גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנטינו כמשל: הפער שבין הטכנולוגיה לעולם המשפט רק הולך וגדל

אנשים נכנסים לעולם ה-NFT בעיקר במטרה להרוויח כסף, וכנראה שכשהכריז על מכירת ה-NFT שלו, קוונטין טרנטינו לא חשב על האפשרות שהוא יכול להפסיד כסף ● כעת מתמודד הבמאי עטור הפרסים עם תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים, שהוגשה ע"י לא פחות מאשר חברת "מירמקס", שהפיקה את סרטו המצליח, ואולי המוכר ביותר - "ספרות זולה"

קוונטין טרנטינו / צילום: Shutterstock, Featureflash Photo Agency
קוונטין טרנטינו / צילום: Shutterstock, Featureflash Photo Agency

הבמאי קוונטין טרנטינו מצטרף לשורה של חברות בין-לאומיות, אמנים, מפורסמים ואפילו ספורטאים, המבקשים ליהנות מהשפע שעולם ה-NFT מציע, וכאמור - היכן שיש כסף, יש אתגרים.

הכל החל כשטרנטינו הכריז על כוונתו למכור NFT המכיל סצנות בלתי ערוכות מ"ספרות זולה" עם הערות הבמאי, הכוללות סודות על הסרט ועל טרנטינו, וכן קטעים סרוקים של התסריט המקורי אשר כתובים בכתב ידו. כלומר, הייחודיות היא שכל קובץ שיימכר יכיל תוכן סודי אשר ייחשף לראשונה רק לבעליו. אגב, במקרה או שלא במקרה, עקב זיקתו הידועה של הבמאי לישראל, טרנטינו חבר לחברת SCRTLabs הישראלית לשם ביצוע מכירת הקבצים.

בתביעה, אשר הוגשה לפני מספר ימים במדינת קליפורניה, ארה"ב, הועלו טענות רבות, כגון הפרת זכויות יוצרים, הפרת חוזה, הפרת סימן מסחרי, תחרות בלתי הוגנת ועוד, כאשר הסעדים המבוקשים הם פיצוי כספי, צו מניעה והתנצלות.

לטענת מירמקס, היא עצמה בעלת זכויות נרחבות בסרט, גם מכיוון שהפיקה והפיצה את הסרטון, אך גם מכיוון שטרנטינו העביר לה את מרבית זכויותיו בשנת 1993. כעת, מכירתו של טרנטינו, המהווה לטענתה הפרה של זכויות הקניין הרוחני שלה, עלולה להטעות את הצרכנים לחשוב כי מירמקס קשורה למכירתו של טרנטינו ובכך להפריע לתוכניות החברה למכור NFT מהספרייה שלה, בתנאיה שלה.

טרנטינו מנגד, מכחיש את טענות מירמקס וטוען, כי הוא מעולם לא ויתר על זכותו לפרסם או למכור את התסריט, ונראה כי הוא אינו מתכוון לתת לתביעה לעצור את המכירה המתוכננת, לפחות כל עוד לא הוצא צו מניעה נגד ביצועה.

אין ספק שקיים פוטנציאל כלכלי משמעותי במכירת NFT, כמו שנוכחנו לדעת במהלך השנה האחרונה, כאשר קבצי Meme וסרטונים נמכרו במאות אלפי דולרים, ועבודות אמנות אחרות אף בעשרות מיליוני דולרים. לאור הצלחתו הגדולה של "ספרות זולה", אשר זכה בפרסים רבים, לרבות פרס האוסקר על התסריט הטוב ביותר ואשר הפך לסרט פולחן ונחשב עד היום לאחד מסרטים המצליחים והמזוהים ביותר של טרנטינו, ולאור מעמדו הבלתי מעורער של טרנטינו עצמו כיוצר, סביר להניח שמכירת ה-NFT המתוכננת, אם אכן תצא לפועל, תגרוף סכומי כסף בלתי מבוטלים. אלה יעמדו במרכז הסכסוך המשפטי בין טרנטינו למירמקס.

סכסוך זה הינו מעניין במיוחד, היות ולראשונה נדרש בית משפט לסוגיה חדשנית זו, המערבת את טכנולוגיית ה-NFT והקריפטו ואת עולם הקניין הרוחני וזכויות היוצרים בפרט. טכנולוגיה זו מאתגרת לא רק את עולם המשפט, אלא גם את כל העולם הפיננסי, לרבות הבנקים וגורמים רגולטוריים, היות והיא בבסיסה מיועדת לעקוף בדיוק את אותם גורמים.

תביעה זו ממחישה את הפער ההולך וגדל שבין הטכנולוגיה לעולם המשפט, וכעת בית המשפט יידרש לגשת לסכסוך זה באמצעות חוקים אשר כלל לא צפו את טכנולוגיית ה-NFT.

ראשית, יהיה על בית המשפט לקבוע מהן הזכויות אשר עומדות, אם בכלל, לטרנטינו, בכל הקשור ל"ספרות זולה". לאחר מכן, יהיה עליו להחליט האם הפעולות הנעשות במסגרת הטבעת ומכירת ה-NFT, כלולות במסגרת זכויות אלו. כך למשל, יהיה עליו להחליט האם מכירת NFT ייחודי ומוצפן - אשר נחשף רק בפני בעליו - נחשבת ל"פרסום" או ל"העמדה לרשות הציבור".

ייתכן ובית המשפט אף יעמיק את הדיון ויבחן את הסוגיה בהקשר כללי יותר, כלומר, האם ניתן "לוותר" על זכויות או שימושים ליצירה שטרם נולדו בעת חתימת ההסכם? התשובה לשאלה זו תלויה, בין היתר, בניסוח החוזה עצמו. במקרה שקיימת התייחסות לזכויות עתידיות/חדשות כלשהן, ייתכן וסעיף זה יהיה מספיק כדי לענות על הסוגיה הספציפית הזו.

מצד שני, ייתכן שגם טרנטינו וגם מירמקס, אשר נמצאים בסיטואציה בה קשה להעריך את סיכויי הצלחתם בתביעה חדשנית זו, יבחרו שלא לקחת את הסיכון שבפסיקה תקדימית ויבחרו בדרך של הסכם פשרה (חסוי כמובן).

כך או כך, אין ספק שעולם ה-NFT והמטבעות המבוזרים מציב אתגרים רבים בפני מערכות המשפט, הבנקאות ועולם האמנות, אשר מנסות להבין בעצמן כיצד להעריך את השווי של יצירות NFT.

אם יש דבר אחד שצריך ללמוד מהמקרה של טרנטינו הוא שאין ספק שאלו זמנים חדשים - גם בהוליווד וגם בעולם המשפט והמסחר. האתגר הגדול יהיה לנסות ולצפות את הבלתי צפוי בעת שחותמים על הסכמים, או לכל הפחות לקחת בחשבון פיתוחים טכנולוגיים חדשים, אשר יכולים ליצור זכויות ושימושים חדשים לגמרי.

בכך ה-NFT מקרב עוד יותר את עולם המשפט ועולם הטכנולוגי, וכיום זה ברור כי עורכי דין בתחומים רבים נדרשים להבנה טכנולוגית מעמיקה יותר, ולו כדי להיות מסוגלים לצפות אתגרים עתידיים מסוג זה.

הכותבת היא שותפה מנהלת של משרד לוצאטו עורכי דין מקבוצת לוצאטו

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים