גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם הכנסות של 2 מיליארד שקל בשנה: רשת מחסני השוק נערכת להנפקה בבורסה בת"א

תנסה להנפיק לפי שווי של כמיליארד שקל, עם רוח גבית מהפריחה בעסקי רשתות הסופרמרקטים הנסחרות בת"א, למרות הצטננות ניכרת בשוק ההנפקות ● הרשת של משפחות נעמן וכהן מונה יותר מ-60 סניפים, והיא סיימה את 2020 עם רווח המוערך בכ-70 מיליון שקל

סניף מחסני השוק בקריית מנחם בירושלים / צילום: רפי קוץ
סניף מחסני השוק בקריית מנחם בירושלים / צילום: רפי קוץ

על רקע פריחת פעילותן של רשתות המזון הבורסאיות, התוצאות הכספיות החיוביות שהן מציגות והתשואות הנאות שמניותיהן מספקות למשקיעים בהן בשנים האחרונות, חידשה לאחרונה רשת "מחסני השוק" את ניסיון ההנפקה שלה - כך נודע לגלובס. זאת, למרות החולשה האוחזת בשוק ההנפקות המקומי באחרונה. את ההנפקה מובילה חברת החיתום של בית הההשקעות ווליו בייס.

ככל הידוע, הרשת שבה מחזיקים בשותפות שווה המשפחות נעמן וכהן, צפויה לפרסם בקרוב טיוטת תשקיף ציבורית ראשונה, לקראת הנפקה ראשונית לציבור (IPO), אותה היא מבקשת לבצע בחודשים הקרובים, על בסיס דוחות הרבעון השלישי, ולפי שווי חברה של כ-1 מיליארד שקל לאחר הכסף.

מחסני השוק כבר בחנה אפשרות להנפיק את מניותיה בתל אביב לפני כשנה, אולם בסופו של דבר המהלך לא יצא לפועל. בשוק החיתום מעריכים כי גם הפעם קיום ההנפקה אינו וודאי וייתכן שהיא תידחה פעם נוספת, לשנה הבאה. 

על-פי ההערכות, היקף ההכנסות השנתי של מחסני השוק ב-2020, שנת פרוץ הקורונה שהייתה חיובית במיוחד לרשתות, הסתכם בכ-2 מיליארד שקל, והרווח לפני מס שלה הגיע לכ-70 מיליון שקל. נתונים דומים היא צפויה להציג כנראה גם בסיכום השנה הנוכחית.

מחסני השוק, המנוהלת על-ידי האחים שלום ושאול נעמן, הוקמה בשנת 1996 ומונה כיום 63 סניפי סופרמרקטים בפריסה ארצית, ולפי הנתונים שהיא מציגה מחזור המכירות השנתי שלה מתקרב ל-2 מיליארד שקל והיא מעסיקה כ-3,000 עובדים.

קפיצת המדרגה המשמעותית שביצעה הרשת בפעילותה נרשמה בשנת 2019, אז היא יותר מהכפילה את גודלה כשרכשה את רשת קואופ שנקלעה לקשיים, תמורת כ-150 מיליון שקל, מה שהוסיף לה כ-40 סניפים והפך אותה "לאחת מרשתות המזון הגדולות והמובילות בישראל".

את רכישת קואופ השלימה מחסני השוק בתום הליך התמחרות ממושך, ולאחר ששחקניות רבות בענף, בראשם הרשתות ויקטורי ורמי לוי, ניסו גם הן להשתלט על קואופ בעצמן.

חובבי הספורט נחשפו לרשת כנותנת החסות הראשית של קבוצת הכדורגל הפועל באר שבע.

מגמה של שיפור אצל כל השחקניות

כאמור, ברקע לחידוש מאמצי ההנפקה של מחסני השוק עומד השינוי החיובי שהביא עימו משבר הקורונה לרשתות קמעונאות המזון הבורסאיות, שנהנו בשנה שעברה מצמיחה בהכנסות ושיפור הרווחיות, נוכח הצריכה המוגברת שהוא ייצר. השנה השפעות אלה התמתנו, אולם כמגמה, הכיוון בדוחות נותר חיובי.

כך לדוגמה, שופרסל, מובילת הענף, הציגה בסיכום המחצית הראשונה של השנה שחיקה של כ-1% בהכנסותיה שהסתכמו ב-7.35 מיליארד שקל, לצד קפיצה של 24% ברווח הנקי, שהגיע ל-211 מיליון שקל, בעוד הכנסות רמי לוי בתקופה זו השתפרו בכ-2%, ל-3.2 מיליארד שקל, לצד קפיצה של כמעט 70% ברווח הנקי שהצטבר ל-106 מיליון שקל.

כפי שמתארת שופרסל בדוחות לסיכום השנה שעברה, משבר הקורונה הוביל לעלייה "בביקוש למוצרי מזון וטואלטיקה אשר הורגש בענף קמעונאות המזון בישראל", וכן, בעקבות מאפייניו, הוביל לעלייה ניכרת בפעילות המכירות אונליין.

עוד לפי שופרסל, ההשפעה החיובית של המשבר עלתה על ההשפעה השלילית, שניכרה בעלייה בהוצאות ועלויות כוח-אדם, כך שההשפעה נטו של התפשטות הנגיף על פעילות קמעונות המזון שלה הייתה חיובית.

בין השחקניות החדשות בשוק מי שתפסה את הכותרות באחרונה הייתה רשת פרשמרקט, שזמן קצר לאחר הנפקתה בבורסה ולנוכח הצמיחה המהירה בעסקיה, נרכשה על-ידי ענקית האנרגיה פז לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל.

מהלך זה, שטרם הושלם, צפוי להניב לבעלי השליטה בפרשמרקט, האחים יוסי ושלומי אמיר (עמר) תמורה מדהימה מצרפית של 1.8 מיליארד שקל תוך כשנתיים בלבד מאז הגיעה הרשת לבורסה, בעיקר בגין מכירת מניותיהם לפז, וכן חלקם בדיבידנדים, מכירת מניות למוסדיים ודמי ניהול - מה שמדגים את הפוטנציאל הגלום בפעילות הסופרמרקטים בישראל.

תשואות יפות בשלוש השנים האחרונות

גם לפני משבר הקורונה, פעילות רשתות הסופרמרקטים הגדולות בבורסה התאפיינה ביציבות יחסית וצמיחה, מה שסייע לשחקניות נוספות להצטרף לזירת המסחר בתל אביב.

ב-2019 הצטרפו לרשתות הציבוריות "הוותיקות" - שופרסל, רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם - גם הרשתות יוחננוף ופרשמרקט, ומתחילת השנה נוספו 2 רשתות נוספות שאינן נסחרות אולם שתוצאותיהן הכספיות מוצגות - יינות ביתן, בעקבות רכישת השליטה בה על-ידי חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) ורשת שוק העיר, שפעילותה מוצגת תחת משווקת הפירות והירקות בכורי השדה, שהונפקה בתחילת השנה.

הכיוון החיובי בפעילות בא לידי ביטוי גם בתשואות שמציגות מניות הרשתות, שבשלוש השנים האחרונות (או מאז החלו להיסחר בבורסה), נמצאות כולן בעלייה, בטווח המתחיל בכ-20% (שופרסל) ומגיע עד לכ-350% (טיב טעם).

הסלקטביות צמצמה את קצב ההנפקות

כאמור, שוק ההנפקות הראשוניות בתל אביב שבתחילת השנה הנוכחית "בלע" כמעט כל סחורה שהונפקה בו, מתאפיין לאחרונה בהתקררות משמעותית וסלקטיביות גוברת, שצמצמה בצורה ניכרת את קצב ההנפקות.

התקררות זו באה לידי ביטוי בהורדות מחיר של עד 50% ולעיתים אף יותר, להן נדרשות לבצע החברות שמצליחות להשלים את הנפקותיהן - גם חברות הטכנולוגיה הצעירות העומדות בלב גל ההנפקות, וגם חברות מבוססות יותר מתחומי הטכנולוגיה, התעשייה, הנדל"ן ואחרים.

במקביל, נרשמו כבר לא מעט כשלונות של חברות אחרות להגיע לשוק, בהן גם כאלו שנמצאו כבר בשלבים מתקדמים יחסית של ההנפקה, לאחר פרסום טיוטות תשקיף ציבוריות לקראת גיוס ההון.

האחרונה מבין אלה הייתה שלמה ביטוח, שעדכנה בתחילת השנה, כי "החליטה על ביטול ההנפקה", אחרי שפרסמה טיוטת תשקיף ציבורית ראשונה כבר בחודש אוגוסט, על בסיסו ביקשה לגייס עד 300 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-1.2 מיליארד שקל (אחרי הכסף). זאת תוך שקיוותה ליהנות מנסיקת מניות חברות הביטוח שכבר נסחרות בתל אביב בשנה האחרונה.

בסך-הכול, מחודש אוגוסט ועד סוף אוקטובר, הושלמו בבורסה 11 הנפקות הון ראשוניות בלבד וזאת כשבסך-הכול נהנתה הבורסה משנת שיא, עם כ-90 חברות חדשות שהחלו להיסחר בה מתחילת השנה ועד כה.

תעודת זהות מחסני השוק

תחום פעילות: רשת של 63 סניפי סופרמרקטים ברחבי הארץ

היסטוריה: החברה נוסדה ב-1996. נמצאת בשותפות שווה של המשפחות נעמן וכהן, ומנהליה הם האחים שלום ושאול נעמן.

נתונים: פעילותה רשמה קפיצת מדרגה משמעותית בשנת 2019, עם רכישת רשת קואופ שנקלעה לקשיים, תמורת כ-150 מיליון שקל, שהוסיפה לה כ-40 סניפים. מעסיקה כ-3,000 עובדים. 

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם