גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלונאים נגד מתווה התיירות: "זה כדי לצאת ידי חובה. רצו להשתיק אותנו"

החל מתחילת נובמבר תיירים מחו"ל רשאים להיכנס לישראל, אבל רשימת המגבלות שיחולו עליהם, התחזקות השקל ועליית המחירים הופכים את המדינה ליעד הרבה פחות אטרקטיבי ● ברשתות בתי המלון הגדולות משוכנעים שמקצה שיפורים הוא הכרחי, לא בונים על החורף הקרוב ומחכים לאביב

ליאור רביב, מנכ"ל ישרוטל. ''לא סידור קבוע שיכול להישאר'' / צילום: איל יצהר
ליאור רביב, מנכ"ל ישרוטל. ''לא סידור קבוע שיכול להישאר'' / צילום: איל יצהר

מתווה התיירות נכנס לתוקף בתחילת החודש, וכצפוי, ההגבלות שהוא כולל - כלומר עמידה בתנאי התו הירוק בשילוב עם חוסר האפשרות לכניסת ילדים לא מחוסנים - עושות את שלהן. מוקדי ההזמנות של בתי המלון לא מוצפים, וסוכני נסיעות בחו"ל מתקשים לשווק את ישראל לאור תנאי הכניסה למדינה. לכך יש להוסיף את השקל המתחזק מול האירו והדולר, מה שמוביל את החופשה היקרה ממילא בישראל, ליקרה אף יותר.

נזכיר: המתווה מאפשר כניסת מחוסנים ומחלימים שקיבלו מנת חיסון או שיציגו ממצאי בדיקה מיוחדת. בשלב הבא צפוי להיות מאושר מתווה לקבוצות, שבמסגרתו תתאפשר כניסת מחוסנים שחלפה חצי שנה מקבלת מנת החיסון השנייה, והם יוכלו לטייל כקפסולה ולבצע בדיקות קורונה בעת השהות בישראל.

המתווה יכלול מגבלה יומית של עד 2,000 תיירים ביום. סוגיה נוספת שמעיבה על השמחה. כמו הישראלים, גם התיירים יבלו את היום הראשון של חופשתם בבידוד, וזאת עד לקבלת תשובה מבדיקת הקורונה שעשו לאחר הנחיתה. כך שמי שתכנן להגיע לישראל לגיחה קצרה, עשוי לחשב מסלול מחדש.

בימים אלה נכנסו לישראל כמה אלפים בודדים של תיירים, רובם הגדול לכנסים שתוזמנו מראש. האם המתווה הקשוח למדי יעבור מקצה שיפורים שיאפשרו לאושש את התעשייה? המלונאים משוכנעים שכך יהיה, ומקווים שעוד החודש.

קשיחות התנאים

"זה מתווה של לצאת ידי חובה", אומר אבי דור, מנכ"ל רשת פרימה, הפרוסה ב-16 בתי מלון, רובם בתל אביב ובירושלים - שתי ערים שמשוועות לתיירי החוץ שמילאו אותן בימי שגרה.

"נדמה שרצו להשתיק אותנו ולהגיד ש'הנה יש מתווה', אבל בפועל לא רבים התיירים שעומדים בתנאי התו הירוק. אפילו פרוצדורת הכניסה, שמחייבת העלאת מסמכים בכדי לקבל תו ירוק, מרתיעה לעומת ההצהרות המקובלות בטופסולוגיה של מדינות אחרות.

"הכול מסורבל עד כדי כך שנשארו רק מי שחייבים להגיע לפה, כלומר במסגרת של עבודה או משפחה. תיירים ש'רק רוצים' לבקר בישראל, ידחו את הרצון בשלב זה. בסופי שבוע הקהל הישראלי מספק לנו תפוסה, אבל באמצע השבוע אנחנו מחכים לתיירים, שאני מקווה שיגיעו יותר בחודשים הקרובים".

"זה לא מתווה שהוא חלום חיינו, אבל זו יריית פתיחה", אומר מנכ"ל ישרוטל, ליאור רביב. "המתווה יהיה חייב לעבור מקצה שיפורים דרך הקלות בתנאי הכניסה. אני משוכנע שזה יקרה, ואני מקווה שעוד בנובמבר. על המתווה הזה אי אפשר לבנות תיירות, זה לא סידור קבוע שיוכל להישאר. זה קצה חוט, לא הר געש שמתפרץ. זה מתווה ששם את ישראל בנחיתות מול העולם, שמתחיל לנוע ולטוס. יש תחרות גדולה על כל תייר, ואם לא נהיה אטרקטיביים נפסיד".

מנכ"לית רשת פתאל, אביה מגן, מעלה נקודה הנוגעת לאי ההדדיות הקשורה לתו הירוק: "יש מקום להקל במתווה כפי שקיים במדינות אחרות, ולשקול לאשר לכל תייר שמחזיק בתו ירוק במדינה שלו להיכנס לארץ לאחר שנבדק ולפשט את התהליך. אני מברכת על פתיחת המדינה, אחרי שמדינות אחרות עשו זאת".

אביה מגן, פתאל. ''ליישר קו עם מדינות אחרות'' / צילום: אור גפן

תיירות עסקית תחילה

מנכ"ל רשת מלונות הבוטיק אטלס, דני ליפמן, משקף עמדה דומה מהולה באופטימיות זהירה: "מחוסר תקווה טוטאלית עברנו לתקווה כלשהי, כי בכל זאת יש מתווה, והוא פותח סדק לכיוון התיירות הנכנסת".

רשת אטלס מונה 16 בתי מלון, 11 מהם בתל אביב. "כפי שציפינו, הראשונים להתעניין הם התיירים העסקיים, למרות שהסגמנט הזה לא יחזור לממדים שלו בעבר", אומר ליפמן. "תיירות 'רגילה' אנחנו עוד לא רואים. צריך לתקן את המתווה על מנת שזה יקרה. אני בונה על ירידה מהעץ".

ליפמן מעריך את תפוסת החדרים במלונות הרשת בנובמבר בכ-30% (ללא תיירים), וכ-25% במלונות ת"א וירושלים. את המספרים הללו הוא שואף להגדיל ב-10% באמצעות טפטוף התיירים. "זה לא הרבה, אבל זה בלון חמצן שאני לא מזלזל בו. אולי תוך שלושה חודשים זה כבר יהיה 20%. זה לא יהפוך את הפעילות מגרעונית לרווחית, אבל זה מעודד".

גם דור מציג הערכות דומות באשר לתיירות העסקית כמעגל הראשון להגיע: "התיירות הזו חיכתה הרבה זמן, ונראה ביקורים לטווחים קצרים וענייניים. אם המתווה ישופר בעתיד, ירושלים תוכל להתאושש מהר יותר מתל אביב, משום שהיא בנויה על התיירים עם הזיקה הדתית שמשוועים להגיע לישראל, למשל מארה"ב. כאן הרצון יכול לגבור על הקושי. תל אביב, שבנויה על תיירי הפנאי הקלאסיים, תצטרך לחכות עוד קצת - ולקוות שהמתווה יתרכך והחסמים יוסרו".

דור וליפמן מעריכים שהאביב יזמן סממני התאוששות. לפי ליפמן, "את תיירות החורף פספסנו, כי המתווה אושר בשלב מאוחר לעומת יעדים אחרים, ולכן אנחנו מסתכלים על האביב הבא".

"במרץ-אפריל נתחיל לראות מספרים גדולים יותר, אבל עדיין הם יהיו רחוקים מהמספרים של 2019", מוסיף דור. "אנחנו מדברים על מספרים שיאפשרו לנו להתאזן ולא להפסיד, להרים את האף ולתכנן קדימה.

"בתוך האווירה שהכלכלה חזרה לתפקד, התיירות נשכחה. צריך לחשוב על הענף לא רק במובן ההתאוששות, אלא גם במובן השמירה על התשתיות, בתי המלון וכוח-האדם, והשרשרת השיווקית שבדרך. אם נהרוס עכשיו את מה שהשגנו ב-2019, שנת השיא של התיירות בישראל, נלך כמה צעדים לאחור.

"המתווה הנוכחי לא מאפשר לנו את השמירה על התשתיות כשהוא כולל יותר חורים ממתווה, אפשר היה להסתכל ימינה ושמאלה על מתווים של מדינות אחרות, וליישם משהו שבאמת ייתן לנו רוח גבית".

המשפחות ייאלצו לחכות

החסמים כוללים כאמור ילדים שלא חוסנו, אשר אינם רשאים על פי המתווה להיכנס לישראל. "יש משפחות מארה"ב, מאנגליה ומצרפת שהיו רוצות לבוא והן לא יכולות. הן ימצאו יעד אחר", אומר רביב.

"פלח המשפחות הוא משמעותי", מוסיף ליפמן, שגם בסעיף הזה משוכנע שייעשה מקצה שיפורים. "הנדסו את המתווה מתוך הסתכלות על התו הירוק, ולאט יתחילו בהקלות. אין דרך אחרת".

המתווה למעשה מוריד מסדר היום את המשפחות דווקא בתזמון של חופשות נובמבר-דצמבר. "הכניסה אפשרית לילדים מחלימים, בתנאי שהוריהם עומדים בתנאי התו הירוק. כמה כאלה יש? לא רבים", אומר דור. "לסוכני התיירות בעולם אין אפשרות לשווק את ישראל כיעד תיירותי, בשעה שרוב העולם המערבי פתוח בתנאים אחרים. פגשתי סוכנים מקנדה שאמרו שאין שם תוכנית לחסן בשלישית את האזרחים, כך שישראל היא לא יעד שניתן לשווק אותו".

גם התחזקות השקל מייצרת למלונאים התמודדות לא פשוטה, כפי שמודה ליפמן. "ישראל לא הייתה אף פעם יעד זול, ועכשיו היא נהיית יותר יקרה. זו בעיה גדולה שהתחילה לפני הקורונה, וכעת היא תגבר. אין לי ספק שתהיה לכך השפעה על התיירים, כך שגם מי שעומד בתנאי המתווה יחשוב פעמיים בגלל עלות החופשה".

"ישראל היא מדינה יקרה ממילא, והשילוב של המטבע המתחזק הוא קטלני לתיירות", אומר רביב. "לנו יקר לחיות פה אבל אין ברירה, לתיירים יש ברירה והיא נמצאת במדינות אחרות. דיברו במשרד האוצר על רעיון של לבטל את הפטור ממע"מ לתיירים, וזו גישה שמציגה בדיוק את ההפך ממה שהיינו מצפים - צריך למצוא דרכים להקל על תיירים. אם נקשה עליהם בתנאי הכניסה, ועכשיו עם המטבע היקר והרגולציה הקשה, הם פשוט ידלגו עלינו וייסעו ליעד אחר".

עוד כתבות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; מדד הבנקים יורד ב-1.5%, טבע מזנקת ב-7%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2%, ות"א 90 משיל מערכו 0.5% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד