גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השינוי בגיל הרך תקוע שנים וזה לא רק באשמת הפוליטיקה

ילדי הגיל הרך בישראל בגילאי לידה עד שלוש לא מקבלים את מה שמגיע להם והשינויים הנדרשים במדיניות החינוך לגיל הרך נתקעים בחסמים שיש לפרום בכדי להניע את תהליך השינוי

מעונות יום / צילום: Shutterstock
מעונות יום / צילום: Shutterstock

מצב הגיל הרך בישראל נמצא באחד השפלים העמוקים שלו, זאת למרות המעבר הטרי של מעונות היום לאחריות משרד החינוך, קיים מחסור עצום בכוח אדם ומסגרות חינוך לא מתפקדות ונסגרות. המצב מצריך שינוי משמעותי, אך הוא תקוע במשך שנים. כשאנחנו לא רואים שינוי, אנחנו מאשימים את הפוליטיקה. ואכן הפוליטיקה אשמה, היא בכל מקום, חוסמת, מעכבת, מפריעה. פוליטיקה היא מאבק על משאבים וככזו תמיד תהווה חסם לשינוי. זה גם קל להאשים את הפוליטיקה ובטח שאת הפוליטיקאים אבל זה גם קצת תירוץ ואף מנגנון הגנה. ישנם גורמים נוספים המעכבים וחוסמים את השינוי, הם מחוברים יחדיו בקשר הדוק, קשר שיש לפרום בכדי להניע את תהליך השינוי.

החסם הראשון הינו תוצאה והשלכה של החלטות היסטורית שיצרו הגדרת משימה שגויה לגיל הרך . הגדרת המשימה עדיין שבויה תחת תפיסה של מתן מענה להורים שצריכים לצאת לעבודה, בעיקר אמהות והצורך לעודד תעסוקת נשים, ולא כמשימה בה הילדים במרכז. תפיסה זו לא מאפשרת את שינוי המחשבה הנדרש על מנת לייצר השקעה משמעותית, מומחיות, מקצוע ופרופסיה בגיל הרך.

החסם השני הוא היעדר המודעות ההורית למצב הגיל הרך בישראל, לחשיבות ההשקעה בחינוך בגילאים אלו ולצורך והיכולת לשנות את המצב. ההורים העובדים שעות רבות ונמצאים במירוץ החיים זקוקים למענה ומסגרת לילדיהם בעלות סבירה. הם ברובם, שולחים את ילדיהם למסגרת הטובה ביותר בעיניהם, אך לא יודעים שלרוב אין פיקוח ורגולציה, שלמטפלות העובדות במקום אין הכשרה והסמכה ולרוב גם אין גננת בגן.

ישנן מחאות הורים, רובן עוסקת באלימות, בבקשה, בתחינה שהצוות המטפל לא ינהג באלימות כלפי הילדים. זהו עיסוק חשוב מאין כמוהו, עד כדי זעקה שאמורה להיות מובנית מאליה, אך יחד עם זאת המאבק והמחאה חסרים את המודעות ההורית לשורש הבעיה.

החסם השלישי הינו התקשרות וההיעדר התייחסות עקבית ומותאמת לבעיה מצידה. התקשורת שמהווה כלי מרכזי בעיצוב דעת קהל, בהשפעה על מקבלי ההחלטות ובהעלאת והורדת נושאים לסדר היום הציבורי לא משחקת תפקיד משמעותי בשינוי המדיניות בגיל הרך. התקשורת מציגה סיפורי אלימות קשים, עם תמונות והקלטות אך אינה עוסקת במהות, בבעיות, בקשיים ובמקורותיהם. עיקר התעסקותה הוא ב׳צהוב׳, וככזו היא למעשה היעדר התייחסות נכונה.

חסם רביעי וייחודי הוא השיח הציבורי - שפה, המשגה ומידע. למעשה, הוא העובדה כי לא קיימת שפה אחידה בנושא, המושגים אינם בהירים, המידע המופץ לא שם דגש על ההסברים המדויקים ובכך אינו מציג את הבעייתיות בתחום. כלומר, השיח הציבורי לוקה בחסר, נוצר קושי גדול בהבנת ומיקוד הבעיה יחד עם תפיסות מושרשות שחוסמות את השינוי.

כפי שנאמר הפוליטיקה, הינה החסם הכי אינטואיטיבי, אך לא הבלעדי. ניתן לשים את האצבע על היבטים מסוימים בפוליטיקה הישראלית כאשר בוחנים את החסמים לשינוי. האחד, חלוקת הסמכויות השלטוניות והאחריות המפוצלת על החינוך לגיל הרך בין המשרדים. השני, היעדר ריצה למרחקים ארוכים וחיפוש אחר תוצאות מהירות מבחירות לבחירות. השלישי, היעדר יציבות שלטונית. שהשפעותיה באות לידי ביטוי במערכות בחירות חוזרות, בהיעדר תקציב מדינה, במנהיגות מעורערת, בסוגיות שבסדר היום הציבורי ובהשפעות על יכולת המועצה לגיל הרך לייצר שינוי.

חסם שישי הינו כסף ותקציב. תקציב כמו הפוליטיקה נחשב כגורם מעכב מרכזי. אכן יכול להיות שללא הגבלה תקציבית הייתה השקעה גם בגיל הרך. אך עד הגעה למצב אוטופי זה ניתן לראות נקודות ודגשים בעייתיים שעוסקים במקורות התקציב, בהפרדה המשרדית, בהגדרת המשימה ובשיעור הילודה הגבוה.

חסם ייחודי נוסף - הארגונים המפעילים של מעונות היום בישראל. לא מדובר בחסם אינטואיטיבי, אולם האופן בו פועלים הארגונים יוצר סטאטוס קוו ואזור נוחות שמקפיא את השינוי וחוסם את המהלכים.

חסם אחרון הינו מאפייני החברה האזרחית, החברה האזרחית מובילה מאבקים חברתיים, זהו חלק מתפקידה, אך היא אינה בולטת במאבק לשינוי מדיניות בגיל הרך. זה קשור בכך שהמאבק ארוך, המשאבים מוגבלים, היכולת לראות שינוי איטית, קשה לשתף פעולה ושמים דגש על פתרון נקודתי ולא שינוי מדיניות. אלו גם מאפייני החברה האזרחית, הקשיים וה׳חולאים׳ שלה אשר מעכבים וחוסמים שינוי.

היום, אנחנו נמצאים בנקודת פתיחה שונה, הקואליציה והממשלה בחרו לשים בראש המשימות שלהן את נושא הגיל הרך. נקודת הפתיחה הזאת, מייצרת פוטנציאל עצום להתמודדות עם החסמים, לפרימת הקשרים שנוצר בחבל שחוסם זמן רב את השינוי. יחד עם מאבק המטפלות זה קרוב מתמיד, אבל מחייב את ההסתכלות של הפועלים לשינוי על כלל החסמים ויצירת מענים ופתרונות יצירתיים וייחודים. כאלו שלא זמניים אלא יורדו לשורש הבעיות ויתמודדו עימם, כאלו שיובילו שינוי משמעותי וחסר תקדים למצב הגיל הרך בישראל.

הכותבת היא יזמת ומנהלת פרויקטים חברתיים, שותפה מייסדת בילדותא - הארגון לשינוי בגיל הרך

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף