרד עד סוף השנה

צעירים בעבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, ImageFoto

הצצה לראש של הצרכנים הבאים שיניעו את הכלכלה הישראלית

בני הדור ה־Z בישראל בגילאי 16-28 מעדיפים לבקר בחנויות פיזיות, נעזרים בכלי בינה מלאכותית כדי לקבל החלטות קנייה, ומאמינים למשפיענים לא פחות מאשר לחברים ולבני משפחה - כך עולה מסקר מקיף שערכה חברת ויזה ● והכי חשוב: אל תגעו להם בסמארטפון

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

האקזיט בוטל: בזק לא תרכוש את אקסלרה של קרן אלומה

חברת התקשורת הודיעה על החלטתה לוותר על העסקה לרכישת חברת הבת של קרן התשתיות, המחזיקה כבל תת-ימי בין ישראל לאירופה ● המשמעות - הקרן של אורי יוגב לא תרשום את האקזיט לו ציפתה

ניר צוק, שמוליק האוזר ויובל אלוני באירוע ההשקה של בנק אש / צילום: גדי סיארה

בלי עמלות עו"ש: בנק חדש בישראל יוצא לדרך

בנק אש, שבין מייסדיו נמצא היזם הטכנלוגי ניר צוק, יפתח את שעריו לקהל בתחילת 2026 ויציע חשבון עו"ש ללא עמלות, ריבית זהה לכל המפקידים, ומחצית מההכנסות שלו יופקדו בחשבונות הלקוחות – שינוי שמאתגר את הבנקים המסורתיים בארץ ● עם זאת, הבנק לא יפעל בתחום המשכנתאות ולא מתכנן להציע מסחר בניירות ערך

אינפלציה ישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קצב האינפלציה באוגוסט מתחת ל-3% - לראשונה זה שנה; מחירי הדירות ממשיכים לרדת

האינפלציה עלתה בחודש אוגוסט ב-0.7%, בהתאם לצפי ● הסעיפים שבלטו בעליות: תרבות ובידור, תחבורה ותקשורת וירקות טריים ● בחודשים יוני-יולי 2025 מחירי הדירות ירדו ב-0.2%, ומחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.8%, בהשוואה למחירים במאי-יוני

עשן עולה מעל עזה, הערב / צילום: ap, Leo Correa

גורם ביטחוני: התקיפות מהאוויר בעיר עזה - עצימות ומשמעותיות

הרמטכ"ל אחרי השלמת ההכנות לכניסה לעזה: "אנחנו פועלים בנחישות להסרת איומים, ופועלים לשימור עליונות מבצעית בכלל הזירות ● אמיר קטאר: "נחושים לעשות כל מה שנדרש כדי להתמודד עם התוקפנות הישראלית" ● מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו למשפחות חטופים: "עובדים על עסקה כוללת למרות שאנחנו יודעים שחמאס תמיד ינסה להשאיר אצלו חטופים" ● 48 חטופים - 710 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

קארן שווק - מייסדת ומנכלית לוסיד פמילי אופיס / צילום: יריב פיין

מנהלת ההשקעות שמזהירה: זה הסיכון העיקרי היום בשווקים

קארן שווק, מייסדת ומנהלת השקעות ראשית בלוסיד השקעות, חברת פמילי אופיס המנהלת כ־1.5 מיליארד שקל, מעריכה כי העליות בשוקי המניות יימשכו, גם אחרי רצף של שיאים ● מה מדאיג אותה בשוק הישראלי, ואיזה פתרון היא מציעה לריכוזיות הגבוהה במדד S&P 500

השרה מאי גולן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החשדות, המעצר של המקורב והחשש מתיאום גרסאות: פרשת מאי גולן מסתבכת

השרה מאי גולן זומנה לחקירה לאחר שחוקרי להב 433 פשטו על המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה שבראשותה, וכן עצרו עו"ד המקורב לה ● לפי החשד, עובדיה עשו שימוש בעמותות ככלי להוצאת כספים בניגוד לחוק ● מומחים מעריכים: יגויסו עדי מדינה

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל Fiverr / צילום: שלומי יוסף

פייבר הישראלית הודיעה שתפטר 250 עובדים

מייסד ומנכ"ל חברת פייבר, מיכה קאופמן, הצהיר היום כי החברה צפויה לפטר 250 עובדים, במטרה להתאים את מבנה החברה לעידן ה-AI ● קאופמן ציין שהמהלך הוא חלק מתוכנית טרנספורמציה שמטרתה להפוך את החברה לממוקדת־AI, רזה ומהירה יותר, עם פחות שכבות ניהול

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

זמן מלחמה? בנמל אשדוד יפרצו את התקציב כדי לממן חגיגות

בנמל אשדוד מתכוונים לפרוץ את מסגרת תקציב ההוצאות כדי לממן את החגיגות לרגל 60 שנה להקמת הנמל - שיעלו כ-3 מיליון שקל ● והתאגיד הופך את הסדרה המצליחה "קופה ראשית" לסרט שיעלה לאקרנים בקיץ הבא ● אירועים ומינויים

ועדת החוץ והביטחון / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בג"ץ: הגדלות הרמטכ"ל לא חוקיות, הסדירו אותן תוך 3 חודשים או שיבוטלו

בג"ץ נותן ארכה עד סוף שנת 2025 להסדיר את הנושא, אחרת כל ההגדלות יבוטלו ● יש לכך חשיבות גדולה בשווי עשרות מיליארדי שקלים לכל פורשי צה"ל בפנסיה תקציבית ● העותרות, עמותת "צדק פיננסי" ו"רווח נקי": "מסע של למעלה משש שנים הגיע לסיומו עם אמירה מרכזית של בית משפט שכולם כפופים לחוק וצה"ל לא יכול לעשות דין לעצמו"

מושגים לאזרחות מיודעת. ייצוג הולם / צילום: Shutterstock

המינוי של סמוטריץ' נבלם? זה המקור של הנימוק המפתיע

הכנסת חוקקה, הממשלה החליטה, והמדינה קיבלה על עצמה לתת ייצוג הולם לנשים בשירות הציבורי ● אבל במשך שנים זה לא קרה, בג"ץ ביקש לשים לזה סוף - וכעת המינוי לראש אגף התקציבים נתקע ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו הפך את "כפסע מניצחון" לתחזית מבהילה

בימים שבהם מנכ"ל אנבידיה מתלבט איפה בדיוק בצפון הארץ הוא יקים את מטה הפיתוח הענק שלו, מתייצב ראש ממשלת ישראל ומדבר על בידוד עולמי ועל משק אוטרקי ● מי שדיבר שוב ושוב על "כפסע מניצחון", בחר לפתע להציג תחזית מבהילה ● ושלא יהיה ספק - אתונה וסופר ספרטה? אין באמת חיה כזו

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי עפ"י הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

השופט יוסף אלרון / צילום: דוברות הרשות השופטת

הדיל במינוי, ההחמרה בענישה ודעת המיעוט: השופט שיצא נגד המערכת מסכם כהונה

השופט יוסף אלרון, שהדהים את מערכת המשפט כאשר התמודד על נשיאות העליון בניגוד לשיטת הסניוריטי, יפרוש השבוע בתום יותר מ־30 שנה על כס השיפוט ● מי שנודע בדעות מיעוט בעד ביטול עילת הסבירות ומינוי דרעי לשר, היה גם "פליליסט" שהחמיר בענישה - כולל בפרוטקשן