גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקלו מילים: הקלטות שיחות הפכו לחלק בלתי נפרד מעולם העבודה

עורכות דין המייצגות עובדים ומעסיקים מספרות שפרקטיקת ההקלטות הפכה נפוצה במקומות העבודה, ואף שהיא עלולה לחבל ביחסי האמון לפעמים היא דווקא מועילה ● איך מתייחס בית המשפט להקלטות ומתי כדאי לשני הצדדים להסכים על הקלטה גלויה ● ניהול וקריירה

הקלטות במקום העבודה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הקלטות במקום העבודה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הקלטות השיחות עם בני משפחת נתניהו, שביצע בשיטתיות עד המדינה בתיק 4000 ניר חפץ ונחשפו לאחרונה, מפנות זרקור לפרקטיקה לא נדירה כל כך גם במקומות עבודה אחרים, שבה עובדים ומנהלים מקליטים זה את זה באופן שיטתי.

עו"ד נעמה שבתאי בכר, מומחית בייצוג מעסיקים בדיני עבודה ממשרד בכר שבתאי עורכי דין, מספרת שפגשה עובד במקום עבודה ציבורי ש"בנה" למנהל שלו תיק על התנכלות. "המנהל לא היה מרוצה מהעובד והעיר לו, ואף זימן אותו לפגישת עבודה מקצועית ורשמית לדון בעניין. מטרת השיחה לא הייתה שימוע אבל העובד הפעיל את ההקלטה עוד קודם שנכנס ואמר למנהל: 'אוקיי, באתי לעוד אחת מהשיחות איתך בעקבות ההתנכלות שאני חווה ממך. ממה הפעם אתה לא מרוצה? ואגב, הנה, עכשיו אני מקליט את השיחה'. אבל ההקלטה הייתה פעילה גם כשהוא אמר את הפתיח של השיחה. המנהל אמר לו: 'מה זאת אומרת אתה מקליט את השיחה? אלה ענייני עבודה'. והעובד אמר לו: אני מבין שאתה לא רוצה שיכירו אותך, איך אתה פתאום מדבר יפה. ככה הוא בנה לו תיק של התנכלות. זה בעיניי לא ראוי".

עו''ד נעמה שבתאי בכר / צילום: מיכל רביבו

מצד אחר נתקלה שבתאי בכר במנהל שהקליט את העובדים שלו באמצעות "משת"פ" שגייס מקרב העובדים כדי לשמוע מה העובדים אומרים עליו מאחורי הגב. "גם זה לא ראוי בעיניי", היא אומרת.

לדברי עו"ד סיגל פעיל, מומחית בדיני עבודה, הקלטות במקומות העבודה הפכו לפרקטיקה שגרתית, במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי, וכולם "שוקלים מילים".

"ההקלטות האלה רלוונטיות בעיקר במצבים שבהם הן הדרך היחידה להוכיח טענה מסוימת". כדוגמה, פעיל מספרת על ניסיון כושל של עירייה להעמיד לדין משמעתי עובד רק כי ביצע הקלטה. "בית הדין למשמעת שקל את הנסיבות והשתכנע שההקלטה הייתה לגיטימית. במצבים הרלוונטיים ובלית ברירה אחרת, אני ממליצה ללקוחות שלי לעשות את זה, במיוחד כאשר מעשה ההקלטה, הגם שלא רצוי במציאות נקייה מפגמים ביחסי העבודה, עדיף על מצב של נחיתות ראייתית שעלול לפגוע בעובד או במעסיק".

לא עבירה אבל מזיקה

נקודת המוצא המשפטית היא שהקלטת שיחה אינה עבירה. לדברי עו"ד אפרת בירן, שותפה בנ. פינברג ושות', מומחית בדיני עבודה, "כאשר אדם מקליט שיחה שהוא עצמו צד לה, אין מדובר בהקלטת סתר, כמשמעה בחוק האזנת סתר. הקלטה כאמור היא קבילה ויכולה לשמש כראיה בהליך משפטי.

עו''ד אפרת בירן / צילום: יח''צ

"אלא שהקלטה שיטתית של עמיתים לעבודה ללא סיבה מוצדקת, כפי שקבעו בית המשפט העליון ובתי הדין לעבודה בפסיקתם, פוגעת בקיומם של יחסי עבודה תקינים ויוצרת אווירה עכורה וחשדנית במקום העבודה".

בפסק דין שהתייחס להקלטה של עובד מדינה, קבע בית המשפט העליון כי "התנהגות כזאת, שמקורה בחשדנות או בתככים, עלולה לזרוע חוסר אמון בין העובדים לבין עצמם, לשבש את היחסים בקרב שירות המדינה, ובסופו של דבר אף לפגוע בשירות שהוא נותן לציבור. עצם השיבוש ביחסים ובתפקוד די בו כדי לקבוע שהתנהגות כזאת היא התנהגות שאינה הולמת את עובד המדינה".

לדברי בירן, בית הדין הארצי לעבודה הבחין בפסיקתו בין שני מצבים: מצב שבו עובד מקליט ללא סיבה מוצדקת ובאופן שיטתי את הממונים עליו ואת עמיתיו לעבודה, וזאת על מנת לאסוף ראיות לשעת הצורך ולעשות בהן שימוש - התנהגות הנתפסת על ידי בתי הדין לעבודה כפוגעת בבסיס יחסי האמון שבין עובד לבין מעסיקו; ומצב אחר שבו עובד או מועמד לעבודה מקליט שיחה על מנת שיוכל להוכיח את טענותיו לפגיעה שלא כדין, במיוחד במקרים קשים להוכחה, כגון הפליה, חשיפת התנהגות בלתי תקינה במקום העבודה, גזענות וכדומה. במקרה כזה, עצם ההקלטה אינו פסול.

 

"בתי הדין לעבודה הסתמכו על הקלטות כאלה כדי לקבוע שמעסיק פגע בעובד, למשל במקרה שבו עובדת טענה שפוטרה בשל הריונה או במקרה שבו מועמד לעבודה טען כי לא התקבל לעבודה בשל מוצאו".

לדברי שבתאי בכר, "בעיניי, תלוי מאיזה מקום ההקלטה מגיעה. אם מדובר באדם שמקליט את השיחות כדבר שבשגרה מטעמים עניינים, ובמאני טיים שולף את מה שרלוונטי, אני לא רואה בזה בעיה בעידן הדיגיטלי בתוך מקומות העבודה. אבל אם ההקלטות הופכות להיות מטרה בתוך יחסי העבודה (ולא אמצעי להשגת מטרות ענייניות) זה שומט את כל הבסיס של יחסי אמון שנדרשים במקומות עבודה".

לפעמים אין ברירה

עו"ד פעיל סבורה שהקלטות הן בחלק מהמקרים מחויבות המציאות. "הלוואי שהיינו במציאות שבה יחסי העבודה היו מתנהלים כך שהאירועים הלא תקינים היו יוצאי דופן ולא היה צורך להקליט. לצערי, יש הרבה מאוד סיטואציות שמעסיקים ועובדים נקלעים אליהן והן מכניסות את התיעוד לטווח השגור. ברגע שיהיה ברור שבמסגרת יחסי העבודה אסור להטריד, אסור לשקר, אסור להתעמר, אסור לבצע עבירות משמעת - ברגע שיחסי העבודה יהיו חפים מאירועי קיצון, אז אפשר יהיה להחזיר את המגבלות על ההקלטה. בינתיים, לצערי זה לא כך. זה מצער, אבל זו המציאות".

עו''ד סיגל פעיל / צילום: תמונה פרטית

בכל מקרה, אומרת פעיל, מומלץ לכולם להביא בחשבון קיומן של הקלטות. "בהקשר הזה, לבתי הדין לעבודה יש הכלים המשפטיים והרגשיים, והייחודיות המתבקשת בשונה מבתי המשפט הרגילים, לבדוק באילו נסיבות ההקלטה הייתה ראויה או לא ואין לאסור על קיומה".

פרקטיקה של הקלטה גלויה

מתי מומלץ להקליט? שבתאי בכר נותנת כמה דוגמאות. "לא מזמן ייצגתי לקוח שעושה חיתוכים מיוחדים ללקוחות בחו"ל והוא מקליט את כל השיחות עם הלקוחות כדי להעביר אותן כמו שהן למפעל, כדי שלא יהיו טעויות בהזמנה", היא אומרת. "הטלפון גם הקליט שיחה עם עובד שטען כי פוטר בגלל מילואים, והשיחות איתו הוכיחו שהוא ביקש לסיים את העבודה.

"מקרה נוסף שבו ניתן להקליט הוא של אישה בהיריון שמבינה שיהיה לה מאוד קשה להוכיח שההיריון שלה הוא לצנינים בעיני המעסיק. כשהיא תגיע לשיחה כזו או אחרת והיא תקליט אותה מתוך חשש שיפטרו אותה בהיריון, זה בעיניי לגיטימי, כי אין לה כלים להתמודד עם זה. היא יכולה להיות אמצעי להשגת מטרה מסוימת".

בירן מוסיפה שבמקומות עבודה התפתחה גם פרקטיקה של הקלטה גלויה (בהסכמת המעסיק והעובד) של שיחות פורמליות, כמו שיחות שימוע טרם סיום ההעסקה ושיחות בירור למיניהן, כדי למנוע מצב שבו כל צד רושם לעצמו פרוטוקול או מקליט את הצד השני ללא ידיעתו.

"בשימוע זה סופר לגיטימי, אומרת גם שבתאי בכר. אנחנו עושים את זה ממקום של לחסוך את התיעוד באמצעות פרוטוקול. במקום להיות עסוק בלכתוב, להיות עסוק בלהקשיב. לקבל החלטה יותר מושכלת. הקלטה של שימוע משקפת הכי טוב את הדברים של העובד. אם אתה רוצה להתייעץ, אפשר להעביר את זה למנהל בכיר יותר".

עוד כתבות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה