גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מחקו הישראליות שנכנסו השנה לוול סטריט מיליארדי דולרים

17 מחברות הטכנולוגיה הישראליות שהצטרפו השנה לוול סטריט רשמו ירידת שווי מצרפית של 18.8 מיליארד דולר ● לעומתן שלוש "כוכבות": מאנדיי, גלובל-אי וסנטינל וואן, עלו ב־18.7 מיליארד דולר ● ביצועים גרועים במיוחד לחברות שהתמזגו ל-SPAC: רק אחת מציגה כיום שווי גבוה יותר משוויה במיזוג

מנכ''ל היפו, אסף וונד (במרכז) ובכירי החברה פותחים את המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Reuters, Andrew Kelly
מנכ''ל היפו, אסף וונד (במרכז) ובכירי החברה פותחים את המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Reuters, Andrew Kelly

למעלה מ-20 חברות טכנולוגיה מישראל הגיעו לשוק ההון האמריקאי במהלך 2021, אחת השנים הפעילות ביותר בתחום. כמחצית מהחברות עשו זאת באמצעות הנפקה ראשונית (IPO), דרך המלך לשוק, ואילו היתר עשו זאת באמצעות מיזוג לחברות SPAC - חברות ללא פעילות שמגייסות כסף במטרה לרכוש חברה קיימת.

 

תוך זמן קצר התפתחה מגמה ברורה: כמעט כל החברות הישראליות שמוזגו ל-SPAC הציגו תשואות שליליות, בעוד שאלו שהונפקו הניבו תשואות מעורבות. עם זאת, בדיקת התשואות היום - כחמישה חודשים לאחר חודשי השיא - מצביעה על כך שרוב גדול של החברות שביצעו IPO נסחרות בתשואה שלילית.

זאת מלבד שלוש "כוכבות" שמציגות תשואות חיוביות גבוהות: מאנדיי (Monday.com) שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה, הונפקה בחודש יוני בנאסד"ק וזינקה מאז ב-121%; גלובל-אי, המספקת פתרונות טכנולוגיים למסחר מקוון חוצה-גבולות, הונפקה בנאסד"ק במאי ומנייתה טיפסה מאז ב-111%; וחברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן, שהונפקה ביוני בבורסת ניו יורק ועלתה ב-67%. שלושתן, אגב, כבר הגיעו למחירי מניה גבוהים יותר אך נחלשו מהשיאים. בין החברות שהתמזגו לחברות SPAC, רק אחת מציגה כיום שווי גבוה יותר משוויה במיזוג, חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס.

המחיקות הגדולות, והצמרת שמקזזת

אם מסתכלים על השווי המצרפי של כל חברות הטכנולוגיה הישראליות שהצטרפו השנה לוול סטריט, לעומת שוויין בעת ההנפקה או המיזוג ל-SPAC, הרי שהמספר הכולל מתאזן פחות או יותר. עם זאת, כשצוללים לנתונים, מתגלה כי עליית השווי של שלוש החברות שהניבו את התשואות ההחיוביות קיזזה כמעט במלואה את ירידת השווי של כל החברות האחרות.

מאנדיי, גלובל-אי וסנטינל וואן הוסיפו לערכן 18.7 מיליארד דולר במצטבר (מאנדיי 8.2 מיליארד דולר, סנטינל וואן 6.4 מיליארד דולר וגלובל-אי כ-4.1 מיליארד דולר) ואילו 17 חברות אחרות איבדו במצטבר שווי בסך כ-18.8 מיליארד דולר.

טקס פתיחת המסחר של חברת מאנדיי / צילום: נאסד''ק

בין מחיקות השווי הגדולות ניתן להזכיר את חברת הגיימינג פלייטיקה, שהונפקה בתחילת השנה הנוכחית (לפני הגל הגדול של ההנפקות שיצא מישראל) לפי שווי של 11.1 מיליארד דולר. דוחות רבעוניים חלשים והפחתת תחזית שנתית שפורסמו בתחילת נובמבר הובילו לצניחה חדה במניה ונכון להיום, פלייטיקה נסחרת בשווי נמוך בכ-3.6 מיליארד דולר משוויה בהנפקה.

פלייטיקה היא מקרה יוצא דופן יחסית, משום שעיקר הירידות בשווי היו של חברות שביצעו מיזוגים ל-SPAC ולא הנפקות. כך למשל חברת הביטוח הדיגיטלי היפו איבדה כ-3 מיליארד דולר מאז שמוזגה לחברת SPAC. שוויה במיזוג עמד על 5 מיליארד דולר וכיום היא נסחרת בשווי שנושק ל-2 מיליארד דולר.

חברות אחרות שמוזגו ל-SPAC ואיבדו חלקים ניכרים משוויין כוללות את חברת הטיפול הנפשי הווירטואלי talkspace שהובילו בני הזוג אורן ורוני פרנק, שחווה בימים האחרונים טלטלות בהנהלתה (כולל עזיבת בני הזוג)  אשר רשמה תשואה שלילית של 76% מאז המיזוג ואיבדה מעל מיליארד דולר; חברת האוטוטק REE שאיבדה כ-62% מערכה, כ-1.9 מיליארד דולר; ואיירון סורס, העוסקת בפתרונות לשוק האפליקציות, שכבר נסחרה במחירים גבוהים יותר ובתשואות חיוביות אך כיום רושמת תשואה שלילית של 15%, ואיבדה 1.7 מיליארד דולר.

"השוק היה בשיא במחצית הראשונה"

מה קרה בתקופה האחרונה שהוביל לירידות הללו, ומה צפוי בעתיד? אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, מחלק את התשובה למניות שהגיעו לוול סטריט באמצעות מיזוג ל-SPAC, ולאלו שהגיעו ב-IPO.

בנוגע לשני הסוגים הוא אומר, כי "שוק המניות במחצית השנייה של 2021 הוא פחות טוב משהיה במחצית הראשונה של השנה. אם מסתכלים מה קרה לשוק בכללותו, לחברות הצמיחה ולמכפילים - גלובלית, המציאות היא שהשוק היה בשיאו בסביבות פברואר-מרץ, ומאז הייתה רגיעה ואפילו הליכה של חצי צעד אחורה במכפילים. רוב החברות הישראליות יצאו לשוק במחצית הראשונה והן לא חסינות, הן סובלות כמו שכל השוק סובל".

אילן פז / צילום: איל יצהר

בחברות שמוזגו ל-SPAC הוא מזהה תופעה נוספת: "שם הייתה הידרדרות טוטאלית במוצר. הקרנות שבאופן רגיל משקיעות ב-PIPE (הנפקה פרטית שנלווית למיזוג ל-SPAC), אמורות למעשה לאמת את השווי שהחברה וה-SPAC הסכימו עליו. זה שוק שהידרדר מהותית. בחצי השנה האחרונה, גופים מוסדיים אומרים 'הוואלואציה לא בכיוון בכלל, אנחנו לא מעוניינים להצטרף'. עוד תופעה מעניינת היא שהרבה ממיזוגי ה-SPAC נסגרים עם הנפקות PIPE מאוד קטנות, כי מי שאמור להשקיע ב-PIPE לא מסכים לשווי. הנגזרת של זה היא שבכל החברות שיצאו לשוק במיזוג ל-SPAC השווי יורד, זה עניין של ביקוש והיצע".

כלומר בחברות שעשו IPO, השוק הוא הסיבה לחולשה?
"כן, שם זה יותר פונקציה של השוק. השוק פחות טוב. אומרים שהשוק עדיין טוב וזה נכון בפרספקטיבה של 5-10 שנים אחורה, אבל לעומת תחילת השנה הוא פחות טוב. החברות שיצאו לשוק במחצית הראשונה של השנה, סובלות".

מה גרם לכך, השפעות מאקרו כלכלה או שינוי בטעמי המשקיעים?
"במידה מסוימת - שניהם. אנחנו בפירוש רואים השפעה של המאקרו-כלכלה, עשינו בשבוע שעבר שתי הנפקות, של קורנית וקמטק, ולמרות ההנפקות המוצלחות אנחנו שומעים קולות על אינפלציה שמרימה את הראש, על עלייה רצינית בעלויות של שרשרת אספקה וכוח אדם, על חשש שתהיה העלאת ריבית שזה לא טוב לשוק ההון. אין ספק שיש יותר חשש ממה שהיה לפני חצי שנה. הדבר השני קשור לווליום: בסוף, כל התמחורים של IPO זה משחק של ביקוש והיצע. ב-2021 היה כל כך הרבה היצע, שהגופים המוסדיים - לא אגיד שמרימים את הרגל מהגז, אבל כן אומרים 'תנו לנו לקחת נשימה לפני ההנפקות הבאות'. זאת שנה מטורפת".

"יש ביקוש, אבל 2021 לא תחזור על עצמה"

בחלק מהחברות שהונפקו, אנחנו מגיעים כעת לסיום תקופת החסימה של חצי שנה (lock-up) שמונעת מבעלי מניות למכור מניות בשוק. זה גם משפיע על המניות, או שזה כבר מגולם במחירים?
"זה לא משהו חדש, כי זה מוצהר כבר ביום ההנפקה וכולם יודעים מתי זה קורה. יש את הדינמיקה של בעלי המניות, מה עושים - הנפקה משנית מסודרת, או כל אחד לעצמו. בגדול, זה מידע ציבורי והמחירים של המניות אמורים לגלם את הפגיעה".

עד כמה השקל החזק משפיע על חברות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בוול סטריט?
"בחברות תמיד מקטרים ששקל חזק רע להם, וזה נכון - הרי חלק מההוצאות של החברות בשקלים וההכנסות כולן בדולרים אז זו בעיה. כולן מתמודדות עם בסיס עלויות שעולה יותר מעליית ההכנסות. העובדים בחברות, שמקבלים אופציות בדולרים, גם מקבלים למעשה פחות. אם קודם הדולר שקיבלו היה מיתרגם ל-3.8 שקל, היום הוא רק 3, אז הם מבואסים. זו המציאות".

למרות כל הגורמים שמקשים, יש מספר מניות שבלטו לטובה מאז ההנפקות שלהן - מאנדיי, גלובל-אי וסנטינל וואן. איך מסבירים את זה?
"בכל החברות האלה היו דיווחים על תוצאות כספיות שהיו טובות יותר ממה שהאנליסטים ציפו לאחר ההנפקה, ותחזיות שהיו אפילו עוד יותר טובות. יש לזה השפעה מאוד חיובית למניה".

מה צפוי להערכתך ב-2022? כבר עכשיו יש האטה במספר ההנפקות והמיזוגים של חברות מישראל.
"לצפות שהנתונים של 2021 יחזרו על עצמם זה שאפתני, אף אחד לא צופה כזה דבר. אנשים עדיין אופטימיים בנוגע לאיפה שהשוק נמצא היום, ויש עדיין הרבה מאוד ביקוש מהמוסדיים הגדולים בחו"ל לחברות צמיחה, בפירוש רואים את זה. אני מצפה שהמחצית הראשונה של 2022 תהיה טובה, אבל שוב, קשה מאוד להאמין שנתוני 2021 יחזרו על עצמם. זה חוזר לנושא המאקרו: מרגישים כבר את האינפלציה, וממשלות יהיו חייבות להגיב. כשיעלו הריביות, זה בדרך משפיע די מיידית על השווקים של האג"ח והמניות ומרגיע קצת את המגמה. הצפי של הכלכלנים בברקליס הוא לשתי עליות ריביות במהלך 2022".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים