גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

100% מהחשמל שאילת צורכת מגיע מאנרגיה מתחדשת. אבל רק ביום

בסוף השנה שעברה הגיעו העיר אילת והמועצה האזורית אילות למצב הנחשק שבו כל החשמל שהן צורכות מיוצר מחשמל סולארי ● הן יכולות גם "לתרום" חשמל לשאר חלקי הארץ, אולם מערכת ההולכה אינה מוכנה וגם הקמת טורבינות רוח מתעכבת

השדה הסולארי בתמנע / צילום: רום כרמי
השדה הסולארי בתמנע / צילום: רום כרמי

בסוף 2020 הסתיים מרוץ של כמעט חמש שנים והשקעה של כרבע מיליארד שקל עבור חברת האנרגיה EDF, כשפרויקט האנרגיה הסולארית שלה בתמנע חובר לרשת ההולכה של חברת החשמל והחל להזרים באמצעותה חשמל ירוק. מדובר בפרויקט גדול של 60 מגוואט, שהקפיץ באחת את כושר ייצור החשמל ההולך וגדל של הקצה הכי דרומי של מדינת ישראל ואף סייע לעשות היסטוריה קטנה: לראשונה עיר בישראל והיישובים שסביבה מקבלים 100% חשמל מאנרגיות מתחדשות - במהלך שעות היום. על רקע העובדה שאילת וסביבתה נהנות משעות שמש רבות במהלך ימים רבים בשנה, ולאור העניין הגובר בפתרונות למשבר האקלים, זה הגיוני, ואפשר רק לתהות למה זה לא קרה קודם לכן.

הסיפור של השדה בתמנע יכול להסביר כמה זה לא פשוט. את הקרקע לפרויקט רכשה החברה במכרז ב-2016, תמורת 213 מיליון שקל. לאחר מכן היא הייתה צריכה לעבור תהליכי תיאום מול הוות"ל כדי לשנות את ייעוד הקרקע, ולפעול מול גופים כמו מקורות וקצא"א לצורך תיאום התשתיות. אחרי ארבע שנים וחצי הושלמה המלאכה, בהשקעה כספית של עוד עשרות מיליוני שקלים. "בזמני שיא", אומרים בגאווה בחברה.

ואם אלה זמני השיא, דמיינו כמה זמן לקח ליתר השדות לקום, במקום שבו השמש היא כמעט נצחית. כיום סופרים באזור עשרה שדות סולאריים עם כושר ייצור של 190 מגוואט. מדובר בכושר ייצור גבוה יותר מהביקוש שאילת זקוקה לו, שעומד על כ-150 מגוואט בשיא. המשמעות: בחלק משעות היום, השדות מספקים אנרגיה ליישובים שנמצאים צפונה מהאזור.

רק 6% מהחשמל בישראל - מאנרגיה מתחדשת

כדי להבין את ההישג של אילת נזכיר כי נכון לסוף 2020 רק כ-6% מייצור החשמל בישראל התבסס על אנרגיות מתחדשות (בעיקר סולארי), וכל היתר על גז טבעי ופחם שנחשבים למזהמים. במנהלת אילת-אילות, המקדמת את ההתייעלות האנרגטית של האזור, מסבירים כי ביישובים השייכים למינהלת יצאו לרכש מסיבי של תאורת חוץ, שמהווה 40% בממוצע מתצרוכת החשמל ברשויות מקומיות. החלפה של המערכות הישנות הביאה אף היא לחיסכון אנרגטי משמעותי.

למרות חגיגת העצמאות האנרגטית, צריך לזכור שבלילה אילת ושכנותיה ממשיכות להתבסס על ייצור חשמל ממקורות מזהמים, כיוון שהמערכות הסולאריות שמבוססות כידוע על שמש, מושבתות.

טורבינות רוח? תוך ארבע-חמש שנים

לדברי אילון וניש, מנכ"ל EDF אנרגיות מתחדשות ישראל, שלצד השדה בתמנע אחראי לעוד שני שדות סולאריים נוספים באזור (ההספק בכל השלושה עומד על 111 מגוואט), מה שמונע את הקפיצה קדימה הוא אי-האסדרה של תחום אגירת האנרגיה. "הטכנולוגיה ברובה קיימת, אבל אין כיום אסדרה אז השוק לא יודע איך לפעול, לרבות איך לתמחר פרויקטים", הוא מסביר. לדברי גורמים נוספים באזור, ניתן גם להקים באזור טורבינות רוח שיכולות לספק אף הן חלק מהצריכה הלילית. ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, מסביר כי כיום לא ניתן להגיע ל-100% אנרגיות מתחדשות בעיר ובסביבה בכל שעות היממה. להערכתו זה יקרה "תוך ארבע-חמש שנים".

עד שמערכות שיוכלו לספק אנרגיה מתחדשת בלילה יופעלו, צריך להצביע על עוד כשל: בעוד שהמדינה הגדירה יעדים של 30% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת עד לשנת 2030, כבר כיום יש פוטנציאל לחבר עוד ועוד מבנים באילת לפאנלים סולאריים. אלא שבאופן אבסורדי הביצוע נתקע בשלב החיבור לחברת החשמל, שדוחה עוד ועוד בקשות התחברות בטענה שרשת ההולכה מלאה.

לדברי דורית בנט, מנהלת מנהלת אילת אילות, ניתן לייצר 40 מגוואט על גגות של בניינים באילת, אך עד כה רק רבע מהכמות מנוצלת. לנקרי: "באילת כמעט כל הגגות במבני ציבור הם עם פאנלים סולאריים, ויש לנו גם תוכנית ייחודית לעודד את תושבי אילת להקים פאנלים סולאריים על גגות בתיהם. יש לנו עצירה בשנה האחרונה ואנחנו מתרעמים על כך וחושבים שזו טעות", הוא אומר ומסביר כי ידוע לו שיש בעלי בתים רבים שחתמו על חוזים להקמת פאנלים, אך בחברת החשמל לא מחברים אותם לרשת. "זה בהיקף של 3-4 מגוואט, ויש לנו הסכמה מול חברת חשמל שעד סוף השנה יחברו אותם".
לדברי בנט, יש כיום פרויקטים שיכולים להוסיף כ-100 מגוואט מהיישובים שמסביב לעיר, אלא לדבריה "הרשת סתומה".

דורית בנט / צילום: נועה פרי פלד

על הדרך היא חושפת פתרון יצירתי למכור חשמל לצרכן אחר - כורי ביטקוין. "יש לנו חוזה עם חברה שכורה ביטקוין. הם קונים 9 מגוואט במחיר דומה לזה שנמכר לרשת - 16.5 אגורות לקוט"ש. החוזה איתם הוא לארבע שנים. אני מחפשת פתרונות שלא עושים נזק סביבתי", מסבירה בנט את הרציונל.

תגובות: "משקיעים משאבים עצומים בפיתוח הרשת"

תגובת חברת חשמל: "ככלל, רשת הולכת החשמל בישראל עוברת שינוי דרמטי של פיתוח, בהשקעות חסרות תקדים של כ-4 מיליארד שקל בשנה, וזאת במטרה לייצר רשת חכמה אשר תתמוך במהפכת האנרגיות המתחדשות שאותה מובילה שרת האנרגיה.
"הרשת ההיסטורית פותחה כפי שהיה מקובל בעולם, על בסיס פיזור אוכלוסייה וטכנולוגיה. כך נוצר מצב לפיו בגליל ובנגב הרשת בעלת יכולות הולכה מוגבלות. שני פרויקטי הדגל, אשכול גליל ואשכול נגב, נמצאים בעיצומם ויבשילו ב-2023 לכניסה מאסיבית של ייצור פרטי. חברת החשמל משקיעה משאבים עצומים בפיתוח הרשת תוך הקפדה על איכות הולכה גבוהה ואחריות מלאה לעמידה ביעדי משרד האנרגיה.

"לגבי אילת, חברת החשמל התחייבה להשלים תוכנית פיתוח הולכה עד סוף 2021 אשר מאפשרת קליטת מתקני ייצור באנרגיה מתחדשת. כך שבשנת 2022 יקלטו 30 מגוואט, מתוכם 27 מגוואט כבר קיבלו תשובה חיובית ומאושרים לסנכרון. ובשנת 2024 - קליטת 130 מגוואט נוספים לאורך כל התקופה.

"כל נושא האישורים קשור קשר עמוק עם פיתוח קו מתח עליון חדש לאילת, שנמצא בהקמה. כמו גם, שינויים בתחנות משנה, כדוגמת החלפת שנאי בתחנת פארן. חברת החשמל פועלת ללא לאות בנושא, ברמה יומיומית, ובכל אפשרות להעמיס את הרשת החברה מחברת עוד יצרנים. חברת החשמל הציבה את חיבור מתקנים באנרגיות מתחדשות כיעד משמעותי ועושה כל שניתן במגבלות הרשת".

תגובת רשות החשמל: "לאור שילוב של מתקני ייצור סולאריים רבים באזור אילת והערבה בשנים האחרונות אכן קיים גודש ברשת החשמל, המגביל בשלב זה שילוב של ייצור נוסף. בימים אלו נבנה קו הולכה חדש מרמת חובב לאילת, שעם השלמתו יתאפשר לחבר מתקני ייצור נוספים. כמו כן, בקרוב צפויה רשות החשמל לקדם הליך לשילוב מתקני אגירה ברשת ההולכה, שיגדיל באופן משמעותי את יכולת העברת האנרגיה מאזור אילת".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים