גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיד וההדלפה: מאחורי הדחייה בעדות הדרמטית במשפט נתניהו

הדס קליין, העוזרת של ארנון מילצ'ן, מסרה עדות חדשה על צמיד בשווי 45 אלף דולר שהוענק לשרה נתניהו ● לטענתה, עו"ד בן-צור, תדרך אותה בתחילת החקירה שלא לנדב לחוקרים מידע ● כיום בן-צור הוא חבר צוות ההגנה של נתניהו, שמוחה על ההדלפות בתיק

נתניהו עם עורכי דינו (בועז בן צור ועמית חדד) בבית המשפט / צילום: ניצן שפיר
נתניהו עם עורכי דינו (בועז בן צור ועמית חדד) בבית המשפט / צילום: ניצן שפיר

לראשונה בשלב שמיעת עדי התביעה, בנימין נתניהו התייצב בבית המשפט המחוזי בירושלים. גם עד המדינה ניר חפץ הגיע לבית המשפט והמתין במשך שעתיים באולם נפרד עד שנשמעו טיעוני הצדדים לדחות את תחילת עדותו והתקבלה החלטת השופטים לדחות את העדות ליום שני בשבוע הבא, זאת על מנת לאפשר לצוות ההגנה לעיין בחומר חקירה חדש שהתקבל.

ערב הדיון התחוללה דרמה כשצוות התביעה הודיע לסנגורים ולבית המשפט כי בימים האחרונים נערכה השלמת חקירה הקשורה לתיק המתנות (תיק 1000). לאחר שעדת התביעה הדס קליין, מי שהיתה העוזרת האישית של המיליארדר ארנון מילצ’ן, פנתה במפתיע לפרקליטות ב-11 באוקטובר והודיעה כי יש בידה מידע נוסף הנוגע לפרשה, שלא היה ידוע קודם לכן.

היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט אישר לגבות עדות נוספת במשטרה מקליין וכך היה. אלא שלמרות שלטענת הפרקליטות, השלמת החקירה בוצעה במהירות האפשרית, ערב הדיון של עד המדינה הועברה הודעה וחומר החקירה החדש שנאסף הועבר רק בבוקר הדיון להגנה. הפרקליטות הוציאה צו איסור פרסום עד לסיום השלמת החקירה עד מנת לא לסכל את החקירה.

לפי פרסומים בכלי התקשורת, בחקירה החדשה סיפרה קליין כי המיליארדרים מילצ’ן וג’יימס פאקר העבירו לשרה נתניהו צמיד בשווי של כ-45 אלף דולר. בשנת 2018 מסרה קליין עדות בה ציירה את מנגנון בקשת המתנות לכאורה של משפחת נתניהו. בין היתר פורסם כי העידה על העברה שיטתית של שמפניות וסיגרים בשקיות כהות ואטומות, טענה שהוכחשה על ידי בני הזוג נתניהו.

עו"ד בן־צור המליץ "לא לנדב לחוקרים מידע"

לפי הפרסומים, קליין הסבירה לחוקרים שהיא ביקשה לדווח על המתנות יקרות הערך כבר כשהגיעה למסור עדות במשטרה לראשונה. עם זאת, פרקליטה דאז עו"ד בעז בן-צור, המליץ לה "לא לנדב לחוקרים מידע שלא נשאלה עליו". לימים, באוגוסט 2020 הצטרף עו"ד בן-צור לצוות ההגנה של נתניהו. נערכה חלוקה בין הצוות כך שעו"ד עמית חדד אחראי על תיקי 1000 ו-2000 ועו"ד בעז בן-צור על תיק 4000.

מטעמו של נתניהו נמסר בתגובה לפרסומים כי "מדובר בגיבוב של שקרים ושיבוש הליכי משפט שמגיע בעיתוי לא מקרי ומעיד על מצוקת התביעה וחולשת התיקים, במטרה לאפשר לעדים לתאם גרסאות דרך התקשורת". קליין נחקרה מתחילת החקירה כעדה ולא היתה חשודה בתיק. בתור עדה עומדת לה הזכות שלא להפליל את עצמה והיא לא מחויבת לשתף פעולה. מנקודת מבט של גילוי האמת בחקירה משטרתית - עצה כזו עשויה להוביל את העד שלא למסור את כל האמת. כפי שקרה במקרה הנוכחי לכאורה.
מצד שני, סנגור רשאי לייעץ ללקוח לענות רק על שאלות מפורשות. בודאי, כאשר מדובר בעדה מעורבת כמו קליין, שהיתה מקורבת לחשודים בפרשה (מילצ’ן). עד לא חייב לשתף פעולה. סנגור בכיר בתחום מסביר כי "עצם הייעוץ כפי שפורסם הוא ייעוץ בסיסי. כל סנגור אומר ללקוח שלו לענות על מה שנשאל. לכל נחקר עומדת הזכות הבסיסית שהיא בבחינת זכות יסוד לאי הפללה עצמית".

"אירוע אלים": שוב טענות על הדלפות

טענות על הדלפות של חומרי חקירה אינן חדשות, אך הסנגורים טענו כי מדובר באחד השיאים בתיק. זאת משום שתוכן החקירה הודלף תוך זמן קצר לאמצעי התקשורת לאחר סיום החקירה, בשלב שטרם נמסר לצוות ההגנה. הסנגורים התרעמו והגישו בקשה לבית המשפט שיורה לפרקליטות לחקור את ההדלפה. "מעט מאוד אנשים הכירו את המידע, צריך לעקור את תופעת ההדלפות מהשורש. לא ייתכן שהאגף שיושב מאחור (עיתונאים) נמצא באור והסנגורים בחושך", טען עו"ד עמית חדד וכינה את ההדלפה "אירוע אלים".

עו"ד בן-צור הוסיף "רק כמות קטנה של אנשים הכירו את חומר החקירה. צריכים לחקור את עצמם". ליאת בן ארי, המשנה לפרקליט המדינה וראש צוות התביעה השיבה - "הזדעזענו מההדלפות" והוסיפה כי הסמכות לפתוח בחקירה היא של היועץ המשפטי לממשלה. השופטים הוסיפו כי הם "מצפים מרשויות החקירה שיעשו כל שנדרש למנוע הדלפות בעתיד". מיד לאחר הדיון הגישו עוה"ד עמית חדד ונועה מילשטיין בקשה למנדלבליט לפתוח בחקירה בעניין.

בספטמבר 2020 המליצה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ליועץ לפתוח בבדיקה לאיתור המקור שהדליף לעיתונאי חדשות 13 רביב דרוקר קלטת שמע הכוללת תיעוד שיחות בין שאול אלוביץ’ בעל השלטה בבזק ויס לשעבר למנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה. "יש כאן תופעה מדאיגה שהנזקים שלה היא גם כלפי הנאשמים וזה גם מתהפך על הפרקליטות. הדלפות היא פגיעה רב מערכתית", ציינה אז חיות. אך העתירה נדחתה לבסוף בנובמבר 2020. הרכב השופטים בראשות חיות קבע כי "אין מקום להתערב בהחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה שלא לפתוח בחקירה". הסיבות לכך היו: תוכן ההקלטת אינו סודי, ההקלטות מהוות את חומר הראיות בתיק, התמלילים נמסרו לעותרים - בני הזוג אלוביץ’ ונתניהו. ההחלטה לדחות את העתירה התבססה גם על הצהרתו של מנדלבליט לפיה הסיכוי לחקירה נמוך לאור ריבוי "חשודים פוטנציאלים" בשל היקף החשיפה הרחב לחומרים.

האם ניתן להפריד עדויות בין תיק 4000 ל־1000?

אחת השאלות שהיו בלב הדיון הייתה האם ניתן להעיד את עד המדינה חפץ על תיק 4000 בנפרד מתיק 1000. זאת כדי למצוא פתרון ולהעיד את חפץ. עו"ד בן ארי הסבירה כי לעדות החדשה של קליין אין קשר לאישום 4000.

מאידך עו"ד עמית חדד טען, "אני לא יודע איך חברתי תוכל להעיד את העד בתיק 4000 בלי לעבור בתיק 1000. אני מכיר את כל החומרים. אי אפשר". הטענה תמוהה כי ההגנה עצמה מפרידה בין התיקים. בדיון שהתקיים בן ארי העירה כי בן-צור לא יכול להיות מעורב בתיק 1000 מאחר וייצג את הדס קליין בעבר. בן-צור הבהיר כי לא יהיה נוכח בחקירות העדים הנוגעים לתיק 1000.

עם הצטרפותו של עו"ד בן־צור לצוות ההגנה של נתניהו עלו טענות כי מדובר בניגוד עניינים חמור לאחר שייצג את קליין ומילצ'ן, עדי התביעה. התנועה לאיכות השלטון פנתה למנדלבליט וטענה שבן־צור נחשף למידע רגיש בעקבות הטיפול במילצ'ן וקליין, שעשוי להעשות בו שימוש אף לא במתכוון בטיפול בייצוג של נתניהו, באופן שיהיה בניגוד לטובת ניהול ההליך הפלילי. היועץ לא פעל בעניין.

***חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ושאול ואיריס אלוביץ''' מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש