גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך בונים מהפך: הימין מנסה להפוך דף

תבוסה דמוקרטית בבחירות למשרת המושל בווירג'יניה, שעשויות אולי להשפיע גם על הבחירות לקונגרס בשנה הבאה ● הימין חוזר למשחק ומעיר דובים ודחלילים מרבצם

הפגנה נגד ה–CRT / צילום: Reuters, Todd Wetherington / sun journal
הפגנה נגד ה–CRT / צילום: Reuters, Todd Wetherington / sun journal

נדמה לי שאת השיעור החשוב ביותר בפוליטיקה אמריקאית קיבלתי לפני 17 שנה, אוקטובר 2004, במאסילון, עיר תעשייה קטנה במדינת אוהיו, במערב התיכון של ארה"ב. ביליתי אז חודש במדינה הזו, במהלך מערכת הבחירות לנשיאות. ג׳ורג׳ בוש הבן ניסה לחזור ולהיבחר לנשיא; ג׳ון קרי היה יריבו הדמוקרטי. אוהיו עמדה לחרוץ את גורל הנשיאות.

ב-2004, תשומת הלב הייתה נתונה להסתבכותה המזעזעת של ארה"ב במלחמה בעיראק. אילו קרי היה מצליח להעמיד אותה במרכז מערכת הבחירות באוהיו, אפשר שהוא היה נבחר לנשיא.

נסעתי אל מאסילון, כדי לפגוש את דייב מקיון (McCune), פעיל איגודים מקצועיים בן 47, שניסה לעשות נפשות לקרי. מאסילון הייתה דוגמה קלאסית למה שקראו "רצועת החלודה": שקיעת מרכזי התעשייה המשגשגים של המערב התיכון, שהניעו את כלכלת ארה"ב משלהי המאה ה-19 ואילך. הם נכנעו לגלובליזציה. מקומות העבודה נדדו למקסיקו, לסין, לווייטנאם. פועלי מאסילון, שיכלו לפנים לסמוך על הטבות חברתיות מפליגות, נאלצו להסתפק בשכר מינימום עלוב במסעדות של מזון מהיר.

"הם הופכים למרי-נפש"

מקיון ניסה לשכנע את חבריו לאבטלה להצביע בעד קרי, בין השאר מפני שהדמוקרט הבטיח ביטוח בריאות לכול, גם למובטלים. אחד המובטלים חסרי הביטוח היה גיסו של מקיון, אב לחמישה ילדים. הגיס סירב. הוא לא יצביע בעד מועמד התומך ב"רצח עוברים", זאת אומרת הפלות יזומות.

מאסילון הקטנה והרחוקה הייתה שדה קרב במה שהאמריקאים קוראים "מלחמת התרבות". היא מתנהלת בין שני חלקים של אמריקה, המתקיימים ביקומים מקבילים. סדרי היום שלהם אינם מתיישבים זה עם זה. מניעים פוליטיים אינם ניתנים להגדרה רציונלית, לפחות במובן הזה שהם חורגים מציפיות טבעיות של התנהגות. ב-2004, באוהיו, הפסקות הריון יזומות והתנגדות לנישואים חד-מיניים הכריעו את הכף לטובת בוש הבן. דייב מקיון תלש את שערותיו. הוא חדל לדבר עם גיסו; זה שדאגתו לתינוקות שלא נולדו הייתה גדולה מדאגתו לילדיו שלו.

מקיון לא היה תולש השערות היחיד. הרבה מאוד דמוקרטים חשבו אז שאין להם עוד סיכוי לנצח, מפני שחלק עצום של אמריקה נמצא מחוץ להישג ידם. הופיעו אז מפות ספק-מבודחות, שתיארו את המדינות הרפובליקאיות כ"ג׳יזוסלנד", "ארץ ישו".

ארבע שנים אחר כך בא ברק אובמה, והפך את הקערה על פיה. אבל גם אובמה הוכיח שהדמוקרטים לא פיתחו הבנה של היקום המקביל. הוא תיאר את הלבנים של הערים הקטנות במערב התיכון באופן הבא: "הם הופכים למרי-נפש, וכדי להסביר את תסכולם הם נאחזים ברובים, או בדת; או מפתחים אנטיפתיה כלפי אנשים שאינם נראים כמותם, או טינה כלפי מהגרים, או איבה כלפי סחר [חופשי]".

אובמה אמנם נבחר פעמיים לנשיא, אבל מפלגתו שמטה רוב עצום בקונגרס, מפני ש"מרי הנפש" התקוממו. ב-2016, "מרי הנפש" העלו את דונלד טראמפ לשלטון. הוא אמנם ירד ממנו לפני שנה, אבל הסימנים מעידים שהאנשים מ"ארץ ישו" חוזרים ומתעוררים.

"התיאוריה הביקורתית של הגזע"

בשבוע שעבר נחלה המפלגה הדמוקרטית מפלה צורבת בבחירות למשרת המושל במדינת וירג׳יניה, שתוארו כמבחן פוליטי קריטי לנשיא ג׳ו ביידן ולמפלגתו. היא נשמטה מידיהם במידה רבה מפני שהמועמד הרפובליקאי למושל השכיל להפוך את הבחירות למערכה נוספת במלחמת התרבות.

הפעם לא עמדו על הפרק הפלות והומוסקסואלים, אלא מה שקוראים "התיאוריה הביקורתית של הגזע" (CRT, בראשי תיבות). היא מציעה ניתוח רדיקלי של ההיסטוריה האמריקאית. לפיה, גזענות הייתה מרכיב מרכזי בהתנהלותה של ארה"ב כמעט מן היום הראשון של ההתיישבות האירופית, בתחילת המאה ה-17, 150 שנה ויותר לפני עצמאות ארה"ב.

עד זה לא כבר, CRT הייתה נחלתם של חוגים אקדמיים שוליים. הייתה לה עדנה לאחר רצח ג׳ורג׳ פלויד בידי שוטר בעיר מיניאפוליס, במאי 2020. היא הזינה התקוממות אזרחית של השמאל, והיא עוררה תגובת-נגד חריפה. הימין מציג אותה כמזימה לעקר את ההיסטוריה האמריקאית מרגשי פטריוטיות וגאווה. הדמוקרטים מואשמים שהם מכניסים אותה לתכנית הלימודים בבתי ספר, מאחורי גבם של הורים.

מערכת החינוך בארה"ב היא מן המבוזרות בעולם. אין תכנית לימודים ארצית. ההחלטה מה ללמד נתונה בידי השלטונות המקומיים במדינה, במחוז, בעיר. וירג׳יניה הייתה הזירה הראשונה שבה המאבק נגד CRT תפס מקום מרכזי. המועמד הדמוקרטי הכושל האשים את הרפובליקאים בשימוש בדחליל הפחדה גזעני. יריבו הרפובליקאי התחייב חגיגית להוציא אותה מתוכנית הלימודים. למעשה, היא אינה כלולה בשום תכנית לימודים בווירג׳יניה. איש אינו מלמד או לומד אותה.

השפעתה המדויקת של CRT על הבחירות אמנם שנויה במחלוקת, אבל הסקרים, לפני ואחרי, הראו שהיא מילאה תפקיד כלשהו בהטיית הכף לטובת הרפובליקאים. אין קושי לשער שהיא תטיל צל כבד על הבחירות לקונגרס בשנה הבאה ועל הבחירות לנשיאות ב-2024. היא התפתחה להסחת דעת ענקית. כמו "רצח העוברים" ונישואי ההומוסקסואלים ב-2004 היא מסוגלת להטות את המטוטלת הפוליטית ימינה בשנים הבאות.

לאמריקאים כמובן אין מונופול על מלחמת תרבות. הפוליטיקה של ישראל ושל רוב ארצות אירופה עומדת בסימן דחלילי הפחדה. ימין ושמאל לומדים ללחוץ על כפתורים אדומים, המניבים עוויתות גוף ודעת, ומגמדים את הנושאים החשובים באמת. בשנים האחרונות יש לימין יתרון גלובלי במשחק הכפתורים האדומים. בארה"ב מתחזק הרושם שניצחון ביידן בשנה שעברה לא היה אלא הפסקה קצרה. הימין, עם דונלד טראמפ או בלעדיו, מתכונן בקוצר רוח לעבור לעמוד הבא.

עוד כתבות

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור