גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוץ שליחים: חברות שינוע המטענים חוגגות את הפקקים בענף

משבר הקורונה הנחית מהלומה על ההיצע בתחום שינוע המטענים והסחורות ברחבי העולם - אבל הביקוש אינו מראה שום סימן להאטה ● הפער העצום הזה מאפשר לחברות החולשות על ענף השינוע - ובראשן FedEx - להעלות מחירים, לשפר את התוצאות הכספיות ולהפוך ליעד אטרקטיבי להשקעה

מטוסי שילוח של  FedEx / צילום: Shutterstock, Philip Lange
מטוסי שילוח של FedEx / צילום: Shutterstock, Philip Lange

משבר הקורונה טרף את הקלפים בתחום שינוע המטענים והסחורות ברחבי העולם, והוביל לחוסר איזון קיצוני בין ביקוש להיצע. במישור ההיצע - באופן מסורתי, מטוסי נוסעים אחראים לשינוע של כמחצית מהיקף הסחורות והחבילות בין יבשות, וזאת באמצעות אפסון המטענים לצד המזוודות בבטן המטוס.

משום כך, הקרקוע של מטוסים רבים בעקבות התפשטות נגיף הקורונה צמצם באופן משמעותי את יכולות השינוע האוויריות הבין-יבשתיות. לשם המחשה, נכון לאוקטובר 2021, כ-75% ממטוסי הנוסעים הבין-יבשתיים (widebodies) עדיין מקורקעים במחסני ענק.

לאתגרים בזירת האוויר נוספו אתגרים גם בזירה הימית דוגמת המשבר בתעלת סואץ ומקרים נוספים, שהקשו על תעבורת הסחורות ברחבי העולם. כל אלו מגבילים במידה רבה את קיבולת התעבורה הבין-יבשתית של חבילות ומטענים.

בניגוד לאתגרים המגוונים בשרשרת השינוע, הביקוש אינו מראה שום סימנים של האטה. אנו עדים להמשך עלייה - הן בפעילות התעשייתית והן בפעילות המסחר המקוון ברחבי העולם, דבר שצפוי לספק רוח גבית חיובית לענף השילוח גם בעתיד. השילוב בין חוסר איזון בין ביקוש להיצע לבין הדומיננטיות הרבה שיש לחברות הפועלות בתחום, מאפשר להן לנצל את מצב השוק ולהעלות מחירים.

FedEx: גידול עקבי בהכנסות וברווחים לאורך שנים

חברת FedEx (פדקס) נוסדה בשנת 1973, וכיום היא נמנית עם שלוש החברות המובילות בעולם בתחום שילוח ושינוע של חבילות ומטענים בין יבשות ובתוך ארה"ב. החברה פועלת בלמעלה מ-220 מדינות, ובבעלותה צי של כ-700 מטוסים ומעל 180 אלף רכבי חלוקה. החברה מעסיקה 228 אלף עובדים ברחבי העולם ונסחרת לפי שווי שוק מצרפי של כ-62 מיליארד דולר.

 

חברת FedEx (סימול FDX) פועלת באמצעות שלוש חטיבות עיקריות - חטיבת FedEx Express, שמהווה כ-50% מסך הכנסות החברה ואחראית על שינוע חבילות ומטענים בין יבשות; חטיבת FedEx Ground, שמהווה כ-40% מסך ההכנסות של החברה, ואחראית על שינוע יבשתי של חבילות קטנות בצפון אמריקה; וחטיבת FedEx Freight, שמהווה את 10% הנותרים של ההכנסות, ואחראית על שילוח של מטענים כבדים, מעל למשקל של 70 קילוגרמים, בין יבשות, בעיקר למפעלים ולמסחר.

ל-FedEx יש היסטוריה תפעולית מצוינת. החברה מצליחה להגדיל את שורת ההכנסות בקצב חד-ספרתי גבוה, ואת שורת הרווח הנקי באופן עקבי זה שנים, למעט בשנת 2020. במהלך הרבעון הראשון של השנה הפיסקאלית של 2022 (שהסתיים ב-31 באוגוסט 2021) רשמה החברה הכנסות בהיקף של 22 מיליארד דולר, המשקפות זינוק של 14% בהשוואה לרמת ההכנסות ברבעון המקביל בשנה הקודמת.

חסמי כניסה ויתרון לגודל

FedEx פועלת בענף עם חסמי כניסה גבוהים מאוד ועם יתרון משמעותי לגודל. למעשה, שוק השינוע ושילוח המטענים הבינלאומי הוא שוק אוליגפולי הנשלט על-ידי שלוש חברות ענק - פדקס, UPS (סימול UPS) ו-DHL (בבעלותה של דויטשה פוסט הגרמנית).

הריכוזיות של השוק והמעמד הדומיננטי של FedEx מאפשרים לה שליטה על שרשרת ההפצה ויכולת תמחור טובה משמעותית בהשוואה לתחומי פעילות אחרים. כך למשל, רק לפני מספר שבועות הודיעה FedEx על העלאת תעריפים של בין 6% ל-8% על מגוון המטענים שאותם היא משנעת בין יבשות.

עלייה חדה בהוצאות השכר לעובדים

לזינוק המהיר והמרשים בשורת ההכנסות, שנבע משילוב בין ביקוש גבוה ובין היצע תשתיתי מוגבל, התלווה גם זינוק חד בשורת ההוצאות. בפרט, הנהלתה של FedEx הודיעה לאחרונה במסגרת פרסום הדוחות לרבעון השלישי על עלייה חדה בהוצאות השכר של העובדים, וציינה כי במטרה לשמר כוח עבודה איכותי, היא תידרש לבצע העלאות שכר גם בעתיד.

העלייה בהוצאות השכר פגעה בשולי הרווח התפעולי של FedEx. לשם המחשה, החברה רשמה שולי רווח תפעולי של 6.8% בלבד ברבעון השלישי של 2021, בהשוואה לרמה של 8.5% ברבעון המקביל בשנה הקודמת. אותה מגמה לא פסחה על UPS, יריבתה, אם כי שולי הרווח של FedEx נמוכים באופן עקבי משלה.

העלייה החדה בהוצאות השכר איננה ייחודית לענף השילוח. גם ענקית הקמעונות אמזון (סימול - AMZN) דיווחה  במסגרת פרסום התוצאות הכספיות לרבעון השלישי על רווח נקי של 3.2 מיליארד דולר בלבד, כמחצית מהרווח הנקי שרשמה ברבעון השלישי של 2020.

הנהלת אמזון ייחסה את הירידה ברווח הנקי לזינוק בהוצאות השכר, כמו גם לעלייה בהוצאות השינוע והשילוח הבינלאומי. במבט קדימה, ציינה ענקית הקמעונות, היא צפויה להשקיע "מיליארדי דולרים נוספים" במטרה להתאים את שרשרת הייצור והשינוע שבבעלותה לתנאי השוק המשתנים הנדרשים בתקופה הנוכחית.

FedEx נהנית ממאזן פיננסי איתן, המורכב ממזומן ושווה מזומן בהיקף של 6.8 מיליארד דולר, זאת כנגד חוב בהיקף של 20.6 מיליארד דולר. כמו כן, החברה היא יצרנית מזומנים מהשורה הראשונה, עם תזרים מזומנים שנתי מפעילות בהיקף של כ-9.5 מיליארד דולר. מניית החברה נסחרת כיום במכפיל רווח צפוי (לרווחי 2022) של כ-11 פעמים רווח נקי בלבד, בהשוואה ל-UPS ו-DPW, יריבותיה בענף, הנסחרות לפי 17 ו-13 פעמים רווח נקי, בהתאמה.

הזדמנות השקעה - למרות הסיכונים

למרות התמחור האטרקטיבי הנוכחי ישנם מספר סיכונים בהשקעה בחברות הפועלות בענף השילוח. הסיכון העיקרי בהשקעה נובע מעלייה חדה מן הצפוי בהוצאות השכר של החברה, דבר אשר יפגע בשורת הרווח של החברה.

סיכון נוסף הוא המשך עליית מחיר הנפט, דבר אשר יוביל לעלייה בהוצאות השינוע של החברה. סיכון נוסף נובע מהאפשרות שאמזון תבחר בעתיד להפעיל את שירות המשלוחים שלה באופן עצמאי, דבר אשר צפוי לפגוע בשורת ההכנסות של כלל חברות השילוח.

השורה התחתונה: אנו סבורים כי השילוב של התמחור הזול מאוד של מניית החברה, ההנהלה האיכותית של FedEx וההזדמנות הטמונה בענף שינוע החבילות והמטענים - הופכים את המניה להזדמנות מעניינת מאוד להשקעה.

הכותב הוא אנליסט ניירות ערך זרים באגף הייעוץ בהשקעות, בנק לאומי. לכותב הסקירה אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"