גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמזונס בדרך לחורבן, אבל בגלזגו החליטו לחכות עם הצלתו ל-2030

יותר מ-100 מדינות חתמו בכנס האקלים של האו"ם על אמנה להפסקת בירוא יערות ● אך בזמן שיערות הגשם נתונים בסכנה ממשית, מנהיגי המדינות הציבו יעד רחוק למימוש ההתחייבות: שנת 2030

האמזונס - יערות הגשם בברזיל / צילום: גרינפיס
האמזונס - יערות הגשם בברזיל / צילום: גרינפיס

מלחמה בבירוא יערות? יותר מ-100 מדינות ברחבי העולם חתמו בכנס האקלים של האו"ם על אמנה להפסקת בירוא יערות. אך בזמן שיערות הגשם נתונים בסכנה ממשית, מנהיגי המדינות הציבו יעד רחוק למימוש ההתחייבות: שנת 2030.

ליערות הגשם יש חשיבות מכרעת בהתמודדות עם משבר האקלים, שכן הם סופגים חלק משמעותי מפליטות גזי החממה של האנושות וממתנים את עליית הטמפרטורה.

לטובת המהלך, ישקיעו המדינות כ-20 מיליארד דולר, במטרה להוביל לסיום כריתת היערות עד 2030 ולשיקום יערות שכבר נכרתו. המדינות העשירות יתרמו למהלך יותר מ-12 מיליארד דולר, בכדי לסייע למדינות המתפתחות להיאבק בבירוא היערות הגדולים שבשטחן.

למהלך הצטרפה גם ברזיל, למרות שבשנים האחרונות, תחת שלטון נשיא המדינה ז'איר בולסונארו, יערות הגשם נתונים תחת לחצים כבדים של חקלאים, להם גיבוי ממשלתי לכריתות נרחבות.

85% מהמדינות החתומות על ההתחייבות הן אלה אשר בשטחן מצויים היערות הגדולים בעולם. בין היתר הצטרפו לאמנה סין, ארה"ב, אינדונזיה, קונגו, ישראל, יוון, קולומביה ועוד.

עד כמה עגום מצבם של יערות הגשם הטרופיים בעולם, בשל השפעת האדם? בדוח שפורסם במרץ על ידי Rainforest Foundation Norway, התברר שבני האדם פגעו או הרסו כמעט שני שלישים מיערות הגשם הטרופיים ברחבי העולם. לפני נתוני לוויינים שנת 2019, ברזיל היא אחראית לחלק גדול מאוד מאובדן העצים ברחבי העולם באותה שנה, ולאחריה הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ואינדונזיה. בכל שש שניות נכרתים או עולים באש עצים בשטח השווה לזה של מגרש כדורגל, ולכן, רק פעילות גלובלית משמעותית יכולה להוביל לבלימת אובדן היערות.

בשנים האחרונות מזהירים חוקרים כי האמזונס, יער הגשם הגדול בעולם החולש על שטחן של 9 מדינות, מתקרב לנקודת האל-חזור - הנקודה שבה כריתה מסיבית תוביל למצב שבו יחדל להיות יער גשם, יגווע, יפלוט פחמן רב יותר מזה אשר ביכולותיו לקלוט, ויהפוך לסוואנה. אותה נקודה מוערכת באובדן של כ-25% משטחי היער.

להרס היערות ישנה חשיבות אקלימית גלובלית. לפי נאס"א, במהלך שני העשורים האחרונים האטמוספירה מעל ליערות הגשם באמזונס התייבשה תוך הגדלת הדרישה למים, והשאירה מערכת אקולוגיות כשהן פגיעות שריפות וליובש. 

נקודת האל-חזור קרובה מהצפוי

אובדן של האמזונס וכך גם של יערות גדולים נוספים - משמעותו אובדן של מגוון ביולוגי, שחרור טונות של גזי חממה לאטמוספירה, החרפת שינויי האקלים ועוד. מוניקה דה בול, בכירה במכון פיטרסון לכלכה בינלאומית בוושינגטון, העריכה כי נקודת האל-חזור של יער האמזונס קרובה מן הצפוי.

לדבריה, בניגוד להערכות הקיימות לפיהן יער האמזונס יגיע לנקודת האל-חזור בעוד כעשור - היער קרוב בהרבה לנקודה המסוכנת, ויכול להגיע אליה אף בתוך כשנתיים. זאת, כשבירוא היער מתנהל בקצב גבוה: לפי מכון המחקר לחלל בברזיל, בירוא היערות באוגוסט 2019 קפץ ב-222% בהשוואה לשנת 2018. בתקופת הקורונה, המצב אף החמיר.

בתגובה להודעה על חתימת האמנה החדשה, ארגוני סביבה הגיבו בזעם. מנכ"לית גרינפיס ברזיל, קרולינה פסקולי, אמרה: "יש סיבה טובה מאוד שבולסונארו הרגיש בנוח לחתום על העסקה החדשה הזו. היא מאפשרת עוד עשור של הרס יער, וזו הצהרה לא מחייבת. בינתיים האמזונס כבר על סף ואינו יכול לשרוד עוד שנים של כריתת יערות. עמים ילידים קוראים להגן על 80% מהאמזונס עד 2025, והם צודקים, זה מה שצריך. האקלים ועולם הטבע לא יכולים להרשות לעצמם את העסקה הזו".

העסקה החדשה של המדינות סביב נושא היערות, מחליפה את הצהרת ניו יורק בנוגע לנושא משנת 2014, אליה ברזיל לא הצטרפה. אז, הצהירו הממשלות כי הן מתחייבות להפחית במחצית את אובדן היערות עד 2020, תוך תמיכה במגזר התאגידי ובניקיון שרשראות האספקה. ואומנם, אובדן היער הטבעי גדל באופן דרמטי בשנים האחרונות. גם כעת מזהירים בארגון גרינפיס כי ההכרזות החדשות על שרשראות האספקה חסרות שיניים וסביר להניח שלא ישנו את שנות הכישלון ארוך-השנים בנושא זה.

פליטת גזי החממה של ברזיל עלתה ב-9.5% בשנת 2020, מונעת מהרס של האמזונס - תוצאה של מדיניות מכוונת של ממשלת בולסונארו. בהתחשב ברקורד שלו, בגרינפיס מזהירים כי יש רק סיכוי קטן בלבד שהוא יעמוד בהסכם וולונטרי לחלוטין. ואכן, כרגע בולסונארו מנסה לקדם חבילת חקיקה שתאיץ את אובדן היער.

חור פעור נוסף בחבילה הוא היעדר פעולה לצמצום הביקוש לבשר ומוצרי חלב תעשייתיים - תעשייה שמניעה הרס של מערכות אקולוגיות באמצעות גריעת שטחי טבע לגידול בעלי חיים וסויה למזון לבעלי חיים.

במסגרת ההחלטה בוועידה, גם הוכרזה הקצאה של כסף חדש למדינות בעלות שטחים מיוערים משמעותיים - כולל בברזיל וקונגו. ראש תוכנית היערות של גרינפיס בבריטניה, אנה ג'ונס, אמרה: "הסכומים המובאים הם חלק זעיר ממה שנדרש כדי להגן על הטבע בעולם. בהתחשב בהיסטוריה של רבות מהממשלות הללו שלא מכבדות או תוקפות את זכויות הילידים והורסות יערות, יש להן דרך ארוכה לעבור כדי לספק ביטחון שהכספים האלה לא פשוט יצפו בכיסם של משחיתות היער. גם נראה שהכספים הללו מגיעים מתקציבי הסיוע של המדינות, כך שלא ברור אם מדובר במזומן חדש בכלל. ואין ערובה שתרומות מהמגזר הפרטי לא ישמשו רק כקיזוז להפחתת פליטות ישירה".

מאחורי הבמות בגלזגו, בעיות הליבה רחוקות מפתרון

כמעט 120 מנהיגים ומשלחות מרחבי העולם התכנסו בגלזגו כדי להניע פעולה בנוגע לנושא שמדענים ומומחי בריאות מרחבי העולם טוענים שהוא המשבר הגדול ביותר של דורנו ושל הבאים לבוא: משבר האקלים .

כנס האקלים של האו"ם (COP26) נפתח בסקוטלנד לאחר פסגת ה־G20 ברומא, שבה מנהיגי המדינות העשירות לא הצליחו להגיע להסכמות בנוגע לנושאי ליבה שידונו בגלזגו - תאריך יעד קשיח לסיום השימוש בפחם בעולם, מימון לטרנספורמציה עבור המדינות המתפתחות, ומנגנוני קיזוז פליטות שנויים במחלוקת .

לראשונה, ארה"ב חוזרת למגרש ומציגה מנהיגות אקלימית, כאשר הנשיא ביידן מציב את הנושא בראש סדר העדיפויות של ממשלו. את נאומו בוועידה הוא פתח בהתנצלות כלפי מנהיגי העולם, על כך שקודמו בתפקיד - דונלד טראמפ - משך את מדינתו מהסכם פריז .

אלא שהימים הבאים יהיו רצופים מהמורות וקשיים. מדינות מפתח כמו סין, ורוסיה, נעדרות משולחן הדיונים, בזמן שההתחייבויות הנוכחיות של כלל המדינות - אינן מספיקות כדי להביא את העולם אל סף ההתחממות שנחשב מבחינה מדעית לבטוח - מעלה וחצי מעל התקופה הטרום תעשייתית .

הודו הציגה לראשונה התחייבויות ליעד אפס פליטות נטו עד שנת 2070, עשור לאחר סין ושני עשורים לאחר שהעולם כולו צריך להצליח להגיע לאפס פליטות נטו כדי למנוע את עליית הטמפרטורה.

בימים הקרובים, יצטרכו המדינות לשקוד על מטרת מפתח של הכנס: הגדלת המימון למדינות עניות כדי שיוכלו להסתגל לשינויי האקלים ולמעבר לאנרגיה מתחדשת. זהו סיפור של צדק אקלימי, שכן המדינות העניות נושאות בנטל הגדול ביותר של נזקי משבר האקלים, בעוד שהן תרמו היסטורית להיווצרותו - הכי מעט. מדינות עשירות הבטיחו ב־2009 לתרום 100 מיליארד דולר בשנה עד 2020 כדי לסייע למדינות הללו, אך יעד זה לא הושג עד כה, ויידרש לסיכומים חדשים בימים הקרובים .

עוד כתבות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ