גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת ניסו שחם: אין מקום לקיים דיון נוסף

כאשר מדובר במקרה "התאהבות" בודד במקום העבודה, ניתן לטעון כי לא מתקיים בהכרח "הפן המחמיר הנוסף"; אך כשמדובר בשיטה שחוזרת על עצמה בשירות, עם שוטרות זוטרות וצעירות, לדעתנו לא מתקבל על הדעת שלדין הפלילי לא יהיה מה לומר בעניין

ניצב בדימוס ניסו שחם / צילום: שלומי יוסף
ניצב בדימוס ניסו שחם / צילום: שלומי יוסף

דעת הרוב של בית המשפט העליון מהשבוע שעבר בעניינו של ניצב בדימוס ניסו שחם, לשעבר מפקד מחוז ירושלים במשטרה, היא נכונה לטעמנו מבחינה משפטית ואף ראויה (רע"פ 6477/20, 15.11.2021). הכרעת הרוב אשררה את פסק הדין המרשיע של ערכאת הערעור (בית המשפט המחוזי בתל-אביב), שביטל בצדק את הכרעת הדין המזכה.

קצת רקע לפני שנתחיל: ניצב בדימוס שחם, שכיהן בתפקידים בכירים ביותר במשטרה, יצר במהלך שירותו קשרים אינטימיים בעלי אופי מיני עם שוטרות צעירות, על-פי רוב בדרגות נמוכות, שהיו כפופות אליו. קשרים אלה כללו מפגשים מיניים מזדמנים וקשרים אינטימיים מתמשכים, והתקיימו במהלך שגרת עבודתם של שחם והשוטרות והן מחוצה לה.

אין מחלוקת כי שחם קיבל החלטות בעניינן של אותן שוטרות זוטרות עמן הוא ניהל קשרים אינטימיים בעת כהונתו כמפקד (וכסגן מפקד) מחוז ירושלים. ההחלטות של שחם עסקו באיוש תפקידים בהם חפצו השוטרות, יציאה ללימודים ומימונם, מעבר ליחידות אחרות והאצת מעברי תפקיד.

השאלה שעמדה במוקד הדיון ב"גלגול שלישי" בבית המשפט העליון היא "האם ניתן להרשיע את שחם בעבירה של הפרת אמונים... בשל דפוס התנהגות חוזר ונשנה שנהג בו, אף אם כל מעשה ומעשה כשלעצמו אינו מגבש עבירה פלילית".

השופט ניל הנדל הסביר בעניין זה כי ניתן לצבור את גרגירי החול לערימה, וזאת בדומה לשופטת יעל וילנר, שסברה כי ניתן לצבור את הקוביות למגדל קוביות הנערמות זו על גבי זו. לעומת זאת, השופט יוסף אלרון (בדעת מיעוט) חלק על כך בגלל חוקי המתמטיקה המסכמים ריבוי אפסים לאפס. ואנחנו תמהים על דעתו של השופט אלרון: "וכי אפשר לקבוע באמצעות נוסחה כמה כבשים נדרשות כדי להגדירן כעדר?" (דברי השופט יצחק זמיר, הסמכות המינהלית, 1311).

בענייננו, השיטתיות במעשיו של שחם (שש שוטרות) מבססת לטעמנו את "הפן המחמיר הנוסף" הדרוש להרשעתו בעבירת הפרת אמונים. נזכיר כי בפרשת המינויים הפוליטיים (בעניינו של צחי הנגבי) נקבע כי ככל שמדובר בפעולה שיטתית יותר, כך יהיו כרוכים בה היבטים פוגעים יותר. ואכן, בפרשת טלנסקי (בעניינו של אהוד אולמרט) בית המשפט העליון שקלל את השיטתיות שאפיינה את קבלת הכספים כדי לקבוע כי נחצה הרף הפלילי, וכי להתנהלותו של אולמרט נלווה אותו "פן מחמיר נוסף" הנדרש להרשעה.

לדעתנו, הדרך הנכונה לנתח את מעשיו של שחם היא מנקודת המבט של הנפגע מעבירת הפרת אמונים (אינטרס הציבור ואמון הציבור). ככל ששחם מבצע יותר מעשים פסולים בנסיבות דומות, עוצמת הפגיעה באינטרס הציבור ובאמון הציבור גדלה. זהו דבר מובן מאליו. שהרי מדובר כאן באותו נפגע (הציבור), ולכן ניתן לצבור את המעשים של שחם. לכן גם אין כל תקדימיות בהרשעתו של שחם בהפרת אמונים על סמך תזת הצבירה, וממילא אין כל מקום לדעתנו לקיים דיון נוסף בשאלה זו.

אגב, בדין הישראלי ניתן למצוא דוגמאות נוספות לכך שריבוי של מעשים עשוי להקים עבירה פלילית. כך, למשל, לגבי עבירת הטרדה מינית: חלק מהחלופות בדין מחייבות שהמעשים יהיו חוזרים ונשנים. לעומת זאת, אם מדובר במספר נפגעים, ולגבי כל אחד מהם המעשה אינו חוצה את הרף הפלילי, גם הצבירה של כל המעשים יחד אינה יכולה לחצות את הרף הפלילי. לא כך לגבי עבירת הפרת האמונים, וזה מה שצריך לחדד ולהדגיש: הנפגע החוזר כאן הוא הציבור הרחב, ולכן ניתן גם ניתן לצבור אסופה של ניגודי עניינים. שחם העמיד את עצמו שוב ושוב בניגוד עניינים, ובכך הוא שב ופגע באינטרס הציבור ובאמון הציבור, ולכן מתקיים בעניינו לדעתנו "הפן המחמיר הנוסף" הדרוש להרשעתו בהפרת אמונים.

ניתן לסכם את פרשת ניצב שחם בשאלה אחת פשוטה: האם יש לזכות או להרשיע מפקד בכיר במשטרה שניהל קשרים אינטימיים עם שוטרות זוטרות ממנו (שהיו כפופות אליו) והיה מעורב בקבלת החלטות בעניינן? על פניו, כאשר מדובר במקרה "התאהבות" בודד במקום העבודה, ניתן לטעון כי לא מתקיים בהכרח "הפן המחמיר הנוסף"; אך כשמדובר בשיטה שחוזרת על עצמה בשירות, עם שוטרות זוטרות וצעירות, לדעתנו לא מתקבל על הדעת שלדין הפלילי לא יהיה מה לומר בעניין. אפילו מבחינה סטטיסטית אנו סבורים כי בלתי מסתבר שיהיו שישה מאורעות של מקרי "התאהבות" של ניצב אחד על פני זמן קצר (יחסית). אם נוסיף לכך את העובדה ששחם הורשע פה-אחד (על-ידי שלושה מותבים שונים, לרבות השופט אלרון) בעבירה אחת של מעשה מגונה בשוטרת זוטרה, הרי שזו האחת מעידה לכאורה על האחד, שחם.

שחם צריך להודות על כך שהוא לא הואשם ולא הורשע בעבירה של בעילה אסורה בהסכמה. הוא צריך לתת את הדין על מעשיו. לשחם כבר ניתן יומו (ואף יותר מכך) בבית המשפט. בקיצור, צריך להמשיך הלאה, ואין מקום לטעמנו לקיים הליך של דיון נוסף.

פרופ' מנשה הוא מומחה לדיני ראיות בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. עו"ד סוסונוב עוסק בליטיגציה מורכבת.

עוד כתבות

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?