גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מחקו הישראליות שנכנסו השנה לוול סטריט מיליארדי דולרים

17 מחברות הטכנולוגיה הישראליות שהצטרפו השנה לוול סטריט רשמו ירידת שווי מצרפית של 18.8 מיליארד דולר ● לעומתן שלוש "כוכבות": מאנדיי, גלובל-אי וסנטינל וואן, עלו ב־18.7 מיליארד דולר ● ביצועים גרועים במיוחד לחברות שהתמזגו ל-SPAC: רק אחת מציגה כיום שווי גבוה יותר משוויה במיזוג

מנכ''ל היפו, אסף וונד (במרכז) ובכירי החברה פותחים את המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Reuters, Andrew Kelly
מנכ''ל היפו, אסף וונד (במרכז) ובכירי החברה פותחים את המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Reuters, Andrew Kelly

למעלה מ-20 חברות טכנולוגיה מישראל הגיעו לשוק ההון האמריקאי במהלך 2021, אחת השנים הפעילות ביותר בתחום. כמחצית מהחברות עשו זאת באמצעות הנפקה ראשונית (IPO), דרך המלך לשוק, ואילו היתר עשו זאת באמצעות מיזוג לחברות SPAC - חברות ללא פעילות שמגייסות כסף במטרה לרכוש חברה קיימת.

תוך זמן קצר התפתחה מגמה ברורה: כמעט כל החברות הישראליות שמוזגו ל-SPAC הציגו תשואות שליליות, בעוד שאלו שהונפקו הניבו תשואות מעורבות. עם זאת, בדיקת התשואות היום - כחמישה חודשים לאחר חודשי השיא - מצביעה על כך שרוב גדול של החברות שביצעו IPO נסחרות בתשואה שלילית.

זאת מלבד שלוש "כוכבות" שמציגות תשואות חיוביות גבוהות: מאנדיי (Monday.com) שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה, הונפקה בחודש יוני בנאסד"ק וזינקה מאז ב-121%; גלובל-אי, המספקת פתרונות טכנולוגיים למסחר מקוון חוצה-גבולות, הונפקה בנאסד"ק במאי ומנייתה טיפסה מאז ב-111%; וחברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן, שהונפקה ביוני בבורסת ניו יורק ועלתה ב-67%. שלושתן, אגב, כבר הגיעו למחירי מניה גבוהים יותר אך נחלשו מהשיאים. בין החברות שהתמזגו לחברות SPAC, רק אחת מציגה כיום שווי גבוה יותר משוויה במיזוג, חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס.

המחיקות הגדולות, והצמרת שמקזזת

אם מסתכלים על השווי המצרפי של כל חברות הטכנולוגיה הישראליות שהצטרפו השנה לוול סטריט, לעומת שוויין בעת ההנפקה או המיזוג ל-SPAC, הרי שהמספר הכולל מתאזן פחות או יותר. עם זאת, כשצוללים לנתונים, מתגלה כי עליית השווי של שלוש החברות שהניבו את התשואות ההחיוביות קיזזה כמעט במלואה את ירידת השווי של כל החברות האחרות.

מאנדיי, גלובל-אי וסנטינל וואן הוסיפו לערכן 18.7 מיליארד דולר במצטבר (מאנדיי 8.2 מיליארד דולר, סנטינל וואן 6.4 מיליארד דולר וגלובל-אי כ-4.1 מיליארד דולר) ואילו 17 חברות אחרות איבדו במצטבר שווי בסך כ-18.8 מיליארד דולר.

טקס פתיחת המסחר של חברת מאנדיי / צילום: נאסד''ק

בין מחיקות השווי הגדולות ניתן להזכיר את חברת הגיימינג פלייטיקה, שהונפקה בתחילת השנה הנוכחית (לפני הגל הגדול של ההנפקות שיצא מישראל) לפי שווי של 11.1 מיליארד דולר. דוחות רבעוניים חלשים והפחתת תחזית שנתית שפורסמו בתחילת נובמבר הובילו לצניחה חדה במניה ונכון להיום, פלייטיקה נסחרת בשווי נמוך בכ-3.6 מיליארד דולר משוויה בהנפקה.

פלייטיקה היא מקרה יוצא דופן יחסית, משום שעיקר הירידות בשווי היו של חברות שביצעו מיזוגים ל-SPAC ולא הנפקות. כך למשל חברת הביטוח הדיגיטלי היפו איבדה כ-3 מיליארד דולר מאז שמוזגה לחברת SPAC. שוויה במיזוג עמד על 5 מיליארד דולר וכיום היא נסחרת בשווי שנושק ל-2 מיליארד דולר.

חברות אחרות שמוזגו ל-SPAC ואיבדו חלקים ניכרים משוויין כוללות את חברת הטיפול הנפשי הווירטואלי talkspace שהובילו בני הזוג אורן ורוני פרנק, שחווה בימים האחרונים טלטלות בהנהלתה (כולל עזיבת בני הזוג) אשר רשמה תשואה שלילית של 76% מאז המיזוג ואיבדה מעל מיליארד דולר; חברת האוטוטק REE שאיבדה כ-62% מערכה, כ-1.9 מיליארד דולר; ואיירון סורס, העוסקת בפתרונות לשוק האפליקציות, שכבר נסחרה במחירים גבוהים יותר ובתשואות חיוביות אך כיום רושמת תשואה שלילית של 15%, ואיבדה 1.7 מיליארד דולר.

"השוק היה בשיא במחצית הראשונה"

מה קרה בתקופה האחרונה שהוביל לירידות הללו, ומה צפוי בעתיד? אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, מחלק את התשובה למניות שהגיעו לוול סטריט באמצעות מיזוג ל-SPAC, ולאלו שהגיעו ב-IPO.

בנוגע לשני הסוגים הוא אומר, כי "שוק המניות במחצית השנייה של 2021 הוא פחות טוב משהיה במחצית הראשונה של השנה. אם מסתכלים מה קרה לשוק בכללותו, לחברות הצמיחה ולמכפילים - גלובלית, המציאות היא שהשוק היה בשיאו בסביבות פברואר-מרץ, ומאז הייתה רגיעה ואפילו הליכה של חצי צעד אחורה במכפילים. רוב החברות הישראליות יצאו לשוק במחצית הראשונה והן לא חסינות, הן סובלות כמו שכל השוק סובל".

אילן פז / צילום: איל יצהר

בחברות שמוזגו ל-SPAC הוא מזהה תופעה נוספת: "שם הייתה הידרדרות טוטאלית במוצר. הקרנות שבאופן רגיל משקיעות ב-PIPE (הנפקה פרטית שנלווית למיזוג ל-SPAC), אמורות למעשה לאמת את השווי שהחברה וה-SPAC הסכימו עליו. זה שוק שהידרדר מהותית. בחצי השנה האחרונה, גופים מוסדיים אומרים 'הוואלואציה לא בכיוון בכלל, אנחנו לא מעוניינים להצטרף'. עוד תופעה מעניינת היא שהרבה ממיזוגי ה-SPAC נסגרים עם הנפקות PIPE מאוד קטנות, כי מי שאמור להשקיע ב-PIPE לא מסכים לשווי. הנגזרת של זה היא שבכל החברות שיצאו לשוק במיזוג ל-SPAC השווי יורד, זה עניין של ביקוש והיצע".

כלומר בחברות שעשו IPO, השוק הוא הסיבה לחולשה?
"כן, שם זה יותר פונקציה של השוק. השוק פחות טוב. אומרים שהשוק עדיין טוב וזה נכון בפרספקטיבה של 5-10 שנים אחורה, אבל לעומת תחילת השנה הוא פחות טוב. החברות שיצאו לשוק במחצית הראשונה של השנה, סובלות".

מה גרם לכך, השפעות מאקרו כלכלה או שינוי בטעמי המשקיעים?
"במידה מסוימת - שניהם. אנחנו בפירוש רואים השפעה של המאקרו-כלכלה, עשינו בשבוע שעבר שתי הנפקות, של קורנית וקמטק, ולמרות ההנפקות המוצלחות אנחנו שומעים קולות על אינפלציה שמרימה את הראש, על עלייה רצינית בעלויות של שרשרת אספקה וכוח אדם, על חשש שתהיה העלאת ריבית שזה לא טוב לשוק ההון. אין ספק שיש יותר חשש ממה שהיה לפני חצי שנה. הדבר השני קשור לווליום: בסוף, כל התמחורים של IPO זה משחק של ביקוש והיצע. ב-2021 היה כל כך הרבה היצע, שהגופים המוסדיים - לא אגיד שמרימים את הרגל מהגז, אבל כן אומרים 'תנו לנו לקחת נשימה לפני ההנפקות הבאות'. זאת שנה מטורפת".

"יש ביקוש, אבל 2021 לא תחזור על עצמה"

בחלק מהחברות שהונפקו, אנחנו מגיעים כעת לסיום תקופת החסימה של חצי שנה (lock-up) שמונעת מבעלי מניות למכור מניות בשוק. זה גם משפיע על המניות, או שזה כבר מגולם במחירים?
"זה לא משהו חדש, כי זה מוצהר כבר ביום ההנפקה וכולם יודעים מתי זה קורה. יש את הדינמיקה של בעלי המניות, מה עושים - הנפקה משנית מסודרת, או כל אחד לעצמו. בגדול, זה מידע ציבורי והמחירים של המניות אמורים לגלם את הפגיעה".

עד כמה השקל החזק משפיע על חברות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בוול סטריט?
"בחברות תמיד מקטרים ששקל חזק רע להם, וזה נכון - הרי חלק מההוצאות של החברות בשקלים וההכנסות כולן בדולרים אז זו בעיה. כולן מתמודדות עם בסיס עלויות שעולה יותר מעליית ההכנסות. העובדים בחברות, שמקבלים אופציות בדולרים, גם מקבלים למעשה פחות. אם קודם הדולר שקיבלו היה מיתרגם ל-3.8 שקל, היום הוא רק 3, אז הם מבואסים. זו המציאות".

למרות כל הגורמים שמקשים, יש מספר מניות שבלטו לטובה מאז ההנפקות שלהן - מאנדיי, גלובל-אי וסנטינל וואן. איך מסבירים את זה?
"בכל החברות האלה היו דיווחים על תוצאות כספיות שהיו טובות יותר ממה שהאנליסטים ציפו לאחר ההנפקה, ותחזיות שהיו אפילו עוד יותר טובות. יש לזה השפעה מאוד חיובית למניה".

מה צפוי להערכתך ב-2022? כבר עכשיו יש האטה במספר ההנפקות והמיזוגים של חברות מישראל.
"לצפות שהנתונים של 2021 יחזרו על עצמם זה שאפתני, אף אחד לא צופה כזה דבר. אנשים עדיין אופטימיים בנוגע לאיפה שהשוק נמצא היום, ויש עדיין הרבה מאוד ביקוש מהמוסדיים הגדולים בחו"ל לחברות צמיחה, בפירוש רואים את זה. אני מצפה שהמחצית הראשונה של 2022 תהיה טובה, אבל שוב, קשה מאוד להאמין שנתוני 2021 יחזרו על עצמם. זה חוזר לנושא המאקרו: מרגישים כבר את האינפלציה, וממשלות יהיו חייבות להגיב. כשיעלו הריביות, זה בדרך משפיע די מיידית על השווקים של האג"ח והמניות ומרגיע קצת את המגמה. הצפי של הכלכלנים בברקליס הוא לשתי עליות ריביות במהלך 2022".

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר