גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן שלכם לקבל מכונית חדשה מהחברה? מצטערים, כרגע אין

על רקע משבר האספקה, הודיעו חברות ליסינג לציי רכב גדולים כי ההחלפות המתוכננות לינואר עשויות להידחות בחודשים ● חלק מהחברות מנצלות את ההיצע המצומצם עבור השוק הפרטי, וחלק מצמצמות משמעותית את מגרשי מכירות הרכב המשומש

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר
מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

השנה החולפת הייתה שנת שיא בביצועים העסקיים של ענף הליסינג בישראל. תרמו לכך, בין השאר, ביקושים חזקים מאוד של המגזר הפרטי לכלי רכב משומשים, שנפלטו משוק הליסינג (בשל זמני ההמתנה הממושכים בשוק לרכב חדש); שער השקל החזק שאפשר ליבואנים לשמר את ההנחות לציים; וכמובן הנסיקה במחירוני הרכב המשומש, שהקפיצה את השווי בספרים של מלאי הרכב, שברשות חברות הליסינג.

אולם כיום נראה, שהחגיגה עשויה להסתיים ב-2022 או לפחות להתמתן בצורה משמעותית. בימים האחרונים קיבלו מספר ציי רכב של חברות גדולות במשק הודעות מחברות הליסינג, שמולן הם עובדים, על עיכובים ממושכים, שצפויים בהחלפה המתוכננת של אלפי רכבי ליסינג תפעולי בתום תקופת חוזי הליסינג.

במקביל עובדים עם רכב צמוד בחברות שונות קיבלו הודעות, שההחלפה המתוכננת של רכבם עשויה להידחות מינואר-פברואר כמתוכנן לסביבות חודש יוני ואולי אפילו מעבר לכך. זאת בשל המחסור במלאי כלי רכב חדשים וחוסר יכולת של חלק מהיבואנים המרכזיים להתחייב בפני חברות הליסינג על מועדי אספקה וכמויות המלאי שיגיעו.

העדפה לשוק הפרטי

המחסור הגלובלי בכלי רכב, שנגזר משיבושים לוגיסטיים בייצור, מורגש במיוחד בפלח הציים. יצרנים מעדיפים לנתב את מלאי חומרי הגלם המתמעטים, לייצור של דגמי רכב יקרים ומאובזרים יותר לשוק הפרטי, שהרווחיות עליהם גדולה במיוחד, על חשבון כלי רכב זולים יחסית עם רמות אבזור בסיסיות, שמהווים את עיקר ההצטיידות של ציי הרכב בישראל.

למגמה הזו תהיה השפעה מהותית על המכירות בתחילת השנה הקלנדרית, ובאופן ספציפי בחודשים ינואר, פברואר ומרץ, שנחשבים מסורתית לעונת ההצטיידות החשובה ביותר של ענף הליסינג בכלי רכב חדשים. בחודשים הללו נמסרים לחברות הליסינג בסביבות 50 אלף כלי רכב חדשים בממוצע, שמהווים יותר ממחצית כלי הרכב החדשים שנמסרים בישראל באותה תקופה. רוב כלי הרכב הללו מוזמנים חודשים רבים מראש.

המשמעות היא שהרבעון הראשון של 2022, שאמור היה להיות רבעון המכירות החזק בשנה של כלל השוק, צפוי להיות חלש משמעותית מרבעונים מקבילים בשנים קודמות, בהם נמסרו בממוצע כ-90-100 אלף כלי רכב.

שינוי במאזן התחרותי

מלבד הפגיעה במתווה העונתי, עשוי להתרחש גם שינוי במאזן הכוחות התחרותי בין חברות הליסינג. חברות שהצליחו לשריין מלאים משמעותיים של רכב חדש, כמו למשל חברות ליסינג שנמצאות בבעלות יבואני רכב, עשויות לקחת חוזים אסטרטגיים מחברות שנמצאות במחסור.

כדי להתמודד עם הבעיה החלו חברות בענף להציע לציים, שחוזי ליסינג רבים שלהם עומדים להסתיים, אופציה להאריך את חוזה הליסינג על כלי הרכב בני שלוש השנים שברשותם לתקופה לחצי שנה עד שנה נוספת. במקרים אחרים מודיעות חברות ליסינג לציים "בעיתיים", עם נסועה גבוהה במיוחד, על סיום של ההתקשרות עמם. בהרבה מקרים מחירי הליסינג "זוחלים" כלפי מעלה, לעיתים בשיעור של יותר מ-10% כדי להקטין את הציים ולהגדיל את הרווחיות מכל חוזה.

המחסור ברכב בשוק זולג כיום גם למכירות הרכב המשומש, שנחשבות בשגרה מקור הכנסה משמעותי לחברות הליסינג. אמנם הרווחיות הממוצעת מכל עסקה למכירת רכב משומש עלתה בשנה האחרונה משמעותית, אבל הענף ניצב בפני מחסור משמעותי במלאי כלי רכב משומשים.

לגלובס נודע כי חלק מחברות הליסינג החלו לצמצם, זמנית, את המערך הארצי של מגרשי מכירת הרכב שלהם בשל המחסור במלאי רכב משומש, והן מרכזות את המלאים והעובדים במגרשים אחרים. המחסור במשומשות מליסינג אמנם צפוי להקלה מסוימת ברבעון הראשון של 2022 אולם הכמויות שייפלטו לשוק יהיו קטנות משמעותית מהרגיל בתקופה הזו.

"ליבואנים אין תשובות"

פיצוי מסוים על הירידה בהיקפי הפעילות עשויה להיות "תחיה מחודשת" של שוק ה"אפס קילומטרים" של חברות הליסינג. יבואן גדול אומר לגלובס כי מלאים של כלי רכב, שנרכשים מהיבואנים על ידי חברות הליסינג עם ייעוד של ליסינג תפעולי, "מוצאים את דרכם" לשוק הרכב החדש ונמכרים על ידי חברות הליסינג כדי לנצל את הרווחיות הגבוהה שקיימת כיום במכירות רכב חדש ללקוחות פרטיים. מנגד, גורם בכיר בשוק הליסינג אומר לנו: "אנחנו נספק לחברות את כל מה שנקבל. אנחנו תלויים ביבואנים שגם הם עדיין לא יודעים לתת תשובות עם צפי מדויק למועדי אספקה".

תופעה גלובלית

השיבושים באספקת רכב לשוק הציים מתרחשים גם במדינות נוספות. בבריטניה, למשל, שבה מכירות הרכב לציים ולעסקים תופסות מסורתית למעלה מ-50% ממסירות הרכב החדש, נרשמה בחודשים האחרונים ירידה של מעל 30% בממוצע במסירות לציים. זאת, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ולעומת עלייה במסירות ללקוחות פרטיים באותה תקופה.

גם בארצות-הברית נרשמה בחודש הקודם ירידה של כמעט 35% במסירות רכב לציים בהשוואה לאוקטובר אשתקד. זאת, בשל העדפת היצרנים להקצות את משאבי הייצור לשוק הפרטי הרווחי יותר. השיבושים פוגעים גם במלאי כלי הרכב להשכרה לטווח קצר וארוך כמעט בכל העולם. בשורה התחתונה מצפה לענף הליסינג שנה עתירת אתגרים ומשתמשי הליסינג עשויים לקבל עוד דחיפה למעבר לבעלות על רכב פרטי.

עוד כתבות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה