גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היעדים שאנחנו שמים לעצמנו נמדדים במספר הלקוחות שהבאנו לחנות, לא במכירות"

האתגר הגדול של סמנכ"לית השיווק והאסטרטגיה של איקאה, אפרת צור, הוא לייצר סינרגיה בין האופליין לאונליין - שבו היא עדיין אינה שחקנית ● איזה מהלך נכשל, מה הקולגות מחו"ל באו ללמוד, ומי הצליחה להפוך חנויות למקדשים ● הזווית של סמנכ"לי השיווק בחברות הבולטות במשק

אפרת צור, סמנכ''לית שיווק איקאה / צילום: איל יצהר
אפרת צור, סמנכ''לית שיווק איקאה / צילום: איל יצהר

בימי הקורונה לא מעט צרכנים התאכזבו מכך שהמוצרים של איקאה לא היו נגישים לרכישה באתר, ולאחר מכן מכך שהרשת הורשתה לפתוח חנויות בשעה שלמתחרים לא התאפשר. למרות זאת, במדד המותגים של גלובס שהתפרסם השנה ניצבה הרשת (שוב) בראש קטגוריית עיצוב הבית. "איקאה לתפיסתנו הוא מותג שנותן שקט נפשי", מסבירה סמנכ"לית השיווק והאסטרטגיה של הרשת השבדית, אפרת צור, שמכהנת בתפקיד שמונה שנים.

על השוני במחירי מוצרים ביחס למדינות השכנות היא אומרת כי "למכור מוצר בישראל זה לא כמו בצרפת ובאנגליה, בהיבט העלויות. שורת הרווח שלנו מפוקחת על ידי המטה בשבדיה, ואנחנו לא מקבלים ריג'קטים על זה. אגב, היעדים שאנחנו שמים לעצמו נמדדים במספר הלקוחות שהצלחנו להביא לסניפים, ולא על פי מכירות.

"גם בקורונה, כשהיה מחסור עצום במוצרים ומחירי השילוח זינקו, בחרנו לספוג את העלויות ולא להעלות מחירים. אנחנו מאמינים שעד 2023 שרשרת האספקה העולמית תדביק את הקצב". לאיקאה, שנכנסה לארץ לפני 20 שנה, יש בישראל 5 סניפים "רגילים" ועוד 2 סניפים למכירת מטבחים, והיא מעסיקה בארץ כ-1,700 עובדים.

מהלך שהצליח

"השקת איקאה מטבחים. כשבחנו את מנועי הצמיחה של איקאה, ראינו שתחום המטבחים צומח בקצב איטי יותר, בדומה למתרחש בעולם. יזמתי מהלך שבשפה האיקאית מוגדר כקיצוני: חילצנו את תחום המטבחים לחנות קונספט מתמחה, במקביל למחלקה שנשארה בסניפים.

"החנות הראשונה הוקמה ב-2019 בנמל תל אביב. לקחנו לקמפיין ההשקה את חמשת השפים המוכרים בישראל, והמהלך הוכתר בהצלחה. באו ממדינות אחרות לראות את החנויות, אבל עוד לא העתיקו את הרעיון לחו"ל". ביוני השנה נפתח סניף קונספט שני בפתח תקווה.

מהלך שנכשל

"הקמפיין הראשון שעשיתי באיקאה היה פחות נכון לאותה תקופה. לקחנו את המעצבים ואת שמות המוצרים לקמפיין שהיה אמור להצחיק, אבל לא כולם התחברו לרעיון. בשעתו זו הייתה קפיצה גדולה מדי עם המסר הפרסומי, אחרי שהחלפנו משרד פרסום. היום אני משוכנעת שהקמפיין היה מדבר לכולם".

מהלך מעורר קנאה

"בעולמות של מותגים שפונים לקהל הרחב מאתגר לעשות קמפיין שכל אחד יתחבר אליו. קמפיין המיליונרים החדשים של מפעל הפיס פיצח את זה, עם מסר טוב שמדבר על הדברים הקטנים - כמו להזמין טייק אווי בעבודה או כיסא נוח בים. אלו דברים שכל אחד מכיר מחיי היום-יום, ולכן החיבור הוא מיידי".

אתגרי השיווק

"עדיין אין לנו אתר אונליין מכירתי, בגלל בעיות טכניות ולוגיסטיות. האתגר הוא לייצר סינרגיה בין עולמות האופליין והאונליין, לייצר חוויה שהיא מספיק מעניינת באתר, ועוד יותר מעניינת בחנות הפיזית. בנייקי למשל עשו את זה עם החנות הענקית בשדרה החמישית בניו יורק, זו מעטפת 360".

על התחרות הגוברת גם מול גופים בינלאומיים בזירה המקוונת היא אומרת "יש יותר תחרות, אבל גם העוגה גדלה יחד עם הגידול בצריכה. זה קשור לזה שבקורונה שהינו יותר בבית, והרצון שהתעורר לשדרג את הסביבה הביתית, אפילו בהוספת צמחים ועציצים. עד היום אנחנו רואים ביקוש גדול לשולחנות משרדיים לבית".

מודל השראה

"אני מעריצה את אנג'לה ארנטס. ב-2006 היא מונתה למנכ"לית חברת האופנה ברברי. המותג האנגלי היה אז בשפל, והיא הובילה מהפכה. את החנויות היא הפכה ל'מקדשים', היא הכניסה פריטים חדשים (בלי טקסטורת המשבצות המזוהה עם המותג), והייתה הראשונה להציע קניות באונליין בזמן שהקולקציה עוד מוצגת על המסלול.

"לאור ההצלחה האדירה שלה, ב-2014 היא מונתה כסמנכ"לית מכירות ואונליין באפל. היא הביאה גם לשם את חוויית המקדשים בנקודות המכירה, והוכיחה שאם מלבישים מותג קיים קצת אחרת ואורזים אותו אחרת, גם דרך הגדלת שטח החנויות - מביאים את החדשנות הכי נכונה שיש".

שיווק או שירות

"שירות הוא חלק מתהליך בניית חברה ושמירה עליה. יש לנו מוקד שירות מהגדולים בענף, אנחנו מבינים שהשקעה בשירות איכותי צריכה להיות בהיקף שהוא לא פחות מהשקעה בקמפיינים פרסומיים, גם במוקד וגם בחנויות. למרות המוניטין שיש לצרכן הישראלי הוא לא כזה מתלונן סדרתי. בעשור האחרון הצרכנים מבינים שהם יכולים לדרוש תמורה הולמת יותר לכסף שלהם".

גם את הריקולים (קריאות להחזר) שמבצעת איקאה בתדירות גבוהה יחסית מייחסת צור לנושא של שירות ושקיפות. "זה חלק מיחסי אמון מלאים עם הלקוחות שלנו, שגם כשמשהו לא בסדר מחובתנו להתריע. אנחנו סומכים על הצרכנים שמבינים מתי הריקול מחייב להחזיר מוצר, ומתי הוא בגדר יידוע".

הצרכנים המשתנים

"בדור הצעיר אנחנו רואים זיקה בינלאומית מוחלטת, וזה קל יותר בגלל הרשתות החברתיות. הם גרים בישראל, אבל חווים את העולם. גם חנויות איקאה ככה, זה ישראל בחוץ ושבדיה בפנים. על הקמעונאים מוטלת משימה להביא את החוויה הבינלאומית הכוללת לכאן, שהצרכנים ירגישו שעשו אקסטרה למענם".

טעות של מתחילים

"מרוכזים במה שעושים כרגע, ולא מעבר. זו טעות שגם אני עשיתי. למשל אם יש קמפיין או השקה, הם בטוחים שכל העולם מסתכל על זה, אבל צריך להבין שלא תמיד תתקבל הבולטות והזכירות שייחלת לה. זה סוג של אכזבה שמגלים את הפער בין מה שציפית למה שקורה בפועל".

מה למדתי בדרך

"זה מתקשר לטעות של אנשי השיווק המתחילים: להבין שאם לא הצלחת ללכוד את תשומת לב הצרכנים, צריך לחשוב באלו ערוצים אפשר יהיה לתפוס אותם בפעם הבאה".

תפיסת עתיד

"ביג דאטה הוא מושג מלפני עשור. חברות ערמו נתונים וצברו דאטה בכמויות עצומות, והן צריכות לפצח מה עושים את זה. מה שנכון הוא להשתמש במטא דאטה, כלומר שילוב של ביג דאטה עם בינה מלאכותית, שלוקחת את הנתונים ועושה להם אסקלציה, לחזות את הצעדים הבאים ולחקור צרכים.

"לאיקאה אין מועדון צרכנים שדרכו אנחנו אוספים מידע על צרכנים, ולא נפנה לכל אחד שקנה פה מיטה עם הצעה פרסונלית. אנחנו חברה שפונה לכלל הצרכנים. ברגע שיהיה אונליין מלא, נוכל להציע הצעה חוזרת לאנשים. מטא דאטה היא הדבר הנכון, כי אנשים לא אוהבים שעוקבים אחריהם, והיא מאפשרת לעשות את זה בחן".

תעודת זהות

אישי: בת 48, בזוגיות ואם לשלוש בנות. מתגוררת ברעננה.
מקצועי: בעלת תואר ראשון בניהול ותקשורת ותואר שני בעיתונאות ותקשורת פוליטית מאוני' בר אילן. ניהלה את השיווק של 11 מותגים בינ"ל בשסטוביץ, והייתה חלק מדור המייסדים של ביטוח ישיר.
עוד משהו: "אוהבת להאזין לפודקאסטים בתחומי הכלכלה וההיסטוריה".

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם