גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרים בפרויקט שמיועד לפינוי-בינוי? אם תמכרו בזמן לא נכון זה עשוי לעלות לכם ביוקר

לעיתוי מכירת הדירה יש חשיבות רבה, שכן מי שמוכר את דירתו בזמן הלא מתאים עלול למצוא את עצמו משלם מאות אלפי שקלים שהיה יכול לחסוך אם רק היה מתכנן את צעדיו נכון ● מתי עדיף למכור את הדירה, ומתי דווקא כדאי לחכות?

לעיתוי מכירת הדירה יש חשיבות רבה / צילום: Shutterstock, Pormezz
לעיתוי מכירת הדירה יש חשיבות רבה / צילום: Shutterstock, Pormezz

קידום תוכנית של פינוי-בינוי לבית ישן הוא בשורה משמחת לרוב הדיירים. מי שיחליט להשאר - ירוויח דירה חדשה ובדרך כלל גדולה ממה שהייתה לו, ומי שיחליט למכור את הדירה לפני ביצוע הפרויקט - יוכל להפיק ממנה מחיר גבוה יותר, ככל שהפרויקט מתקדם והפינוי נראה באופק.

ואכן רבים מחליטים, שאין ברצונם לבלות מספר שנים במגורים בשכירות, והם מעוניינים לנצל את עליית שווי דירתם, על מנת למכור אותה ולרכוש דירה במקום אחר.

זהירות! לעיתוי מכירת הדירה יש חשיבות רבה, שכן מי שמוכר את דירתו לא בזמן הנכון עלול למצוא את עצמו משלם מאות אלפי שקלים שהיה ניתן לחסוך אם מתכננים ופועלים נכון.

מהו, אם כך, השלב הנכון למכור את הדירה, ומתי מומלץ להתאזר בסבלנות עם המכירה? עו"ד יוסי קליין, שותף במשרד עורכי דין הרטבי בורנשטיין בסון ושות' ומתמחה בייצוג בעלי דירות בעסקאות פינוי-בינוי, מסביר: "באופן כללי, לשם הוצאת פרויקט פינוי-בינוי אל הפועל צריכים להתקיים מספר תנאים והמרכזיים הם הסכמה וחתימת בעלי הדירות על ההסכם ואישור תוכנית בנין עיר חדשה שתאפשר את ביצוע הפרויקט בהתאם להסכמות החוזיות בין הדיירים ליזם ותאפשר את הוצאתו גם מבחינה כלכלית".

עו''ד יוסי קליין / צילום: יח''צ

"באחרונה אושר תיקון מבורך לחוק ועם כניסתו לתוקף נראה שפחות פרויקטים יתעכבו בגלל חתימת דיירים שכן לטעמי דרישה של 66% בלבד הינה סבירה מידתית ואפשרית ברוב המקרים.

"התנאי השני כאמור הוא אישור תוכנית בנין עיר חדשה שתאפשר את הוצאת הפרויקט אל הפועל. נכון להיום בישראל מדובר בהליך שאורך בין 3-6 שנים. הגשת התוכניות למוסד התכנון המוסמך אפשרית רק לאחר שחתמו הבעלים של 60% מהדירות במתחם.

"עם אישורה של התוכנית למעשה הזכויות של בעלי הדירה הושבחו כי בעל הזכויות הופך להיות בעליו של חלק ממקרקעין שניתן לבנות עליהם הרבה יותר דירות מהקיים ובגין ההשבחה הזו יש לשלם היטל השבחה".

צריך לפעול בזהירות 

מהו היטל השבחה?
היטל ההשבחה הוא היטל שיש לשלם לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, בגין ההשבחה שחלה על הנכס, עקב אישור התוכנית החדשה, וגובהו הוא 50% מההשבחה שחלה על הנכס. בימים אלה מדובר על הקטנת ההיטל בפרויקטים של פינוי-בינוי ל-25% מההשבחה, אך בכל מקרה מדובר בסכום כספי ניכר, שעשוי להגיע בקלות למאות אלפי שקל.

ההיטל חל על בעלי הנכס, ואולם ברוב המוחלט של הסכמי הפינוי-בינוי שנחתמים בין הדיירים ליזמים היזמים מתחייבים לשלם את ההיטל, ואולם זה יקרה רק במקרה של מימוש הפרויקט, בעת הוצאת היתר הבניה.

לאור זאת, מי שימכור את דירתו במועד שלאחר אישור התוכנית ולפני הוצאת היתר הבנייה מסתכן בכך שהועדה המקומית תדרוש ממנו חלק יחסי מהיטל ההשבחה שחל על המקרקעין עקב אישור התוכנית. דבר דומה עלול לקרות, אם התוכנית אושרה, אך היזם אינו ממהר לממש אותה.

מה הסיכונים בהיטל ההשבחה?
כפי שכתבנו, היטל ההשבחה עלול להסתכם בהרבה מאוד כסף, ואם בעל הדירה אינו שוקל בזהירות את צעדיו, הוא עלול להתקל בהתפעה מאוד לא נעימה. אבל לפעמים העניין עלול להסתבך אף יותר, שכן החיוב יכול לכלול לא רק את תוכנית הפינוי-בינוי, אלא גם שבח שהוועדה טוענת שהופק מהנכס בגין תוכניות ו/או הקלות ו/או שימושים חורגים שאושרו בעבר על הנכס.

שימו לב: ישנם מקרים בהם הפרויקט מוגדר פינוי-בינוי מוכרז במסלול רשויות. המשמעות היא שהרשות המקומית ביחד עם משרד הבינוי והשיכון מממנים את התוכנית החדשה ויתכן שהיא תאושר עוד לפני חתימה על הסכם עם היזם, ולכן צריך לוודא סוגיות אלו לפני שמוכרים דירה במתחם המיועד לפינוי-בנוי.

מה עושים לאחר קבלת דרישת היטל?
לא אומרים נואש. שדרישת היטל ההשבחה מהוועדה המקומית, אינה תורה מסיני וניתן לערער עליה, ופעמים רבות להוריד את החיוב. זה מחייב את בעלי הדירה לשכור שירותי עו"ד ושמאי מטעמם, על מנת לברר מה הסיכוי של הערעור להתקבל, ומה החסכון הפוטנציאלי שיופק ממנו, אם בכלל. לערער על דרישת הוועדה המקומית.

מה עם מי שלא חתם עם היזם על ההסכם?
לא משנה אם חתמתם או לא, ואם התנגדתם לפרויקט או לא. לחיוב בהיטל ההשבחה חשופים גם אלה שלא חתמו על ההסכם עם היזם.

האם זה סוף ההפתעות בדרך למכירת הדירה?
לא. מעבר להיטל השבחה יכול בעל דירה שמוכר את דירתו במהלך פרויקט פינוי-בינוי, להיחשף גם לתשלום מס שבח, בשיעור של עשרות אחוזים! מס זה משולם לרשות המסים, והוא מוטל על השבח שחל על הדירה בתקופה שבין רכישתה למכירתה. בטרם מוכרים את הדירה, יש לוודא עם עורך דין שאתם זכאים לפטור מהמס הזה, או לפחות שתהיו מודעים לסדרי הגודל הצפויים שלו.

מה קורה כשמוכרים את הדירה לאחר הריסתה?
שימו לב, כי זה לא עניין טכני כלל. בעוד שמוכרי דירות רגילות זכאים לפטור ממס שבח אם מדובר בדירתם היחידה או לשיעורי מס שבח נמוכים, הרי שמכירה של דירה לאחר הריסתה נחשבת עסקה למכירת זכות אחרת במקרקעין שאינה דירת מגורים, וזו אינה פטורה ואינה נהנית מהפטורים וההנחות. במקרה שכזה עלול שיעור מס השבח להגיע לעשרות אחוזים מהשבח.

לפיכך, אחרי הריסת הדירה, המוכר חשוף יותר מאשר במצב שבו הדירה הישנה עדיין קיימת.

מה קורה בכל התקופה שבין החתימה על הסכם הפינוי-בינוי ולפני הריסת הבניין?
בתקופת הביניים, כאשר המוכר מצוי אחרי חתימת הסכם פינוי-בינוי אך לפני ההריסה בפועל, גישת רשות המסים היא שאין מדובר בעסקת מכר רגילה.
מבחינתם, לא מדובר במכירה של הדירה הקיימת בלבד, אלא דירה הכוללת זכויות בניה צפויות גם אם התוכנית החדשה לא אושרה. ככל שהתמורה ששולמה בעבור הדירה מושפעת מן העובדה שהקונה מצפה לפרויקט ולכן שילם תמורה העולה על ערכה של דירת מגורים דומה (שבה לא קיימת ציפייה שכזו), הרי שמבחינת רשות המסים- יש לפצל את התמורה בין החלק שמיוחס לדירת המגורים כפי שהיא, ובין החלק שמיוחס לזכויות הבנייה הצפויות הנוספות. על החלק המיוחס לדירה יחולו חוקי המס החלים על כל דירת מגורים ואילו החלק הנוסף ייחשב למכירת זכות אחרת - דהיינו, ללא פטורים ובשיעורי מס השבח הגבוהים.

אם אושרה התוכנית החדשה אז עמדת רשות המיסים אף מתחזקת שכן לאור אישורה של התוכנית מתווספות לדירה זכויות בניה ממשיות ולא מדובר בזכויות בניה צפויות, שהרי הבעלים של הדירה הופך להיות בעלים של חלק יחסי במקרקעין עליהם ניתן לבנות בדרך לרוב במרכז הארץ כ-פי 3 מהקיים , לצורך בניית הפרויקט המתוכנן.

ולסיכום, פינוי-בינוי הוא הליך מבורך שמשביח את ערך הנכס הקיים בעשרות אחוזים, אבל גם הרשויות רוצות לחלוק עם בעלי הנכסים את ההשבחה הזו. לפיכך, עיסקה של מכירת דירה שנמצאת בתהליך כזה, מצריכה תכנון מראש והתייעצות עם עו"ד המתמחה במקרקעין ולשקול אף לקבל חוות דעת מיועץ מס המתמחה בתחום.

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי