גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק להגבלת כהונת ראש ממשלה יהפוך את ישראל למקרה ייחודי

בזמן שבקואליציה בירכו על קידום החוק שיגביל את כהונת רה"מ לשמונה שנים " כנהוג ברבות מהדמוקרטיות המתקדמות בעולם", בליכוד התעקשו שמדובר בצעד חסר תקדים ● וגם: למה כל כך הרבה ח"כים הפכו את דעתם בסוגיה לאורך השנים?

גדעון סער, תקווה חדשה. ישיבת סיעה, 15.11.21 / צילום: מארק ניימן-לע''מ
גדעון סער, תקווה חדשה. ישיבת סיעה, 15.11.21 / צילום: מארק ניימן-לע''מ

אין כמעט חוק שהממשלה הנוכחית תקדם שלא יקושר מייד, בצדק או שלא, לדבק האמיתי שמחבר אותה - בנימין נתניהו. אבל כשבתחילת השבוע אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה התיקון לחוק יסוד: הממשלה שיגביל את כהונת ראש הממשלה לשמונה שנים, זה הצטייר מייד כמכה ישירה שמכוונת לעברו של ראש האופוזיציה - מי שעד לאחרונה כיהן כאן כראש הממשלה במשך למעלה מ-12 שנים רצופות.

אמנם, קשה לראות כיצד החוק הזה יכול לפגוע בנתניהו. במתכונתו הנוכחית הוא לא אמור לחול רטרואקטיבית, וגם אם יאושר בכנסת הוא לא זה שימנע מיו"ר הליכוד לכהן שמונה שנים נוספות. ובכל זאת, השר גדעון סער, מי שמוביל את החוק, מיהר להקדים תרופה למכה והזכיר שנתניהו עצמו תמך בעבר בחוק כזה.

"טיעון נפוץ של מתנגדי הגבלת הכהונה הוא: אין לזה תקדים במשטר פרלמנטרי", הוא צייץ בטוויטר. "יש לזה תקדים: כאן, בישראל. בשנות הבחירה הישירה לראשות הממשלה התקיימה מגבלה כזאת בחוק. גם אז היה המשטר בישראל פרלמנטרי". ובהזדמנות אחרת התייחס שוב לנושא וציין: "הייתה פה הגבלת כהונה, מכוח חוק שנתניהו צידד בו".

חברו לממשלה, השר נחמן שי, כבר השתמש בדוגמה כוללנית בהרבה: "אישרנו את הצעת החוק להגבלת כהונה של ראשי ממשלה, כנהוג ברבות מהדמוקרטיות המתקדמות בעולם", כתב בטוויטר.

אלא שבליכוד לא התקשו להראות שהחוק הזה הוא דווקא יוצא דופן וחריג בהשוואה עולמית. "זה לא קיים בשום דמוקרטיה פרלמנטרית בעולם. בדקנו", טען נתניהו השבוע, והזכיר דוגמאות מגרמניה וקנדה בהן ראשי ממשלה כיהנו במשך שנים ארוכות. "אף אחד לא חשב להגיד שיש בעיה בדמוקרטיות המופתיות האלה", הוסיף.

ראש האופוזיציה צודק: אם יעבור התיקון שמציע סער ישראל תהפוך לתקדים עולמי. אין אף מדינה בעולם ששיטת הממשל בה דומה לישראל והיא מגבילה בחוק את משך כהונתו של ראש הממשלה. אמנם קיימות מדינות כמו שווייץ, דרום אפריקה ובוטסואנה, בהן ראש הזרוע הביצועית נבחר על ידי הפרלמנט ומשך כהונתו קצוב בחוק, אך שיטת הממשל בהן בכל זאת שונה מבישראל, מבחינת סמכויות המנהיג ושיטת הבחירות.

הגבלה מן הסוג הזה כן אפשר למצוא במשטרים נשיאותיים, כמו בארה"ב ובצרפת, אך שם ראש המדינה נבחר באופן ישיר על ידי הציבור לכהונה קצובה מראש שאינה תלויה במחוקקים, והוא בעל סמכויות נרחבות יותר מראש ממשלה.

יותר מכך: קשה גם להצביע על בעיה עקרונית או ייחודית לישראל שאותה החוק הזה נועד לפתור. לגרמניה וקנדה שהזכיר נתניהו ניתן להוסיף גם את שבדיה, אוסטרליה, ניו זילנד, לוקסמבורג, ספרד, איסלנד, הולנד ובריטניה - בכולן כיהנו ראשי ממשלה לתקופה ארוכה מזו של נתניהו או דומה לה. למעשה, לפי סקירה של המכון הישראלי לדמוקרטיה, ישראל נמצאת דווקא בתחתית רשימת המדינות בעלות הכהונה הרצופה הממושכת ביותר.

על הפרק כבר 30 שנה

אז בדמוקרטיות פרלמנטריות אין הגבלת כהונה לראש ממשלה, ובישראל - למעט בן גוריון ונתניהו - אין כהונות ארוכות במיוחד של ראשי ממשלה. ובכל זאת, סוגיית הגבלת כהונתו של ראש הממשלה עולה ויורדת מהפרק כבר כמעט 30 שנה. נתחיל בחוק שאותו הזכיר סער: החוק לבחירה ישירה של ראש הממשלה.

ב-1992 הוחלף במלואו חוק יסוד: הממשלה, ואיתו שיטת הבחירות בישראל. החוק החדש קבע כי ראש הממשלה יבחר באופן ישיר על ידי המצביעים, וסעיף 8ב' בו אכן כלל הגבלת כהונה. אלא שהגבלת הכהונה ההיא, בה נתלה כעת סער, הייתה שונה מההגבלה הנוכחית שהוא מציע. אז נקבע שמי שכיהן שבע שנים רצופות כראש ממשלה לא יוכל להציג את מועמדותו בבחירות הבאות, ורק בהן. כלומר, בבחירות שלאחר מכן הוא יוכל לשוב למרוץ. תזכיר החוק הנוכחי קובע כי ברגע שעברו שמונה שנים מתחילת כהונתו של ראש ממשלה עליו להתפטר באופן מיידי, מבלי שיתאפשר לו לשוב לתפקיד לעולם.

סער צודק בכך שגם לאחר שינוי החוק ב-1992 ישראל נותרה דמוקרטיה פרלמנטרית. אמנם כזאת בעל אופי חריג, ובשיטה שלא מקובלת בעולם, אך עדיין גם בה ראש הממשלה היה נתון לחסדי הכנסת, שהייתה יכולה להפיל אותו ברוב של 61 ולפזר את עצמה, ואפילו להמשיך לכהן ולקבוע בחירות רק לראשות הממשלה (כפי שאכן נעשה ב-2001). הוא גם צודק שנתניהו תמך בחוק הזה, בניגוד לעמדת רוב חבריו בליכוד אז. לא רק זה, נתניהו אפילו ניכס לעצמו את סעיף הגבלת הכהונה שמופיע באותו חוק. "הייתי אחד מאלה שדחפו את החוק לבחירה ישירה, וביקשתי להכניס לשם סעיף: ראש ממשלה לא יוכל לכהן יותר משתי קדנציות", הוא אמר בראיון לדן שילון ב-1995 שבשנים האחרונות מופץ ברשתות החברתיות. אגב, נתניהו לא דייק, והסעיף מגביל כאמור משך כהונה בשנים ולא מספר קדנציות.

בכל מקרה, צריך לזכור שבשיטת הבחירה הישירה לראש הממשלה היה מעמד חזק יותר מזה שיש לו כיום. עם שינוי החוק ניתנו לו סמכויות שונות כמו פיצול ואיחוד משרדי ממשלה, העברת סמכויות בין שרים, הקמת ועדות שרים - כל זאת ללא צורך באישור הכנסת או הממשלה. ואם ראש הממשלה חזק יותר יש הצדקה רבה יותר להגביל את כהונתו. עם ביטול השיטה הקודמת ב-2001 הסמכויות הללו ניטלו מראש הממשלה, וכיום הן אינן מצויות ברשותו.

 

הח"כים מבצעים מהפכים מרשימים

עם התארכות הקדנציות של נתניהו כראש ממשלה, חזר נושא הגבלות הכהונה לסדר היום הציבורי. ב-2015 הוגשו שלוש הצעות חוק בנושא על ידי מפלגות העבודה, יש עתיד והרשימה המשותפת. חלקן הציעו להגביל את כהונת ראש הממשלה לשמונה שנים, חלקן לשתי קדנציות רצופות. נתניהו שתמך בעבר בהגבלת הכהונה במסגרת חוק הבחירה הישירה כמובן התנגד כעת.

העבודה העלתה את הצעת החוק שלה שוב ב-2017, ומי שעלה להשיב לה מטעם הממשלה היה השר זאב אלקין, היום חבר מפלגתו של סער. "הגבלה חוקתית של כהונת ראש ממשלה למספר קדנציות קצוב אינה מתאימה לשיטת המשטר הפרלמנטרית של ישראל", הוא נתן אז הסבר שנתניהו יחתום עליו כעת בשתי ידיים.

היום אלקין כמובן חושב אחרת. כשנשאל השבוע בראיון בגל"צ לפשר המהפך הזה הוא הסביר כי אחרי המשבר הפוליטי של השנתיים האחרונות והתנהלותו של נתניהו, הבין עד כמה החוק הזה נחוץ. אלא שאלקין התנגד לחוק זהה שהוצע רק לפני שנה, אחרי שלוש מערכות בחירות, וכשלרשותו פחות או יותר אותו מידע שגרם לו, לטענתו, לעבור מהפך.

בכלל, אותו משבר שהזכיר אלקין, והאופן חסר התקדים שבו הסתדרה מחדש המערכת הפוליטית כאן, מאלץ כעת לא מעט פוליטיקאים לבצע מהפכים מרשימים בעמדותיהם העקרוניות. אל אלקין ניתן לצרף גם את בני בגין, שרן השכל ויפעת שאשא ביטון שהצביעו בעבר נגד החוק וכעת יתמכו במהלך שמוביל ראש מפלגתם. גם הח"כים יוליה מלינובסקי, איתן גינזבורג, צבי האוזר מירב בן ארי, רם שפע ומוסי רז התנגדו להגבלת הכהונה לפחות באחד מהסבבים שבהם עלתה הצעת החוק הזאת, וכעת יתמכו. מנגד, אורלי לוי אבקסיס תמכה בעבר בחוק, אחרי שפרשה מישראל ביתנו ומהקואליציה, וכעת תתנגד לו. את הפליק פלאק המרשים ביותר ביצעה שרת הקליטה פנינה תמנו שטה. ב-2018 בעודה ח"כית ביש עתיד תמכה בחוק. ב-2020 כשהיא בממשלה במפלגתו של גנץ, התנגדה. כעת תמכה בו שוב בממשלה.

ומה לגבי ראש הממשלה? כאן, אולי במפתיע, דווקא אפשר למצוא לפחות סוג של עקביות. ב-2017 אמר נפתלי בנט למרב מיכאלי, שקידמה את הצעת החוק מטעם העבודה, "את צודקת, אבל המשמעת הקואליציונית..." - והצביע נגד. שותפתו למפלגה, איילת שקד, הפגינה קו דומה. "אין ספק שמדובר בהצעת חוק מעניינת שלא ניתן לנפנף בהינף יד", אמרה בינואר 2018, כשנימקה בשם הממשלה את התנגדותה. "מתישהו אחרי עידן נתניהו יהיה נכון להביא את זה… כאן זה נראה כאילו זה פרסונלי".

לקריאה נוספת:
תזכיר החוק שמקדם גדעון סער להגבלת הכהונה
חוות דעת של המכון הישראלי לדמוקרטיה על תזכיר החוק
חוק הבחירה הישירה מ-1992
הדיון שהתקיים בחוק בכנסת
נתניהו מדבר על הגבלת הקדנציות בראיון לדן שילון מ-1995

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם