גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יש הצדקה לפאניקה בשווקים, והיכן אפשר למצוא נקודות של אור

אם יש שיעור שאפשר ללמוד מימי מרץ 2020, תחילת משבר הקורונה, הוא שהבנקים המרכזיים יעשו הכול על מנת למנוע קריסה ● השאלה כמה כדורים נותרו בתחמושת, בעוד השלכות התמיכה האגרסיבית עלולות להביא להתפרצות אינפלציונית

סוחר בבורסת ניו יורק ביום שישי האחרון / צילום: Associated Press, Richard Drew
סוחר בבורסת ניו יורק ביום שישי האחרון / צילום: Associated Press, Richard Drew

עוד לא ידוע יותר מדי על האומיקרון - המוטציה החדשה של נגיף הקורונה שמתפשטת באופן מהיר מקודמותיה. רק בשבועיים הקרובים תתבהר התמונה וניתן יהיה לדעת את היקף ההתפשטות והאם החיסונים עמידים לזן החדש. ובינתיים, למרות הניסיון שנצבר ממרץ של 2020 - חוסר הוודאות שלט בשווקים הפיננסים.

יום המסחר ביום שישי האחרון בניו יורק היה קצר בשל חג ההודיה ואולי בשל כך הוא היה אלים במיוחד. הנפט איבד 10% ומדד הפחד (VIX) זינק בכ-54% וחותם על הפאניקה, בזמן שהבורסות בעולם רשמו את היום הגרוע ביותר של 2021, לאחר עליות חזקות בשיעור דו ספרתי בשנה החולפת. זאת לאחר שהבנקים המרכזיים פעלו בנחישות ובאופן שלא נראה מעולם בתגובה למשבר הקורונה במרץ שעבר.

אבל המשקיעים לא מצפים שיום המסחר מחר יביא לעליות, שכן הקורונה על גווניה עוד פה. עוד לפני שהאומיקרון זכה לשם שעוד לא התרגלנו לגלגל על הלשון, באירופה השיתו מגבלות נוספות בגלל הדלתא, והנה המוטציה החדשה מוסיפה עוד חוסר ודאות למשוואה שהתגלגלה לירידות חדות בשווקים הפיננסים.

הבהלה של המשקיעים בשישי האחרון הזכירה לחלקם את המשבר של מרץ 2020 אך להבדיל, הפעם האומיקרון תופס את הבנקים המרכזיים דווקא בשלב שבו הם התכוונו להתחיל לסגת מהתמיכה האדירה שהוזרמה לשווקים הפיננסים מאז תחילת הקורונה. אבל אם יש שיעור שאפשר ללמוד מימי תחילת המשבר, הוא שהבנקים המרכזיים יעשו הכול על מנת למנוע קריסה. וגם אם זו תבוא, הם יעשו כל מה שנדרש כדי להחזיר את הכלכלה למסלול. גם אם זה אומר להדפיס שליש מהדולרים בעולם בשנה למרות החששות מאינפלציה.

אז על מה כל הפאניקה?

הבנקים המרכזיים מגיעים לנקודה זו עם תחמושת דלה במחסנית, ריבית אפסית, תוכנית רכישות אג"ח שהגיעה לסיומה, ולאחר גאות אדירה בשוקי המניות. המשך ההזרמות לשווקים הפיננסים בזמן שהאינפלציה מאיימת לצאת משליטה לא נראה כמו מתכון אטרקטיבי לכלכלה. סגרים והגבלות נוספים בעולם, שכבר מתורגמים לנפילה במחיר הנפט, עלולים להקשות על שרשרת האספקה העולמית שמתקשה להתאושש ממשבר הקורונה. וכך, אם צד הביקושים שרד את משבר הקורונה בגאווה, אזי שיבושים נוספים מצד ההיצע זה הדבר האחרון שאפשר היה לבקש.

אז מה הבנקים המרכזיים יכולים בכל זאת לעשות? אי אפשר לומר שהבנקים המרכזיים מיהרו לחגוג את היציאה מהקורונה. אם כבר, להיפך. הביקורת היתה עד כה כי הם מושכים יותר מדי זמן עם התמיכה בשווקים וזה עלול לייצר עיוותים בכלכלה. והנה הזדמן לו זן חדש שמאיר את צדקתם של הבנקים המרכזיים. בנק ישראל הזהיר גם בהודעת הריבית האחרונה מפני סיכונים של התפתחות וריאנט נוסף. בבנק ישראל כתבו כי עדיין קיימים אתגרים לפעילות הכלכלית נוכח התגברות הסיכונים הבריאותיים, ולכן הוועדה תמשיך לנהל מדיניות מוניטרית מאוד מרחיבה "לאורך זמן". אם בשווקים הפיננסים תמחרו העלאה של הריבית מתישהו בשנה הקרובה, נראה שזו מתרחקת ואת תוכניות התמיכה אפשר הרי להאריך.

ולא רק בישראל. בארה"ב, אם השוק תמחר בשבוע שעבר כמעט שלוש העלאות ריבית ב-2022 החל מיוני, כעת השוק מתמחר העלאה אחת וגם זו רק מחודש ספטמבר. הבנקים המרכזיים יכולים להאריך את תוכניות התמיכה לשווקים הפיננסים, וזה אומר שאם מספר חברי הפד האמריקאי נטו להאיץ את הטייפרינג, הווריאנט החדש עשוי לשנות את דעתם ותוכנית הרכישות תצומצם באופן הדרגתי עוד יותר מהמתוכנן, וכך התרחיש השלילי לשווקים הופך להיות חיובי כשמהלך כזה של הארכת התמיכה מצד הבנקים המרכזיים עשוי דווקא לספק עוד דלק לשוקי המניות, כאשר התרחיש השלילי של סגרים ושיבושים ימתנו את האינפלציה ויסללו את הדרך להמשך התמיכה. בשורה התחתונה, הווריאנט החדש פועל להפחתת האינפלציה בטווח הקצר, כך שהבנקים המרכזיים יכולים להמשיך במדיניות המרחיבה. את הדיון על העיוותים והפערים שייווצרו ימשיכו לדחות לזמן אחר.

נקודה של אור

ארגון הבריאות העולמית הגדיר את המצב "מדאיג במיוחד" נוכח המהירות שבה הווריאנט החדש מתפשט. אבל אפשר לשאוב אופטימיות מהעדכונים של החברות שכבר הביאו חיסון לשוק, כמו מודרנה ופייזר. אם החיסון עמיד לאומיקרון, מה טוב. אם לא, פייזר ומודרנה כבר סיפקו הערכה אופטימית ולפיה הן יכולות לבצע שינויים בחיסון בתוך שישה שבועות ולהתחיל בהפצתו בתוך 100 ימים.

נראה שמחר יהיה זה יום מבחן לשווקים עם פתיחת המסחר מעבר לים, באם מגמת העליות שאפיינה את המדדים בחודשים האחרונים עשויה להתהפך. ללא הוורינאט החדש עיקר הסיכונים היו לגבי איך יגיבו הבנקים המרכזיים לאינפלציה, כשחלק כבר החלו להעלות ריבית. על העלאות ריבית קשה לדבר כעת, בזמן שהכדור חוזר לידי הממשלות, בשאלה עד כמה יגלו סבלנות לפני סגרים והגבלות, בהתאם ליעילות החיסון.

עוד כתבות

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

זוהר לוי וזוהרן ממדאני / צילום: יח''צ, AP/Yuki Iwamura

למרות ממדאני: חברת הנדל"ן הישראלית זכתה במכרז בניו יורק

סאמיט, חברת הנדל"ן של זוהר לוי, זכתה במכרז לרכישת חלק מפורטפוליו הנכסים של חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי שנקלעה למשבר חוב ● ברקע, בעיריית ניו יורק הערימו קשיים על השלמת המהלך, אך בית המשפט סלל את הדרך לרכישת הנכסים

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● ברבעון השלישי של 2025 דיווחה HBO על 128 מיליון מנויי סטרימינג ברחבי העולם, והיא מתכננת להגיע ל-150 מיליון צופים עד סוף 2026

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

"ביזוי הכנסת , מחטף", דרמה בוועדת הבריאות: הדיון פוצץ אחרי שמשרד הבריאות הודה שעקף את הוועדה

נציג משרד הבריאות הודה בדיון כי המשרד ושר הבריאות "כבר חתמו" על שינוי התקנות בנושא הוצאת טיפולים בתחום התפתחות הילד וסיוע לנשים יולדות מפוליסת ביטוחי השב"ן, וזאת בניגוד להחלטה קודמת ● בתגובה, זעמו חברי הכנסת וקראו "מחטף" וגם "חוסר שקיפות, ביזוי הכנסת וניצול ציני"

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

דפנה קולר, מקימת אינסיטרו / איור: גיל ג'יבלי

החברה של דפנה קולר מקימה אתר פיתוח בישראל: "עסקה סינרגטית. מוסיפה לנו יכולות"

חברת הביוטק אינסיטרו, המשתמשת ב־AI לפיתוח תרופות, רוכשת את קומביינבל הישראלית ● דפנה קולר, ישראלית במקור, נבחרה ב־2024 לאחת מבין המשפיעים בעולם בתחום ה־AI של מגזין הטיים ● ראיון עם קולר יפורסם במהדורת סופ"ש של גלובס

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

"אני יודע שלהוריד חשיפה למניות זה לא עובד. אבל צריך לבנות את התיק השנה שונה"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

גורם בבית הלבן: טראמפ נוטה להורות על תקיפה באיראן

בכירים ישראלים מעריכים: הפנייה האיראנית לאמריקנים - הונאה כדי למנוע תקיפה ● דוברת הבית הלבן: טראמפ לא חושש להפעיל כוח צבאי באיראן אבל מעדיף דיפלומטיה  ● דובר צה"ל: "צה"ל ערוך בהגנה ונמצא בכוננות לתרחישי הפתעה במידה ויידרש ● שר ההגנה האיראני מאיים: "כל מדינה שתאפשר מתקפה נגדנו או תספק בסיסים לאויב לביצוע מתקפה תהיה מטרה לגיטימית" ● דיווח בלבנון על אופנוע שהותקף מהאוויר באזור צור ● עדכונים שוטפים

הפגנות הרפתנים בשבוע שעבר / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

פיצוי של מיליוני שקלים: האוצר מציע לרפתנים לפדות מכסות חלב

ע"פ הודעת משרד האוצר, רפתנים שיהיו מעוניינים למכור את מכסות החלב שלהם יקבלו מיליוני שקלים כפיצוי ● זאת, כדי לאפשר להם להסתגל לשינויים המבניים בענף בעקבות הרפורמה במשק החלב ● בינתיים, הקולות החריפים מהקואליציה מתגברים

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; בורסת טוקיו זינקה במעל 3%

מדד הדאקס עולה בכ-0.1% ● על אף החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, וול סטריט ננעלה אתמול בעליות קלות ● מחירי הזהב והכסף זינקו אתמול בחדות לשיאים חדשים, הדולר נחלש ברחבי העולם ● בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן יפרסם היום את תוצאותיו הכספיות, הראשון לדווח מבין הבנקים הגדולים ● מדד המחירים לצרכן בארה"ב צפוי להתפרסם היום בצהריים