גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות: 78% מתיקי עבירות המין נסגרו ב-2020

מדוח הפרקליטות לשנת 2020 עולה כי 2,703 תיקי עבירות מין נסגרו מחוסר ראיות מספיקות ● בתוך חמש שנים נרשמה עלייה של 30% במספר כתבי האישום שהוגשו בעבירות מין ● עוד בדוח: 39% מהבקשות לשחרור מוקדם התקבלו, ו-90% מכתבי האישום מסתיימים בהרשעה

עלייה של 7% בכתבי האישום בשנת 2020 / צילום: Shutterstock
עלייה של 7% בכתבי האישום בשנת 2020 / צילום: Shutterstock

78% מתיקי עבירות המין שבהם התקבלה החלטה בשנת 2020 נסגרו. מדובר על 2,703 תיקים מתוך 3,464 תיקים שהתקבלה בהם החלטה. 28% מהתיקים (968) הועברו מראש עם המלצה של המשטרה לסגירה. ברוב המכריע של המקרים התיקים נסגרו מחוסר ראיות מספיקות. ב-21% מהתיקים (736) הוגש כתב אישום. כך עולה מדוח הפרקליטות לשנת 2020 שמתפרסם היום (א'). בדוח צוין כי הנתונים ממחישים את "הקושי הראייתי האינהרנטי הקיים בטיפול בתיקים שעניינם עבירות מין, שפעמים רבות אינו מאפשר הגשת כתב אישום".

מהדוח עולה כי בשנת 2020 נמשכה מגמת העלייה במספר כתבי האישום שהוגשו בעבירות מין. 744 כתבי אישום הגישה הפרקליטות בעבירות מין, עלייה של 7% לעומת שנת 2019 ועליה של כ-30% בתוך חמש שנים. מרבית כתבי האישום (60%) שהוגשו בשנת 2020 מתייחסים לתיקים שנפתחו באותה השנה. עם זאת, 40% מכתבי האישום התייחסו לתיקי עבירות מין משנים קודמות.

מה הסיכוי להרשעה למי שבוחר לנהל משפט?

90% מהנאשמים שעניינם הסתיים בשנת 2020 (5,306), הורשעו באופן מלא או חלקי, בהסדר טיעון או לאחר ניהול הליך הוכחות. ב-10% מהנאשמים הנותרים - 2% זוכו על ידי בית המשפט (106), לגבי 4% מהנאשמים הפרקליטות חזרה מכתב האישום, ולגבי 4% נוספים הופסקו ההליכים מסיבות שונות.

87% מהנאשמים שכפרו בכתב האישום, וניהלו משפט שהסתיים בשנת 2020, הורשעו בסופו של יום באופן מלא, חלקי, או נקבע כי ביצעו את העבירה ללא הרשעה. 13% מהנאשמים שניהלו משפט, זוכו על ידי בית המשפט מכל ההאשמות.

הפרקליטות מטפלת ב-10% מהתיקים הפליליים במדינת ישראל, העוסקים בעבירות החמורות שבספר החוקים. יתר התיקים מטופלים ע"י חטיבת התביעות במשטרת ישראל וגופי תביעה נוספים. לפי הדוח, בשנת 2020 הוגשו 4,278 כתבי אישום, המהווים עלייה של כ-7% ביחס ל-2019, אז הוגשו 4,003 כתבי אישום. 67% מכתבי האישום מקורם בתיקי פרקליטות שנפתחו בשנת 2020 והיתר משנים קודמות.

74% מהנאשמים (3,900) שההליכים בעניינם הסתיימו בשנת 2020 בהרשעה, הודו במסגרת הסדר טיעון. אחוז הסדרי הטיעון משתנים מעבירה לעבירה - כך, בעבירות נגד ביטחון המדינה, קיים אחוז הסדרי הטיעון הגבוה ביותר - 93%, בעבירות סמים - 87%, עבירות המתה 76% והנמוך ביותר בעבירות מין - 74%.

בתוך עבירות המין - אחוז הסדרי הטיעון הנמוך ביותר הוא בעבירות מין במשפחה - 63%, עבירת אונס - 68%, מעשה מגונה - 74% ומעשה מגונה בפומבי, כמעט בכל המקרים (93%) שהנאשם הורשע, הוא הודה במסגרת הסדר טיעון.

מנתוני הדוח עולה כי בשנת 2020 הסתיים ההליך השיפוטי של 701 נאשמים בעבירות מין. 85% מהם הסתיימו בהרשעה מלאה, חלקית או נקבע כי ביצעו את העבירה ללא הרשעה. מדובר באחוז נמוך במעט ביחס לאחוז בכלל העבירות, העומד על 90%. בדוח הפרקליטות צוין כי "נתונים אלה מלמדים, בין השאר, על הקשיים בניהול והוכחת אישומים בעבירות מין ועל הסיכויים לכך שההליכים במקרים אלה יסתיימו בזיכוי".

בחינת הנתונים של הנאשמים בעבירות מין, שבחרו לנהל משפט (192 נאשמים), מלמדת כי בכ-83% מהמקרים (160) ההליך הסתיים בהרשעה חלקית, מלאה או קביעה כי הנאשם ביצע את העבירה ללא הרשעה. כ-17% מהנאשמים (32) זוכו באופן מלא. אחוז ההרשעות נמוך ביחס לממוצע מכלל העבירות העומד על 87%.

ועדות שחרורים: 39% מהבקשות לשחרור מוקדם התקבלו

2,077 אסירים ביקשו להשתחרר שחרור מוקדם בשנת 2020. ב-61% מהמקרים הבקשה לשחרור מוקדם נדחתה על ידי ועדת השחרורים, וב-39% מהמקרים היא התקבלה ו-806 אסירים שוחררו. מחציתם שוחררו בהסכמת המדינה.

ועדות השחרורים פרוסות בסמיכות לבתי הכלא השונים והן מקבלות החלטות לאחר קיום הליך מעין שיפוטי, שבו טוענים בפניהן האסיר, בא כוחו ונציג היועץ המשפטי לממשלה. הנציגים של היועמ"ש אלו פרקליטים מהמחוזות הפליליים המציגים עמדה בשאלת שחרורו המוקדם של כל אסיר שביקש להשתחרר.

בעוד שהמדינה הסכימה לשחרור מוקדם בכ-30% מהבקשות לשחרור אסירים פליליים, בנוגע לאסירים ביטחוניים עמד אחוז ההסכמה על 12% בלבד. לפי הדוח, ב-90% מהמקרים שבהם הוחלט שלא לשחרר את האסיר שחרור מוקדם, תאמה ההחלטה לעמדת הפרקליטות, שהתנגדה לשחרור.

פי 2 תיקים פליליים בתחום הסייבר

בשנת 2020 נפתחו 144 תיקים פליליים ביחידת הסייבר בפרקליטות המדינה, העוסקים בעבירות שהתרחשו במרחב המקוון. זאת, לעומת 57 תיקים בשנת 2019, יותר מפי שניים. בדוח מציינים הסברים אפשריים לגידול בכמות התיקים: משטרת ישראל, שהרחיבה את האכיפה במרחב הסייבר. הסבר אחר מתייחס להתפרצות נגיף הקורונה, שהגדיל את השימוש במרחב המקוון, וחלקים נוספים מהפעילות העבריינית "נדדו" אל המרחב המקוון. בהתאם, גם מספר נפגעי העבירה בכתבי האישום שהוגשו, עלה ב-40% - 42 כתבי אישום בנוגע לעניינם של 422 נפגעי עבירה.

בנוסף, ביחידת הסייבר הוגשו בשנה שעברה 35 בקשות להסרת תכנים או הגבלת הגישה ביחס ל-3,624 אתרי אינטרנט. כמחצית מהבקשות נגעו לאתרי הימורים, 16 בקשות לאתרים המפרסמים שירותי מין ו-2 בקשות לפרסומי תועבה פדופיליים.

יחידת הסייבר גם פונה להליכים וולונטריים. היחידה מבצעת פניות לחברות אינטרנט המאחסנות תכנים ומדווחת על תכנים שהם אסורים, בין אם כי הם מהווים לכאורה עבירה פלילית בהתאם לדין הישראלי ובין אם בשל הפרת תנאי השימוש של החברות. בקשות אלה אינן מבוססות על צו שיפוטי מחייב, כך ששיקול הדעת האם להסיר את התוכן נותר בידי חברות האינטרנט. היחידה פועלת בעיקר אל מול הרשתות החברתיות וכן ביחס למנוע החיפוש של גוגל.

102 מיליון מתוך 123 מיליון שקלים חולטו

בשנים האחרונות ניכר המשך המגמה של חקירה וניהול תיקי הלבנת הון בעבירות מס וכן תפיסה וחילוט. מניתוח התיקים שהסתיימו בגזר דין בשנת 2020 (כתבי האישום הוגשו בדרך כלל כמה שנים קודם לכן), עולה כי הוגשו בקשות חילוט בסכום של 123 מיליון שקל, ובסופו של יום חולטו כ-102 מיליון שקל, מהם 91 מיליון שקל באמצעות חילוט,77 מיליון שקל באמצעות שומות מס שיצאו על הפקת הכנסות מהפעילות הפלילית, וסכומים נוספים בהטלת קנסות.

הפרקליטות הגדירה את שיקום הנאשמים כיעד מרכזי, והיא פועלת באופן יזום להוצאתם וחילוצם של נאשמים ממעגל הפשיעה. זאת דרך בתי המשפט הקהילתיים הפועלים לשקם נאשמים המתאימים למסלול חלופי להליך הפלילי הקלאסי. מהדוח עולה כי בשנת 2020 הפנתה הפרקליטות לבתי המשפט הקהילתיים 45 נאשמים המהווים 22% יותר משנת 2019.

עוד כתבות

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

סמ''ר עפרי יפה ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הותר לפרסום: סמ"ר עופרי יפה, לוחם בסיירת צנחנים, נהרג מאש כוחותינו בעזה

באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026