גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלגוריתם המוסר החדש: כבר שאלתם את דלפי אם למדינה מותר להכריח להתחסן?

לאחרונה הושק אלגוריתם הבינה המלאכותית "דלפי", שעונה על שאלות מוסריות של גולשים ברשת ● אלא שלצד השעשוע, היומרה להפוך טכנולוגיה למוסרית היא בעייתית. אין בה הוגנות, והיא גם כובלת את ידיהם של אנשים

חיסוני ילדים באוסטריה / צילום: Associated Press, Lisa Leutner
חיסוני ילדים באוסטריה / צילום: Associated Press, Lisa Leutner

האורקל מדלפי היא דמות מיתולוגית שענתה על שאלות בשם האלים היוונים. לעומתה, טכנולוגיית הבינה המלאכותית החדשה "דלפי", שהושקה לאחרונה, עונה על שאלות מוסריות בשם עצמה. זה הגיוני, בהתחשב ביכולות הכמו-אלוהיות שהוצמדו לבינה מלאכותית יותר מפעם אחת. בראיון לטיימס ב-2019, בכיר לשעבר בגוגל הזהיר שאנשי AI יוצרים אל במו ידיהם. רק לפני מספר חודשים, בית המשפט סגר את דלתות כנסיית הבינה המלאכותית הראשונה בעולם. הקים אותה אנתוני לבנדובסקי, מהנדס לשעבר בגוגל.

טכנולוגיית הבינה מלאכותית כבר חדרה לכל תחום בחיים: היא מחלקת הלוואות, מאשרת כניסה לבניינים, מפיצה פרסומות, מתפקדת כעוזרת קולית וכן הלאה. דוח שפרסמה חברת Fortune Business Insights לפני חודשיים מראה שסוג הטכנולוגיה הזה נמצא בשימוש במקום הראשון בתעשיית הפרסום והמדיה, במקום השני - פיננסים, שלישי - בריאות, רביעי - קמעונאות וחמישית - תחבורה. השחקניות המובילות בתחום הן ענקיות הטק: אמזון, אפל, מטא (לשעבר פייסבוק), גוגל, מיקרוסופט, סיילספורס, אנבידיה, IBM ועוד. אלוהים נמצא בכל מקום, הבינה המלאכותית רוצה גם.

אבל האלגוריתם דלפי אינו רוצה להפוך את הבינה המלאכותית לאלוהית. להיפך, הוא רוצה להפוך אותה לאנושית. זה האלגוריתם הראשון בעולם שנבנה כדי להתמודד עם שאלות מוסר, דוגמת האם מותר לעני לשדוד בנק. היא נולדה במעבדה בסיאטל שנקראת "המוסד של אלן לבינה מלאכותית". פרופ' יי-ג'ין צ'וי (Yejin Choi), שהובילה את הפרויקט, אמרה שזה צעד ראשון בהטמעה של מודעות מוסרית וחברתית בטכנולוגיה. האתר של דלפי עלה לאוויר לפני כמה שבועות, והוא פתוח לכולם. עד כה נכנסו אליו מיליוני גולשים, ששאלו לדעתה בסוגיות ערכיות שונות.

תעשיית הטיות ואפליות

דלפי לא נועדה להיות שעשוע אינטלקטואלי לצוות מתכנתים משועממים. בשנים האחרונות קיים דיון רחב בהטיות החברתיות שטמונות בבינה המלאכותית. החשיבות העצומה שיש לסוג הטכנולוגיה הזו בחיים האנושיים מעוררת הרבה שאלות.

בתוך עולם הטק, בינה מלאכותית היא אחת הטכנולוגיות הצומחות ביותר. הדוח של Fortune Business Insights קובע שנתח השוק של תעשיית הבינה המלאכותית היה כ-36 מיליארד דולר ב-2020. עד שנת 2028 השוק צפוי לגדול לסכום כמעט דמיוני של 360 מיליארד דולר. הבעיה היא שהתעשייה העצומה הזו מייצרת הרבה הטיות ואפליות.

מחקרים מראים שבינה מלאכותית מפלה לרעה מיעוטים בקבלת הלוואות ומשכנתאות. בעבר נחשף שאלגוריתם גיוס העובדים של אמזון תיעדף קורות חיים של גברים למשרות הנדסה. האלגוריתם שקלל לאלו מועמדים יש את הסיכוי הטוב ביותר לזכות בתפקיד, על סמך ההצלחה של עובדים קיימים. מאחר שבאמזון היו יותר מהנדסים גברים מנשים, האלגוריתם העדיף מועמדים גברים.

סדרת החשיפות של הוול סטריט ג'ורנל בחודשים האחרונים הוכיחה שמטא ידעה שהאלגוריתם של אינסטגרם משפיע לרעה על הדימוי העצמי של נערות. בספרה "עיצוב התודעה", ד"ר לירז מרגלית מציינת שאלגוריתמים של מדיה חברתית, כמו יוטיוב ומטא, בנויים באופן שחושף את המשתמש לתכנים הקיצוניים ביותר. באופן הזה, נערה שחיפשה מידע תמים בנושא כמו ביגוד, עלולה למצוא עצמה מול תכנים שעוסקים באנורקסיה.

באגים, כוח ופטריוטיות

הפופולריות של טכנולוגיית הבינה המלאכותית, לצד הבעיות האתיות החמורות שהיא מעוררת, הניעו את פרופ' צ'וי וצוותה לבנות אלגוריתם שיהיה מסוגל להתמודד עם סוגיות ערכיות. כך זה עבד: החוקרים הזינו את האלגוריתם ביותר מ-1.7 מיליון דעות בעניינים חברתיים שונים, כמו התנגדות לחיסונים, אישומים בפשעים כמו רצח, זכויות אדם ועוד.

פרופ' הליות יי-ג'ין צ'וי, ממציאת דלפי

דלפי למדה את המידע הזה, ועל בסיסו גיבשה "דעה" מה נכון ומה לא. מעין "חוכמת המונים" טכנולוגית, אם תרצו. פרופ' צ'וי טוענת שהיא נתנה לצוות אנושי לשפוט את רמת הדיוק של דלפי, והתוצאה הייתה 92% הסכמה עם ההחלטות של האלגוריתם. חייבים להודות שדלפי הפתיעה לטובה אנשי מקצוע רבים. רבים ציינו שמדובר באלגוריתם חכם להפליא, בהתחשב בנושא המורכב שבו הוא אמור לטפל.

אבל באלגוריתם, כמו בכל תוכנה, יש באגים. ג'וזף אוסטרוויל, פסיכולוג מאוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון, סיפר לניו יורק טיימס שכאשר שאל את דלפי האם מותר להרוג אדם אחד כדי להציל אחר, התוכנה ענתה שאסור. כששאל האם מותר להרוג אדם כדי להציל 100 אנשים, התוכנה אמרה שמותר. כששאל האם מותר להרוג אדם כדי להציל 101 אנשים, התוכנה אמרה שוב שאסור. מדוע 100 כן ו-101 לא? למהנדסים הפתרונים.

גם אני ניסיתי לשאול את דלפי מספר שאלות, והתוצאה הייתה משעשעת לעיתים. לשאלתי האם מותר לממשלה להכריח את התושבים לקבל חיסון קורונה, דלפי ענתה שזה דבר טוב. לשאלה כללית יותר, האם מותר לממשלות להכריח אזרחים להתחסן באופן עקרוני, דלפי ענתה שזה צפוי שזה מה שהן יעשו.

בכל הקשור להגבלת כוח, דלפי היא פטריוטית אמריקאית קלאסית. היא תמכה בהגבלת הכוח של כולם: החל ממטא וכלה בבית המשפט העליון האמריקאי. היא גם אמרה שזה בסדר להעמיד את טראמפ למשפט בעוון בגידה.

קוד אתי חדש

"הדיון" עם דלפי, אם אפשר לקרוא לזה כך, הוא אבסורדי לעיתים. אבל הבעיה העיקרית היא אחרת: עצם היומרה להפוך טכנולוגיה למוסרית. תוכנה היא כלי שמתוכנת בידי בני אדם. בהתאם, המידע שהיא מנתחת הוא המידע שמתכנתים הזינו לתוכה. מה היה קורה אם הצוות של פרופ' צ'וי היה מכניס לדלפי 1.7 מיליון עמדות מוסריות של אנשים אחרים?

מוסר הוא דבר סובייקטיבי, ותלוי נסיבות. מאחר שבינה מלאכותית היא תוכנה, היא מעולם לא חוותה התנסויות בחיים האמיתיים. היא מעולם לא ישבה בבית המשפט וראתה נאשם בוכה, כי נתפס גונב מצרכים מהמכולת לילדיו הרעבים. בינה מלאכותית מסוגלת לערוך חישוב מתמטי בלבד. היכולת החישובית שלה מאד מתוחכמת, אבל בשורה תחתונה - זו הרבה מאוד מתמטיקה, זה הכול.

אחד העקרונות הבסיסיים באתיקה הוא עיקרון ההוגנות. בעיניי, הסתברויות מתמטיות מטבען אינן יכולות להיות הוגנות. אצל בני אדם רווח העיקרון של סליחה ומחילה. אלגוריתם אינו שוכח ואינו סולח: אם לאדם היה עבר כלכלי בעייתי, האלגוריתם זוכר לו את זה, גם אם מאז שיקם את עצמו לחלוטין.

כשאותו אדם יבוא לבקש הלוואה מהבנק הוא עלול להידחות, בגלל שאלגוריתם דירוג האשראי זוכר לו את עברו. מה שניתן לפתור לפעמים מול פקיד בנק אנושי, לא ניתן לפתור מול תוכנה. הבעיה היא שהתוכנה יותר ויותר כובלת את ידיהם ורגליהם של אנשים. אלגוריתמים אינם ראויים להערצה, ובטח ובטח שלא מגיעה להם כנסיה (או כל מוסד דתי אחר). מעל לכל, זו מכונה שמשקפת את הפגמים האנושיים של המתכנתים שלה. אם כבר צריך קוד אתי, הוא צריך להיות למתכנתים. לרופאים ועורכי דין יש, הגיע הזמן שגם למתכנתים יהיה.

הכותבת היא הבעלים של חברת Round Angle לפיצוח תובנות עסקיות וסטוריטלינג. עבדה עם חברות מובילות וזכתה בפרסים בארץ ובעולם

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר