גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם הכנסות של 2 מיליארד שקל בשנה: רשת מחסני השוק נערכת להנפקה בבורסה בת"א

תנסה להנפיק לפי שווי של כמיליארד שקל, עם רוח גבית מהפריחה בעסקי רשתות הסופרמרקטים הנסחרות בת"א, למרות הצטננות ניכרת בשוק ההנפקות ● הרשת של משפחות נעמן וכהן מונה יותר מ-60 סניפים, והיא סיימה את 2020 עם רווח המוערך בכ-70 מיליון שקל

סניף מחסני השוק בקריית מנחם בירושלים / צילום: רפי קוץ
סניף מחסני השוק בקריית מנחם בירושלים / צילום: רפי קוץ

על רקע פריחת פעילותן של רשתות המזון הבורסאיות, התוצאות הכספיות החיוביות שהן מציגות והתשואות הנאות שמניותיהן מספקות למשקיעים בהן בשנים האחרונות, חידשה לאחרונה רשת "מחסני השוק" את ניסיון ההנפקה שלה - כך נודע לגלובס. זאת, למרות החולשה האוחזת בשוק ההנפקות המקומי באחרונה. את ההנפקה מובילה חברת החיתום של בית הההשקעות ווליו בייס.

ככל הידוע, הרשת שבה מחזיקים בשותפות שווה המשפחות נעמן וכהן, צפויה לפרסם בקרוב טיוטת תשקיף ציבורית ראשונה, לקראת הנפקה ראשונית לציבור (IPO), אותה היא מבקשת לבצע בחודשים הקרובים, על בסיס דוחות הרבעון השלישי, ולפי שווי חברה של כ-1 מיליארד שקל לאחר הכסף.

מחסני השוק כבר בחנה אפשרות להנפיק את מניותיה בתל אביב לפני כשנה, אולם בסופו של דבר המהלך לא יצא לפועל. בשוק החיתום מעריכים כי גם הפעם קיום ההנפקה אינו וודאי וייתכן שהיא תידחה פעם נוספת, לשנה הבאה. 

על-פי ההערכות, היקף ההכנסות השנתי של מחסני השוק ב-2020, שנת פרוץ הקורונה שהייתה חיובית במיוחד לרשתות, הסתכם בכ-2 מיליארד שקל, והרווח לפני מס שלה הגיע לכ-70 מיליון שקל. נתונים דומים היא צפויה להציג כנראה גם בסיכום השנה הנוכחית.

מחסני השוק, המנוהלת על-ידי האחים שלום ושאול נעמן, הוקמה בשנת 1996 ומונה כיום 63 סניפי סופרמרקטים בפריסה ארצית, ולפי הנתונים שהיא מציגה מחזור המכירות השנתי שלה מתקרב ל-2 מיליארד שקל והיא מעסיקה כ-3,000 עובדים.

קפיצת המדרגה המשמעותית שביצעה הרשת בפעילותה נרשמה בשנת 2019, אז היא יותר מהכפילה את גודלה כשרכשה את רשת קואופ שנקלעה לקשיים, תמורת כ-150 מיליון שקל, מה שהוסיף לה כ-40 סניפים והפך אותה "לאחת מרשתות המזון הגדולות והמובילות בישראל".

את רכישת קואופ השלימה מחסני השוק בתום הליך התמחרות ממושך, ולאחר ששחקניות רבות בענף, בראשם הרשתות ויקטורי ורמי לוי, ניסו גם הן להשתלט על קואופ בעצמן.

חובבי הספורט נחשפו לרשת כנותנת החסות הראשית של קבוצת הכדורגל הפועל באר שבע.

מגמה של שיפור אצל כל השחקניות

כאמור, ברקע לחידוש מאמצי ההנפקה של מחסני השוק עומד השינוי החיובי שהביא עימו משבר הקורונה לרשתות קמעונאות המזון הבורסאיות, שנהנו בשנה שעברה מצמיחה בהכנסות ושיפור הרווחיות, נוכח הצריכה המוגברת שהוא ייצר. השנה השפעות אלה התמתנו, אולם כמגמה, הכיוון בדוחות נותר חיובי.

כך לדוגמה, שופרסל, מובילת הענף, הציגה בסיכום המחצית הראשונה של השנה שחיקה של כ-1% בהכנסותיה שהסתכמו ב-7.35 מיליארד שקל, לצד קפיצה של 24% ברווח הנקי, שהגיע ל-211 מיליון שקל, בעוד הכנסות רמי לוי בתקופה זו השתפרו בכ-2%, ל-3.2 מיליארד שקל, לצד קפיצה של כמעט 70% ברווח הנקי שהצטבר ל-106 מיליון שקל.

כפי שמתארת שופרסל בדוחות לסיכום השנה שעברה, משבר הקורונה הוביל לעלייה "בביקוש למוצרי מזון וטואלטיקה אשר הורגש בענף קמעונאות המזון בישראל", וכן, בעקבות מאפייניו, הוביל לעלייה ניכרת בפעילות המכירות אונליין.

עוד לפי שופרסל, ההשפעה החיובית של המשבר עלתה על ההשפעה השלילית, שניכרה בעלייה בהוצאות ועלויות כוח-אדם, כך שההשפעה נטו של התפשטות הנגיף על פעילות קמעונות המזון שלה הייתה חיובית.

בין השחקניות החדשות בשוק מי שתפסה את הכותרות באחרונה הייתה רשת פרשמרקט, שזמן קצר לאחר הנפקתה בבורסה ולנוכח הצמיחה המהירה בעסקיה, נרכשה על-ידי ענקית האנרגיה פז לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל.

מהלך זה, שטרם הושלם, צפוי להניב לבעלי השליטה בפרשמרקט, האחים יוסי ושלומי אמיר (עמר) תמורה מדהימה מצרפית של 1.8 מיליארד שקל תוך כשנתיים בלבד מאז הגיעה הרשת לבורסה, בעיקר בגין מכירת מניותיהם לפז, וכן חלקם בדיבידנדים, מכירת מניות למוסדיים ודמי ניהול - מה שמדגים את הפוטנציאל הגלום בפעילות הסופרמרקטים בישראל.

תשואות יפות בשלוש השנים האחרונות

גם לפני משבר הקורונה, פעילות רשתות הסופרמרקטים הגדולות בבורסה התאפיינה ביציבות יחסית וצמיחה, מה שסייע לשחקניות נוספות להצטרף לזירת המסחר בתל אביב.

ב-2019 הצטרפו לרשתות הציבוריות "הוותיקות" - שופרסל, רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם - גם הרשתות יוחננוף ופרשמרקט, ומתחילת השנה נוספו 2 רשתות נוספות שאינן נסחרות אולם שתוצאותיהן הכספיות מוצגות - יינות ביתן, בעקבות רכישת השליטה בה על-ידי חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) ורשת שוק העיר, שפעילותה מוצגת תחת משווקת הפירות והירקות בכורי השדה, שהונפקה בתחילת השנה.

הכיוון החיובי בפעילות בא לידי ביטוי גם בתשואות שמציגות מניות הרשתות, שבשלוש השנים האחרונות (או מאז החלו להיסחר בבורסה), נמצאות כולן בעלייה, בטווח המתחיל בכ-20% (שופרסל) ומגיע עד לכ-350% (טיב טעם).

הסלקטביות צמצמה את קצב ההנפקות

כאמור, שוק ההנפקות הראשוניות בתל אביב שבתחילת השנה הנוכחית "בלע" כמעט כל סחורה שהונפקה בו, מתאפיין לאחרונה בהתקררות משמעותית וסלקטיביות גוברת, שצמצמה בצורה ניכרת את קצב ההנפקות.

התקררות זו באה לידי ביטוי בהורדות מחיר של עד 50% ולעיתים אף יותר, להן נדרשות לבצע החברות שמצליחות להשלים את הנפקותיהן - גם חברות הטכנולוגיה הצעירות העומדות בלב גל ההנפקות, וגם חברות מבוססות יותר מתחומי הטכנולוגיה, התעשייה, הנדל"ן ואחרים.

במקביל, נרשמו כבר לא מעט כשלונות של חברות אחרות להגיע לשוק, בהן גם כאלו שנמצאו כבר בשלבים מתקדמים יחסית של ההנפקה, לאחר פרסום טיוטות תשקיף ציבוריות לקראת גיוס ההון.

האחרונה מבין אלה הייתה שלמה ביטוח, שעדכנה בתחילת השנה, כי "החליטה על ביטול ההנפקה", אחרי שפרסמה טיוטת תשקיף ציבורית ראשונה כבר בחודש אוגוסט, על בסיסו ביקשה לגייס עד 300 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-1.2 מיליארד שקל (אחרי הכסף). זאת תוך שקיוותה ליהנות מנסיקת מניות חברות הביטוח שכבר נסחרות בתל אביב בשנה האחרונה.

בסך-הכול, מחודש אוגוסט ועד סוף אוקטובר, הושלמו בבורסה 11 הנפקות הון ראשוניות בלבד וזאת כשבסך-הכול נהנתה הבורסה משנת שיא, עם כ-90 חברות חדשות שהחלו להיסחר בה מתחילת השנה ועד כה.

תעודת זהות מחסני השוק

תחום פעילות: רשת של 63 סניפי סופרמרקטים ברחבי הארץ

היסטוריה: החברה נוסדה ב-1996. נמצאת בשותפות שווה של המשפחות נעמן וכהן, ומנהליה הם האחים שלום ושאול נעמן.

נתונים: פעילותה רשמה קפיצת מדרגה משמעותית בשנת 2019, עם רכישת רשת קואופ שנקלעה לקשיים, תמורת כ-150 מיליון שקל, שהוסיפה לה כ-40 סניפים. מעסיקה כ-3,000 עובדים. 

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר