גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפסידה ישראל עסקת ענק באמירויות

אחרי שבאמירויות בחרו טכנולוגיה דרום קוריאנית על פני כיפת ברזל, מנכ"ל התעשייה האווירית מדבר על הדשדוש בעסקאות הביטחוניות: "ההתחלה הייתה קשה"

שליט האמירויות מוחמד בן זאיד ומנכ''ל התעשייה האווירית בועז לוי / צילום: תעשיה אוירית
שליט האמירויות מוחמד בן זאיד ומנכ''ל התעשייה האווירית בועז לוי / צילום: תעשיה אוירית

זועק לשמיים הניגוד המוחלט בין מה שנראה כהצלחה ישראלית גדולה בסלון האווירי בדובאי, התעניינות מקניינים ומדינות רבות, כולל כאלה שלא בקשר דיפלומטי עם ישראל, ופוטנציאל לאינספור עסקאות כמו זו של חברת סקיילוק מבית אבנון, לבין כשלון בעסקת מכירת "כיפת ברזל" לאמירתים. בתעשיות הביטחוניות הישראליות התסכול מרקיע שחקים, לאחר הכרזת איחוד האמירויות כי תרכוש מערכת הגנה אווירית מתחרה, מתוצרת קוריאה הדרומית במקום את כיפת ברזל הישראלית (בשותפות אמריקנית).

משרד ההגנה של איחוד האמירויות הודיע היום (ה') כי הוא מתכוון לרכוש את מערכת ההגנה האווירית הדרום קוריאנית MSAM אשר בשווי העסקה המגיע לכ-3.5 מיליארד דולר. המערכת הזו תשתלב כמה מערכות אחרות באמירויות ובהן THAAD ופטריוט האמריקניות, והפנטסיר הרוסית. לפי הפרסומים באמירויות העסקה הזו נחתמה לאחר שנכשל משא ומתן עם משרד הביטחון הישראלי על רכישת מערכת כיפת ברזל להגנת האמירויות ממתקפות טילים.

העסקה הזו אמורה הייתה להיות עסקת דגל של ישראל והאמירויות והדיבורים עליה החלו זמן קצר לאחר חתימת הסכמי אברהם עם האמירויות. אלא שהמשא ומתן בסוגיה התעכב, כאן בגלובס כתבנו על הדשדוש של העסקאות הביטחוניות עם האמירויות בשנה האחרונה למרות הציפיות הגבוהות, בתעשיות הביטחוניות האשימו באזנינו את משרד הביטחון בביורוקרטיה ובהתנהלות שגויה מול האמירתים שהביאו לאובדן של עסקאות רבות ובהן עסקת מיליארדים של רחפנים וכטב"מים. משרד הביטחון דחה את הביקורת והציג נתונים של עליה במספר העסקאות ועל פגישות רבות של מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל עם בכירים מהמפרציות על מנת לקדם את שיתוף הפעולה ואת הייצוא הביטחוני. השליטה של משרד הביטחון בעסקאות הביטחוניות נובעת בין השאר מהצורך באישור כל עסקה כזו ובעיקר מכך שהמשרד הוא זה שמנהל למעשה את המו"מ על העסקאות, ולא התעשיות עצמן.

האכזבה הזו היא אולי הסיבה לנוכחות המרשימה של ישראל בסלון האווירי הערבי בדובאי, משרד הביטחון וכן כמה וכמה מהתעשיות הביטחוניות הישראליות הקימו שם ביתנים. היעד הוא לנסות ולממש את הפוטנציאל הקיים בשוק הביטחוני העצום של מדינות המפרץ פוטנציאל שעד כה הביא תוצאות מועטות בלבד.

אופטימיות בביתנים

סיבה לאופטימיות היא ביקורי בכירים אמירתיים בביתנים הישראלים. הביקור המעניין היה של האישיות הכי בכירה באמירויות, השיח' מוחמד בין זאייד יורש העצר והשליט של האמירויות בביתן התעשיה האווירית. בין זאייד התעכב בביתן זמן רב ושוחח עם מנכ"ל התע"א בועז לוי. לפי הנוכחים הוא גילה עניין רב וידע רחב על היכולות של התעשיה הישראלית בתחומי החלל, המל"טים, הגנה אווירית ועוד וגם בהיבט האזרחי - הסבת מטוסי נוסעים למטען ושדרוגם, לאחר העסקה שחתמה התעשיה האווירית עם חברת איתיחאד האמירתית.

בראיון בלעדי לגלובס אומר מנכ"ל התעשיה האווירית בועז לוי כי בין זאייד היה לבבי וכי הידע והבקיאות שהפגין היו רחבים, כמו גם הדגש שלו על היכולות של התעשיה האווירית. הוא איחל הצלחה לעסקת ההשבחה, ובעקבות השיחה לוי מגלה אופטימיות "לא זהירה" כדבריו. "האמירתים רואים בנו פרטנר הן בהיבטים הצבאיים והן האזרחיים בשל היכולות הייחודיות שלנו. התגובות כאן אלינו הן הרבה מעבר לדמיון ולמה שקיווינו. יש כאן חברות תעופה ענקיות והקשר עימן הוא פתח להרחבת העסקאות בתחום האזרחי".

ומה על העסקאות המתמהמהות בתחום הצבאי? "יש הבדל מהותי בין עסקאות בתחום האזרחי לצבאי שתלוי הרבה יותר בהיתרים ובקשר בין הממשלות", אומר לוי, "לקח לגורמים הממשלתיים זמן להתבשל, ההתחלה הייתה קשה, גופים ממשלתיים זזים יותר לאט, אבל נראה שכעת זה מתקדם, ומשרד הביטחון וסיבט (האגף ליצוא ביטחוני) נותנים את כל הגיבוי והתמיכה."

לפי לוי השינוי שמתרחש בין השאר בשל ההתעניינות האמירתית בפתרונות כוללים לשדה הקרב העתידי כפי שהתעשיה האווירת מתמחה ולא רק בהגנה ספציפית מפני סכנה זו או אחרת. לוי מגלה כי בביתן ביקרו לא מעט גורמים גם ממדינות האיזור הערביות שאין להן קשר דיפלומטי עם ישראל, ונוצרו קשרים להמשך.

נזכיר כי כאן בגלובס חשפנו שהמגעים בין ישראל לסעודיה התקדמו בהקשר להסכמים כלכליים ואחרים, גם אם לא כינון יחסים. בשבוע שעבר פרסמנו בגלובס כי לאחר פניות של כמה חברות, הממשל בריאד נתן אור ירוק לקיום עסקים עם חברות ישראליות דרך בחריין והאמירויות.

השוק מאוד תחרותי

בסלון האווירי דוכנים ישראלים נוספים ובהם של אלביט שם ביקר אתמול שר ההגנה של האמירויות מוחמד בן אחמד אל בווארדי ונפגש עם בצלאל מיכליס נשיא אינטל ועם יאיר קולס ראש סיבט - האגף לסיוע ליצוא ביטחוני.

ביתן ישראלי שזכה להצלחה גדולה גם הוא, הוא של חברת סקיילוק (קבוצת אבנון IGG) המתמחה במערכות נגד תקיפות רחפנים, שזוכות להתעניינות רבה. המערכת SKYLOCK DOME מאתרת ומעניקה, הגנה ונטרול של רחפנים תוקפים. היא מתריעה על זיהוי וכניסה שלו למרחב האווירי, מאתרת את מיקום המפעיל ומחלצת פרוטוקולי מידע. לאחר מכן המערכת משבשת את הקשר בין המפעיל לרחפן העוין ומספקת יכול השתלטות במקרה הצורך. המערכת הוצגה גם בתערוכת IDEX שהייתה באמירויות בפברואר, ולאחריה נחתמו כמה עסקאות מכר. בעת האחרונה גם לאחר התקיפה על בית ראש ממשלת עיראק, ההתעניינות גברה ובין השאר נחתמו עסקאות עם ממשלת אתיופיה שרכשה מערכות כאלה להגנה על בית הפרלמנט ומתקנים ממשלתיים נוספים. אתיופיה נזכיר בעיצומה של מלחמת אזרחים.

חברת IGG מהאמירויות רכשה גם היא בחודשים האחרונים את מערכת SKYLOCK DOME שנמכרו עד כה בסך הכל ל-27 מדינות בעולם ובהן גם מרוקו ומדינות במזרח אסיה. מקצת המערכות שימשו ומשמשות להגנה באירועי ספורט גדולים אבל בעיקר על מתקנים ביטחוניים רגישים, בנייני ממשל ומתקני תשתיות. החברה שהיא חלק מחטיבת ה-HLS (Homeland Security) של קבוצת אבנון בראשה עומד אביעד מצה, מעסיקה 40 עובדים, והיקף העסקאות השנתי נאמד בעשרות מיליוני דולרים. עוד עסקה קרובה ומעניינת היא עם עומאן, מדינה שקשריה עם ישראל חזקים גם אם לא רשמיים, והיא נחשבת אחת מהמדינות הבאות בתור להצטרפות להסכמי אברהם.

איציק הובר מנכל סקיילוק אומר כי החברה שלו בניגוד לגדולות, מתמחה במערכות הגנה פשוטות וזולות, וביעילות מירבית, המעניקות הגנה פרטנית ומרחבים גם יחד, בעיקר נגד הסכנה המתגברת של רחפני התקיפה. לדבריו השוק במפרץ מעניין מאוד ובעל פוטנציאל גדול, וכך החברה הכינה מצגת ופריסה מיוחדת להצגת מערכות ההגנה מרחפנים לעיני הסעודים, הסובלים רבות מתקיפות כאלה.

לפי הובר, דעיכת הקורונה מסייעת למכירות המתגברות אם כי השוק מאוד תחרותי וסקיילוק מתמקדת לא בעסקאות ענק אלא בפתרונות מיידיים ויעילים למטרות יעודיות. וכך לאתיופיה נמכרו שתי מערכות האחת להגנה על הפרלמנט, מערכת רובוט מלאה מותקנת על רכב וכוללת מכ"מ , אופטיקה ליום ולילה, גלאי רדיו וחוסמי רדיו לטווח של עד 1.5 קמ. המערכת השניה מותקנת באופן קבוע על תורן בלב אדיס אבבה לוהיא משמשת להגנה בטווחים של עד 5 ק"מ.

סקיילוק מהווה בכך דוגמא לחברות הבינוניות והקטנות המצליחות בזכות גמישותן להגיע לשווקים רבים.

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל