גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קצת צניעות לא תזיק: התכונות הדרושות ליזם בזמן משבר

מחקר שעשתה פרופ' דפנה קריב בקרב 1,000 יזמים בדק מדוע דווקא הם גילו התאוששות מהירה בקורונה ואילו תכונות אפיינו אותם ● ביטחון עצמי מופרז דווקא פעל כמו בומרנג ● ניהול וקריירה

התכונות הדרושות ליזם בזמן משבר / צילום: גלובס
התכונות הדרושות ליזם בזמן משבר / צילום: גלובס

שכירים רבים שואלים את עצמם אם הם מתאימים להיות יזמים ומה מייחד יזמים לעומת מי שאינם יזמים. מחקר חדש שבחן את ההתמודדות של יזמים בתקופת הקורונה שופך אור על כמה מההבדלים.

המחקר בוצע על ידי פרופ' דפנה קריב מבית הספר אדלסון ליזמות באוניברסיטת רייכמן-הבינתחומי הרצליה, בשיתוף פרופ' לואיס סיסנרוס, מ-HEC Montreal, בית ספר למינהל עסקים ויזמות באוניברסיטת מונטריאל. במחקר השתתפו  1,000 יזמים. רובם מקנדה וחלקם הקטן מישראל, לצורך תיקוף בין-תרבותי. הוא החל ב-2019 במטרה לבחון את החסינות המנטלית של יזמים, וקיבל זווית נוספת עם התפרצות מגפת הקורונה. 

ההון הפסיכולוגי של היזמים

המחקר בחן את מנגנוני ההתמודדות בהתאם ל"הון היזמי-פסיכולוגי", מושג שטבעו חוקרים אחרים וכולל שלושה מרכיבים: אופטימיות, ביטחון עצמי/חוללות עצמית (כלומר, תחושה שאני מסוגל להתמודד עם המצב) וחוסן. ייחודו של המחקר הוא ביישום של המודל בקרב יזמים בעת משבר.

לדברי קריב, "עניין אותנו לבדוק למה דווקא היזמים, שהכי 'נדפקו' מהמשבר, היו אלה שהתגברו הכי מהר. אחת ההנחות הייתה שיזמים פשוט רגילים להיות במצב משברי. היום קוראים לזה קורונה, מחר קוראים לזה 'המשקיע שלי הבטיח ולא קיים'. אז קודם כול בחנו אם הם פחות לוקחים ללב מצבים משבריים, פחות מדווחים על מצוקה או על בעיות שינה - וראינו שלא, ולעתים אפילו להיפך". כדי לבחון זאת השווה המחקר בין יזמים לשכירים - קבוצה של כ-400 מנהלים בדרג בינוני ומעלה, והיתר מנהלים זוטרים או כלל לא מנהלים.

אז מה עזר ליזמים בכל זאת להתאושש מהר?
"הבנו שליזם יש נכס מסוים שמאוד רלוונטי בקורונה. סוג של חבילה, הון פסיכולוגי שרלוונטי רק ליזמים שמשתמשים ברכיבים שלו באופן מושכל, מציבים לעצמם יעד ומתמידים בו. הם אומרים לעצמם: אני מגיע ליעד הזה, קורונה או לא קורונה".

ההון הפסיכולוגי היזמי מורכב מאופטימיות/תקווה, חוסן וביטחון עצמי או תחושת חוללות עצמית, כלומר, מה אני חושב ומרגיש שאני מסוגל לעשות. הממצאים הראו שאופטימיות ותקווה מובילות באופן ישיר לפעולה: "אני הולך/ת עכשיו לשפר את המיומנויות שלי ושל העסק שלי כדי לצלוח את המצב"; חוסן מאפשר לבקש עזרה מהאקוסיסטם - בעזרת יועצים, מנטורים וכסף שיש באקוסיסטם שלי אוכל לשפר את המיומנויות שלי ושל העסק שלי כדי לצלוח את המצב; ביטחון ותחושת שליטה במצב, לעומת זאת, בדרך כלל אינם מובילים לפעולה. היזם או היזמת סומכים כל כך על היכולות הפנימיות שלהם, עד שהם לא מתכוונים לשנות כלום, לא לפנות לאקוסיסטם ולא לשפר  מיומנויות של היזם או של העסק שלי.

פרופ' דפנה קריב / צילום: אלי אורן

המשבר מחזק את היזמים

"הדבר הכי מעניין הוא שכל הדברים האלה יוצרים יחד נכונות רבה יותר לפנות לעזרה מבחוץ. זה מעניין משני היבטים", אומרת קריב. "ראשית, יזמים בדרך כלל הם סוליסטים. הם לא מבקשים עזרה מבחוץ גם כי הם מפחדים שיעתיקו מהם וגם הם אינם סומכים על אף אחד מלבד עצמם. אנחנו רואים שבמצבי משבר דווקא החבילה של ההון הפסיכולוגי דוחפת אותם להתחיל לחפש את בעלי העניין שלהם מהאקוסיסטם.

"זאת תופעה חדשה יחסית אצל היזמים. מצאנו שככל שהם אופטימיים יותר הם פונים יותר למשקיעים, פונים יותר לסטארט-אפים אחרים כדי לעשות עסקת בארטר ויחד לנסות לממש את המטרה. ככל שהם בעלי חוסן נפשי גבוה יותר, הם מחפשים עוד יותר עזרה מבחוץ".

ומה עם הרכיב השלישי, ביטחון עצמי?

"ביטחון עצמי הוא קצת מתעתע ומתאפיין בעקומת גאוס, כלומר הביטחון העצמי חשוב והוא מניע חוללות עצמית, יוזמה ועשייה, וכתוצאה מכך מסייע להוריד את רמת המצוקה, אולם מנקודה מסוימת, היזם עשוי לאבד כיוון ולהימנע מבקשת עזרה. זאת מתוך אמונה שהוא יכול להיחלץ מהמצב שאליו נקלע. זה השלב שבו הביטחון העצמי מתחיל להזיק.

"אנחנו מכירים את הטיפוסים האלה, היזמים היהירים, אני ואפסי עוד. הדבר הזה עובד עד גבול מסוים ואנחנו רואים שבמשבר זה עבד כמו בומרנג אצל שהיה לו יותר מדי ביטחון. המסקנה היא שליזמים שבטוחים שהידע נמצא אצלם, כדאי בתקופת משבר להוריד קצת את הראש, להיות צנועים יותר ולחפש עזרה מבחוץ". 

מצאתם גם הבדלים בין גברים לנשים.

"היו הבדלים בחוסן הפסיכולוגי. הוא היה גבוה אצל נשים באופן משמעותי מאשר אצל גברים. נשים יזמיות הן גם יותר אופטימיות מגברים יזמים, אבל הביטחון העצמי שלהן נמוך יותר".

לדברי קריב, "המצוקה עצמה היא לא הבעיה, אלא היכולת שלנו להתמודד איתה. ההון הפסיכולוגי הוא משתנה מכריע בהיחלצות ממשבר. מי שההון הפסיכולוגי שלו גבוה יוכל בקלות רבה יותר לשפר את מצבו, מהותית ורגשית. בהיעדר הון פסיכולוגי, יהיה קשה להתגבר על המצוקה, גם אם היא אינה גדולה. 

"הבשורה הטובה", אומרת קריב, "היא שאפשר ללמד את ההון הפסיכולוגי הזה, כלומר הוא נרכש. ניתן ללמד מיומנויות ליצירת תקווה, חוסן, וכישורים לחוללות עצמית ושליטה במצב. למעשה, משבר הוא הזדמנות פז להעצים את המיומנויות שלך. הממצאים שלנו תומכים בתפיסה שלפיה יזמים מתחזקים דרך המשברים שהם חווים".

עוד כתבות

סניף מקדולנד'ס בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

אחרי שקיזזה את ההנחות לחיילים, מקדונלד'ס קורצת לאנשי הקבע

מקדונלד'ס ישראל ומועדון משרתי הקבע "חבר" השיקו בשבוע שעבר מהלך משותף שיעניק הנחה של כ-35% בממוצע למחזיקי כרטיס "חבר" ● המהלך ממשיך קו של ניסיונות מצד הרשת לייצב מחדש את יחסיה עם קהל המשרתים בצה"ל מתחילת המלחמה

העיריות מקבלות שוב הזדמנות לייקר את הארנונה / אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

העיריות מקבלות שוב הזדמנות לייקר את הארנונה. איפה היא צפויה לעלות?

כפי שנחשף בגלובס באוקטובר, הממשלה מאפשרת לרשויות להגיש בקשות להעלאת ארנונה גם ב־2026 ● מדובר על עלייה של כמעט 9% בהיקף הארנונה שנגבית, בתוך שלוש שנים בלבד ● גלובס עושה סדר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; בורסת טוקיו זינקה בכ-2.4%, בהובלת מניות הטכנולוגיה

הדאקס קופץ בכ-0.8% ● העליות ביפן באות על רקע התגברות הציפיות להורדת ריבית בארה"ב בשבוע הבא ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, על אף דוח התעסוקה של ADP, שהצביע על ירידה חדה ומפתיעה בכמות המועסקים ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 93 אלף דולר ● מחירי הנפט רושמים עליות

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

ישראל וארה"ב לקראת סגירת הסכם סחר: המכסים יופחתו, אבל לא באופן אחיד

לגלובס נודע כי הצוותים קרובים לחתימה על הסכם מכסים: השיעור יהיה נמוך מ־15%, אך עדיין לא ברור מה גובהו, והוא ישתנה בין ענף לענף ● הסנונית הראשונה הגיעה השבוע עם חתימת הסכם סחר בתחום החקלאות, במסגרתו תעניק ישראל פטור ממכס לכ־300 פריטי מזון אמריקאי, תוך החרגת 28 מוצרים ● וגם: עסקת המטוסים של אל על ובואינג בסכנה, ויש לזה קשר למכסים

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

מפעל ''רשף טכנולוגיות'' בשדרות / צילום: דוברות משרד הביטחון

יצרנית המרעומים רשף תונפק לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל – גופים זרים ישתתפו

חברת ארית מערכות, בניהולו של חיים שטפלר, מנפיקה את חברת הבת שלה רשף טכנולוגיות לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל ● לגלובס נודע כי גופים זרים צפויים להשתתף בהנפקה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

ב-590 מיליון שקל: מה עומד מאחורי הנפקת המניות הפרטית של דוראל?

דוראל הנפיקה מניות ב-590 מיליון שקל בהנפקה סגורה למוסדיים, שככל הנראה מבקשים לבסס את אחיזתם בחברה לקראת הנפקה אפשרית בארה"ב ● במקביל, החברה מדווחת על התקדמות משמעותית בפרויקטים בארה"ב ועל הרחבת החשיפה לשוק האנרגיה האמריקאי ● דוראל זינקה בכ-20% בשבוע האחרון, בעקבות פרסום הדוח שלה למשקיעים לרבעון השלישי של 2025

אריאל בבלי / צילום: קבוצת בראל

1.5 מיליון שקל לשלוש שנים: איש העסקים שלוקח חסות על אצטדיון ילדותו

אריאל בבלי, שגדל כמה מאות מטרים מאצטדיון גרין בנוף הגליל, חוזר אליו כעת עם קבוצת הנדל"ן בראל ● טכנולוגיית הדפוס הדיגיטלי של HP Indigo הישראלית עומדת בלב קמפיין חג המולד בספרד למותג השוקולד Suchard ● וזה המינוי החדש של המפקח על הבנקים בבנק ישראל לשעבר ● אירועים ומינויים

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

חברות הנדל"ן מסתערות על שוק ההון: מה עומד מאחורי הזינוק במספר ההנפקות?

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

בנייה בחדרה / צילום: Shutterstock

מחירי קרקע נמוכים יחסית: אלה מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול

השתתפות ערה יחסית של יזמי נדל"ן נרשמה בשורה של מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול, שחלקם מיועדים למחיר מטרה ● המחירים שהושגו במכרזים אלה היו נמוכים ושיקפו ירידות בערכי קרקע, כמו גם בדחייה אפשרית של מימוש הפרויקטים

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף-פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

הקרן שחתומה על שני אקזיטים בשבוע: "רצינו להוכיח לשוק"

קרן אלומה סיכמה על מכירת אקסלרה בחצי מיליארד שקל וחלק ממניותיה באסקו ● היו"ר אורי יוגב: "מחיר המניה שלנו מאוד ירד, וחשבנו שאנחנו ‫צריכים להוכיח לשוק. זו ההוכחה האולטימטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בבורסת ת"א; מניית ICL צנחה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.8% ● מניית ICL ירדה לאחר החלטת בג"ץ שמחייבת את החברה לשלם על שאיבה מים המלח ● ב-UBS צופים כי ימשיך להיחלש בעולם ושומרים את הדירוג האטרקטיבי למטבעות אחרים ● וגם: ביוליוס בר צופים שהכסף יכפיל את מחירו השנה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך