גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נוצר משבר האספקה שמחולל אינפלציה

מסמך של הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים מתאר את צווארי הבקבוק שנוצרו עקב זינוק בביקושים בתקופת הקורונה ומשבשים את הכלכלה העולמית ● כמה זמן זה עוד יכול להימשך ומה הסיכוי להיפוך המגמה?

אוניות מטען בנמל לוס אנג'לס / צילום: Reuters, LUCY NICHOLSON
אוניות מטען בנמל לוס אנג'לס / צילום: Reuters, LUCY NICHOLSON

חזרתה של האינפלציה הביאה איתה גם ויכוח סוער בין הכלכלנים: מה גורם לזינוק במחירים, ועד מתי הוא יימשך. האם מדובר בגורמים זמניים, שקשורים להתאוששות מהקורונה וייפתרו בחודשים הקרובים, או לשינוי עמוק יותר בכלכלה, שדורש גם שינוי מדיניות דומה.

חשוב להקדים ולהגיד שהדיון הזה מתמקד בעיקר בארצות הברית, שבה מדד המחירים עלה ב-6.2% מאז אוקטובר שעבר, הקצב הגבוה ביותר זה 31 שנה. גם באירופה נרשמו באוקטובר עליות מחירים חדות, של 4.1% בחישוב שנתי. אבל שם נראה שהתמונה ברורה יותר: חלק ניכר מעליות המחירים מוסבר על ידי הזינוק במחירי האנרגיה. ואילו בישראל, התמונה שונה: עליות המחירים בכלל מתמתנות. באוקטובר נרשמה אינפלציה שנתית של 2.3%, אחרי שבספטמבר כבר עמדה על 2.5%.

ובכל זאת, למה שקורה בכלכלה האמריקאית יש השפעה על כל העולם, ולו רק משום שבמידה רבה, הפדרל ריזרב משפיע על החלטות הריבית של כל שאר הבנקים המרכזיים.
אז מה גורם לעליות המחירים? לשאלה הזאת אין תשובה פשוטה אחת. מדובר בשילוב של שלל גורמים, שיחד חברו לגל עליות מחירים. יש מי ששם את הדגש על עודפי הביקושים שנוצרו עם היציאה מהמגפה. האמריקאים שהסתגרו בבתים מצאו את עצמם עם פחות הוצאות, ועם צ'קים מהממשלה בכיס, והחלו להוציא את הכסף על קניות. גל הביקושים מביא לעלייה במחירים, ואולי מצביע על כך שצריך "לקרר" קצת את הכלכלה.

 

הבעיה: פקקים באספקה ועיכוב בייצור

אבל יש מי ששם את הדגש על הצד השני של המטבע, כלומר על מה שנקרא "צד ההיצע". בגרסה הזאת, את הסיבה לעליות המחירים צריך לחפש בשיבושים שגרמה המגפה לשרשרת האספקה העולמית. והשיבושים האלה עומדים במרכזו של ניתוח שפרסמו לפני שבועיים חוקרי הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS) בבזל.

ה-BIS, מוסד שבו חברים עשרות בנקים מרכזיים, משמש "כבנק של הבנקים המרכזיים", ואחת ממטרותיו היא לעודד שיתוף פעולה ביניהם. בין היתר, יש לו מחלקת מחקר פעלתנית, שלא חוששת לבקר בעשור האחרון את מדיניות הריבית הנמוכה. אבל הפעם הדוח של חוקרי ה-BIS דווקא מספק תמיכה מסוימת למי שסבור שהאינפלציה נובעת מגורמים זמניים.

חוקרי הבנק מציעים, למשל, חישוב פשוט, שמתמקד בשני מגזרים שרגישים לבעיות אספקה. אם מחירי האנרגיה והרכב בארה"ב ובגוש היורו היו עולים בחצי השנה האחרונה בקצב שבו עלו בין 2010 ל-2019, קצב האינפלציה השנתי היה קטן ב-2.8 נקודות האחוז בארה"ב, וב-1.3 נקודות האחוז בגוש היורו. כלומר, חלק לא מבוטל מעליות המחירים היה נעלם (ראו תרשים).

בניתוח של ה-BIS, יש מקום מיוחד ל"צווארי בקבוק", נקודות בשרשרת האספקה העולמית שלא עמדו בעומס הביקושים, ויצרו פקק שהתגלגל אחר כך לאורך השרשרת. ככל שצווארי הבקבוק קרובים לתחילת השרשרת, כך ההשפעה שלהם הייתה גדולה יותר, כי הם מעכבים יותר שלבים בייצור בהמשך. למחסור בחומרי הגלם והאנרגיה, המרכיבים הבסיסיים שמשמשים לייצור אין ספור מוצרים, יש השפעה גדולה יותר מאשר למחסור בשבבים, ולמחסור בשבבים יש השפעה גדולה יותר מאשר פקקים בתובלה הימית.

כשהמגפה פרצה בתחילת 2020, הסגרים שיבשו את העבודה במפעלים ובנמלים, והסחורה פשוט לא הגיעה בזמן. אלה היו השיבושים ההתחלתיים בשרשרת האספקה, והם קרו אחרי שנים של השקעה נמוכה בעודפי קיבולת שישמשו ככריות ביטחון לשעת הצורך.

ההחרפה: הלקוחות והספקים אוגרים במלאי

אבל בהמשך, לפי חוקרי ה-BIS, קרה עוד משהו: הלקוחות שנכוו מהמחסור והעיכובים החליטו לנסות ולהגן על עצמם משיבושים עתידיים, ולקנות לעצמם עוד מרחב תמרון. איך עושים את זה? מקדימים את ההזמנות ומזמינים קצת יותר, ליתר ביטחון. כך נוצר אפקט שרשרת, רק בכיוון ההפוך.

חנות הספורט שהלקוחות שלה עברו להתעמל בבית מזמינה מלאי עודף של משקולות למקרה הצורך, הספק שלה גם הוא מזמין קצת מלאי עודף כשהוא מזמין מהיצרן, והיצרן מזמין עוד יותר חומרי גלם. כך מצטבר מרווח ביטחון על מרווח ביטחון, ומי שניצב בתחילת השרשרת מוצא את עצמו בפני גל ביקושים אימתני. זו תופעה שיש לה כינוי בספרות המקצועית: "אפקט השוט" (או שוט השור). תנועה קטנה בידו של הבוקר, מובילה לתנודות גדולות בקצהו של השוט.

אבל קרה עוד משהו. כמו שחוקרי ה-BIS מציינים, בחלק מהמקרים המחירים עלו אבל גם כמויות המוצרים שסופקו עלו, מה שמלמד על גידול בביקושים. כמו שניסח זאת לאחרונה בראיון לגלובס פרופ' סטיבן רואץ', האוניות שמחכות בפקק בנמלי ארה"ב לא הגיעו לשם סתם ככה: יש זינוק בביקוש למוצרים שהן מובילות.

הפתרון: מודל לחיזוי השיבושים באספקה

ובכל זאת, הזינוק בביקושים הוא לא תופעה חדשה, ועברה כבר שנה וחצי מהרגע בו הממשלות החלו להזרים כסף לידי האזרחים. למה המערכת לא התאימה את עצמה?
מי שמנסה לענות על השאלה הזאת הוא פרופ' מייקל ספנס, זוכה נובל לכלכלה, שהזכיר במאמר שפרסם שאין כאן "מערכת" אספקה מתואמת מלמעלה, אלא שלל שחקנים שונים, שאף אחד מהם לא רואה את התמונה הגדולה. ויותר מזה: אף אחד מהם לא יכול לחזות מה הולך לקרות, ואיפה ייווצר צוואר בקבוק. במקום זאת, הם מגיבים בדיעבד למחסור באספקה. וזה לוקח זמן, וכרוך בשיבושים.

הפתרון שספנס היה רוצה לראות הוא מודל שיחזה מה הולך לקרות בשרשרת האספקה, כמו מודלים לחיזוי מזג האוויר. בחזונו מדינות ישתפו זו עם זו מידע, שיוזן למערכת בינה מלאכותית, שתפיק תחזיות שיאפשרו לכלל המשתתפים בשרשרת האספקה להיערך להיווצרות צווארי בקבוק.

אבל עד שחזון אחרית הימים הזה יתגשם, השיבושים בשרשרת האספקה מובילים את כל אחד מהשחקנים לדאוג לעצמו ולהגדיל את הקיבולת שלו. ולפי חוקרי ה-BIS, כאן בדיוק מסתתר פוטנציאל להיפוך כיוון פתאומי: אחרי שצווארי הבקבוק ייפתחו, ואגירת מלאים תסתיים, המחירים עשויים לשנות כיוון ולצנוח. מילת המפתח היא "עשויים". ובאמת, בעיתונות האמריקאית התפרסמו השבוע ניתוחים ולפיהם אפשר כבר לזהות הקלה בלחץ על שרשראות האספקה.

אבל יש גם תרחישים אחרים שה-BIS משרטט, למשל התמשכות השיבושים ועליות המחירים, שתוביל לעלייה בשכר, ואז לעוד עלייה במחירים, וחזר חלילה (עד כה, לא נראה שזה המצב). בתרחיש נוסף, חברות ריכוזיות ינצלו את הכוח שיש בידיהן כרגע כדי להעלות מחירים (לפי הדיווחים, בבית הלבן מתכננים מתקפה על חברות שינהגו ככה). בקיצור, גם החוקרים ב-BIS משאירים לעצמם מרווח ביטחון, בדיוק כמו החברות שהם מתארים. בכל זאת: אי הוודאות חוגג.

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה