גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המס שנועד להילחם בדלק הפיראטי למכוניות יהפוך לנזק של מיליונים בהייטק

המס על חומרים ממיסים, שאושר לאחרונה, היה אמור לבלום את מהילת הדלקים לכלי רכב ● אבל הבלו החדש צפוי להגיע כמעט לכל פינה בתעשייה, מחברות הייטק כמו HP ועד למאפיות קטנות ● יחד עם התחזקות השקל ומשבר השינוע הימי, המהלך עלול להפוך למכה לייצואנים

בניין HP ברחובות / צילום: איל יצהר
בניין HP ברחובות / צילום: איל יצהר

בין המהלכים שאושרו לאחרונה בחוק ההסדרים ניצבת הטלת מס הבלו על חומרים ממיסים המשמשים בין השאר למהילת דלק ומכירתו באופן פיראטי (ראו תיבה), פעילות עבריינית שגורמת לא רק לפגיעה במנוע הרכב, אלא גם לאובדן הכנסות למדינה. אבל המיסוי החדש לא יפגע רק בכיס של ארגוני הפשע. רשות המיסים מעריכה שגביית המס הזו תגיע לכ־1.2 מיליארד שקל בשנה. הסיבה היא שמדובר בשמן שמשמש עסקים בכל הגדלים. ממאפיות, דרך מפעלי מתכת ועד מפעלי הייטק כמו HP וישקר. עם משבר השינוע העולמי והתחזקות השקל, מדובר במכה לתעשיינים. היא עלולה להתגלגל לצרכן, אבל הנזק נגרם בראש ובראשונה למפעלים שעשויים לשקול מחדש את פעילותם בישראל.

ביום שלישי יתקיים דיון בוועדת הכספים של הכנסת בנושא ובו יוחלט, האם לאשר את מס הבלו החדש.

1.5% מהיצוא הישראלי

המהלך, שמשמעותו ייקור של 4 שקלים לכל קילו של חומר ממיס, משפיע על מפעלי תעשייה ומזון העושים שימוש בחומרי סיכה וניקוי מכונות, והוא צפוי לפגוע, למשל, במאפיות ובמפעלי ייצור כבדים. הטווח נע מתוספת מס של כמה אלפי שקלים במאפיות קטנות, או מפעלי מתכת קטנים, ועד ל-1.5 מיליון שקל בשנה למפעלים הגדולים. יש לו גם השפעה על יצוא ההייטק הישראלי: אחד המפעלים שיושפעו מהמס החדש הוא מפעל הייצור של חברת הדפוס אינדיגו, הנמצאת בבעלות חברת HP האמריקאית. המפעל הוא אחד היצואנים הגדולים בישראל ויש לקיבולת הייצור שלו השפעה ישירה על יצוא ההייטק, וכלל היצוא מהמדינה.

היקף היצוא השנתי של HP עומד על למעלה מ- 1.5 מיליארד דולר בשנה, עם צמיחה שנתית שנעה בין 10% ל-20%. לבדה, אחראית HP על כ-1.5% מכלל היצוא הישראלי ועל 4% מכלל יצוא ההייטק הישראלי. מפעל אינדיגו בקריית גת של HP הופך את החברה האמריקאית לאחת מחברות ההייטק היחידות שמחזיקות בישראל מפעל ייצור יקר, נוסף על אינטל שמחזיקה אף היא מפעל בקריית גת, וטאוור, לה מפעל ייצור שבבים במגדל העמק. סך הכל מעסיקה HP-אינדיגו בישראל 2,500 עובדים, ועוד 650 עובדי קבלן.

HP אינה לבדה. מפעל ישקר בגליל עשוי לספוג נזק כלכלי תחת הרגולציה החדשה, כמפעל שצורך שמנים לניקוי ושימון מכונות חריטה. לפי ההערכה, הנזק השנתי למפעלים קטנים, כמו מאפיות למשל, עשוי לעמוד על כמה אלפי שקלים בשנה, ואף להתגלגל לצרכן במחירי המאפים. עבור מפעלים גדולים נטל המס יכול גם להגיע לכמיליון שקל בשנה.

פטור רק לייצור

כיצד נקלעת חברת הייטק מעמק הסיליקון למהלך שנועד להילחם במשפחות פשע בישראל? HP עושה שימוש בחומר הן לצרכי ייצור במפעל בקריית גת, והן לצרכי מחקר ופיתוח במשרדי החברה בנס ציונה. בתהליך הייצור, עושה אינדיגו שימוש בחומר ממיס בשם אייזופר L לייצור דיו למדפסות, לתחזוקת המכונות ולייצור מוצרים מתכלים נוספים הנדרשים לתהליך הדפוס. גם בתהליך המחקר והפיתוח עושים הכימאים והמהנדסים של אינדיגו שימוש באיזופר, לצרכי שיפור המוצר ותהליכי ייצור חדשים.

עם הטלת המס החדש, נקבעו ברשות המסים מסלולי פטור המיועדים למפעלי התעשייה השונים. עבור שימוש בחומרים ממיסים המדוללים במוצר עצמו - כמו צבעים או דיו - ניתן פטור מלא. אלא שעבור שימוש נפוץ יותר בתעשייה, כמו ניקוי מכונות ייצור ושימונן - הפטור אינו קיים. לפיכך, חברות כמו HP, טמבור או נירלט זוכות אמנם לפטור ממס על שמנים שמהם מיוצרים הצבעים, אך על שימוש בשמן לצרכי תחזוקת המכונות הן נדרשות לשלם.

מאידך, HP נבדלת מחברות אלה בכך שהחומרים הממיסים משמשים גם לצרכי מחקר ופיתוח, גם הוא צורך שאינו זוכה לפטור. לגלובס נודע כי החברה נפגשה עם גורמים מרשות המסים ומשרד הכלכלה על מנת לדון בפטור למפעל, אך זה לא התקבל וחוק ההסדרים כבר אושר.

מערך אכיפה אימתני

המיסוי בפועל יחל רק החל מ־1 בדצמבר, ועד אז ייתכן כי רשות המסים ומשרדי ממשלה נוספים יגיעו לעמק השווה עם החברות בדבר הרחבת הפטור. זאת, למרות שרשות המסים טרם פרסמה מסמך מסודר על השלכות התחום החדש על כלל התעשייה.

בתצורת הפטורים הנוכחית, המס החדש אולי יצמצם את פעילות מוהלי הדלקים, אך גם ייצור מערך ביורוקרטי אימתני ברשות המסים של דיווחים ואכיפה. זו תידרש מעתה לדיווח של כל מפעל המייבא שמנים לתעשייה. גם המפעלים יידרשו למערך דיווח על כל שימוש, על זהות ספק השמנים ועל הכמויות. ואם זה לא מספיק, יידרשו המפעלים להפקיד ערבות בנקאית בסך של 10% מסכום המס הצפוי ולדווח על כך מדי שנה.

אנשי רשות המסים יידרשו לאכוף את החוק ולערוך ביקורי פתע במפעלים. אחת הסיבות לכך שתחום התחזוקה אולי חמק מפטור קשורה לפוטנציאל ההכנסה למדינה: אחרי הכל, ישנם הרבה יותר מפעלים שמשתמשים בממיסי דלקים לשימון ולתחזוקה מאשר לייצור מוצרים.

הבלו על שמן: חיפוי על פגיעה בהכנסות ממיסוי בשל מהילת דלק

המסים החדשים על משקאות קלים וכלים חד פעמיים זוכים לתשומת לב גדולה, אך יש מס נוסף. הבלו על שמן המנוע, שבעלי רכב מחוייבים לחדש פעם בשנה בזמן הרישוי (טסט), צפוי להניב למדינה הכנסות של כ-500 מיליון שקל בשנה.

הסיבה להטלתו היא ניסיון לחפות על פגיעה בהכנסות המדינה מענף אחר: הדלק. ישראל מטילה את אחד המסים הגבוהים במערב על דלק, ישראל ניצבת במקום החמישי ב-OECD במס האבסולוטי על סולר, ובשלישי במס על הדיזל. כדי לעקוף את המס הגבוה, ישנן תחנות דלק שמוהלות את הדלק שחייב במס בלו בשמן, שעד עתה לא היה חייב בבלו, וכך חוסכות בתשלום מסים. הן לא רק מוליכות שולל את לקוחותיהן אלא גם גורמות נזק ניכר לרכבים שמתודלקים בדלק מהול, נזק שקשה לראות אותו בהתחלה ועלול לפגוע ברכב רק לאחר שבועות או חודשים, במהלכם יפלוט זיהום ניכר. הפסדי המס למדינה הם תמריץ לסגור את הפרצה.

לפי משרד האנרגיה, תופעת מהילת הדלקים הולכת ומתגברת: המשרד מבצע שמונה בדיקות פתע בשנה לכל תחנת דלק, ובשנים האחרונות שיעור התפיסות בעלייה: מ-47 דגימות בלבד ב-2018 המספר עלה ל-70 ב-2019, ב-202 נרשמו כבר 81, ועד כה בשנת 2021 נתפסו 104 דגימות של דלק לא תקין. לכן, מתכננת הממשלה להטיל מס בלו זהה למס הדלק על שמנים לרכב ועל חומרים ממיסים הנדרשים בתהליך המהילה. המס יוחל הן על שמן מיובא והן על שמן מיוצר בישראל.

"זה יעלה את המחיר לצרכן של שמן לרכב בכ-100 שקל בשנה", מסביר שמחה רשף מפורום יבואני השמנים, שלטענתו "המס לא הגיוני: רשות המסים פוטרת שמנים זולים עם הבזקה (טמפרטורת המינימום לשריפה, ע"א) מתחת ל-120 מעלות צלזיוס, וממסים שמן איכותי עם הבזקה מעל 120 מעלות. זה אמור להיות בדיוק להיפך - השמן הזול הוא זה שמשמש למהילה". עוד אמר רשף, כי "הצו חל על שמן שמורכב ב-70% ומעלה משמנים מינרליים. לי כיבואן רציני אין אפשרות לשקר, אבל יבואנים פיראטיים יכולים לייבא שמן מחו"ל, להשיג הצהרה שהוא 69% שמן מינרלי, וכך לא לשלם את המס. אין אפשרות למעבדות לגלות את ההבדל".

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן