גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיתוחים להמונים: הזוכים של תיקון עולם מייקרס מגיעים לדובאי

"אנחנו נשנה את חייהם של רבע מיליארד אנשים עם מוגבלויות", אומר גידי גרינשטיין, מייסד ונשיא מיזם TOM (Tikkun Olam Makers) ● חברות ישראליות נכנסו לדירוג החברות הצומחות באזור צפון אמריקה (Fast500) של פירמת הייעוץ וראיית החשבון דלויט, וגם: בזק השיקה משחק ייחודי בכיכובם של דמויות "קופה ראשית" ● אירועים ומינויים

גידי גרינשטיין, נועם גרשוני וברק בן אליעזר בתערוכת אקספו בדובאי / צילום: יניב רוזנברג
גידי גרינשטיין, נועם גרשוני וברק בן אליעזר בתערוכת אקספו בדובאי / צילום: יניב רוזנברג

מהפיצוח של צוות מוחות אחד יכולים ליהנות רבים - זה מה שעמד מאחורי התחרות השנתית של המיזם הישראלי TOM (Tikkun Olam Makers) שבה התחרו צוותים מ-50 מדינות על פיתוחים ברי השגה בעלות נמוכה לטובת בעלי מוגבלויות. בין השופטים בתחרות נמנו מנכ"ל קרן Deep Insight, ברק בן אליעזר, והאלוף הפראלימפי נועם גרשוני.

התחרות הסתיימה בסוף אוקטובר, וכחלק מהפרס אירח גידי גרינשטיין, מייסד ונשיא המיזם, את שלושת הצוותים הזוכים בתערוכת אקספו דובאי - שם הציגו את הפיתוחים. הצוות הישראלי שזכה פיתח עבור ילדה חיפאית עם שיתוק מוחין אלמנט שתומך בפרק כף היד ובזרוע שלה, ומאפשר לה לצייר ולאכול ללא סיוע; צוות אמריקאי שפיתח מושב אסלה אדפטיבי, שניתן להרכיב ולפרק בכל מקום כדי לאפשר לנער בן 16 מניו אורלינס להשתמש בשירותים באופן עצמאי, גם בעת נסיעה; וצוות ספרדי-גרמני שהדפיס במדפסת תלת ממד מנגנון בצורת מסגרת שמתחבר לטאבלט, ומאפשר לבחורה המתניידת באמצעות כיסא גלגלים להוריד או להעלות לבדה את הטאבלט משולחן הכיסא, ללא התערבות של מטפל.

כל אחד מהפיתוחים פותח עבור אדם אחד, אולם המיזם מקדם שיתוף ידע והרחבת השוק, כך שגם אחרים יוכלו ליהנות מהם. מפרט המוצר וההוראות עולים לאתר האינטרנט של TOM, וכך כל אחד יכול להרכיב עצמאית את המוצר או להיעזר ב"תחנות סיוע" שמחזיקות במרכיבים במדינות השונות.

מאז שהוקם המיזם, פיתחו צוותים בארץ ובעולם למעלה מ-500 מוצרים המשמשים אלפי אנשים עם מוגבלויות ברחבי העולם - כשכל אדם בעולם יכול לייצר לעצמו את המוצר בעלות נוחה. "אנחנו נשנה את חייהם של רבע מיליארד אנשים עם מוגבלויות", אומר גרינשטיין, "ונאפשר גם לחסרי האמצעים להסתייע בעזרים, בעלות נמוכה עשרות מונים לעומת המחירים הנהוגים בשוק".

אזור התעשייה 1

הישראליות של דלויט

לתוך דירוג החברות הצומחות באזור צפון אמריקה (Fast500) של פירמת הייעוץ וראיית החשבון דלויט התברגו השנה כמה חברות ישראליות שפועלות בארה"ב. כך, למשל, חברת הסייבר הישראלית דיפ אינסטינקט שבראשה עומד גיא כספי הגיעה למקום ה-28. חברת הבינה המלאכותית גונג של עמית בן דב, שביוני האחרון גייסה לפי שווי של 7.2 מיליארד דולר, במקום ה-48.

במקום ה-64 נמצאת חברת AnyClip Media, המתמחה בשיווק והפצת וידיאו מבוסס תוכן באינטרנט, ושבראשה עומד המנכ"ל גיל בקר. חברת הסייבר Claroty, שבראשה עומד יניב ורדי, הגיעה למקום ה-69. ואילו חברת YouAppi שייסד משה וקנין דורגה במקום ה-94.

משה וקנין, מייסד ומנכ''ל YouAppi / צילום: YouAppi

"מוצר הריטרגטינג הפרוגרמטי שלנו צמח ב-1,730% בשנים 2017-2020", מסביר וקנין, שגם מכהן כמנכ"ל החברה. " מדובר במוצר שמנתח את המשתמשים על פי דפוסי התנהגות, יודע למצוא אותם בזמן שהם באפליקציות אחרות, ומתאים את המסרים אליהם בצורה מיטבית".

בדירוג של דלויט נכללות חברות פרטיות וציבוריות בתחומים של מדיה, טלקום, מדעי החיים, פינטק ואנרגיה-טק. החברות צריכות להיות פעילות לפחות ארבע שנים עם מטה בצפון אמריקה, והן נבחרות על בסיס גידול בהכנסות באחוזים בשנים 2017-2020, ועליהן להיות בעלות נכס אינטלקטואלי או טכנולוגיה שנמכרה ללקוחות במוצרים שהיוו את מרבית הכנסות החברה. הן גם נדרשות להראות הכנסות שנתיות של 50 אלף דולר לפחות, והכנסות תפעוליות של לפחות 5 מיליון דולר.

אזור התעשייה 2

משלוחים לעסקים

משבר האספקה הגלובלי הוביל לעלייה במספר המכירות של עסקים כחול-לבן, ובשילוב עם חודש הקניות נובמבר, מדובר בתקופה עמוסה לחברות השליחים. בישראל פועלות ארבע חברות שילוח בולטות עם עסקים קטנים ובינוניים - גטפקג', גט דליברי, לושי ופיק-אפ - אשר מתחרות ביניהן לא רק על המחיר אלא גם על מהירות המשלוח לצרכן.

השוואה בין החברות הללו מגלה שבתחום משלוחי האקספרס בתל אביב, גטפקג' גובה 30-70 שקל, גטדליברי גובה 30-100 שקל, לושי גובה 65-1717 שקל ובפיקפק המשלוח מתחיל מ-64 שקל ללא תקרת מחיר. עוד עולה מההשוואה כי שתי החברות היחידות שמספקות שירות משלוחים באותו יום ללקוחות עסקיים הן גטדליברי וגטפקג'.

שליח של GetPackage / צילום: GetPackage

לזרוק על טיטינסקי

בעקבות סצנת הגיימינג בקמפיין של בזק עם כוכבי "קופה ראשית", שבה זורקת קרן מור (כוכבה) גביעי לבן על דב נבון (אמנון טיטינסקי) - החליטו בחברת התקשורת להשיק משחק גיימינג ייעודי בכיכובם של דמויות הסדרה. המשחק החינמי עלה במיניסייט ייעודי של החברה, ומופץ בעיקר ברשתות החברתיות.

המשחק החדש של בזק, בכיכובן של דמויות ''קופה ראשית'' / צילום: יח''צ

חדשות טובות

זוכרים את הנרצחות. לרגל ציון יום המאבק הבינלאומי לאלימות נגד נשים, חברת התחבורה הציבורית אלקטרה-אפיקים וארגון ויצו יתלו סרטים שחורים על מושבי הנוסעים, כאשר כל סרט יצוין שמה של אישה שנרצחה ופירוט נסיבות מותה.

דורון הלפרן תורם לתיאטרון הנפש. לפני כשלושה שבועות השתוללה שריפה במחסני התלבושות של תיאטרון הנפש בתל אביב כילתה את כל התפאורות, גרמה לנזק של מאות אלפי שקלים, ואיימה לשבש את ההצגות של התיאטרון הוותיק (נוסד ב-1980) והייחודי. לעזרת התיאטרון נחלץ דורון הלפרן, מייסד חברת הל-דור ליבוא פלדה, שמשרדיו ממוקמים בסמוך למשרדי התיאטרון, שהחליט לתרום 100 אלף שקל לתפאורות חדשות.

דורון הלפרן והווארד ריפ / צילום: דורון הלפרן

"הבחנתי בשריפה בעת שהתרחשה, והצטערתי לראות את הנזק", מספר הלפרן. תיאטרון הנפש שנוסד על ידי הווארד ריפ הוא מרכיב חשוב בהוויה הישראלית, כיוון שהוא שעוסק בקונפליקטים השונים של החברה. חשוב שהוא ימשיך לפעול. עשיתי את זה בשביל הנפש, אך גם בשביל הידידות והשכנות הטובה". 

עוד כתבות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב