גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בשורה התחתונה, רפורמת המיסוי הבינלאומי היא העלאת מס"

השבוע שיגרה רשות המסים הודעה חגיגית על העברת הדוח הסופי של הוועדה לרפורמה בתחום המיסוי הבינלאומי לידי מנהל רשות המסים, ערן יעקב ● מאחורי המילים החגיגיות, עומדת למעשה רפורמה שמשקפת העלאת או הטלת מס על פעילות של ישראלים בחו"ל, וכן הרחבה משמעותית של חובות הדיווח ● הביקורת של מומחי המס לא איחרה להגיע: "רפורמה עמוסה ומסורבלת שיצרה פרצות מס חדשות"

רשות המסים. רצון ליעל, לפשט ולייצר ודאות בתהליכים? / צילום: איל יצהר
רשות המסים. רצון ליעל, לפשט ולייצר ודאות בתהליכים? / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר חשף גלובס את עיקרי רפורמת הרוחב שמתכננת רשות המסים בכללי המיסוי הבינלאומי, אשר גובשה על ידי צוות משותף לרשות המסים והלשכות המקצועיות (לשכות עורכי הדין, רואי החשבון ויועצי המס). השבוע פרסמה רשות המסים בעצמה את עיקרי הרפורמה, ושיגרה הודעה חגיגית על העברת הדוח הסופי של הצוות לידי מנהל רשות המסים, ערן יעקב, כולל תמונות מכובדות של לחיצות הידיים של הגורמים הבכירים שגיבשו את ההמלצות בדו"ח.

הוועדה, כך אומרים ברשות, מונתה על ידי יעקב "מתוך רצון ליעל, לפשט ולייצר ודאות בתהליכים כגון קביעת מקום המושב של יחידים וחברות, חישוב מס יציאה לעוזבים את הארץ, מנגנוני ההקלה ממסי כפל, הטבות לעולים ותושבים חוזרים, מיסוי הכנסות ודיבידנדים שהופקו מחוץ לישראל, מיסוי פעילות של תושבי חוץ בישראל, מיסוי תושבי ישראל שהם בעלי השליטה בחברות זרות והתאמת המערכת בישראל לסטנדרטים בינלאומיים של מאבק בתכנוני מס והגברת השקיפות בין מדינות". כל זאת, במטרה לצמצם מצבים של כפל מס, מחד, ולמנוע תכנוני מס הגורעים הכנסות מקופת המדינה, מאידך.

מאחורי המילים היפות הללו, עומדת למעשה רפורמה שמשקפת העלאת או הטלת מס על פעילות של ישראלים המתבצעת מול חו"ל ובחו"ל, וכן הרחבה משמעותית של חובות הדיווח של הישראלים על פעילותם ונכסיהם בחו"ל.

חברי הוועדה דנו מעל לשנתיים על כל סעיף וסעיף כדי לגבש את התוצאה שמתבטאת בדוח עב הכרס שגובש, כאשר על כל מספר ושינוי שנמצאים בו (כמעט) היו וויכוחים משמעותיים בין נציגי רשות המסים לנציגי הלשכות המקצועיות.

בסופם של הוויכוחים, נראה שגם נציגי הלשכות המקצועיות מבינים שהמוצר הסופי משקף את "הרע במיעוטו" לעומת הגרסה הראשונה של הרפורמה שהרשות רצתה להכשיר דרכם.

"כל הרפורמה בשורה התחתונה היא העלאת מס. מעבר לכך, כל הפרק של הדיווחים הוא פרק נוראי. הרשות תקבל נתונים על כל מה שיש לישראלים ולחברות של ישראלים בחו"ל, על כל החברות בנות ועל כל דבר בעצם. יש פה הרחבה גדולה של המס והרחבה עוד יותר גדולה של הדיווחים שיובילו לגביית מס נוספת מישראלים. רבנו על כל דבר ודבר ימים רבים, עד היום האחרון", אומר אחד מחברי הוועדה.

חזרה 30 שנה לאחור

מטבע הדברים, גם הביקורת של מומחי המס לרפורמה לא איחרה להגיע. לדברי עו"ד ורו"ח איתן אסנפי, העוסק בתחומי המיסוי הישראלי והמיסוי הבינלאומי, השינויים המתוכננים בהגדרות התושבות לצרכי מס למשל (מתי לא נשלם מס ברילוקשיין) יהוו טלטלה עבור כל הישראלים שיוצאים לחו"ל.

לדבריו, "מוקד המחלוקת בין רשות המסים לישראלים שיוצאים לחו"ל זו הגדרת התושבות, וזה אחד מאבני הדרך המרכזיים בשיטת המיסוי בישראל. הרפורמה מבקשת לגרום לכך שהמבחן העיקרי לתושבות או היעדרה יהיה מספר הימים שבהם שוהה יחיד בישראל ביחס למספר הימים בחו"ל. כלומר, עוברים לכאורה לבדיקה של ספירת ימים כדי לקבוע תושבות וזה ללא קשר להיכן נמצא מרכז החיים.

"זו חזרה 30 שנה לאחור. בעבר כבר הייתה מקובלת הגדרה טכנית כזו של מספר ימי שהייה ובתי המשפט החליטו לפרש את ההגדרה הזו באופן רחב יותר שיתחקה אחר מרכז החיים של האדם, ולא רק על בחינה טכנית של ימי השהיה. לכן, בשנת 2003 שונתה הפקודה באופן שיתייחס למבחן מרכז החיים. הצעד הזה, אם כן מחזיר אותנו לאחור בניגוד למציאות החיים המורכבת שלנו".

עו"ד ורו"ח אסנפי מוסיף, כי שינוי מבחני התושבות יוליד מאבקים משפטיים חדשים מול רשות המסים. לדבריו, "המבחן הכמותי שעכשיו מנסים לקבוע סותר חזיתית גם את מבחני התושבות שנקבעו באמנות המס, שמבוססים על מקום בית הקבע של היחיד, על מרכז האינטרסים החיוניים שלו ופרמטרים אחרים איכותניים ולא טכניים כמו ימי שהיה. אמנות המס משקפות את התפיסה הבינלאומית, והן גוברות על הדין הפנימי. אם יש סתירה בין הגדרת התושבות לפי הפקודה ובין הגדרת התושבות על פי האמנה - האמנה תגבר. בכך למעשה רשות המסים פותחת חזית משפטית חדשה מול הנישומים בכל הנוגע לסמכות בהקשר זה".

לדברי עו"ד אסנפי, "נדמה שהמוטיבציה האמתית של רשות המסים לשינוי נובעת מהעובדה שלא מעט פסקי דין בתחום תושבות היחיד שיישמו את מבחן מרכז החיים המהותי קיבלו את עמדת הנישומים בניגוד לעמדת הרשות. למה להרוס מבחן איכותי וטוב גם אם הוא קשה ליישום, על מזבח הודאות? ודאות היא ערך אבל יש מאות נושאים אחרים בתחומי המס שגם הם מותירים שיקול דעת אצל בתי המשפט ושם רשות המסים לא מחפשת ודאות".

רפורמה עמוסה ומסורבלת

עו"ד ורו"ח רחלי גוז-לביא, שותפה מנהלת וראש מחלקת המסים במשרד עמית, פולק, מטלון ושות' מוסיפה, כי "הרפורמה אותה מציעה רשות המסים, שבחלקה נועדה לצמצם עיוותים שיש לתקנם ואשר נועדה להגביר את הוודאות הינה רפורמה עמוסה ומסורבלת. לא זו בלבד שספק רב אם תשיג את מטרותיה, אלא אף תגרום לפגיעה ממשית בציבור נישומים נרחב. הרפורמה מתיימרת לצמצם 'פרצות' מס, אולם לאור ריבוי סעיפי החקיקה הצפויים, הדבר עשוי להשיג את האפקט ההפוך, שכן לכל מונח בחקיקה המוצעת ניתן יהיה להעניק פרשנויות שונות, שדווקא ייצרו פרצות מס חדשות".

לדברי עו"ד גוז-לביא, "הרפורמה, בחלקים נרחבים ממנה, נגועה בהיבטים רטרואקטיביים שמשנים את מדיניות המס של הנישומים לרעה. כך לדוגמא, חברה שעד כה לא נחשבה לתושבת ישראל לאור הדין הקיים, תהפוך באחת לכזו וכמו-כן יושת מס בגין הכנסות של חברות מסוג חנ"ז שלא מוסו בישראל. יתרה מכך, השינויים המוצעים בהגדרת תושב ישראל יביאו לעיוות במאזן הכוחות שבין הנישומים לרשויות, תוך נטייה מופרזת לראות בנישומים כתושבי ישראל.

"הרפורמה, שאמורה בעיקרה להגביר את וודאות המס ולצמצם את המחלוקות בין הרשות לנישומים, לא תביא לגידול ניכר של גביית המס, אלא לגידול בהליכים המשפטיים שינוהלו מול הרשות. בצד זאת, שינוי דרסטי במדיניות המס, אינו מבטיח כי יחידים וחברות כאחד, ימשיכו לקיים את מקום מושבם בישראל נוכח הגדרתו המחודשת. בכך, בוודאי תצא המדינה נפסדת".

הכבדה משמעותית

רו"ח ומשפטן כפיר אילני, שותף בחטיבת המס Deloitte ישראל, מעריך ש"הפרוצדורה החדשה המוצעת צפויה להכביד משמעותית על ניתוק התושבות, בין היתר באמצעות מסלולים של מס מיידי ומסלולי דחייה שונים הכוללים דיווחים שונים ובהם דיווח ו/או תשלום מס יציאה תוך 90 יום מיום הניתוק. כך גם חובת הגשת הצהרת הון על מצבת הנכסים וההתחייבויות ליום החיוב במס יציאה על כלל הנכסים אשר חל עליהם מס יציאה, הפקדת ערבויות / שעבוד נכסים בידי נאמן ישראלי ועוד. נישום שלא הגיש דיווח והצהרה כאמור, לא יוכל לטעון בעתיד כי ניתק את תושבותו בשנה זו. מה שמייצר חסמים בהליך ניתוק התושבות".

עוד לדברי אילני, "הוועדה שהוקמה לא נתנה פתרון מלא לבעיית כפל המס שקיימת היום, וככל הנראה סומכת על כך שהפתרון יהיה במסגרת אמנות מס חדשות שנחתמו או יחתמו בעתיד. מ-2003 לא הותקנו תקנות מכוח הסעיף הקובעות מתן זיכוי ממס זר והוראות למניעת כפל מס באם נבחרה החלופה של דחיית המס, כלומר, בעיית כפל המס נותרה על כנה".

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית