גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קורונה בשידור חוזר: מחדל חיסונים, התפרצות חורף ואובדן אמון בממשלה בגרמניה

בגרמניה חשבו שהקורונה מאחוריהם, אבל האשליה התפוצצה בחודש האחרון ● ביום חמישי השבוע נרשמו קרוב ל-76 אלף מקרי קורונה חדשים ביממה ● מול המספרים העולים וחשש לקריסת מערכות האשפוז, החליטה הממשלה לאמץ סדרת צעדים שלא הוכיחו השפעה רבה על מהלך המגיפה

אנשים מחכים בתור לקבלת חיסון של אסטרהזנקה באוזר מינכן בגרמניה, במאי האחרון / צילום: Associated Press, Matthias Schrader
אנשים מחכים בתור לקבלת חיסון של אסטרהזנקה באוזר מינכן בגרמניה, במאי האחרון / צילום: Associated Press, Matthias Schrader

הגרמנים שוב חשבו שמגיפת הקורונה מאחוריהם. המספרים הנמוכים של מקרי הקורונה במהלך כל הקיץ, שנמשכו עמוק לתוך תחילת אוקטובר, עזרו לתחזק את האשליה. ביתני שווקי חג המולד כבר נבנו, המסעדות היו מלאות. בתי הקולנוע גם. הפוליטיקאים התחרו ביניהם מי מבטיח באופן ברור יותר שלא יהיה שוב סגר ומדד האופטימיות של העסקים עלה.

משום מה, כמעט אף אחד לא דיבר על העדויות שזרמו מישראל, מבריטניה ומארה"ב על היעילות הפוחתת של החיסונים. גם שיעור ההתחסנות הנמוך יחסית, 63% בקיץ, לא גרם לדאגה מיוחדת. כפי שהיה בחורף שעבר, הגרמנים העדיפו לחשוב שהמצב אצלם יוצא דופן, שהחיסונים שלהם יחזיקו, שצעדים כמו מסכות 2FFP בסופרמרקטים ובתחבורה הציבורים יעילים, או שבחרו פשוט לא לחשוב על החורף המתקרב. בבחירות שהתקיימו בסוף ספטמבר הקורונה כמעט ולא מילאה תפקיד.

במקום שאננות, פאניקה

אבל האשליה התפוצצה בחודש האחרון. החל מאמצע אוקטובר חווה גרמניה את התפרצות הקורונה הגדולה ביותר שנרשמה מאז שהתחילה המגיפה. שיעור התחלואה כפול מזה שנרשם בשיא הגל הקודם, ורק הולך ועולה. שיאים נשברים מדי יום. ביום חמישי השבוע נרשמו קרוב ל-76 אלף מקרי קורונה חדשים ביממה. יותר מ-300 בני אדם מתו מקורונה ביממה. במקומות מסוימים בגרמניה אחוז אחד מהאוכלוסייה נדבק בכל שבוע.

במקום שאננות, פאניקה אחזה בציבור ובעיקר בתקשורת. ההתפרצות התרחשה בו בזמן עם ואקום פוליטי - הממשלה החדשה טרם הוקמה והיתה עסוקה בדיונים קואליציוניים מפורטים, וממשלת המעבר כבר היתה עסוקה בקיפול העניינים. הקאנצלרית אנגלה מרקל לקחה את הקאנצלר המיועד אולף שולץ לסיבוב פרידה והצגה מסביב לעולם, אבל באותה עת, בתוך גרמניה, התושבים נזקקו להנהגה פוליטית שתקבל החלטות. לפני חודש עמד שיעור התחלואה על 96 מקרים ל-100 אלף תושבים בשבוע, אתמול הוא עמד על 420: פי ארבעה בארבעה שבועות בלבד.

קבלת החלטות באווירת פאניקה היא אף פעם לא מוצלחת, אבל נדמה שהגרמנים הוכיחו זאת בחודש האחרון. מול המספרים העולים וחשש לקריסת מערכות האשפוז, החליטה הממשלה לאמץ סדרת צעדים שלא הוכיחו השפעה רבה על מהלך המגיפה: קודם כל הגבלות משמעותיות על הלא-מחוסנים. כעת, הם לא יכולים להיכנס לחנויות או למסעדות ברוב גרמניה. העובדה כי מחצית מהמקרים היא בקרב מחוסנים מלאים אינה משנה. רוב הזעם הציבורי מופנה אליהם. העובדה כי הם מאושפזים בשיעורים גבוהים בהרבה ממי שחוסנו היא רק חלק מהסיבה לכך.

אבל גם לפוליטיקאים שמורה זכות בהתפרצות הנוכחית. כדי לדחוף אנשים להתחסן, המערכת הפוליטית והממסד כולו הבטיחו לציבור ללא בסיס מדעי כי שני חיסונים הם מה שיספיק כדי לצאת מהמגיפה. כאשר הגיעו עדויות לכך שזה לא נכון, הם העדיפו להתעלם. הם חזרו ואמרו כי אם כולם יתחסנו בשתי מנות, גרמניה תוכל לחזור לחיים נורמליים. זה לא עבד בשטח. אכן, למרות המספרים הגבוהים של החולים מספר המאושפזים הוא נמוך, ביחס לגל הקודם, אבל עם התקדמות המגיפה נרשמים יותר ויותר קורבנות.

"עד סוף החורף הזה או שתהיו מחוסנים, או שתהיו מחלימים או שתהיו מתים"

אז כעת גרמניה קפצה לקיצוניות השנייה - התקשורת והפוליטיקאים, וגם חלק מהרופאים, מדברים על חובת חיסון כללית, כפי שאוסטריה השכנה (שמקדימה לפעמים את גרמניה, במיוחד לגבי הנעשה במדינת המחוז בוואריה השכנה) מתכננת לעשות החל מפברואר. יש רוב בציבור לכך בסקרי דעת קהל, פוליטיקאים בכירים מימין, משמאל, וגם מ"הירוקים", מביעים תמיכה במהלך. מומחים משפטיים אומרים כי הדבר אינו מנוגד לחוקה הגרמנית. "עד סוף החורף הזה או שתהיו מחוסנים, או שתהיו מחלימים או שתהיו מתים", אמר שר הבריאות היוצא יינס שפאן בהתבטאות צינית במיוחד. הקאנצלר המיועד שולץ לא פסל את האפשרות, וציין כי לראשונה הממשלה תחייב את הצוותים הרפואיים להתחסן.

אך אולי הדבר המפתיע ביותר, בהתחשב בלחץ המכוון שנוצר על מי שלא התחסן עד כה לעשות זאת, ועל מי שהתחסן לפני חצי שנה לקבל זריקת בוסטר, הוא חוסר האפשרות לעשות זאת. עשרה חודשים אחרי שמדינות כמו בריטניה וישראל הקדימו אותה במבצע החיסונים, שוב גרמניה נתפסת לא מוכנה למבצע חיסון המוני.

הפעם לא מדובר רק במחסור מנות חיסון, אלא גם במחסור בתורים. אנשים עומדים שעות בתור כדי לקבל זריקת בוסטר, ובשל מחסור במנות "ביונטק" ועודף במנות "מודרנה", שר הבריאות יזם הקצבה חמורה של 30 מנות למרפאה בשבוע. רופאי משפחה, שבגרמניה הם החלק המשמעותי משרשרת החיסון, הודיעו כי יפסיקו לחסן במחאה. נכון לעכשיו, אין ממש מרכזי חיסון המוניים רבים, ובאלה הקיימים לא ניתן להשיג תורים עד סוף דצמבר. העיתונים מדווחים היכן ניתן להתחסן, ומזהירים כי יש לצפות לארבע שעות המתנה בתור.

ועדיין, מבחינת התקנות, גרמניה טרם הפנימה את העובדה כי לחיסונים יש תוקף, וכי כדי לעצור את המגיפה צריך להפחית מגע גם בקרב מחוסנים ותיקים. כל מחוסן, בין אם קיבל שתי מנות לפני שמונה חודשים או מנה שלישית לפני שבועיים, יכול להיכנס למסעדה סגורה ללא מסכה. כך גם בחדרי כושר. אפילו המסר ששולחות הרשויות מבלבל. בד בבד עם העידוד להתחסן בזריקה שלישית, אמר יושב ראש הוועדה המייעצת לענייני חיסונים כי "הבוסטרים לא יוציאו אותנו מהגל הרביעי".

מה כן יעצור את הגל? לא ידוע בשלב הזה. הקואליציה החדשה שהוכרזה השבוע הודיע העל פגישות יומיות במטרה להעריך את המצב. "הענקנו לעצמנו עשרה ימים לבחון את המצב", אמרה שרת החוץ המיועדת, אנלנה ברבוק. לפי הדיווחים, הקואליציה דחתה את ההפצרות של מרקל להטיל סגר-בזק של שבועיים. בינתיים, המצב הולך ומחמיר, מדינות מחוז שוקלות להטיס ביניהן חולים במצב קשה, כל הניתוחים האלקטיביים בכל גרמניה הושעו.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר