גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות המזהמות בדילמה: חום וירוק - ביחד או לחוד?

הטרנד הלוהט של התמקדות בשיקולים סביבתיים בהחלטות השקעה מאתגר חברות מזהמות, גם כאלה שנמצאות בתהליך מעבר לאנרגיות נקיות ● ענקית האנרגיה Shell, לדוגמה, מתמודדת עם דרישה להפרדה לשתי חברות: "חומה" ו"ירוקה" ● אולם ההפרדה הזו עלולה גם להגביל את יכולתה לממן את תהליך המעבר לאנרגיה מתחדשת

אסדת קידוח של SHELL בנמל בסיאטל, ארה''ב / צילום: Associated Press, Elaine Thompson
אסדת קידוח של SHELL בנמל בסיאטל, ארה''ב / צילום: Associated Press, Elaine Thompson

משבר האקלים מעצים את טרנד ההשקעות הלוהט בתחום ה-Environmental, Social & Governance (ESG) - התחשבות בשיקולים סביבתיים, חברתיים וממשל תאגידי בהחלטות השקעה. מטבע הדברים, עיקר המיקוד של המשקיעים המוסדיים כיום הינו בסיכונים הסביבתיים.

שאלה מרכזית בתהליכי השקעה מבוססי ESG היא כיצד להתייחס להשקעות בחברות אנרגיה המזהמות כיום, אך נמצאות בתהליכי מעבר לאנרגיות ירוקות.

דילמה זו עשויה להוביל להשלכות דרמטיות על תמחור מניות ואג"ח של אותן חברות לעומת חברות אנרגיה ירוקה, על התשואות למשקיעים שינקטו גישות שונות בתחום ה-ESG, על היקף מקורות המימון שיוקצו לתהליכי המעבר להפחתת הזיהומים, וכתוצאה מכך - על הצלחת העולם להיאבק בשינויי האקלים.

זיהום בדיסקאונט עמוק

דוגמה קלאסית לסוגיות אלה מספקת ענקית האנרגיה האנגלית-הולנדית Royal Dutch Shell. החברה פעילה בכל סוגי פעילויות הנפט וגז, החל מחיפוש, דרך זיקוק ועד להפצה, ולצידן מפתחת בהדרגה מקורות אנרגיה מתחדשת ודלק ביולוגי.

Shell נחשבת לפורצת דרך בקרב חברות האנרגיה בהפחתת זיהומים ומעבר לאנרגיה ירוקה. כבר ב-2016 הציבה החברה יעדים להפחתת פליטת הפחמן מפעילותה לנטו-אפס עד 2050, והשנה הציגה תוכניות להאצת המעבר לאנרגיה דלת-פחמן, השקעות בדלק ביולוגי והפחתת מרבית פליטות הפחמן בפעילותה כבר ב-2030.

למרות האמור, מניית Shell הניבה תשואה שלילית בשנים האחרונות, ומתומחרת כיום במחירים נמוכים ביחס למתחרים. חברות הנסחרות בדיסקאונט עמוק הופכות במקרים רבים ליעד להשתלטות עוינת או להתערבות בניהול מצד משקיעים אקטיביסטיים.

 

הפרד והשא ערך?

לפני כשבוע נקלעה Shell לסיטואציה דומה, לאחר שקרן הגידור האמריקאית Third Point, המנהלת כ-20 מיליארד דולר, בנתה פוזיציה במניותיה ו"פנתה" אליה בדרישה לפצל את החברה לשתי חברות נפרדות: האחת "חומה", הממוקדת בעסקי נפט וגז, והשנייה "ירוקה", הממוקדת באנרגיות מתחדשות ונקיות.

לטענת Third point, שווי החברות המופרדות יהיה גבוה משמעותית משווי החברה הנוכחית. בחברה "הירוקה" ישקיעו משקיעי ESG המעוניינים בחברת צמיחה לטווח הארוך, המוכנים לשלם פרמיה משמעותית משיקולים סביבתיים ולקבל תשואה נמוכה יותר.

לעומת זאת, בחברה "החומה" ישקיעו אלו המוכנים להתעלם משיקולי ESG ומעוניינים ב"עסק גוסס" המניב תשואה גבוהה ודיבידנדים שמנים לטווח הקצר.

לטענת הקרן, זוהי הגישה הנכונה למימון תהליכי המעבר גם בראייה סביבתית. החברה המזהמת תישא עלות הון גבוהה, שלא תאפשר השקעה בהמשך פיתוח בארות הנפט, בעוד ש"החברה הירוקה" שתופרד, תיהנה מעלות הון זולה בהרבה ותוכל לממן השקעות באנרגיה ירוקה במחירים נמוכים.

Third Point אינה היחידה שמחזיקה בתפיסה זו. ישנן מספר חברות נפט אירופיות ששוקלות לפצל את פעילותן הירוקות מעסקי הנפט המסורתיים, כדי להציע למשקיעים יותר מיקוד, ביניהן Eni SpA האיטלקית ו-Repsol SA הספרדית.

מנגד, מנכ"ל Shell הסביר במכתב תגובה מהיר, שלפי גישתה של החברה, תזרימי המזומנים מעסקי הדלקים המאובנים ישמשו את החברה להשקעות באנרגיה ירוקה ומימון תהליכי המעבר, תחת קורת גג ניהולית אחת.

לדעתנו, פתרון המאזן בין הגישות עשוי להיות ארגון מחדש של סוגי הפעילויות בחברה, תוך ריכוז תחום האנרגיה הירוקה בחברה אם והורדת הפעילויות המזהמות לחברות בנות "חומות".

אותן חברות בנות תיועדנה לחיסול בטווח של עשרות שנים, כאשר הדלקים הפוסיליים ייצאו משימוש, ועד אז תייצרנה דיבידנדים שמנים לחברה האם, כדי לממן את פיתוח והרחבת מקורות האנרגיה הירוקים.

הצפת הערך בחברת האם הירוקה כנראה לא תהיה גבוהה כמו בהפרדה מלאה, כפי שהיו רוצים בעלי מניות לטווח הקצר, כגון קרנות גידור. ואולם, הפתרון שהצענו יאפשר לקדם אינטרסים ארוכי-טווח, ובפרט יקנה לחברה הירוקה הנפרדת אמצעים לממן את ההשקעות הנדרשות לפיתוח והרחבה של מקורות אנרגיה ירוקה.

תובנות למשקיעים

האתגרים במימון תהליכי המעבר ב-Shell ממחישים בראייתנו את מורכבות גיבוש מדיניות ESG למשקיעים מוסדיים.

לדעתנו, מדיניות ESG לא צריכה לפסול קטגורית חברות מזהמות, אלא לתכנן התמודדות עם מציאות משתנה על ציר זמן ארוך. ראוי להבחין בין חברות מזהמות כרוניות, לחברות הפועלות להפחתת זיהומים ומעבר לאנרגיה ירוקה.

לדעתנו, משקיעים מוסדיים שינקטו גישת ESG מחמירה מדי אולי יקצרו שבחים ויחסי ציבור בטווח הקצר, אך לבסוף יוכלו להשקיע בהיקף מצומצם של חברות פוטנציאליות, שמשקיעי ESG רבים נוספים מתחרים עליהן, וכתוצאה נסחרות בפרמיה משמעותית. הדבר עלול להביא לפגיעה בתשואות שיניבו.

להמחשה, מדיניות ה-ESG באלטשולר שחם קובעת תנאי סף של פחות מ-25% מההכנסות מדלקים פוסיליים כתנאי להשקעה. להבנתנו, הדבר פוסל כמעט קטגורית את האפשרות שאלטשולר ישתתף במימון חברות המקיימות תהליכי מעבר והפחתת פליטות מדורגים.

באופן פרדוקסלי מעט, לדעתנו משקיעי ESG צריכים לחבק חברות מזהמות שמוכנות להתחייב לתהליכי מעבר לאנרגיות ירוקות. זאת, גם מתוך הפנמה שמימון מוסדי הכרחי להצלחתן ובהתאם - להצלחת המאבק בשינויי האקלים.

לכן, השקעות שמיועדות למימון תהליכי הפחתת זיהום של חברות "חומות" כיום וירוקות לעתיד צריכות לעמוד במדיניות ESG ארוכת-טווח. לדוגמה, השקעה ב"אג"ח מעבר", שתמורת הנפקתן נועדה לממן חברות בתהליכי מעבר לאנרגיות ירוקות, וב"אג"ח קיימות", שבהן המנפיקות מתחייבות לעמידה ביעדים מאתגרים בתחומים הסביבתיים, כגון הפחתת פליטות, כנגד הפחתה בשיעור הריבית במקרה של עמידה ביעדים.

לבסוף, סיכון מרכזי להצלחת הפחתת הזיהומים הסביבתיים, הינו הסטת נכסים מזהמים מאור הזרקורים בחברות ציבוריות, לחברות פרטיות.

להמחשה, מנכ"ל בלקרוק, מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, התבטא בכנס גלזגו בשבוע שעבר שהדבר עלול ליצור את הארביטראז' הגדול בהיסטוריה ולהביא לאי-מימוש יעדי האקלים, שכן הזיהום יימשך במחשכים.

הסטת נכסים מזהמים בדיסקאונט לחברות פרטיות יכולה לייצר הזדמנויות גדולות לקרנות פרייבט אקוויטי וחוב לא-סחיר, להניב תשואות גבוהות מהשקעה בהן. יתרה מכך, הנכסים המזהמים עלולים לחזור לתיקי המוסדיים ב"דלת האחורית" באמצעות השקעה באותן קרנות, תוך תשלום דמי ניהול והצלחה גבוהים. לכן, מדיניות ESG ראויה צריכה לבחון את הסיכונים הסביבתיים בצורה הוליסטית, ולהימנע מהשקעות עקיפות בנכסים מזהמים פרטיים.

** הכותבים הם מנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי Complex ואנליסטית בחברה. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי