גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקלו מילים: הקלטות שיחות הפכו לחלק בלתי נפרד מעולם העבודה

עורכות דין המייצגות עובדים ומעסיקים מספרות שפרקטיקת ההקלטות הפכה נפוצה במקומות העבודה, ואף שהיא עלולה לחבל ביחסי האמון לפעמים היא דווקא מועילה ● איך מתייחס בית המשפט להקלטות ומתי כדאי לשני הצדדים להסכים על הקלטה גלויה ● ניהול וקריירה

הקלטות במקום העבודה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הקלטות במקום העבודה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הקלטות השיחות עם בני משפחת נתניהו, שביצע בשיטתיות עד המדינה בתיק 4000 ניר חפץ ונחשפו לאחרונה, מפנות זרקור לפרקטיקה לא נדירה כל כך גם במקומות עבודה אחרים, שבה עובדים ומנהלים מקליטים זה את זה באופן שיטתי.

עו"ד נעמה שבתאי בכר, מומחית בייצוג מעסיקים בדיני עבודה ממשרד בכר שבתאי עורכי דין, מספרת שפגשה עובד במקום עבודה ציבורי ש"בנה" למנהל שלו תיק על התנכלות. "המנהל לא היה מרוצה מהעובד והעיר לו, ואף זימן אותו לפגישת עבודה מקצועית ורשמית לדון בעניין. מטרת השיחה לא הייתה שימוע אבל העובד הפעיל את ההקלטה עוד קודם שנכנס ואמר למנהל: 'אוקיי, באתי לעוד אחת מהשיחות איתך בעקבות ההתנכלות שאני חווה ממך. ממה הפעם אתה לא מרוצה? ואגב, הנה, עכשיו אני מקליט את השיחה'. אבל ההקלטה הייתה פעילה גם כשהוא אמר את הפתיח של השיחה. המנהל אמר לו: 'מה זאת אומרת אתה מקליט את השיחה? אלה ענייני עבודה'. והעובד אמר לו: אני מבין שאתה לא רוצה שיכירו אותך, איך אתה פתאום מדבר יפה. ככה הוא בנה לו תיק של התנכלות. זה בעיניי לא ראוי".

עו''ד נעמה שבתאי בכר / צילום: מיכל רביבו

מצד אחר נתקלה שבתאי בכר במנהל שהקליט את העובדים שלו באמצעות "משת"פ" שגייס מקרב העובדים כדי לשמוע מה העובדים אומרים עליו מאחורי הגב. "גם זה לא ראוי בעיניי", היא אומרת.

לדברי עו"ד סיגל פעיל, מומחית בדיני עבודה, הקלטות במקומות העבודה הפכו לפרקטיקה שגרתית, במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי, וכולם "שוקלים מילים".

"ההקלטות האלה רלוונטיות בעיקר במצבים שבהם הן הדרך היחידה להוכיח טענה מסוימת". כדוגמה, פעיל מספרת על ניסיון כושל של עירייה להעמיד לדין משמעתי עובד רק כי ביצע הקלטה. "בית הדין למשמעת שקל את הנסיבות והשתכנע שההקלטה הייתה לגיטימית. במצבים הרלוונטיים ובלית ברירה אחרת, אני ממליצה ללקוחות שלי לעשות את זה, במיוחד כאשר מעשה ההקלטה, הגם שלא רצוי במציאות נקייה מפגמים ביחסי העבודה, עדיף על מצב של נחיתות ראייתית שעלול לפגוע בעובד או במעסיק".

לא עבירה אבל מזיקה

נקודת המוצא המשפטית היא שהקלטת שיחה אינה עבירה. לדברי עו"ד אפרת בירן, שותפה בנ. פינברג ושות', מומחית בדיני עבודה, "כאשר אדם מקליט שיחה שהוא עצמו צד לה, אין מדובר בהקלטת סתר, כמשמעה בחוק האזנת סתר. הקלטה כאמור היא קבילה ויכולה לשמש כראיה בהליך משפטי.

עו''ד אפרת בירן / צילום: יח''צ

"אלא שהקלטה שיטתית של עמיתים לעבודה ללא סיבה מוצדקת, כפי שקבעו בית המשפט העליון ובתי הדין לעבודה בפסיקתם, פוגעת בקיומם של יחסי עבודה תקינים ויוצרת אווירה עכורה וחשדנית במקום העבודה".

בפסק דין שהתייחס להקלטה של עובד מדינה, קבע בית המשפט העליון כי "התנהגות כזאת, שמקורה בחשדנות או בתככים, עלולה לזרוע חוסר אמון בין העובדים לבין עצמם, לשבש את היחסים בקרב שירות המדינה, ובסופו של דבר אף לפגוע בשירות שהוא נותן לציבור. עצם השיבוש ביחסים ובתפקוד די בו כדי לקבוע שהתנהגות כזאת היא התנהגות שאינה הולמת את עובד המדינה".

לדברי בירן, בית הדין הארצי לעבודה הבחין בפסיקתו בין שני מצבים: מצב שבו עובד מקליט ללא סיבה מוצדקת ובאופן שיטתי את הממונים עליו ואת עמיתיו לעבודה, וזאת על מנת לאסוף ראיות לשעת הצורך ולעשות בהן שימוש - התנהגות הנתפסת על ידי בתי הדין לעבודה כפוגעת בבסיס יחסי האמון שבין עובד לבין מעסיקו; ומצב אחר שבו עובד או מועמד לעבודה מקליט שיחה על מנת שיוכל להוכיח את טענותיו לפגיעה שלא כדין, במיוחד במקרים קשים להוכחה, כגון הפליה, חשיפת התנהגות בלתי תקינה במקום העבודה, גזענות וכדומה. במקרה כזה, עצם ההקלטה אינו פסול.

 

"בתי הדין לעבודה הסתמכו על הקלטות כאלה כדי לקבוע שמעסיק פגע בעובד, למשל במקרה שבו עובדת טענה שפוטרה בשל הריונה או במקרה שבו מועמד לעבודה טען כי לא התקבל לעבודה בשל מוצאו".

לדברי שבתאי בכר, "בעיניי, תלוי מאיזה מקום ההקלטה מגיעה. אם מדובר באדם שמקליט את השיחות כדבר שבשגרה מטעמים עניינים, ובמאני טיים שולף את מה שרלוונטי, אני לא רואה בזה בעיה בעידן הדיגיטלי בתוך מקומות העבודה. אבל אם ההקלטות הופכות להיות מטרה בתוך יחסי העבודה (ולא אמצעי להשגת מטרות ענייניות) זה שומט את כל הבסיס של יחסי אמון שנדרשים במקומות עבודה".

לפעמים אין ברירה

עו"ד פעיל סבורה שהקלטות הן בחלק מהמקרים מחויבות המציאות. "הלוואי שהיינו במציאות שבה יחסי העבודה היו מתנהלים כך שהאירועים הלא תקינים היו יוצאי דופן ולא היה צורך להקליט. לצערי, יש הרבה מאוד סיטואציות שמעסיקים ועובדים נקלעים אליהן והן מכניסות את התיעוד לטווח השגור. ברגע שיהיה ברור שבמסגרת יחסי העבודה אסור להטריד, אסור לשקר, אסור להתעמר, אסור לבצע עבירות משמעת - ברגע שיחסי העבודה יהיו חפים מאירועי קיצון, אז אפשר יהיה להחזיר את המגבלות על ההקלטה. בינתיים, לצערי זה לא כך. זה מצער, אבל זו המציאות".

עו''ד סיגל פעיל / צילום: תמונה פרטית

בכל מקרה, אומרת פעיל, מומלץ לכולם להביא בחשבון קיומן של הקלטות. "בהקשר הזה, לבתי הדין לעבודה יש הכלים המשפטיים והרגשיים, והייחודיות המתבקשת בשונה מבתי המשפט הרגילים, לבדוק באילו נסיבות ההקלטה הייתה ראויה או לא ואין לאסור על קיומה".

פרקטיקה של הקלטה גלויה

מתי מומלץ להקליט? שבתאי בכר נותנת כמה דוגמאות. "לא מזמן ייצגתי לקוח שעושה חיתוכים מיוחדים ללקוחות בחו"ל והוא מקליט את כל השיחות עם הלקוחות כדי להעביר אותן כמו שהן למפעל, כדי שלא יהיו טעויות בהזמנה", היא אומרת. "הטלפון גם הקליט שיחה עם עובד שטען כי פוטר בגלל מילואים, והשיחות איתו הוכיחו שהוא ביקש לסיים את העבודה.

"מקרה נוסף שבו ניתן להקליט הוא של אישה בהיריון שמבינה שיהיה לה מאוד קשה להוכיח שההיריון שלה הוא לצנינים בעיני המעסיק. כשהיא תגיע לשיחה כזו או אחרת והיא תקליט אותה מתוך חשש שיפטרו אותה בהיריון, זה בעיניי לגיטימי, כי אין לה כלים להתמודד עם זה. היא יכולה להיות אמצעי להשגת מטרה מסוימת".

בירן מוסיפה שבמקומות עבודה התפתחה גם פרקטיקה של הקלטה גלויה (בהסכמת המעסיק והעובד) של שיחות פורמליות, כמו שיחות שימוע טרם סיום ההעסקה ושיחות בירור למיניהן, כדי למנוע מצב שבו כל צד רושם לעצמו פרוטוקול או מקליט את הצד השני ללא ידיעתו.

"בשימוע זה סופר לגיטימי, אומרת גם שבתאי בכר. אנחנו עושים את זה ממקום של לחסוך את התיעוד באמצעות פרוטוקול. במקום להיות עסוק בלכתוב, להיות עסוק בלהקשיב. לקבל החלטה יותר מושכלת. הקלטה של שימוע משקפת הכי טוב את הדברים של העובד. אם אתה רוצה להתייעץ, אפשר להעביר את זה למנהל בכיר יותר".

עוד כתבות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן