גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת ההייטק לייטריקס כובשת את המבנים ההיסטוריים של האוניברסיטה העברית

מטה החברה, ששוויה נאמד ב-1.8 מיליארד דולר, ממוקם בקמפוס גבעת רם ● ישי פרנקל, סגן נשיא ומנכ"ל האוניברסיטה העברית: "בירושלים יש מחסור נוראי בנדל"ן עסקי. המשמעות היא שחברות מצוינות עוזבות את העיר. פשוט אין מקום. כפר ההייטק שלנו במעונות האלף בתפוסה של 120%"

משרדי לייטריקס בבית בלגיה בגבעת רם / צילום: גדעון לוין
משרדי לייטריקס בבית בלגיה בגבעת רם / צילום: גדעון לוין

לחברת לייטריקס, שמתמחה ביצירת אפליקציות תמונות ווידאו, ושוויה נאמד ב-1.8 מיליארד דולר, משרדים בחיפה, בשנג’ין ובלונדון, ובהם עובדים 450 איש. ואולם מטה החברה ממוקם בקמפוס גבעת רם הישן של האוניברסיטה העברית בירושלים, שם צמחו מקימי החברה. אם לדייק, משרדי החברה ממוקמים במה שהיו פעם מבני מעונות סטודנטים (מעונות האלף) וגם בבית בלגיה, מבנה ההארחה האקסקלוסיבי של הסגל האקדמי. בסך הכול שוכרת החברה כרגע 6,180 מ"ר, מהם 2,500 מ"ר בבית בלגיה.
השילוב הלא טריוויאלי הזה של חברת סטארט-אפ בתוך קמפוס אוניברסיטה מסמן אבולוציה מעניינת של מוסד הלימוד האקדמי.

מעונות הסטודנטים ננטשו והפכו לכפר הייטק

האוניברסיטה העברית נאלצה לפנות את קמפוס הר הצופים ב-1948. ב-1954 החלה הקמת קמפוס חדש בקריית הלאום בגבעת רם. בימים שבהם מרבית תושבי מדינת ישראל התמודדו עם צנע וגרו בשיכונים סטנדרטיים או במגורים ארעיים, נבנו בגבעת רם מבנים מצוינים ברמה בינלאומית.

שטחים פתוחים וגינות, משרדי לייטריקס / צילום: גדעון לוין

אחרי מלחמת ששת הימים החלה האוניברסיטה בהקמת מבנים חדשים לפקולטות הרוח, החברה והמשפטים בהר הצופים, והקמפוס בגבעת רם, ששמו שונה בעקבות תרומה ל"קמפוס ספרא", התרוקן לאיטו. פריחת ההייטק בעשר השנים האחרונות, הביאה לתחייה מחודשת של המקום.

ישי פרנקל, סגן נשיא ומנכ"ל האוניברסיטה העברית, מספר: "בקמפוס בגבעת רם יש הרבה מאוד גופים שאינם אוניברסיטה. מתחם מעונות האלף התדרדר וניטש, ולכן הפך, לפני כעשר שנים, לכפר הייטק. במהלך 2024 יעברו דייריו לפארק העברית של גב ים, שייבנה בשולי הקמפוס". לדברי פרנקל, עדיין לא ברור מה יקרה באתר מעונות האלף: "אני מניח שרוב הדיירים יעברו לפארק גב ים. אחת האלטרנטיבות היא המשך התפתחות הקמפוס". הוא מבהיר שעם כל אחד מהגופים ששוכרים שטחים בקמפוס יש חוזה התקשרות אחר.

"מבנה אייקוני מדהים שאי אפשר לא להתאהב בו"

מעצב הפנים ערן נעים מחברת EN Studio נבחר על ידי חברת לייטריקס להוביל את התאמת מבני האוניברסיטה הישנים לצורכי החברה. מדובר על שבעה ביתנים טרומיים בשטח של 250 מ"ר כל אחד במעונות האלף, ומבנה בית בלגיה, בית הארחה ומועדון לסגל האקדמי, שהוקם בשנת 1967, ומוגדר כמבנה לשימור. "בארבע השנים האחרונות ליווינו את ההתפתחות. התחלנו עם עיצוב פנים ועברנו גם לחיבור של המבנים. התעסקנו הרבה עם הסביבה החיצונית. הגינון והטרסות בכפר הייטק הם חלק בלתי נפרד מהתכנון, ממש כמו המרחב הציבורי או מסדרונות במגדל משרדים".

בבית בלגיה האתגר היה מורכב יותר: "כשהתרחבנו לבית בלגיה, פנינה ומבנה אייקוני מדהים, שאי אפשר שלא להתאהב בו. ברור שכשחברת הייטק נכנסת עם כל הטכנולוגיה והתשתיות הכבדות, ומסבה בית ההארחה למשרד עם כל הצרכים שלו, יש גם שינוי והריסת הקיים. אבל, בכל זאת שמרנו על המהות. עשינו מחקר איפה היו חללים ציבוריים ואיפה חדרי עבודה ולפי זה התאמנו את התכנון. יצרנו הרבה מאוד מצבים חדשים של פנים-חוץ, כולל סגירה של חלק מהפטיו. אלה חללים נדירים. אין מגדל בישראל עם חדר ישיבות בתוך הגן".

גב ים תבנה משרדים בשטח 270 אלף מ"ר

נעים טוען שהעבודה על עיצוב הפנים של משרדי לייטריקס לוקחת את התחום של חללי העבודה לכיוון העתיד: "הייטק בישראל מאמץ מתודות עבודה מהר. חלק מהמוטיבים שמוגדרים כפוסט קוביד היו קיימים גם לפני הקורונה, ופשוט קיבלו איזה האצה. היחס של שטח לעובד משתנה ואנחנו רואים יצירה של יותר ויותר שטחים ציבוריים, שמאפשרים לעובדים גמישות ודינמיות".

האם האוניברסיטה מוותרת על הקמפוס לטובת חברות הייטק? פרנקל מבהיר שלא זה המצב: "בירושלים יש מחסור נוראי בנדל"ן לעסקים. המשמעות היא שחברות מצוינות עוזבות את העיר, כי אין מקום. בכפר ההייטק במעונות האלף יש תפוסה של 120%, יש רשימת המתנה.

"זה יצר תופעה חריגה של מספר קטן של חברות שלא נמצא להן מקום בכפר ההייטק ואנחנו מחפשים להן שיכון זמני עד 2024. בית בלגיה התיישן מאוד בשנים האחרונות, הלך ודעך. לייטריקס שיקמו את הבניין, קוממו אותו עבורנו וב-2024 יחזירו את המבנה לאוניברסיטה".

ומה הולך להיבנות בדופן המערבית של הקמפוס? חברת גב ים מבהירים שהחברה עמלה בשנים האחרונות על יצירת שותפויות אסטרטגיות עם מוסדות אקדמיים מובילים בארץ, ביניהם מכון ויצמן, אוניברסיטת בן גוריון, והאוניברסיטה העברית.

קמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית, בדופן המערבית של ההר, דרומית לאקדמיה למוסיקה ומחול, ייבנה פארק הייטק שישתרע על פני 30 דונם ויכלול ארבעה מבנים בשטח כולל של כ-270 אלף מ"ר. במתחם, שמתכנן האדריכל משה צור ואשר יוקם בשני שלבים, צפויים לעבוד כ-10,000 איש. ההשקעה הכוללת הצפויה נאמדת ב-1.4 מיליארד שקל, וחלק החברה בהכנסות הצפויות נאמד ב-113 מיליון שקל בשנה.

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה