גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנטינו כמשל: הפער שבין הטכנולוגיה לעולם המשפט רק הולך וגדל

אנשים נכנסים לעולם ה-NFT בעיקר במטרה להרוויח כסף, וכנראה שכשהכריז על מכירת ה-NFT שלו, קוונטין טרנטינו לא חשב על האפשרות שהוא יכול להפסיד כסף ● כעת מתמודד הבמאי עטור הפרסים עם תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים, שהוגשה ע"י לא פחות מאשר חברת "מירמקס", שהפיקה את סרטו המצליח, ואולי המוכר ביותר - "ספרות זולה"

קוונטין טרנטינו / צילום: Shutterstock, Featureflash Photo Agency
קוונטין טרנטינו / צילום: Shutterstock, Featureflash Photo Agency

הבמאי קוונטין טרנטינו מצטרף לשורה של חברות בין-לאומיות, אמנים, מפורסמים ואפילו ספורטאים, המבקשים ליהנות מהשפע שעולם ה-NFT מציע, וכאמור - היכן שיש כסף, יש אתגרים.

הכל החל כשטרנטינו הכריז על כוונתו למכור NFT המכיל סצנות בלתי ערוכות מ"ספרות זולה" עם הערות הבמאי, הכוללות סודות על הסרט ועל טרנטינו, וכן קטעים סרוקים של התסריט המקורי אשר כתובים בכתב ידו. כלומר, הייחודיות היא שכל קובץ שיימכר יכיל תוכן סודי אשר ייחשף לראשונה רק לבעליו. אגב, במקרה או שלא במקרה, עקב זיקתו הידועה של הבמאי לישראל, טרנטינו חבר לחברת SCRTLabs הישראלית לשם ביצוע מכירת הקבצים.

בתביעה, אשר הוגשה לפני מספר ימים במדינת קליפורניה, ארה"ב, הועלו טענות רבות, כגון הפרת זכויות יוצרים, הפרת חוזה, הפרת סימן מסחרי, תחרות בלתי הוגנת ועוד, כאשר הסעדים המבוקשים הם פיצוי כספי, צו מניעה והתנצלות.

לטענת מירמקס, היא עצמה בעלת זכויות נרחבות בסרט, גם מכיוון שהפיקה והפיצה את הסרטון, אך גם מכיוון שטרנטינו העביר לה את מרבית זכויותיו בשנת 1993. כעת, מכירתו של טרנטינו, המהווה לטענתה הפרה של זכויות הקניין הרוחני שלה, עלולה להטעות את הצרכנים לחשוב כי מירמקס קשורה למכירתו של טרנטינו ובכך להפריע לתוכניות החברה למכור NFT מהספרייה שלה, בתנאיה שלה.

טרנטינו מנגד, מכחיש את טענות מירמקס וטוען, כי הוא מעולם לא ויתר על זכותו לפרסם או למכור את התסריט, ונראה כי הוא אינו מתכוון לתת לתביעה לעצור את המכירה המתוכננת, לפחות כל עוד לא הוצא צו מניעה נגד ביצועה.

אין ספק שקיים פוטנציאל כלכלי משמעותי במכירת NFT, כמו שנוכחנו לדעת במהלך השנה האחרונה, כאשר קבצי Meme וסרטונים נמכרו במאות אלפי דולרים, ועבודות אמנות אחרות אף בעשרות מיליוני דולרים. לאור הצלחתו הגדולה של "ספרות זולה", אשר זכה בפרסים רבים, לרבות פרס האוסקר על התסריט הטוב ביותר ואשר הפך לסרט פולחן ונחשב עד היום לאחד מסרטים המצליחים והמזוהים ביותר של טרנטינו, ולאור מעמדו הבלתי מעורער של טרנטינו עצמו כיוצר, סביר להניח שמכירת ה-NFT המתוכננת, אם אכן תצא לפועל, תגרוף סכומי כסף בלתי מבוטלים. אלה יעמדו במרכז הסכסוך המשפטי בין טרנטינו למירמקס.

סכסוך זה הינו מעניין במיוחד, היות ולראשונה נדרש בית משפט לסוגיה חדשנית זו, המערבת את טכנולוגיית ה-NFT והקריפטו ואת עולם הקניין הרוחני וזכויות היוצרים בפרט. טכנולוגיה זו מאתגרת לא רק את עולם המשפט, אלא גם את כל העולם הפיננסי, לרבות הבנקים וגורמים רגולטוריים, היות והיא בבסיסה מיועדת לעקוף בדיוק את אותם גורמים.

תביעה זו ממחישה את הפער ההולך וגדל שבין הטכנולוגיה לעולם המשפט, וכעת בית המשפט יידרש לגשת לסכסוך זה באמצעות חוקים אשר כלל לא צפו את טכנולוגיית ה-NFT.

ראשית, יהיה על בית המשפט לקבוע מהן הזכויות אשר עומדות, אם בכלל, לטרנטינו, בכל הקשור ל"ספרות זולה". לאחר מכן, יהיה עליו להחליט האם הפעולות הנעשות במסגרת הטבעת ומכירת ה-NFT, כלולות במסגרת זכויות אלו. כך למשל, יהיה עליו להחליט האם מכירת NFT ייחודי ומוצפן - אשר נחשף רק בפני בעליו - נחשבת ל"פרסום" או ל"העמדה לרשות הציבור".

ייתכן ובית המשפט אף יעמיק את הדיון ויבחן את הסוגיה בהקשר כללי יותר, כלומר, האם ניתן "לוותר" על זכויות או שימושים ליצירה שטרם נולדו בעת חתימת ההסכם? התשובה לשאלה זו תלויה, בין היתר, בניסוח החוזה עצמו. במקרה שקיימת התייחסות לזכויות עתידיות/חדשות כלשהן, ייתכן וסעיף זה יהיה מספיק כדי לענות על הסוגיה הספציפית הזו.

מצד שני, ייתכן שגם טרנטינו וגם מירמקס, אשר נמצאים בסיטואציה בה קשה להעריך את סיכויי הצלחתם בתביעה חדשנית זו, יבחרו שלא לקחת את הסיכון שבפסיקה תקדימית ויבחרו בדרך של הסכם פשרה (חסוי כמובן).

כך או כך, אין ספק שעולם ה-NFT והמטבעות המבוזרים מציב אתגרים רבים בפני מערכות המשפט, הבנקאות ועולם האמנות, אשר מנסות להבין בעצמן כיצד להעריך את השווי של יצירות NFT.

אם יש דבר אחד שצריך ללמוד מהמקרה של טרנטינו הוא שאין ספק שאלו זמנים חדשים - גם בהוליווד וגם בעולם המשפט והמסחר. האתגר הגדול יהיה לנסות ולצפות את הבלתי צפוי בעת שחותמים על הסכמים, או לכל הפחות לקחת בחשבון פיתוחים טכנולוגיים חדשים, אשר יכולים ליצור זכויות ושימושים חדשים לגמרי.

בכך ה-NFT מקרב עוד יותר את עולם המשפט ועולם הטכנולוגי, וכיום זה ברור כי עורכי דין בתחומים רבים נדרשים להבנה טכנולוגית מעמיקה יותר, ולו כדי להיות מסוגלים לצפות אתגרים עתידיים מסוג זה.

הכותבת היא שותפה מנהלת של משרד לוצאטו עורכי דין מקבוצת לוצאטו

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"