גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמועות על קריסת תיק 4000 היו מוקדמות מדי

קיים פער רב בין דיווחים על המתרחש בתיקי נתניהו ובין המציאות ● הכרעת ביהמ"ש עוד רחוקה ולא תינתן על סמך כותרות בומבסטיות

ח''כ בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"
ח''כ בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"

באחד המערכונים האהובים והמוכרים ביותר של "הגשש החיוור" דורש אוהד נזעם של קבוצת כדורגל בתוכנית "שירים ושערים" שאוהדי הקבוצה יקבעו "מי יהיה השחקנים, מי יהיה המאמנים, מי יהיה התוצאה". כיום, בחלוף עשרות שנים מאז נוצר המערכון האייקוני הזה, נדמה לעתים כי הדרישה הזו עדיין נשמעת, גם אם מאוהדים אחרים, לא של קבוצת כדורגל.

מי מאיתנו לא נתקל בחודשים האחרונים בכותרות נוסח "תיק 4000 קרס", "מכה לפרקליטות" או דומות להן. למקרא מסרים נחרצים כאלה, יכול הקורא או המאזין התמים (אם עוד נותרו כאלה בינינו) לחשוב שהתביעה סיימה להעיד כבר את כל עדיה, הנאשמים מסרו את גרסתם, וכל שנותר לבית המשפט הוא לזכות את הנאשם בנימין נתניהו. עיתונאים נמרצים ופרשנים בעיני עצמם כבר יודעים לקבוע בביטחון שאינו משתמע לשתי פנים מי השחקנים, מה חושבים עליהם השופטים ומה תהיה התוצאה.

אינני מתיימרת לקבוע מה תהיה התוצאה. החשדנים שבינינו יתקשו אולי להאמין, אך גם הפרקליטות אינה מתיימרת לקבוע זאת, בוודאי שלא בשלב זה. תזכורת לתשומת-ליבם של יצרני כותרות הקריסה וגם, אם יש כאלה, של יצרני הכותרות ההפוכות: עד כה העידו רק שבעה מתוך רשימה של למעלה מ-300 (!) עדים. עוד תיקי 1000, 2000 ושלל ראיות, חקירות וחקירות נגדיות ממתינים במעלה הדרך. רק בסיום שמיעת העדויות כולן תוכל התביעה להכריז בבית המשפט כי לדעתה האשמה הוכחה.

בכותרות אלה אין באמת ניתוח משפטי מעמיק, אלא בעיקר מילים שהופכות אותן מדיווח על עובדה אחת בתוך מסכת ארוכה של עובדות להבעת עמדה נחרצת לגבי גורלו של התיק. בעברית פשוטה מכנים את התופעה הזאת "הוצאת דברים מהקשרם". אין מדובר בהכרח בכותרות שקריות, אבל קיים פער עצום בין הפרשנות שניתנת בהן לעובדות ולמשמעותן במציאות.

בגלל קוצר היריעה אדגים את התופעה הזאת באמצעות שלוש דוגמאות בלבד מהעדויות האחרונות שנשמעו, אבל האמינו לי: שיטוט מהיר ברחבי המרשתת מגלה כי נרטיב "קריסת תיק 4000" התקבע זה מכבר אצל חלק מציבור צרכני החדשות.

מציאות אפורה בהרבה

הכותרת: "דרמה בתיקי נתניהו: לא פיטר את ברגר בדרישת אלוביץ'" (אתר ice, 3.11.2021)

מתחת לכותרת, הוסיף הכתב כי במהלך הדיון הודתה (כלשונו) הפרקליטות כי מה שנאמר באחד מסעיפי האישום אינו נכון. לדבריו, ולדברי כתבים ופרשנים אחרים הנאחזים בכל בדל עדות כדי לקבוע שתיק 4000 מתרסק לרסיסים, הפרקליטות טענה בכתב האישום כי נתניהו פיטר את אבי ברגר מתפקידו כמנכ"ל משרד התקשורת בשל דרישתו של שאול אלוביץ'. זאת מאחר שברגר סירב לקדם את עסקת המיזוג בזק־yes, משאת־נפשו של אלוביץ'. והנה, טוענים אנשי אסכולת־התיק־שקרס, לא זו בלבד שלא נמצא כל קשר בין הפיטורים ובין אלוביץ' - אלא שהתובעת, נציגת הפרקליטות, אף הודתה במהלך עדותו של ברגר כי אין אמת בטענה זו.

המציאות אפורה בהרבה. התביעה ידעה מלכתחילה כי אין בידיה ראיות המאפשרות להוכיח את המניע לפיטוריו של ברגר על־ידי נתניהו, ולא טענה מעולם כי נתניהו פיטר את ברגר בשל דרישותיו של אלוביץ'. כל שניתן היה להוכיח הוא שנתניהו היה מודע לרצונו של אלוביץ' שברגר יפוטר, עובדה שיש לה משמעות ראייתית מסוימת, אך אין היא מצביעה באופן חד־משמעי על המניע לפיטורים.

וכך נכתב בכתב האישום במדויק ובזהירות - נתניהו היה מודע לרצונו זה של אלוביץ', ונתניהו פיטר את ברגר. מדוע עשה זאת? לנתניהו פתרונים. לא לפרקליטות. וזו בדיוק ההבהרה שניתנה על־ידי התובעת במשפט. לא הודאה בטעות. לא חזרה מסעיף אישום. סערונת בכוס מים ותו לא.

הכותרת: "אבי ברגר הודה שהוא לא שוחח עם נתניהו מעולם על עסקת בזק" (תכנית רדיו ב"גלי ישראל", 2.11.21, וציוצים רבים בטוויטר, מלווים לעתים בשלושה סימני קריאה)

הנה לכם כותרת מסעירה, שמקעקעת - לשון צייצנים ולא מעט פרשנים - את הטענה הבסיסית של הפרקליטות: הרי אם שר התקשורת נתניהו לא דיבר מעולם עם מנכ"ל משרדו על העסקה, ממילא הוא לא הנחה אותו לפעול בעניין. "אכן", יאמר צרכן התקשורת הסביר לעצמו, "זה נשמע מטריד". במיוחד נוכח העובדה שהתביעה מבקשת להוכיח את מעורבותו של נתניהו בפניותיו של אלוביץ' למשרד התקשורת.

המציאות , מה לעשות, הרבה פחות דרמטית. אכן, כך העיד ברגר: נתניהו לא שוחח עימו מעולם על עסקת בזק־yes. אלא שבדומה לסעיף הקודם, גם כאן הן התביעה הן ברגר לא טענו מלכתחילה כי נתניהו שוחח עם ברגר אי־פעם על העסקה. מלבד הודעת הפיטורים הטלפונית, השיחה היחידה של ברגר עם נתניהו, כך על־פי עדותו וכך על־פי תזת התביעה, התקיימה במפגש משולש עם ראש המטה שמינה נתניהו במשרד, שבמהלכו הודיע נתניהו לברגר כי את הנחיותיו הוא יעביר באמצעות ראש המטה. על ההנחיות שקיבל ברגר מראש המטה הוא העיד בהרחבה. עם נתניהו עצמו, כאמור, הוא לא שוחח.

גם כאן אפוא עליי להרגיע את המוטרדים: התזה לא קרסה. כתב האישום לא הופרך. אפשר להמשיך בדיון.

הטעיה בהסוואה

הכותרת: "הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר העיד במשפט נתניהו: "תמכתי במיזוג בין בזק ל־yes" (אתר "וואלה", 8.11.2021)

הכותרת הזו מרמזת כי בניגוד לטענת התביעה, לפיה גורמי המקצוע במשרד התקשורת התנגדו לאישור המיזוג בין בזק ל־yes, הנה בא דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים בכבודו ובעצמו, ומעיד כי הוא תמך במיזוג. עדותו זו, טענו הטוענים, מוכיחה כי לא נפל כל פגם בעסקת המיזוג בין בזק ל־yes.

המציאות שונה, והיא בנלית לחלוטין: מעולם לא נטען על־ידי התביעה כי הממונה על ההגבלים העסקיים התנגד למיזוג. אדרבא, בכתב האישום עצמו נכתב בבירור כי הממונה על ההגבלים העסקיים אישר את המיזוג, ככל שזה נוגע לתפקידו.

למרבה הצער, יש בטענה זו גם הטעייה מוּסְוֵוית: הקורא הסביר עלול להסיק מהפרסום כי העד דרור שטרום כיהן בתפקיד הממונה על ההגבלים בתקופה שבה דן כתב האישום, ולא כן היא. שטרום נקרא לעדות מטעם התביעה לא בשל תפקידו המכובד האמור, אלא בשל תפקידו כיועץ של אלוביץ' בעסקת מיזוג בזק־yes, כעשר שנים (!) לאחר שסיים את תפקידו כממונה על ההגבלים העסקיים. אכן אלוהים נמצא בפרטים הקטנים.

אני מניחה שעוד נקרא ונשמע מן הסתם על קריסתו של תיק 4000 מחדש (נותיר בצד את השאלה המעניינת איך תיק שקרס יכול לשוב ולקרוס פעם אחר פעם), בשבועות הקרובים, בוודאי במהלך עדותו של ניר חפץ. עדותו היא בעלת חשיבות עצומה לתביעה. אבל השאלה מה יעלה בה ומה יחשבו עליה השופטים לא תוכרע בכותרות בומבסטיות ושטחיות, שנועדו לשכנע את המשוכנעים ולהיאחז בכל רסיס עדות כדי לייצר מציאות מדומה או דרמה מלאכותית.

בתום כל המילים, הטענות והוויכוחים, ובמענה לאוהד השרוף במערכון של הגשש, אציע רק זאת: בואו נניח למאמנים לאמן, לשחקנים לשחק, ולבית המשפט - לקבוע את התוצאה.

הכותבת היא המשנה לפרקליט המדינה (תפקידים מיוחדים) לשעבר

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל