גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

100% מהחשמל שאילת צורכת מגיע מאנרגיה מתחדשת. אבל רק ביום

בסוף השנה שעברה הגיעו העיר אילת והמועצה האזורית אילות למצב הנחשק שבו כל החשמל שהן צורכות מיוצר מחשמל סולארי ● הן יכולות גם "לתרום" חשמל לשאר חלקי הארץ, אולם מערכת ההולכה אינה מוכנה וגם הקמת טורבינות רוח מתעכבת

השדה הסולארי בתמנע / צילום: רום כרמי
השדה הסולארי בתמנע / צילום: רום כרמי

בסוף 2020 הסתיים מרוץ של כמעט חמש שנים והשקעה של כרבע מיליארד שקל עבור חברת האנרגיה EDF, כשפרויקט האנרגיה הסולארית שלה בתמנע חובר לרשת ההולכה של חברת החשמל והחל להזרים באמצעותה חשמל ירוק. מדובר בפרויקט גדול של 60 מגוואט, שהקפיץ באחת את כושר ייצור החשמל ההולך וגדל של הקצה הכי דרומי של מדינת ישראל ואף סייע לעשות היסטוריה קטנה: לראשונה עיר בישראל והיישובים שסביבה מקבלים 100% חשמל מאנרגיות מתחדשות - במהלך שעות היום. על רקע העובדה שאילת וסביבתה נהנות משעות שמש רבות במהלך ימים רבים בשנה, ולאור העניין הגובר בפתרונות למשבר האקלים, זה הגיוני, ואפשר רק לתהות למה זה לא קרה קודם לכן.

הסיפור של השדה בתמנע יכול להסביר כמה זה לא פשוט. את הקרקע לפרויקט רכשה החברה במכרז ב-2016, תמורת 213 מיליון שקל. לאחר מכן היא הייתה צריכה לעבור תהליכי תיאום מול הוות"ל כדי לשנות את ייעוד הקרקע, ולפעול מול גופים כמו מקורות וקצא"א לצורך תיאום התשתיות. אחרי ארבע שנים וחצי הושלמה המלאכה, בהשקעה כספית של עוד עשרות מיליוני שקלים. "בזמני שיא", אומרים בגאווה בחברה.

ואם אלה זמני השיא, דמיינו כמה זמן לקח ליתר השדות לקום, במקום שבו השמש היא כמעט נצחית. כיום סופרים באזור עשרה שדות סולאריים עם כושר ייצור של 190 מגוואט. מדובר בכושר ייצור גבוה יותר מהביקוש שאילת זקוקה לו, שעומד על כ-150 מגוואט בשיא. המשמעות: בחלק משעות היום, השדות מספקים אנרגיה ליישובים שנמצאים צפונה מהאזור.

רק 6% מהחשמל בישראל - מאנרגיה מתחדשת

כדי להבין את ההישג של אילת נזכיר כי נכון לסוף 2020 רק כ-6% מייצור החשמל בישראל התבסס על אנרגיות מתחדשות (בעיקר סולארי), וכל היתר על גז טבעי ופחם שנחשבים למזהמים. במנהלת אילת-אילות, המקדמת את ההתייעלות האנרגטית של האזור, מסבירים כי ביישובים השייכים למינהלת יצאו לרכש מסיבי של תאורת חוץ, שמהווה 40% בממוצע מתצרוכת החשמל ברשויות מקומיות. החלפה של המערכות הישנות הביאה אף היא לחיסכון אנרגטי משמעותי.

למרות חגיגת העצמאות האנרגטית, צריך לזכור שבלילה אילת ושכנותיה ממשיכות להתבסס על ייצור חשמל ממקורות מזהמים, כיוון שהמערכות הסולאריות שמבוססות כידוע על שמש, מושבתות.

טורבינות רוח? תוך ארבע-חמש שנים

לדברי אילון וניש, מנכ"ל EDF אנרגיות מתחדשות ישראל, שלצד השדה בתמנע אחראי לעוד שני שדות סולאריים נוספים באזור (ההספק בכל השלושה עומד על 111 מגוואט), מה שמונע את הקפיצה קדימה הוא אי-האסדרה של תחום אגירת האנרגיה. "הטכנולוגיה ברובה קיימת, אבל אין כיום אסדרה אז השוק לא יודע איך לפעול, לרבות איך לתמחר פרויקטים", הוא מסביר. לדברי גורמים נוספים באזור, ניתן גם להקים באזור טורבינות רוח שיכולות לספק אף הן חלק מהצריכה הלילית. ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, מסביר כי כיום לא ניתן להגיע ל-100% אנרגיות מתחדשות בעיר ובסביבה בכל שעות היממה. להערכתו זה יקרה "תוך ארבע-חמש שנים".

עד שמערכות שיוכלו לספק אנרגיה מתחדשת בלילה יופעלו, צריך להצביע על עוד כשל: בעוד שהמדינה הגדירה יעדים של 30% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת עד לשנת 2030, כבר כיום יש פוטנציאל לחבר עוד ועוד מבנים באילת לפאנלים סולאריים. אלא שבאופן אבסורדי הביצוע נתקע בשלב החיבור לחברת החשמל, שדוחה עוד ועוד בקשות התחברות בטענה שרשת ההולכה מלאה.

לדברי דורית בנט, מנהלת מנהלת אילת אילות, ניתן לייצר 40 מגוואט על גגות של בניינים באילת, אך עד כה רק רבע מהכמות מנוצלת. לנקרי: "באילת כמעט כל הגגות במבני ציבור הם עם פאנלים סולאריים, ויש לנו גם תוכנית ייחודית לעודד את תושבי אילת להקים פאנלים סולאריים על גגות בתיהם. יש לנו עצירה בשנה האחרונה ואנחנו מתרעמים על כך וחושבים שזו טעות", הוא אומר ומסביר כי ידוע לו שיש בעלי בתים רבים שחתמו על חוזים להקמת פאנלים, אך בחברת החשמל לא מחברים אותם לרשת. "זה בהיקף של 3-4 מגוואט, ויש לנו הסכמה מול חברת חשמל שעד סוף השנה יחברו אותם".
לדברי בנט, יש כיום פרויקטים שיכולים להוסיף כ-100 מגוואט מהיישובים שמסביב לעיר, אלא לדבריה "הרשת סתומה".

דורית בנט / צילום: נועה פרי פלד

על הדרך היא חושפת פתרון יצירתי למכור חשמל לצרכן אחר - כורי ביטקוין. "יש לנו חוזה עם חברה שכורה ביטקוין. הם קונים 9 מגוואט במחיר דומה לזה שנמכר לרשת - 16.5 אגורות לקוט"ש. החוזה איתם הוא לארבע שנים. אני מחפשת פתרונות שלא עושים נזק סביבתי", מסבירה בנט את הרציונל.

תגובות: "משקיעים משאבים עצומים בפיתוח הרשת"

תגובת חברת חשמל: "ככלל, רשת הולכת החשמל בישראל עוברת שינוי דרמטי של פיתוח, בהשקעות חסרות תקדים של כ-4 מיליארד שקל בשנה, וזאת במטרה לייצר רשת חכמה אשר תתמוך במהפכת האנרגיות המתחדשות שאותה מובילה שרת האנרגיה.
"הרשת ההיסטורית פותחה כפי שהיה מקובל בעולם, על בסיס פיזור אוכלוסייה וטכנולוגיה. כך נוצר מצב לפיו בגליל ובנגב הרשת בעלת יכולות הולכה מוגבלות. שני פרויקטי הדגל, אשכול גליל ואשכול נגב, נמצאים בעיצומם ויבשילו ב-2023 לכניסה מאסיבית של ייצור פרטי. חברת החשמל משקיעה משאבים עצומים בפיתוח הרשת תוך הקפדה על איכות הולכה גבוהה ואחריות מלאה לעמידה ביעדי משרד האנרגיה.

"לגבי אילת, חברת החשמל התחייבה להשלים תוכנית פיתוח הולכה עד סוף 2021 אשר מאפשרת קליטת מתקני ייצור באנרגיה מתחדשת. כך שבשנת 2022 יקלטו 30 מגוואט, מתוכם 27 מגוואט כבר קיבלו תשובה חיובית ומאושרים לסנכרון. ובשנת 2024 - קליטת 130 מגוואט נוספים לאורך כל התקופה.

"כל נושא האישורים קשור קשר עמוק עם פיתוח קו מתח עליון חדש לאילת, שנמצא בהקמה. כמו גם, שינויים בתחנות משנה, כדוגמת החלפת שנאי בתחנת פארן. חברת החשמל פועלת ללא לאות בנושא, ברמה יומיומית, ובכל אפשרות להעמיס את הרשת החברה מחברת עוד יצרנים. חברת החשמל הציבה את חיבור מתקנים באנרגיות מתחדשות כיעד משמעותי ועושה כל שניתן במגבלות הרשת".

תגובת רשות החשמל: "לאור שילוב של מתקני ייצור סולאריים רבים באזור אילת והערבה בשנים האחרונות אכן קיים גודש ברשת החשמל, המגביל בשלב זה שילוב של ייצור נוסף. בימים אלו נבנה קו הולכה חדש מרמת חובב לאילת, שעם השלמתו יתאפשר לחבר מתקני ייצור נוספים. כמו כן, בקרוב צפויה רשות החשמל לקדם הליך לשילוב מתקני אגירה ברשת ההולכה, שיגדיל באופן משמעותי את יכולת העברת האנרגיה מאזור אילת".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי