גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם מדברים על "ניהול השינוי" אבל שונאים להשתנות: 6 עקרונות שיעשו הבדל

כולנו שונאים שינוי, גם אם נגיד אחרת לעצמנו ולאחרים, גם אם נשים את המילה Change באלף מצגות ● כשניצבים מול הצורך להשתנות, חייבים שיטה שתבטל את החסמים ● 6 עקרונות שיגרמו לשינוי לקרות ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. לנהל את השינוי / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. לנהל את השינוי / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team

הוא היה רגע לפני המוות. כל חייו עברו לנגד עיניו. אשתו, שלושת ילדיו, אפילו אותו ליל קיץ שבו רחץ בילדותו במי האגם. הרופאים נלחמו על חייו והצליחו להציל אותו. "ניתוח המעקפים שביצענו והתרופות שרשמתי לך יכולים לעזור", אמר לו מנתח הלב ביום השחרור מבית החולים, "אבל שום דבר לא יכול לשחרר אותך מהאחריות לשנות את הרגלי החיים".

כדי לצאת מהמצב, ג'ק היה חייב להפסיק לעשן, לשפר את התזונה שלו, להתחיל לעשות ספורט, למצוא זמן להירגע ולזכור לנשום. רק הוא יכול ליצור את השינוי לאורך זמן שיציל את חייו. אבל האמת על ג׳ק לא כל כך נעימה. את כל מה שהוא אמור לעשות הוא יודע כבר שנים, אבל רוב הסיכויים שהוא ימשיך באורח חיים הקודם, ובעצם יעדיף להיות בסכנת מוות מאשר באמת להשתנות.

את הסיפור על ג'ק כתב פרופסור רון חפץ - מומחה בעל שם עולמי לניהול ומנהיגות מאוניברסיטת הרווארד, מומחה לניהול שינוי - כדי להמחיש את המצב של חברות ועסקים רבים במציאות המחייבת שינוי. אני רואה את זה בכל תהליך שאנחנו עושים: כולם מבינים מהר מאוד את השינוי שצריך לקרות, המנכ״ל מבין, חברי ההנהלה מבינים, כולם רואים לאן השוק זז, אבל משהו עוצר אותם. הם לא צריכים מישהו חכם מבחוץ שיסביר להם את המגמות. כדי שהשינוי יקרה, אנחנו חייבים להפעיל שיטה שתוריד את החסמים, תכשיר את הלבבות ותרתום אותם להיות שותפים ליצירה החדשה.

כולנו שונאים שינוי, גם אם נגיד אחרת לעצמנו או לאחרים, גם אם נשים את המילה change באלף מצגות פאוור פוינט מפונפנות. אנשים וחברות עומדים בפני סכנות משמעותיות, דומות לאלו של ג'ק והרופא שלו: אתגרים בשוק, שינויים במבנה, שווקים חדשים, לקוחות, מתחרים וטכנולוגיה חדשה - כל אלו מאלצים ארגונים לפתח אסטרטגיות חדשות וללמוד דרכי פעולה חדשות.

כאשר ניגשים לניהול שינוי, האתגר הגדול הוא לא הטכנולוגיה או אפילו קריאת המפה האסטרטגית. המשימה הקשה ביותר עבור מנהיגים שמבצעים שינוי היא שכנוע אנשים בכל רחבי הארגון להתאים את עצמם למצבים המשתנים, להפגין כישורי אדפטיביות כאשר משהו עמוק בהרגלים ובאמונות מתערער, באותם רגעים שבהם כל הדברים שעשו אותנו מצליחים, הופכים לאלו שמעכבים אותנו.

ראשית, כדי לעשות שינוי, מנהלים צריכים לשבור דפוסי התנהגות ארוכי שנים, ולוותר גם על תהליכים שנתנו להם כוח וסטטוס בתוך הארגון. לכן התנגדותם לשינוי היא נטייה טבעית, כי רבים מהם הגיעו למיקומם ההיררכי מתוקף התהליך שאליו התרגלו. שינוי משמעותו איום גלוי או נסתר עליהם.

צריך לזכור ששינוי גורם למתח משמעותי אצל אלו שעוברים אותו, ממש סטרס פיזי ונפשי. הם צריכים לקבל על עצמם תפקידים חדשים, יחסים חדשים, ערכים חדשים, התנהגויות חדשות וגישות חדשות לעבודה. עובדים רבים אמביוולנטיים לגבי המאמצים הנדרשים מהם ולגבי המחיר שיצטרכו לשלם בעקבות השינוי. גם אם יגידו אחרת, בתוך תוכם יש משהו עמוק שמתנגד לכל תהליך השינוי ולעיתים הם ינסו אף לחבל בו.

אבל לא להיבהל. פרופ' חפץ ואני מציעים גם כמה כלים לכל מי שצריך להוביל את אותו שינוי. זאת, באמצעות מה שהוא מכנה "מנהיגות אדפטיבית" הכוללת כמה עקרונות בסיסיים:

1. לעלות אל המרפסת - מנהלים צריכים להיות מסוגלים להתרומם לגובה מעל העבודה היום-יומית ולהיות "המעצבים של המכונה". לצפות מגבוה בדפוסי ההתנהלות של האנשים, של התהליכים, של השוק ושל המתחרים. בלי היכולת לצאת למאקרו ואז לחתור פנימה אל המיקרו, יהיה קשה מאוד להבין מהו השינוי הנדרש ואיך ליישם אותו.

2.  לזהות במדויק את השינוי הנדרש - לפני שרצים לשנות, חשוב להיות בטוחים שניתחנו היטב את הסיטואציה, כמו בסיפור של ג'ק: הרופא שלח אותו לסדרת בדיקות, צילום חזה, בדיקות דם, אולי אקו-לב במאמץ ובסוף אולטרסאונד או הדמיית MRI, לפני שהחליט אם ואיזה ניתוח לבצע.

במקרה של חברות, תהליך האבחון קשה הרבה יותר. עדיין לא הומצא מכשיר הדמיה שסורק תהליכים אנושיים בצורה טובה. על המנהלים לזהות את השינויים בשוק, השפעתם על החברה והאיומים שהם מביאים איתם. לצורך כך עליהם לשאול את השאלות הקשות ולהקשיב לכל בעלי העניין, הפנימיים והחיצוניים, ולנתח את הפידבק שלהם.

3. לנהל את הלחץ - שינוי מייצר חרדה. פרופ' חפץ מדבר על כך שעל המנהל ליצור "סיר לחץ" מצד אחד - לדחוק באנשים לשינוי, להבעיר את האש מתחת לרגליים של כולם - אך מצד שני לדעת לשחרר את אדי הלחץ, כדי שהסיר לא יתפוצץ. האיזון העדין הזה בין דחיפת האנשים לקצה אזור הנוחות שלהם לבין שמירה על כך שלא יישברו הוא המיומנות הנכונה. המנהיג אחראי על יצירת הגנה לאנשים שלו על ידי הכלת הלחצים שלהם ואיזון החרדה עם תחושת ביטחון והצגת הכיוון שאליו הולכים.

4. לשמור על הקשבה מקסימלית - "אף אחד לא למד שום דבר בלי להיות פתוח לנקודות מבט נוספות ושונות". למרות זאת, מנהלים רבים מתקשים להיות פתוחים לדעות שונות, בטח תוך כדי תהליך משברי של שינוי, שמייצר כאוס. כאשר יש בלגן, הנטייה היא לנסות לעשות סדר, להחליט מהר ולבד ולא להתחיל "להיפתח" לדעות שונות. אלא שדווקא ברגעים האלו, שבהם אין זמן או אנרגיה להתחיל לשמוע את הדעות של כולם, דווקא ברגעים אלו זה חשוב ביותר! 

5. להחזיר את האחריות לאנשים - במצבי שינוי ומשבר, לאנשים יש נטייה להסתכל על המנהיג ולחכות שיגיד להם "מה צריך לעשות עכשיו", כי למעשה מה שהם עשו צריך להשתנות, מה שמוביל לעיתים לפסיביות מצד רוב אנשי החברה. מצד שני, המנהיגים שמרגישים באחריות לוקחים על עצמם את כל המשקל בתהליך.

בסיטואציה כזו, הארגון נשבר לשניים - לאלו האקטיביים ולאלו הפסיביים. כדי שהשינוי יצליח, המנהיג צריך להעביר את האחריות חזרה אל כל אנשי הצוות, לערב אותם בשינוי על הקשיים שבו והאתגרים שבו, להטיל עליהם את האחריות, וגם את העצמאות לפתור את הבעיות ולבטוח בהם שהם יתרוממו מעלה אל מול האתגר. בתהליך הזה חשוב לתת מקום למנהיגות שבאה מלמטה, כזו שיכולה לסחוף את השינוי ולצמוח לתוכו.

6. להפעיל תהליך יצירתי - כאשר מאפשרים לאנשים להיכנס למצב יצירתי, לחלום, לפנטז, לדמיין, וליצור את הפתרונות בסביבה בטוחה ומפרה, קורה משהו מדהים. הילד שבהם, זה שמחפש את ה״מה כן״ ולא את ה"למה לא", שמתעסק ב״מה יכול להיות אילו״, החלק הימני של המוח, האינטואיטיבי, לוקח פיקוד ומרגיע את הצד השמאלי, החושש והביקורתי. ככל שהתהליך כולל יצירה משותפת, כך נטענת יותר אנרגיה לשינוי בהמשך.

ממש כמו ארגונים, גם אנחנו כאנשים פרטיים מתמודדים עם הצורך בשינוי. כל אחד מאיתנו הוא אותו ג'ק, אם נחשוב רגע. יש משהו בחיינו המקצועיים והפרטיים שאנחנו מבינים שכבר צריך להשתנות. לכן כדאי גם להוביל ולנהל את השינוי הפרטי שלנו. אפשר להעזר באותם עקרונות, להתרומם מהיום-מיום אל המרפסת, להבין שהשינוי מייצר לחץ ולכן צריך לנהל את החרדה, להקשיב לכל הסימנים - אלו של הגוף, של המחשבות ושל הסביבה הקרובה אלינו, להיכנס למרחב יצירתי של דמיון, שבו אפשר לראות עתיד טוב יותר- ולבסוף, לבטוח באנשים סביבנו, אלה הרוצים בטובתנו, ולרתום אותם אל השינוי.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, סולאראדג' בשפל של 5 שנים

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● מחיר הקקאו מזנק ב-10% לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה מזנקת ב-22% ● ליתיום אמריקס צוללת ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים