גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקנאים בכם על ההצלחות? מחקר מציע אסטרטגיה מפתיעה להתמודד עם קנאה ועוינות

נוטים להבליט הצלחות ולטשטש כישלונות? טבעי, אבל פחות מומלץ ● מחקר מצא שדווקא שיתוף בכישלונות מפחית קנאה בקרב הסובבים אתכם, ומעורר מוטיבציה לחיקוי חיובי ● ניהול וקריירה

נוטים להבליט הצלחות ולטשטש כישלונות? / צילום: Shutterstock
נוטים להבליט הצלחות ולטשטש כישלונות? / צילום: Shutterstock

 

בשנת 2016 פרסם פרופ' מצליח בשם יוהנס האוושופר מאוניברסיטת פרינסטון בארה"ב באתר האינטרנט שלו מסמך בשם "קורות החיים של הכישלונות", ובו הופיעו כל התפקידים והפרסים שאליהם הגיש מועמדותו אך נדחה. הסיבה לפרסום הלא שגרתי הייתה הרצון להביא לידיעה לא רק הצלחות, אלא דווקא את הנסתר מהעין, את מה שאף פעם לא מציינים בקורות החיים - הכישלונות. בכך רצה להעביר מסר מעודד לאחרים, שהישגיו לא באו לו בקלות, וגם הוא חווה דחיות וחוסר הצלחה.

ואכן, ברזומה של כולנו מופיעות רק ההצלחות, ואנו מדברים עליהן בגאווה. את הכישלונות נוטים מטבע הדברים להסתיר או להצניע. לא פעם כשאנשים מדברים על הצלחותיהם בגאווה, מתעוררת בקרב הסובבים אותם קנאה זדונית, תחושה הרסנית של רצון לפגוע בהם. הרגשות הללו מתעוררים לעתים קרובות כשאנשים משווים את עצמם לעמיתים יותר מצליחים מהם, שפועלים בתחום דומה ויש דמיון בגיל ובמגדר.

מחקר משנת 2019 שפורסם ב-Journal of Experimental Psychology בדק כיצד ניתן להקטין תחושות של קנאה זדונית שמעוררים אנשים מצליחים בקרב הסובבים אותם.
החוקרים מצאו כי למרות הרתיעה שיש לרובנו מדיבור על כישלונות, גם בזמן התרחשותם וגם לאחר מכן, שיתוף בהצלחות ובכישלונות בדרך להצלחה (לעומת שיתוף רק בהצלחות) מפחיתה את תחושות הקנאה הזדונית.

מחקרים קודמים כבר מצאו כי כשאדם בעל הישגים רבים משתף בכישלונותיו, הנטייה היא לייחס את הצלחותיו לעבודה קשה, לא רק לכישרון, ולכן זה עשוי להקטין את תחושת הקנאה הזדונית.

איך עוקפים את הטאבו על רגשות שליליים?

שלושה ניסויים מקוונים נערכו בקרב משתתפים בני 19-28, שנחשפו לסיפוריהם של אנשים בעלי הישגים. הסיפורים הוצגו כך:

1. סיפור שכלל רק את ההצלחות של אותם אנשים.

2. סיפורים שכלל גם הצלחות וגם כישלונות.

3. סיפור שכלל הצלחות ומידע נוסף.

המשתנה התלוי שנבדק היה תחושת הקנאה כלפי האדם בעל ההישג שהוצג. הנחקרים התבקשו למלא שאלון פרטים אישיים אודות הקריירה שלהם עצמם. כך הותאמו להם סיפורי הצלחה דומים מבחינת גיל, מגדר ועיסוק, מתוך הנחה שהקנאה מתקיימת תוך השוואה לאנשים דומים לנו.

מאחר ואנשים בדרך כלל אינם מרגישים בנוח לשתף תחושות של קנאה, הנחשבות לטאבו חברתי, היה צורך למדוד את מידת הקנאה בצורות שונות, עם שאלונים אישיים ועם שאלות כמו "מה אנשים אחרים ירגישו כלפי האדם הזה?".

בשלושת הניסויים לא היה הבדל בתגובת הנחקרים, בלי קשר למשתנים הדמוגרפיים, והם דיווחו באופן עקבי על תחושות קנאה נמוכות יותר כאשר נחשפו לסיפור הצלחה וכישלון, מאשר אלה שנחשפו רק להצלחות או רק להצלחות ולאינפורמציה נוספת (שאינה קשורה לכישלונות).

אחד הניסויים אף בדק את מידת ההערצה שחשו הנחקרים כלפי האנשים בעלי ההישגים המרשימים לאחר החשיפה לסיפורי ההצלחה השונים. התברר שלא היה הבדל במידת ההערצה שהסיפורים השונים עוררו, בין אם כללו סיפורי כישלונות ובין אם לאו. זאת אומרת שחשיפת כישלונות לא השפיעה על מידת ההערצה וההערכה.

החוקרים ביצעו גם מחקר שדה, במהלך תחרות פיצ'ים בין יזמים שהתמודדו על השקעה פיננסית. 86 יזמים השתתפו בתחרות, שבמהלכה התבקשו לתת הרצאה בפני משקיעים פוטנציאליים על היוזמה שלהם. כולם עסקו בתחום זהה, מה שהעלה את פוטנציאל הקנאה. מההרצאות ערכו החוקרים קטעי אודיו (ללא וידאו, כדי לנטרל הטיות).

היזמים דיברו גם על הצלחות וגם על כישלונות. מההקלטות הכינו החוקרים שתי גרסאות - הקלטה עם סיפורי הצלחות בלבד והקלטה עם סיפורי הצלחות וכישלונות. לאחר ששתי קבוצות היזמים האזינו כל אחת לגרסה שונה של ההקלטות, הם התבקשו למלא שאלון, מה הם חושבים שאנשים אחרים יחשבו על היזמים.

התברר שיזמים שהאזינו לגרסה שכללה גם כישלונות, גילו פחות קנאה זדונית. לצד גילויי קנאה מופחתים נצפתה גם מידה גבוהה יותר של אפקט "קנאת סופרים תרבה חוכמה", כזו שמעודדת באחרים מוטיבציה חיובית להתאמץ יותר.

מתברר כי בניגוד לאינטואיציה, דווקא שיתוף בסיפורי כישלונות בדרך להצלחה יכול להוות אסטרטגיה בינאישית אפקטיבית להקטנת רגשות שליליים. הסברים נוספים שהציעו החוקרים הם ששיתוף כזה נותן לאחרים תחושת מסוגלות ותקווה שגם הם יכולים להגיע לאותה רמת הצלחה כמוהם. בנוסף, כאשר אדם משתף את כישלונותיו, נוצרת תחושת חיבור ואותנטיות ובכך גם מפחית רגשות קנאה זדונית. 

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com

עוד כתבות

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

איש תקשורת בכיר נחקר בחשד לביצוע עבירות מין

לפי החשד, איש התקשורת ניצל יחסי מרות בשנת 2017 • הקורבן התלוננה במשטרה, שחקרה באזהרה את הבכיר • התיק הועבר לפרקליטות לצורך עיון והכרעה

אולם התצוגה של טסלה במידטאון תל אביב / צילום: יח''צ

בדרך לרכב האוטונומי של טסלה בישראל? החברה שוכרת צוות לחטיבה בת"א

טסלה פרסמה משרת דרושים למפעיל רכב, שתפקידו לבצע איסוף נתונים מכלי רכב תוך כדי נהיגה ● במודעה צוין כי המשרה מיועדת עבור חטיבת AI & Robotics של טסלה בישראל, שאחראית ישירות על פרויקט הרכב האוטונומי ועל פיתוח צ'יפ ה-FSD

נתניהו וטראמפ עם שרי החוץ של בחריין ואיחוד האמירויות בחתימה על הסכמי אברהם ב־2020 / צילום: ap, Alex Brandon

נשיא קזחסטן צפוי להכריז הלילה: מצטרפים להסכמי אברהם

אף שהמדינות מקיימות יחסים דיפלומטיים מלאים כבר יותר מ־30 שנה, המהלך נועד להחיות את הסכמי אברהם ● צה"ל החל בגל תקיפות נוסף בדרום לבנון: הקבינט יתכנס הערב לדון בהתפתחויות ● משרד האוצר של ארה"ב: כוח קודס של משמרות המהפכה העביר לחיזבאללה יותר ממיליארד דולר ● דיווח ברויטרס: צבא ארה"ב נערך להתבסס בנמל התעופה בדמשק כדי לקדם את ההסכם הביטחוני בין ישראל לסוריה ● עדכונים שוטפים

הולנד מציגה: מסיבת החנוכה, הצעד האנטי-ישראלי והסערה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בארה"ב מסקרים את תגובת ישראל לניצחון של ממדאני בניו יורק, העסקה שעשויה לסכן את היתרון של ישראל במזרח התיכון, ובהולנד מבטלים מופע לחנוכה בגלל קשר לצה"ל ● כותרות העיתונים בעולם 

פיטורים / אילוסטרציה: Shutterstock

שיא של 20 שנה במספר המפוטרים באוקטובר האחרון בארה"ב

בחברת ההשמה Challenger מסבירים כי לאחר גל הגיוסים הגדול בתקופת הקורונה, חברות רבות "מתקנות מסלול" על רקע אימוץ מואץ של טכנולוגיות בינה מלאכותית, האטה בהוצאות הצרכנים והעסקים ועלויות תפעול גבוהות ● "מי שמפוטר כיום מתקשה יותר למצוא עבודה במהירות"

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

היכונו למס חדש שינחת עליכם בינואר הקרוב

הצעד היצירתי לסבסד משכנתאות של מי שנכוו מהריבית ● הפצ"ר אולי ראוי, אופן המינוי - לא ● והמס שמכה ויכה בנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar

מחירי הטיסות הקצרות ירדו, והרחוקות התייקרו: כמה עולה כרטיס טיסה בנובמבר?

עם פתיחת עונת החורף בתעופה, ולאחר תקופה ארוכה של פעילות מצומצמת, כ-50 חברות תעופה כבר חזרו לפעול מישראל ● הדבר השפיע על מחירי הטיסות ליעדי אירופה, שירדו בעשרות אחוזים, אולם ביעדים מרוחקים נרשמות עליות חדות

מה עוד מביא לטלטלה בשוק הקריפטו / צילום: Shutterstock

אחרי השיאים הגיעה הנפילה: למה מטבעות הקריפטו משנים כיוון?

אחרי שמתחילת השנה רשם הביטקוין שיאים חדשים בזה אחר זה, בחודש האחרון ניכר במטבע הדיגיטלי המוביל שינוי מגמה ● בשוק מייחסים זאת להשפעות מאקרו ולשינויים מבניים, ומזהירים מפני המשך ירידות בתקופה הקרובה ● אך יש גם מי שמזהים הזדמנות בטווח הארוך

פרופ' בועז המאירי / צילום: יח''צ אוניברסיטת תל אביב

החוקר שקיבל 2 מיליון דולר כדי לגלות איך אפשר לפתור סכסוכים אלימים

פרופ' בועז המאירי, ראש התוכנית לניהול סכסוכים וגישור באוניברסיטת ת"א, קיבל לאחרונה מענק יוקרתי ממועצת המחקר האירופית ● המטרה: לבחון אילו התערבויות מועילות בסוגי סכסוכים שונים בין קבוצות אוכלוסייה ● המחקר ייערך בין השאר בקולומביה, בניגריה ובארה"ב ● האם ממצאיו יוכלו להועיל גם לחברה הישראלית?

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן / צילום: Shutterstock

רשמית: מס הנסועה על רכב חשמלי הגיע לסוף דרכו. באוצר יציעו חלופה

מס הנסועה על רכב חשמלי לא יוטל ב־2026 וככל הנראה יבוטל סופית ● צ'רי הסינית מתרחבת מישראל לאירופה בשיתוף עם יבואנים ישראלים ● ג'אקו משיקה בישראל קרוס־אובר פלאג־אין מפואר למשפחות גדולות ● השבוע בענף הרכב

צוות פיטנגו / צילום: ביאנה קארו ויטקין

פיטנגו גייסה 300 מיליון דולר לשתי קרנות המשקיעות בשלבים מוקדמים

אחת מקרנות ההון סיכון הוותיקות בישראל מודיעה על גיוס של 300 מיליון דולר לשתי קרנות המשקיעות בחברות בשלבים מוקדמים - Pitango First ו-Pitango HealthTech ● מאז הקמתה השקיעה פיטנגו ביותר מ-300 חברות וביצעה כ-100 אקזיטים ● ומה הצעד הבא?

תומר בר־זאב ממייסדי איירון סורס (מנכ''ל) וזיג, ועומר קפלן  ממייסדי איירון סורס וזיג / איור: גיל ג'יבלי

למה הסטארט-אפ החדש של מייסדי איירון סורס רכש מפעל למזון כלבים

סטארט־אפ חדש של מייסדי איירון סורס רוכש ומשווק מותגים קיימים בתחום מזון לחיות וקוסמטיקה ● פלטפורמת המסחר האלקטרוני משלבת AI ומדע נתונים כדי לחזות את הצלחתם של מוצרים ולהפיצם ● יותר מ־40 מיליון דולר גויסו - אך הנוכחות הדיגיטלית של המותגים בשוק הרווי עדיין ראשונית

בצלאל סמוטריץ', עמית גל, ספי זינגר, אילן רום / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, עופר עמרם, ברוך גרינברג, יוסי כהן

"השר הפתיע אותנו": מאחורי הקלעים של הפשרה במהפכה בתחום החיסכון

הפשרה סביב קופות הגמל להשקעה, שפרטיה נחשפו בגלובס, תאפשר למהלך הגדול של השוואת תנאי מיסוי בין שורה של מוצרי חיסכון להגיע לחקיקה ● פרטים חדשים: קרנות ההשתלמות יירדו מההמלצות הסופיות ולא ייכללו כלל בפלטפורמה החדשה, ומהי המחלוקת המרכזית שנותרה?

רמי דרור / צילום: דרור סיתהכל

"לא אופטימי": מנהל ההשקעות שמסמן סקטור אחד להתרחק ממנו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רמי דרור, מנכ"ל ווליו השקעות מתקדמות, המנהלת כ-4 מיליארד שקל, ידע להמליץ לפני שנה על מניות הביטוח. כעת הוא בטוח שבטווח הקצר השוק המקומי ימשיך לעלות, בהינתן סיום המלחמה וכניסה לשנת בחירות ● ולאיזה סקטור הוא מעדיף לא להתקרב היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

שיא של 15 שנים: מה הוביל למחזור המסחר החריג כל כך בבורסה?

היום בנעילת המסחר ביצעה הבורסה את עדכון המדדים הגדול בתולדותיה, כתוצאה מכך, רשמה מחזור עצום בנעילה ● מיהן החברות שיצאו או שנכנסו למדדים? ● ולמה אנרג'יאן זינקה למרות שנשרה ממדד ת"א 35? ● שאלות ותשובות

סניף יוחננוף / צילום: ישראל כהן

תתחרה בחקלאים? המהלך של יוחננוף לגידול פירות וירקות שיימכרו ברשתות

כפי שנחשף באתר גלובס, רשת יוחננוף תשקיע כ־30 מיליון שקל ברכישת קרקע חקלאית ● ב־IBI מעריכים כי המהלך "יקטין את התלות ביבוא ויצמצם את עלויות שרשרת האספקה" ● מה עומד מאחוריו, עד כמה הוא חריג, והאם יש לו פוטנציאל להתרחב מעבר?

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב

האקזיט הגדול בתולדות ישראל עולה שלב: עסקת גוגל־וויז קיבלה אור ירוק בארה"ב. התחנה הבאה: אירופה

עסקת הענק בסכום של 32 מיליארד דולר עברה ציון דרך משמעותי עם אישורה ע"י הרגולטור האמריקאי ● אלא שהאישור הוא רק שלב ראשון בדרך להשלמתה, והיא תצטרך לעמוד בדרישות מחמירות של רשויות בעולם, בראשן אירופה, עליהן העסקה משפיעה בתחום הענן ● וגם: כמה צפויה ישראל להרוויח מהרווח של המייסדים?

זוהרן ממדאני. מגלם דור חדש / צילום: Reuters, Jose Luis Magana

ממדאני הוא רק סימפטום? כך מתגבש הדור החדש באקדמיה האמריקאית נגד ישראל

ניצחונו של זוהרן ממדאני בבחירות לראשות עיריית ניו יורק מגלם דור חדש ביחסו העוין לישראל, ונוכח בשני צדי המפה הפוליטית בארה"ב ● מומחים מזהירים: אם בעבר האמריקאים חשו הזדהות איתנו, כעת פריחת הגישה הפוסט־קולוניאליסטית באוניברסיטאות מצמיחה איבה כלפינו

מטה אלי לילי, ארה''ב, ומנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: AP - AJ Mast

"בית חרושת לתרופות": מחשב־על של אלי לילי ואנבידיה מציב רף חדש לשוק

ענקית הפארמה מובילה את מרוץ ההתחמשות של התעשייה בכוחות חישוב, בדרך למהפכה בגילוי ובפיתוח תרופות ● במסגרת ההסכם עם אנבידיה אמור להיבנות המחשב החזק בעולם לתחום הרפואי, שנשען בין היתר על טכנולוגיה ישראלית ● איך הוא ישנה את השוק?

ירושלים. עלות המימון שחישבה שפיר גבוהה מהעלות שהוערכה בבדיקה הכלכלית / צילום: Shutterstock

העירייה ביצעה התאמות במכרז, אבל האם זה יספיק כדי להציל את פרויקט הדיור להשכרה בירושלים?

העירייה הזמינה הצעות להקמת פרויקט דיור בר־השגה במתחם בית העם, אך ההצעה היחידה, של חברת שפיר, הייתה גבוהה ביותר מ־55 מיליון שקל מאומדן העירייה ● כעת המכרז מפורסם שוב, עם יותר דירות ועם אומדן מעודכן למענק ההקמה