גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלון מאסק, מכירת המניות והסיבה שהוא בקושי משלם מסים

אלון מאסק, האיש הכי עשיר בעולם, זוכה לביקורות על היקף המסים שהוא (לא) משלם, אך יש לכך סיבה טובה: הוא דואג להשאיר את הרווחים שלו "על הנייר" בלבד ● אז מה המניע למכירת המניות, איך קשורות האופציות שקיבל לפני כעשור ומה גרם לו לכתוב לברני סנדרס "לפעמים אני שוכח שאתה חי"?

אלון מאסק, מייסד ומנכ''ל טסלה / צילום: Shutterstock
אלון מאסק, מייסד ומנכ''ל טסלה / צילום: Shutterstock

בתקופה האחרונה מופנית ביקורת כלפי חלק מהאנשים העשירים ביותר בעולם. הטענה - הם לא משלמים מספיק מסים. אחד מאלו שאליהם הופנתה הביקורת הוא אלון מאסק. כדי להבין מדוע יש להסביר איך מסים עובדים: מסים משולמים על רווח - סכום כסף שקיבלנו לידינו. כשחברה מרוויחה ממכירת מוצרים היא משלמת מס חברות. אנשים פרטיים משלמים מס כשהם מקבלים משכורת, דיבידנד, ריבית. על רווחים מניות ערך משלמים מס רק ברגע המימוש, כל עוד הרווחים ״על הנייר״ - לא משלמים מס.

אז מדוע מאסק בקושי משלם מסים? אלון מאסק מחזיק בבעלות על יותר מ-20% ממניות טסלה . הוא לא מושך דיבידנד, לא משלם לעצמו משכורת כמנכ״ל, וכל הרווחים שלו ״על הנייר״, כתוצאה מעליית מחיר המניה. עד שלא ימכור מניות אין אירוע מס.

יש לציין שגם חברת טסלה בעצמה הפכה רווחית לפני זמן לא רב, וגם אז מדובר ברווחיות נמוכה יחסית. מכל אלה נובע שמאסק לא *אמור* לשלם מסים באמת. אז איך הוא משלם את החשבונות? על פי הדיווחים - מהלוואות שהוא לוקח.

בכל מקרה, לפני יותר משבוע מאסק החליט שהוא הופך את הדיון על המסים שהוא (לא) משלם לציבורי. הוא העלה סקר בחשבון הטוויטר שלו שבו הוא מבקש מהעוקבים להחליט - האם למכור 10% ממניות טסלה שברשותו או שלא. הפעלול השיווקי התברר כוויראלי במיוחד, וכולם עסקו בשאלה ״מה עובר לו בראש?״. במקרה של מאסק זו שאלה שעולה לעיתים קרובות. האיש העשיר בעולם ידוע בהיתוליו, כשמדי פעם הוא מחליט לפמפם מטבע קריפטו זניח, להיכנס חזיתית בפוליטיקאים, ובגדול לעשות קרקס מכל דבר. המעריצים אוהבים אותו ככה, ומנגד, זו גם אחת הסיבות שהאיש מושך לא מעט אש.

מאסק התחייב לעשות מה שיוחלט בסקר. בסיכומו של דבר כ 57% מהמצביעים הצביעו בעד המכירה.

יש להניח שמחזיקי מניית טסלה לא ראו את הסקר בעין יפה, עקב החשש שהמהלך יביא לקריסת המניה. בזמן הסקר מאסק החזיק בבעלותו כ 23% ממניות טסלה. מכירה של 2.3% ממניות החברה (בשווי 25 מיליארד דולר) היא לא אירוע זניח.

החלטת מכירת המניות התקבלה כבר בספטמבר

כמה ימים לאחר מכן מאסק מכר חלק מהמניות שבבעלותו. מחיר מניית טסלה ירד בכ 18% מהשיא, במה שנראה כשילוב של המכירה של מאסק, משקיעים שרצו לברוח, וככל הנראה גם מהלכים ספקולטיביים של שחקנים מתוחכמים.

במקביל, החלו לעלות סברות בנוגע למניעים של מאסק. גולשים ערניים גילו שההחלטה על מכירת מניות טסלה היתה ידועה מראש והתקבלה כבר בספטמבר, הרבה לפני שמאסק ערך את הסקר. איך הוא אוהב להטריל. אבל מה המניעים? סברה נוספת שהעלו גולשים היא שיש לזה קשר לאופציות שיש למאסק, שאמורות לפקוע באוגוסט הקרוב.

מתישהו ב-2012 מאסק קיבל לידיו אופציות, המקנות לו את הזכות לקנות 22.8 מיליון (!) מניות טסלה, במחיר 6.24 דולר למניה. להזכירכם שבעת כתיבת הכתבה מחיר מניית טסלה עומד על כ-1,000 דולר, ולכן המשמעות היא שבאוגוסט מאסק עומד לקבל לידיו הטבה ששווה כמעט 23 מיליארד דולר.

מאסק יידרש לשלם מס על ההטבה הזו, שכן היא נחשבת ״employee benefit״, ולכן תמוסה כהכנסה. נוסף על מס ההכנסה, שעומד על כ-37%, מאסק יידרש לשלם גם מס השקעה של 3.7%, וכן מס של מדינת קליפורניה בשיעור של 13.3%. יוצא אם כך שסכום המס שמאסק יידרש לשלם עומד על בסביבות 13 מיליארד דולר (בהתבסס על מחיר המניה הנוכחי). כדי לשלם את המס - מאסק חייב להצטייד במזומנים, והרבה. מכאן שיש סיבה להאמין שהמכירה הזו מחוייבת מציאות.

לצד כל זה התברר שזמן קצר לפני כן מכר גם אחיו של מאסק מניות טסלה בשווי 109 מיליון דולר.

אז מדוע הסקר? כי ככה מאסק אוהב להתנהל. לא פעם מרגיש כאילו עבורו הכל משחק.

אמש מאסק שוב עלה לכותרות. ציוץ של הדמוקרט בארני סאנדרס, ״העשירים צריכים לשלם יותר מס״, העיר את הטרול משנתו. בתגובה צייץ לעברו מאסק ״לפעמים אני שוכח שאתה עדיין בחיים״, וגם ״אתה רוצה שאמכור עוד מניות? רק תגיד ואעשה זאת…״.

נראה שבעיני מאסק כל פרסום הוא פרסום טוב.

הכותב הוא משקיע, יזם, ומנהל את קהילת הפייסבוק "Money Talks". אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?