גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במגזר הפיננסי התפוגגה עננת חוסר ודאות: מה התקציב יעשה למוסדיים?

הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות צמחו בשנים האחרונות גם ללא תקציב, אך אישורו מעניק להם קרקע יציבה להשקעות מקומיות וראש שקט במתן אשראי ● וגם: עיקר ההשפעה על המגזר הפיננסי טמון בחוק ההסדרים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

שוק ההון הישראלי חווה בחודשים האחרונים פריחה אדירה, ומציג ביצועי יתר לעומת השווקים בעולם, כך שבמבט לאחור העדר התקציב לא פגע בו באופן ישיר בכל הנוגע לתשואות על ההשקעות. חברות ההייטק, בישראל ובעולם כולו, משכו את שוקי ההון כלפי מעלה ויחד עם החוזק של המשק הישראלי איפשרו לכלכלה המקומית להתגבר על העובדה שבמשך שלוש שנים וחצי התנהלה המדינה ללא תקציב.

 

עם זאת, התקציב צפוי לייצר שקט ולהוות קרקע יציבה לכלכלה הישראלית, ולחזק את ההסתברות לכך ששוק ההון המקומי ידע להמשיך להשיג תשואות גבוהות גם בשנים הבאות.

תקצוב התשתיות: פתח להשקעות מקומיות

ראשית, התקציב החדש צפוי להגדיל את ההשקעות בארץ. משרדי ממשלה שונים, שייהנו עתה ממסגרת תקציבית ברורה (גם אם מדובר בתקציב על הנייר לחודשיים בלבד), יוכלו לשחרר תקציבים לפרויקטים שהיו תקועים עד עתה, ובראש ובראשונה למגזר התשתיות. נכון להיום, הגופים המוסדיים משקיעים 50% מההשקעות בחו"ל, כיוון שאין בישראל מספיק השקעות שיכולות להניב תשואה גבוהה. אולם שחרור מהיר של מיזמי תשתיות יכול להניב תשואה לחוסכים וגם לשפר את איכות החיים של הציבור במדינה.
בשוק ההון המקומי מקווים כי אישור התקציב יאפשר קידום הפרטה של גופים ממשלתיים. העברת גופים אלו לידי משקיעים, עשוי להוות אפיק השקעה רווחי ואולי לשפר את השירות לציבור.

דירוג האשראי: "יביא לשקט תעשייתי"

עננה נוספת שגרם העדר התקציב נוגעת לדירוג האשראי של מדינת ישראל. החוזק של המשק הישראלי מנע מחברות הדירוג הבינלאומיות להוריד עד עתה את דירוג האשראי של ישראל, אך הן הבהירו כי לא לעולם חוסן. "הנושא של התקציב יהיה כאג’נדה עבור חברות הדירוג, האם נהייה מסוגלים או לא להעביר הפעם תקציב", אמר בחודש יוני החשב הכללי, יהלי רוטנברג, בדיון בכנסת לקראת הדיונים על התקציב.

דירוג זה משפיע ישירות גם על מנפיקים אחרים במשק דוגמת הבנקים (שהגדולים שבהם מדורגים על פי דירוג המדינה), חברות וגופים ציבוריים. בנוסף, כיוון שדירוג האשראי מעיד על מצבו של המשק המקומי, הוא משפיע על החלטתם של משקיעים זרים להשקיע באותה מדינה, ולכן ככל שדירוג האשראי של ישראל גבוה יותר, היא צפויה למשוך עוד משקיעים.

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, התייחס ביום רביעי לוודאות שמעניק התקציב: "השקט התעשייתי שצפוי להיווצר לנוכח ההסכמות, גם בסקטור הפרטי וגם בסקטור הציבורי, הוא חיוני בתמיכתו בתהליכים הכלכליים השונים במשק".

מבחינת הגופים המוסדיים, הוסרה עננה גם בתחום מתן האשראי. התקציב, וחוק ההסדרים שנלווה לו, מכיל לא מעט רפורמות שכבר דובר בהן בעבר. אם ניקח כדוגמה את המס על משקאות ממותקים, יצרניות המשקאות נהנות מאשראי שניתן להן על ידי הבנקים או גופים מוסדיים אחרים. אישור המס בחוק ההסדרים, יאפשר לנותני האשראי להיערך טוב יותר לקראת הסיכונים שמביא איתו הסעיף הרלוונטי בחוק, וכך גם לגבי יצרניות או יבואניות הכלים החד פעמיים המושפעות מהמס המוטל עליהן.

השינוי הגדול ביותר: נמצא בחוק ההסדרים

לצד ההשפעות של אישור תקציב המדינה כשלעצמו, עיקר ההשפעה על הגופים הפיננסיים טמון בחוק ההסדרים, המכיל שורה של רפורמות פיננסיות משמעותיות. מבחינת המערכת הבנקאית, ההשפעה הגדולה ביותר היא קידום חוק הבנקאות הפתוחה, שנועד לאפשר להגדיל את התחרות במגזר הריכוזי, לאפשר כניסתם של שחקנים נוספים למגזר ולשפר את התנאים של ציבור הלקוחות.

 

מבחינת קרנות הפנסיה, כולל חוק ההסדרים רפורמות מרחיקות לכת. הראשונה היא העלאת גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-65 באופן מדורג עד לשנת 2032. עשרות אלפי נשים יאלצו להישאר בשוק העבודה שנתיים נוספות, אך מצד שני יוכלו להגדיל את הצבירה הפנסיונית לקראת הפרישה.

הרפורמה השנייה היא הפסקת הנפקת האג"ח המיועדות לקרנות הפנסיה החדשות על ידי הממשלה, והחלפתן במנגנון מבטיח תשואה של 5.15%, כאשר המדינה תשלים את התשואה עד לרף זה, אם קרנות הפנסיה לא ישיגו אותו בשל מפולת בשוקי ההון.

עוד כתבות

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס